ΔΕΥΤΕΡΗ πυρκαγιά σ’ ένα χρόνο στην Παλοστή! Όταν 40 και χρόνια η πυρκαγιά ήταν άγνωστο γεγονός! Και πείτε πως είναι τυχαίο ότι ξαφνικά η Κεφαλονιά στα δύο χρόνια Μητσοτάκη, Κράτσα και Μιχαλάτου, γίνεται ισάριθμες φορές παρανάλωμα του πυρός στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων της!

Το Μάιο του 2020 φτιάχνεται ο ΦΟΔΣΑ και διαλύεται ό,τι με κόπο, ιδρώτα ακόμα και αίμα πάνω από τέσσερεις δεκαετίες έχτισαν οι Κεφαλονίτες!

Αρχές του Σεπτέμβρη πέρυσι (5/9) εκδηλώνεται μια πρωτοφανής για τα δεδομένα της Κεφαλονιάς πυρκαγιά, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον δήμαρχο Μιχαλάτο ως πυρκαγιά δίχως ποτέ ένα χρόνο τώρα να υπάρξει κάποια ενημέρωση. Όπως καμία ενημέρωση ένα χρόνο τώρα δεν έχει υπάρξει και για τα αποτελέσματα των ερευνών του Δημόκριτου για τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Το μόνο που έκανε καλά η κυρία Κράτσα ήταν να επιβάλλει πρόστιμο …40.000 ευρώ στην ΕΔΑΚΙ για την Παλοστή!

Εν τω μεταξύ ο χώρος της Παλοστής περιήλθε στην απόλυτη κυριότητα του ΦΟΔΣΑ που σημαίνει ότι από τον περασμένο Μάρτιο που πάρθηκε από το ΔΣ της ΕΔΑΚΙ η σχετική απόφαση 23/5-3-2021 (ΑΔΑ: Ψ48ΓΟΚΠΧ-ΘΤ6) για την «παράδοση παραλαβή των περιουσιακών στοιχείων του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς» στο ΦΟΔΣΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟ είναι το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ και προσωπικά η πρόεδρος του περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα και οι συνεργάτες της στο ΔΣ με πρώτο τον εκπρόσωπο της Κεφαλονιάς δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο ο οποίος συν τοις άλλοις είναι και γραμματέας του ΦΟΔΣΑ! 

Εδώ και μήνες ο Μιχαλάτος «το γύρισε» και αποτελεί τον απόλυτο πιστό συνεργάτη της Κράτσα! Μόνιμα «με σηκωμένο το χέρι» ψηφίζει ΟΛΕΣ τις εισηγήσεις της Κράτσα όπως για παράδειγμα την έγκριση σύναψης σύμβασης για την Υπηρεσία «Συντήρηση Εγκαταστάσεων και λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) Απορριμμάτων Κεφαλονιάς» (απόφαση 62/6-7-2021 με ΑΔΑ: ΨΣ7Φ46ΜΜΜ7-ΖΟΛ).

Και δίχως πολλά λόγια η σημερινή δεύτερη σε ένα χρόνο πυρκαγιά στην Παλοστή έχει ονοματεπώνυμο των υπεύθυνων: Κράτσα – Μιχαλάτος!

Ξέρουμε ότι και οι δύο θα μας φλομώσουν στις δικαιολογίες και ειδικά ο Μιχαλάτος δεν είναι απίθανο να εφεύρει εφέτος, όπως πέρυσι τη …σφίγγα ως υπεύθυνη της πυρκαγιάς (που τσίμπησε το φύλακα και πήγε στο Νοσοκομείο οπότε και έδρασαν οι εμπρηστές!!!) ίσως ένα …κουνούπι ως υπεύθυνο της νέας πυρκαγιάς!

Και ανεξάρτητα με την γνωστή φλυαρία και των δύο όταν επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ, η κοινή γνώμη της Κεφαλονιάς είναι πολύ προβληματισμένη. Σταχυολογούμε τα σημαντικότερα:

  1. Είναι τυχαίο ότι δύο χρόνια Κράτσα και Μιχαλάτος έπεσαν δύο πυρκαγιές (εμπρησμοί;) για πρώτη φορά στην ιστορία των 40 και χρόνων της Παλοστής;
  2. Η κ. Κράτσα θα βάλει πρόστιμο ανάλογο με το περσυνό στην ΕΔΑΚΙ, εφέτος στον ΦΟΔΣΑ που προεδρεύει;
  3. Ο ΦΟΔΣΑ τι έχει προσφέρει στην Κεφαλονιά εκτός από τις δύο τοξικές πυρκαγιές στην Παλοστή;

Και η ουσία της όλης κατάστασης:

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από την πυρκαγιά και την Παλοστή δείχνουν σωρούς σκουπιδιών πάνω από …τρία μέτρα να κατακλύζουν το χώρο που σημαίνει ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ!!!

ΓΙΑΤΙ;;;

ΓΙΑΤΙ κ. Κράτσα;

ΓΙΑΤΙ κ. Μιχαλάτε;

Γιατί τόση εγκληματική αμέλεια;

Υ.Γ. Μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, επικρατεί η απόλυτη σιωπή από όλες τις πλευρές και πρώτα και κύρια τους λαλίστατους Κράτσα (ακόμη θα ζει το μύθο της με τα …φουλάρια και το Παρίσι) και Μιχαλάτο (αυτός είναι για τα καλά πελαγωμένος)!


Ντουμάνιασαν πάλι την Κεφαλονιά και αναπνέουμε καρκινογόνο αέρα!


Νέα φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον ΧΥΤΥ Παλοστής, ξυπνώντας τις μνήμες από την περυσινή μεγάλη φωτιά, αλλά και την ανησυχία των κατοίκων του Νησιού μας, που για ακόμη μία φορά τέθηκε σε κίνδυνο η υγεία μας από το μολυσμένο αέρα και τα τοξικά σωματίδια που αναπνέουμε.

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 10.30 το βράδυ, μετά την αποχώρηση του φύλακα βάρδιας, στο δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΥ, που σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν τόνοι απορριμμάτων άναρχα αφημένοι και το κυριότερο όχι υγειονομικά θαμμένα όπως επιτάσσει ο τρόπος λειτουργίας του ΧΥΤΥ και η σχετική νόμιμη διαδικασία.

Οι εστίες της φωτιάς ήταν τρεις κατά μήκος του κυττάρου, βάζοντας τους αρμοδίους σε βάσιμες υποψίες για εσκεμμένη ενέργεια.

Ο ΧΥΤΥ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες λειτουργεί δίκην χωματερής, αφού, δεν πραγματοποιείται υγειονομική ταφή, με ανύπαρκτο διαχωρισμό των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται παρανομίες, ως προς τον τρόπο λειτουργίας του.

Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν μέχρι χθες πέντε πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ερπυστριοφόρα απομάκρυναν όλη νύχτα τα μη καμμένα απορρίμματα από το κύτταρο και την Κυριακή τα ξημερώματα μηχανήματα της Περιφέρειας βοήθησαν στην κατάσβεση με ρίψεις χωμάτων στο ξελαμπαδιασμένο κύτταρο.

Η φωτιά τέθηκε σε έλεγχο από την Πυροσβεστική και απέτρεψε να ξεφύγει από τον χώρο του ΧΥΤΥ, και να κινδυνέψει μία περιοχή με πλούσια και πυκνή βλάστηση.

Εντυπωσιακή ήταν η απουσία του Δήμου Αργοστολίου και της Διοίκησης της ΕΔΑΚΙ από το σημείο, όταν, ο δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης, ο οποίος ενημερώθηκε για το συμβάν από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής (Αθήνα), παρέμενε όλη νύχτα στον ΧΥΤΥ, βοηθώντας στο συντονισμό της κατάσβεσης, μαζί με τον πρόεδρο των Ζόλων και φύλακα στον ΧΥΤΥ Γιώργο Απέργη.

Στον ΧΥΤΥ, την Κυριακή το απόγευμα έφθασε από την Κέρκυρα ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΠΙΝ και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Νίκος Μηλιώτης και ο Τεχνικός Διευθυντής του ΦοΔΣΑ από τη Ζάκυνθο Θοδωρής Κάρδαρης για να καταγράψουν το συμβάν.

Οι κ.κ. Μηλιώτης και Κάρδαρης συναντήθηκαν στο ΧΥΤΥ με το δήμαρχο Ληξουρίου Γιώργο Κατσιβέλη, και όπως δήλωσε ο κ. Μηλιώτης στο δήμαρχο, μετά την έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο, προτίθεται ο ΦΟΣΔΑ να αποδώσει ευθύνες για την φωτιά προς κάθε υπέυθυνο, ενώ ο κ. Κατσιβέλης με τη σειρά του, τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του, ότι εάν δεν προβεί η ΠΙΝ και ο ΦΟΣΔΑ σε κάθε νόμιμη ενέργεια για απόδοση ευθυνών, προτίθεται να το κάνει ο ίδιος, αφού η φωτιά στο ΧΥΤΥ βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με την μόλυνση του περιβάλλοντος από τους καπνούς και τα τοξικά σωματίδια.

Οι καπνοί και τα τοξικά σωματίδια της φωτιάς έφθασαν μέχρι τη Βόρεια Κεφαλονιά, αφού αρκετοί κάτοικοι από Φισκάρδο, Κομιτάτα Ασο, μας ενημέρωσαν ότι η Ερισος έχει πνιγεί από την καπνούρα.

Αξιοσημείωτη είναι η έλλειψη οποιασδήποτε ανακοίνωσης από την Περιφέρεια και κυρίως από την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, πρόεδρο του νέου Φορέα ΦΟΣΔΑ που έχει τη διαχείριση του ΧΥΤΥ, κάτι που και ο πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ Αργύρης Γαβριελάτος με δελτίο Τύπου που έστειλε στα ΜΜΕ το μεσημέρι της Κυριακής, διευκρινίζει ότι η κυριότητα, διαχείριση και η λειτουργία του ΧΥΤΥ είναι πλέον αρμοδιότητα του νέου Φορέα.

Το δελτίο Τύπου του κ. Γαβριελάτου αναφέρει:

«Θα ήθελα να ενημερώσω τους δημότες της Κεφαλονιάς σχετικά με τη νέα φωτιά η οποία εκδηλώθηκε χθες πως ο η κυριότητα, η διαχείριση και η λειτουργία του ΧΥΤΥ ανήκουν εδώ και περίπου έναν χρόνο στον νέο ΦΟΣΔΑ. Παρόλα αυτά, η ΕΔΑΚΙ θα συνδράμει σε οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να μην εξαπλωθεί η φωτιά και να περιοριστούν οι βλαβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων του νησιού. Δεν είναι ώρα για αποτίμηση ευθυνών, αλλά για μια ακόμα μάχη την οποία θα δώσουμε όλοι μαζί».