Τα μπάζα του έργου της αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο λιμάνι Αργοστολίου από τους σεισμούς το 2014 έχουν …την δικιά τους ιστορία.

Δεν θα ασχοληθούμε με τις λεπτομέρειες, άλλωστε άπειρες φορές έχουμε γράψει και ξαναγράψει.

Στην ουσία.

Η διαδικασία που επιλέχθηκε από το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου στις 16/7/2021 με εισήγηση του προέδρου Θεόφιλου Μιχαλάτου δημάρχου Αργοστολίου (απόφαση 201/2021 με ΑΔΑ: ΑΔΑ: 6Ψ5ΥΟΡΗ0-Ρ99) έργο της απομάκρυνσης των μπάζων από τον χώρο του Λιμεναρχείου ήταν αυτή «της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση» που με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν επιλέχθηκε η καθιερωμένη και γνωστή διαδικασία της ανοιχτής δημόσιας δημοπρασίας με προσφορές όποιων έχουν τα προσόντα, αλλά ο πρόεδρος και δήμαρχος προσκαλεί όσους και όποιους οικονομικούς φορείς (κοινώς εργολάβους) για να υποβάλουν τις προσφορές τους για την εκτέλεση έργου!

Αιτιολογία γιαυτήν την εξαιρετική διαδικασία είναι λόγοι «κατεπείγουσας ανάγκης», που στηρίζονται στην υπουργική απόφαση για την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχτεί η Κεφαλονιά για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες), που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020» (κυκλώνας Ιανός).

Προφανές δεδομένο: Τα μπάζα υπάρχουν στο λιμάνι από το 2018 και ουδεμία σχέση έχουν με τα φαινόμενα του Ιανού που εκδηλώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020!

Άρα και το συμπέρασμα εξ ίσου προφανές: Η επιλεγείσα διαδικασία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ!

Τα αποτελέσματα της επιλεγείσας διαδικασίας: Ο πρόεδρος και δήμαρχος Μιχαλάτος προσκάλεσε δύο μόνο εργολάβους εκ των οποίων ο ένας έδωσε έκπτωση 1% και ο άλλος 2% με ανάδοχο τον δεύτερο.

Και οι αναγκαίες επισημάνσεις:

  1. Για ΟΛΑ τα έργα (και προμήθειες) του Δήμου Αργοστολίου που έχουν σχέση με τον Ιανό επιλέχτηκε ναι μεν και σωστά η ίδια εξαιρετική διαδικασία, αλλά και ΟΛΑ είχαν τις εξής σατανικές συμπτώσεις:

Για όλα τα έργα ο ολιγάρχης δήμαχος Μιχαλάτος προσκάλεσε δύο με τρεις το ανώτερο εργολάβους μεταξύ …των ίδιων τριών-τεσσάρων, όταν σύμφωνα με πληροφορίες σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα (π.χ. Καρδίτσα) η πρόσκληση έγινε από την οικονομική επιτροπή ακόμα και μεταξύ …15 εργολάβων ενώ οι εκπτώσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 10% και 25%!!!

  1. Η ίδια ακριβώς διαδικασία με απαράλλακτες ομοιότητες ακολουθείται και για τα δύο έργα της γεώτρησης των Ομαλών και της απομάκρυνσης των μπάζων ΠΟΥ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ έχουν με τον Ιανό και την κατάσταση εξ αυτού έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχτεί η Κεφαλονιά! Άρα η διαδικασία που ακολουθήθηκε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ, ο Δήμος έχει υποστεί σημαντική ζημία και όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν δήμαρχος, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και οι υπάλληλοι που υπογράφουν τις σχετικές εισηγήσεις δεν είναι απίθανο να ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές να βρεθούν μπερδεμένοι! Και καλά τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά οι υπάλληλοι που εκτελούν τις εντολές τους τι φταίνε;