Ο δημοτικός σύμβουλος Σάμης Παντελής Αμούργης, επικεφαλής της Παράταξης «Δημοτική Συνείδηση Σάμης», εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου κι εγώ, όπως όλος ο κόσμος, για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, μιας μεγάλης γυναίκας που έφυγε μικρή και άδικα. Μακάρι ο πολιτικός πολιτισμός αλλά και η αξιοπρέπεια που δίδαξε να μας γίνουν παραδείγματα ήθους και ανθρωπισμού.

Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες της έλλειψης σχεδιασμού και της ανεπάρκειας του επιτελικού κράτους, το οποίο ακόμη και με την εναλλαγή των ιθυνόντων αρνείται να δείξει το ανθρωπιστικό του πρόσωπο. Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓενικόΝοσοκομείο Κεφαλλονιάς για ακόμα μία φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όπως και στις 10 Σεπτεμβρίου του 2021, οπότε και προέβη σε στάση εργασίας και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας. Υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο με τι κίνητρο θα μπορούσε να εργαστεί ο οποιοσδήποτε γιατρός εκεί; Ποιος θα δηλώσει προτίμηση τοΝοσοκομείο του νησιού, όταν γνωρίζει από πριν ότι θα εργάζεται 20 ώρες την ημέρα χωρίς καμία ενίσχυση, χωρίς καμία επιβράβευση; Πότε, άραγε, θα λειτουργήσει η ΜΕΘ;

 

 

 

 

 

 

 

Το γεγονός της κατάρρευσης και συνακόλουθης παραίτησης της αναισθησιολόγου λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης δηλώνει την τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τοΝοσοκομείο, η οποία προσπαθούσε λυσσαλέα – και μπράβο της-να εξυπηρετήσει τον συνάνθρωπο, να υπηρετήσει τον όρκο του Ιπποκράτη και να σώσει ανθρώπινες ζωές. Δηλαδή πότε θα σειστεί το κρατικό και περιφερειακό σύστημα της αυτοδιοίκησης; Όταν, ο μη γένοιτο, χαθεί ζωή; Πρέπει να εκφοβίζεται η εκάστοτε εξουσία με αριθμό απωλειών, για να κάνει το συνταγματικώς ανατεθειμένο σε εκείνην έργο και συνάμα υποχρέωση;

Η μετακίνηση ιατρών από άλλες πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας του νησιού προς τοΝοσοκομείο στο Αργοστόλι αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τελικά επιβαρύνει και πάλι το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, καθώς καταλήγουν στο Αργοστόλι και περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν σε μία πρωτοβάθμια μονάδα υγείας του νησιού και να μην φθάσουν στο Αργοστόλι σε δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο.

Τρεις σημαντικές κλινικές του Νοσοκομείου, η Παθολογική, η Πνευμονολογική και η Αναισθησιολογική, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των περιστατικών covid, υπολειτουργούν Βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η μοναδική βοήθεια προέρχεται από την μετακίνηση ιατρών, παθολόγων και αναισθησιολόγων, από τα γειτονικά νοσοκομεία της Πάτρας και του Πύργου, με απόσπαση για χρονικό διάστημα 1 έως 2 εβδομάδων.

Αυτή η τακτική των μπαλωμάτων, που επιλέγουν το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ αντί να στηρίξει πραγματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας επεκτείνεται και στην μετακίνηση ιατρών από άλλες πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας του νησιού προς το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.

Πρέπει άμεσα να δοθούν κίνητρα και διευκολύνσεις στους υποψήφιους γιατρούς, με ταυτόχρονη προκήρυξη για όλες τις απαιτούμενες θέσεις και παράλληλα να δοθούν όχι αόριστες υποσχέσεις αλλά σοβαρές εγγυήσεις ότι οι συνθήκες εργασίες στοΝοσοκομείο θα βελτιωθούν.

Εξάλλου, οφείλω να σημειώσω, ως πρώην διοικητής κρατικούΝοσοκομείου και έχοντας διατελέσει ως δικηγόρος και άλλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας, ότι το φαινόμενο της υποστελέχωσης δυστυχώς δεν είναι σημερινό. Το είχα βιώσει έντονα στέλνοντας γιατρούς ακόμη και τότε στο νησί μας. Εξάλλου, από το υπουργείο υγείας δημοσιεύεται πρόσκληση ενδιαφέροντος για κάλυψη θέσεων από τους καταλόγους των επικουρικών ιατρών με ενδεχόμενη στη συνέχεια παράταση της θητείας τους, αρκεί – και το τονίζω αυτό – να τους έχουν προσφερθεί τα ανάλογα ερεθίσματα και κίνητρα. Επίσης, υπάρχει και ο πιο δύσκολος δρόμος της αξιολόγησης των μόνιμων ιατρών, διαδικασία όμως που ενέχει τον κίνδυνο χρονοβόρας ολοκλήρωσης. Ουδείς εισέρχεται σε μία επίπονη κατάσταση δυσκολεύοντας τη ζωή του γνωρίζοντας από πριν ότι θα περάσει άσχημα.

Η υγεία, πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι φορείς και να το εμπεδώσουν, αποτελεί το σημαντικότερο έννομο συνταγματικό αγαθό, το οποίο χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής προστασίας. Μόνο έτσι μπορεί ένα κράτος να διατηρήσει την ταυτότητά του ως κοινωνικό κράτος πρόνοιας.

Παντελής Αμούργης

Δημ. Σύμβουλος Δήμου Σάμης,

Επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ