Το Ναυτικό Μουσείο των Φάρσων είναι πολύπαθο! Ο «Η» από την πρώτη στιγμή στήριξε με συνέπεια και πάμπολλες φορές την κατασκευή του και τα τελευταία χρόνια την ξεχασμένη από το 2007 ολοκλήρωσή του.

Αν την ίδια συνέπεια είχαν δείξει και οι πολιτικοί μας από το 2006 που σταμάτησε η ανέγερσή του, τώρα θα είχε ολοκληρωθεί και θα αποτελούσε κόσμημα για τον Δήμο και την Κεφαλονιά.

Γι’ άλλη μία φορά θα θυμίσουμε ότι το κτίριο θεμελιώθηκε σημαδιακή για τα Φάρσα ημέρα του Αγίου Χριστοφόρου Προστάτη των Φάρσων στις 9 Μαΐου 2005 από τον τότε δήμαρχο Αργοστολίου Μάκη Φόρτε και τον εμπνευστή και ψυχή του Μουσείου Άγγελου Μπενετάτου και σταμάτησε με το που έφυγε ο Φόρτες από τον Δήμο Γενάρη του 2007.

Η κατασκευή του για πολλούς και διάφορους λόγους (το τελευταίο αναλυτικό δημοσίευμα του «Η» ήταν στις 26/5/2020 με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «ΣΤΑ …ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΑΡΣΩΝ!») δεν ολοκληρώθηκε αν και πέρασαν δύο δήμαρχοι ο Τσιλιμιδός και ο Παρίσης και ο σημερινός βρίσκεται ήδη στον τρίτο χρόνο της θητείας του (!) και ούτε που έχει ασχοληθεί με το θέμα.

Έπρεπε λοιπόν να επισκεφτεί τον σημερινό δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο το νέο ΔΣ του Συλλόγου των φίλων του Ναυτικού Μουσείο με επικεφαλής τον πρόεδρο του Άγγελο Μπενετάτο για να πληροφορηθούμε …όχι από τον ίδιο ή έστω «εκ του Γραφείου του δημάρχου» την συνάντηση!

Κάποιος πρέπει να θυμίσει πάντως ότι ο δήμαρχος Μιχαλάτος παρ’ ότι είχε ψηλά στο προεκλογικό του πρόγραμμα την «ολοκλήρωση του Ναυτικού Μουσείου των Φάρσων», στον τρίτο χρόνο της θητείας του δεν έχει δείξει ΚΑΜΙΑ …«ευαισθησία και ενδιαφέρον για την ναυτοσύνη και την μακρά ναυτική παράδοση του τόπου μας» και ότι ΠΟΤΕ δεν έχει δείξει το ελάχιστο ενδιαφέρον για να καθοριστούν «τα επόμενα στάδια για την επανεκκίνηση της κατασκευής του Μουσείου Ιονίων Νήσων με έδρα τα Φάρσα»!

Όπως επίσης να θυμίσει ότι τον Μιχαλάτο για την ένδειξη ευαισθησίας, ενδιαφέροντος και λοιπών βαρύγδουπων τον πρόλαβε η «κολλητή» του περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα όταν την 1η Ιουλίου εφέτος επισκέφθηκε (μόνη και δίχως …τον ιδιοκτήτη του έργου δήμαρχο Μιχαλάτο) το παρατημένο γιαπί του Μουσείου (με τον Άγγελο Μπενετάτο φυσικά) και με το γνωστό πομπώδες ύφος της ανακοίνωσε πως «Το όραμα του Ναυτικού Μουσείου στα Φάρσα της Κεφαλλονιάς πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Ο σκελετός και η μακέτα μένουν χρόνια και χρόνια χωρίς συνέχεια. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αργοστολίου θα ολοκληρωθεί η μελέτη, θα προετοιμαστεί ο φάκελος για την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα»!!!

4 μήνες μετά …ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από τη Ρόδη και την σκυτάλη στις υποσχέσεις την πήρε ο Θεόφιλος ξυπνώντας από τον λήθαργο της αδράνειας του! Θα ελπίσουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κάποια στιγμή να τελειώσουν τα παχιά λόγια και οι μεγάλες υποσχέσεις των υπευθύνων πολιτικών μας και επιτέλους μετά από 15 χρόνια να δούμε να ξεκινούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου!