Στις αυριανές εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ συμμετέχει ως υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος ο Κεφαλονίτης τ. υπουργός Παύλος Γερουλάνος, στον οποίο ο «Η» απηύθυνε 12 ερωτήσεις.

Η συνέντευξη περιστράφηκε γύρω από τις εκλογές, την Αναγέννηση που πρότεινε για τη χώρα ο κ. Γερουλάνος, αλλά και τα «πιστεύω» του για τα νησιά μας.

  1. Ποιες είναι οι εντυπώσεις από τη συγκέντρωση που κάνατε πρόσφατα το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης;

Οι επισκέψεις στην πατρίδα μου είναι για μένα πάντα πολύ ιδιαίτερες. Στην συγκέντρωση στο Επιμελητήριο χάρηκα ιδιαιτέρως γιατί είδα πολλούς νέους ανθρώπους, που όχι μόνο άκουσαν με προσοχή την παρουσίαση του σχεδίου Αναγέννηση για την παράταξη και τη χώρα, έκαναν πολλές ερωτήσεις και είχαν πολλά να πουν και οι ίδιοι για το πώς θα αναπτύξουμε τις τοπικές μας κοινωνίες για να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους και να φτιάξουν εκεί το μέλλον τους. Είδα μεγάλο ενδιαφέρον για την αποσυγκέντρωση της εξουσίας, που προτείνω, και πώς μπορεί να λειτουργήσει για τα νησιά μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αισιόδοξο για έναν πολιτικό από τις στιγμές που συναντά νέους ανθρώπους με πάθος στα μάτια για ένα καλύτερο αύριο.

  1. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη πως θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σχέδιο της «Αναγέννησης» που προτείνετε για τη Χώρα και την Παράταξή σας;

Η Αναγέννηση είναι ένα σχέδιο για την πατριωτική οικονομία, δηλαδή μία οικονομία που επενδύει ενεργά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής της χώρας. Που δημιουργεί διοικητικές δομές που εξασφαλίζουν ότι τα χρήματα που θα επενδυθούν, θα παραμείνουν και θα πολλαπλασιαστούν εκεί που επενδύθηκαν και δεν θα φύγουν γρήγορα πίσω στο εξωτερικό. Ενεργοποιεί θεσμούς, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια, οι Συνεταιρισμοί κ.α. για να διευρύνει την παραγωγική βάση της κάθε περιοχής ώστε να γίνει δίκαια η κατανομή του πλούτου που θα δημιουργηθεί. Είναι ένα οικονομικό μοντέλο που εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει συλλογικά το δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα. Γνωρίζω καλά την περιοχή και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο, νησιά με μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, θα μπορέσουν να φτάσουν την αναπτυξιακή τους δυναμική.

  1. Πόσοι πιστεύετε ότι θα ψηφίσουν στις 5 Δεκεμβρίου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέου Προέδρου;

Το ενδιαφέρον για τις εκλογές της παράταξης είναι αυξημένο. Είναι πάρα πολλοί οι προοδευτικοί πολίτες που νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται αυτή τη στιγμή στη Βουλή από ένα κόμμα που να τους παρέχει στα αλήθεια τα εργαλεία να χτίσουν το μέλλον τους με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλη προσέλευση, και όσο πιο μεγάλη η προσέλευση, τόσο μεγαλύτερη και η νομιμοποιητική βάση του επόμενου Προέδρου. Ωστόσο, είναι κρίμα που το κόμμα δεν προχώρησε στην πρόταση μου για ηλεκτρονική ψηφοφορία, που θα έδινε τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας είτε του απόδημου ελληνισμού, είτε που είναι κάτοικοι απομακρυσμένοι περιοχών, είτε που φοβούνται εξαιτίας της πανδημίας, να συμμετάσχουν κι εκείνοι.

  1. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κυβερνήσει αυτοδύναμα, ή βλέπετε ότι στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για Κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως π.χ. στη Γερμανία;

Δική μου προτεραιότητα είναι η αποσυγκέντρωση της εξουσίας από το κεντρικό κράτος σε θεσμούς που δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης για την κοινωνία. Ενώ δεν είμαι κατά των συνεργασιών, αυτές δεν πρέπει να γίνονται για να ανταλάσσουμε καρέκλες, αλλά στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Δεν βλέπω, δυστυχώς, διάθεση για αποσυγκέντρωση της εξουσίας ούτε από τη Νέα Δημοκρατία του δήθεν “επιτελικού” κράτους ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ που σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να καπελώσει τους θεσμούς της δημόσιας ζωής που εγώ πιστεύω ότι πρέπει να απελευθερώσουμε.

  1. Ποια είναι η γνώμη σας για τον τοπικό βουλευτή, αλλά και για τους δημάρχους Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης;

Δεν σχολιάζω ποτέ άλλους πολιτικούς σε προσωπικό επίπεδο. Συνεργάζομαι, όμως, με όλους με πολύ θετική διάθεση, με την πεποίθηση ότι όλοι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον τόπο μας και ξεκινάμε με τις ίδιες θετικές προθέσεις για τα δύο νησιά. Θα είμαι πάντα εδώ για να βοηθήσω την περιοχή από κάθε μετερίζι.

  1. Πρέπει να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη πολιτική για τα νησιά μας, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους;

Βεβαίως. Τα νησιά που συνδυάζουν αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία και τουρισμό, όπως τα δικά μας, πρέπει να έχουν ολιστικές στρατηγικές προσεγγίσεις αντί ο κάθε φορέας να διεκδικεί κάτι αποσπασματικό. Αυτό βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου Αναγέννηση που παρουσιάζω, για να μπορέσουμε επιτέλους να υλοποιήσουμε ολιστικά στρατηγικά σχέδια για κάθε περιοχή.

  1. Οταν έρχεστε Κεφαλονιά ποιό είναι το μέρος που σας «τραβάει» περισσότερο;

Εκ των πραγμάτων, λόγω δουλειάς, πηγαίνω πάντα πρώτα στη μονάδα των ιχθυοτροφείων, για να συναντήσω τους ανθρώπους εκεί. Μετά, όμως, σε όποιο μέρος στην Κεφαλονιά και να βρεθώ, νιώθω την ίδια συγκίνηση.

  1. Φέτος η Κεφαλονιά ήρθε τελευταία στα Ιόνια Νησιά στον Τουρισμό. Τι θα μπορούσε να γίνει, ώστε και η Κεφαλονιά αλλά και η Ιθάκη, να αναπτύξουν καλύτερα το τουριστικό προϊόν τους;

Όσο πιο συντονισμένη και συγκεκριμένη είναι η στρατηγική μας στον τουρισμό, όσο πιο αποτελεσματικά τον συνδυάσουμε με άλλους τομείς όπως για παράδειγμα ο αγροδιατροφικός τομέας, τόσο περισσότερες ελπίδες έχουμε να δημιουργήσουμε μία συνεκτική ταυτότητα και να μας ταυτίσουν με συγκεκριμένα στάνταρ ποιότητας και να γίνουμε τοποθεσία με δυναμική στρατηγική.

  1. Πως σας φαίνεται το ότι είστε αντίπαλος στις εσωκομματικές εκλογές με έναν πρώην πρωθυπουργό που έχετε διατελέσει και υπουργός του;

Τιμώ και σέβομαι τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως και τους υπόλοιπους υποψηφίους, και δεν αντιμετωπίζω κάποιον ως αντίπαλο. Αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα των πολιτών, και είναι ένας αντίπαλος κοινός.

  1. Το ότι είστε επιχειρηματίας και μάλιστα πετυχημένος, πόσο επηρεάζει την πολιτική σας φιλοσοφία και φιλοδοξία;

Είναι αλήθεια ότι δεν ζω από την πολιτική, ζω όμως για την πολιτική. Αυτό μου έχει επιτρέψει να μην διστάζω να τα βάζω με οργανωμένα συμφέροντα, όπως έκανα με το κύκλωμα του Αθλητισμού ως Υπουργός, και να μην κάνω ποτέ υποχωρήσεις στα πιστεύω μου.

  1. Τι θα λέγατε, ένας δρόμος της Κεφαλονιάς να πάρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, που θεωρήθηκε γυναίκα-πρότυπο;

Πολύ καλή ιδέα, για να τιμήσουμε την μνήμη μιας ξεχωριστής πολιτικού που έδωσε πολλά στην παράταξη μας σε δύσκολες εποχές, αλλά και στην χώρα.

  1. Ως Κεφαλονίτης …βλάστημάτε καμιά φορά;

Δεν θα ήμουν Κεφαλονίτης αν δεν το έκανα! Συνήθως όμως συμβαίνει όταν βλέπω αστοχίες στην πολιτική που προσβάλλουν τους πολίτες, όχι για ψύλλου πήδημα.