«Τι θα γίνει με την αυθαίρετη κατάληψη του δημοτικού κτιρίου στις Λαϊκές Κατοικίες, τονίζεται στην Επερώτηση που κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου οι δημοτικοίσύμβουλοι της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» Γιάννης Λυκούδης και Διονύσης Πολλάτος.

Η Επερώτηση αναφέρει τα εξής:

Προς: τον κ. Δήμαρχο Αργοστολίου

Θέμα: Μη εκτέλεση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής, που αφορά την αυθαίρετη κατάληψη του δημοτικού κτιρίου επί της Πλατείας Μπακογιάννη στις Λαϊκές κατοικίες Αργοστολίου (πρώην mini market Απέργη).

Τον Μάιο 2020 οικογένεια συμπολιτών μας κατέλαβε αυθαίρετα το δημοτικό κτίριο που βρίσκεται στην Πλατεία Μπακογιάννη στις Λαϊκές κατοικίες Αργοστολίου (πρώην mini market Απέργη). Τρεις(3) μήνες αργότερα, μετά από διαμαρτυρίες των περιοίκων, η Επιτροπή Παρακολούθησης, Προστασίας και Ελέγχου Δημοτικών και Κοινοχρήστων Χώρων, αφού διενήργησε αυτοψία, εισηγήθηκε την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής. Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου με την υπ’ αριθμ. 272/16-9-2020 απόφαση του, με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε την έκδοση του σχετικού πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής. Σε εκτέλεση της ως άνω απόφασης το εν λόγω πρωτόκολλο εκδόθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία.

Σήμερα, δεκαέξι (16) σχεδόν μήνες από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, η Δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει στην εκτέλεση του εν λόγω πρωτοκόλλου. Αυτό δε συμβαίνει παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη αυθαίρετη παραμονή στο δημοτικό κτίριο επιτείνει την υποβάθμιση της ούτως ή άλλως εγκαταλελειμμένης περιοχής και παράλληλα ζημιώνει τον Δήμο μας, αλλά και τα συνεχή δημοσιεύματα στις τοπικές ιστοσελίδες, που περιγράφουν μια κατάσταση που δεν τιμά την πόλη του Αργοστολίου.

Θα πρέπει δε να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη οικογένεια προέβη, προφανώς, σε αυτήν την ενέργεια, προκειμένου να καλύψει την ανάγκη της για στέγαση, μη έχοντας άλλη επιλογή. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι κατάλληλος για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση μιας οικογένειας.

Συνεπώς, η προαναφερόμενη αδράνεια της δημοτικής αρχής έχει συμβάλει στη διαμόρφωση ενός σύνθετου προβλήματος, το οποίο αφορά την επιτακτική ανάγκη μιας οικογένειας συμπολιτών μας για στέγαση, την κατάληψη ενός κτιρίου του Δήμου Αργοστολίου, καθώς και την ανησυχία και διαμαρτυρία των κατοίκων των Λαϊκών κατοικιών για την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής που διαβιώνουν.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κος Δήμαρχος:

  1. Σκοπεύει να προχωρήσει στην εκτέλεση του προαναφερόμενου πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής προκειμένου να αποδοθεί το κτίριο στον Δήμο Αργοστολίου και πότε;
  2. Έχει προνοήσει, ταυτόχρονα, προκειμένου η συγκεκριμένη οικογένεια συμπολιτών μας να μη «βρεθεί στον δρόμο», αλλά αντιθέτως να έχει την απαιτούμενη συνδρομή από τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας του Δήμου, ώστε να επιλύσει το στεγαστικό της πρόβλημα;

Αργοστόλι, 4 Φεβρουαρίου 2022

Με εκτίμηση

Οι επερωτώντες δημοτικοί σύμβουλοι

Γιάννης Λυκούδης

Διονύσης Πολλάτος