ΜΠΟΡΕΙ οι δύο Κυριακάτικες (το νέο …κόλπο γκρόσο του Μαλαγάνα Θεόφιλου όπως ήταν το πρωτοσέλιδο του «Η» την περασμένη Πέμπτη) συνεδριάσεις του Δ.Σ. (η πρώτη για το Tεχνικό Πρόγραμμα και η δεύτερη για τον Προϋπολογισμό) στις προσκλήσεις να προσδιοριζόταν ως μεικτές, δηλαδή με φυσική παρουσία των συμβούλων αλλά και με δυνατότητα να συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη, αλλά παραβιάζοντας κατάφωρα και προκλητικά το νόμο η Δημοτική Αρχή τις έκανε και τις δύο …μόνο με φυσική παρουσία, αποκλείοντας έτσι συμβούλους που είχαν προγραμματίσει να συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη (ακούστηκαν τα ονόματα των Τρωϊάννου και Γρηγορόπουλου).

Τέλος πάντων, το Δ.Σ. τελείωσε με τον Σαμούρη να φεύγει άρον-άρον και κατεβασμένα τα μούτρα του μετά το κάζο που έπαθε από τον Φόρτε (σε άλλη στήλη αναλυτικά)!

Και με σχεδόν όλους όρθιους, ακούστηκε η αντιδήμαρχος Ασημίνα Γαβριελάτου να τη λέει στο Βαλλιανάτο «και από δω και πέρα μόνο καθημερινές οι συνεδριάσεις και απόγευμα»!

Η αλήθεια είναι πως οι δύο συνεδριάσεις (η πρώτη για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα τέλη και η δεύτερη για τον Προϋπολογισμό) είχαν πολλά απρόοπτα.

Θέλεις το αντικείμενο το θεμάτων, θέλεις το κλίμα που είχε δημιουργηθεί με τις αντιδράσεις και τα δημοσιεύματα του «Η» (και άλλων μέσων) για την καθιέρωση των συνεδριάσεων Κυριακάτικα, θέλεις ακόμα η παρουσία μετά από καιρό του Φόρτε και το γεγονός ότι Ανουσάκης και Κουρούκλης ήταν στα χάι τους, από τις 10 μέχρι τις 4 το απόγευμα υπήρξε ενδιαφέρον από τις συνεδριάσεις.

«ΕΓΡΑΨΕ»  Ο ΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Καταρχήν «έγραψε» ο Ανουσάκης με την λεκτική …«επίθεση» στο Βαλλιανάτο, όταν αντέδρασε στον συνηθισμένο τρόπο που χρησιμοποιεί ο τελευταίος προκειμένου να εκνευρίσει τον ομιλούντα, επαναλαμβάνοντας διαρκώς …«έλα τελείωνε». Χρησιμοποιώντας ο Ανουσάκης ως πηγή …το βιβλίο του Αλέκου Καλαφάτη αποκάλεσε επανειλημμένα τον Βαλλιανάτο «τραμπούκο που έσπαγε κεφάλια στην Πλατεία»!

Όπως επίσης «έγραψε» ο Ανουσάκης, όταν επανέφερε στη μνήμη όλων, και πρώτα του Θεόφιλου, ότι όντας αντιπολίτευση υπήρξαν φορές που υπήρχε οριακή απαρτία για να ξεκινήσει μια συνεδρίαση, όπου ο τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης παραμόνευε με τους δικούς του στην είσοδο να δει αν υπήρχε απαρτία και αν δεν υπήρχε …φεύγανε!!!

Και το θυμήθηκε, γιατί η απαρτία στη δεύτερη συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό εξασφαλίστηκε με την παρουσία και παραμονή στη συνεδρίαση των τριών συμβούλων από την αντιπολίτευση που είχαν μείνει, των Ανουσάκη, Φόρτε και Κουρούκλη!!!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ …ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Επί της ουσίας τώρα, οι Παρισικοί (Παρίσης, Γ. Λυκούδης και Πολλάτος) και οι Μηχανικοί (Παντελιός, Κεκάτος), αφού τα είπαν «χύμα και σταράτα» για τις Κυριακάτικες συνεδριάσεις (έπεται η Σαββατιάτικη συνεδρίαση για την Υγεία που έχουν ζητήσει Ανουσάκης – Παπαδάτος το ερχόμενο Σάββατο) μίλησαν για το Τεχνικό Πρόγραμμα και αποχώρησαν, δίχως να συμμετέχουν στη συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό.

Η ουσία όλων των τοποθετήσεων της αντιπολίτευσης ήταν ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι …πρόγραμμα επιθυμιών και μόνο του Θεόφιλου!!! Όπως και τα δύο προηγούμενα!!!

Με στοιχεία Φόρτες, Ανουσάκης, Γ. Λυκούδης, Κουρούκλης και Παντελιός, απέδειξαν πως όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και στον προτελευταίο χρόνο της θητείας του ο Θεόφιλος και οι δικοί του «παίζουν με τον πόνο του κοσμάκη».

ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ  ΕΓΚΑΤΑΛΗΜΕΝΕΣ

Οι ισχυρισμοί των Θεόφιλου και Μινέτου για το δήθεν ενδιαφέρον της Δημοτικής αρχής για τα χωριά αποδείχθηκαν …τεράστια ψέματα!

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τον Φόρτε από μόνα τους μιλάνε.

Από τις 34 Κοινότητες το 2021 προγραμματίστηκαν έργα στις 23 και τελικά έγιναν μόνο σε 5 που είναι: Αργοστόλι, Ζόλα, Φαρακλάτα, Πόρος, Ομαλά.Σε 18 Κοινότητες αν και προγραμματίστηκαν έργα δεν έγιναν και είναι: Αγκώνας, Δαυγάτα, Διλινάτα, Θηνιά, Κουρουκλάτα, Νύφι, Φάρσα, Αγία Ειρήνη, Μαρκόπουλο, Μαυράτα, Σκάλα, Βλαχάτα, Κεραμειές, Λακύθρα, Λουρδάτα, Μεταξάτα, Σβορωνάτα, Σπαρτιά.

Και σε 11 Κοινότητες που …ούτε προγραμματίστηκαν ούτε και (φυσικά) έγιναν έργα είναι: Τρωϊαννάτα, Άγιος Νικόλαος, Αργίνια, Βαλεριάνο, Ξενόπουλο, Πάστρα, Χιονάτα, Καραβάδος, Μουσάτα, Περατάτα και Πεσσάδα.

Έργα που είχαν προγραμματιστεί για το 2021 είχαν πίστωση 17.983.204,70 ευρώ, αλλά η απορρόφηση έφθασε μόλις στα 1.192.043,82 ευρώ, ή στο …6,63%!!!

Και για το 2022 σε 13 Κοινότητες, ο Θεόφιλος σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκε, δεν προβλέπεται …ούτε ένα ευρώ. Και μάλιστα οι 11 από αυτές, Τρωιανάτα, Καραβάδος, Μουσάτα, Περατάτα, Πεσάδα, Άγιος Νικόλαος, Αργίνια, Βαλεριάνο, Ξενόπουλο, Πάστρα, Χιονάτα και την προηγούμενη χρονιά είχαν ξεκινήσει (και τελειώσει βεβαίως…) με ΜΗΔΕΝ έργα και σε αυτές προστέθηκαν και Σβορωνάτα, Σπαρτιά!!!

ΛΑΒΡΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Ο Γιάννης Λυκούδης, μιλώντας για το Τεχνικό Πρόγραμμα (στο δεύτερο θέμα για τον Προϋπολογισμό αποχώρησε μαζί με τους Παρίση, Πολλάτο διαμαρτυρόμενοι για τις Κυριακάτικες συνεδριάσεις και επίσης που μετατράπηκαν από μεικτές σε αμιγείς με φυσική παρουσία συμβούλων και το ίδιο έπραξαν και οι Παντελιός Κεκάτος από την παράταξη «Κεφαλονιά Νησί για όλους»), επεσήμανε όπως και Φόρτες, την εγκατάλειψη των χωριών, εστιαζόμενος κυρίως (και όχι άστοχα…), στα χωριά της Λειβαθούς, ξεκινώντας από το …χωριό του Θεόφιλου τα Βλαχάτα!

Υπενθύμισε τα έργα που η Δημοτική Αρχή είχε στο προεκλογικό της πρόγραμμα (Βιολογικός, Ανάπλαση Παραλίας Λουρδά, Αγκυροβόλιο στο Τραπεζάκι, Περιφερειακός Πεσσάδας, Βελτίωση προσβασιμότητας στις Παραλίες, Τουριστικό Καταφύγιο στην Αγία Πελαγία) και κανένα εξ αυτών δεν υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα που κατέθεσε ο Θεόφιλος!

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ «Α.ΤΡΙΤΣΗ» Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ …ΔΑΝΕΙΑ

Και για τα περιβόητα έργα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η επιχειρηματολογία ήταν η γνωστή, πως αποτελούν δάνεια και όχι επιχορήγηση.

Ο Φόρτες μάλιστα επεσήμανε το γεγονός, πως αν θέλει η Δημοτική Αρχή να μην επιβαρύνει μακροπρόθεσμα τον Δήμο και με άγνωστες συνέπειες, να απαιτήσει από την κυβέρνηση μιας και ο Δήμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (λόγω Ιανού) εδώ και ενάμιση χρόνο να υπογράψει όπως ο νόμος ορίζει τις δανειακές συμβάσεις το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών.

Απάντηση φυσικά δεν υπήρξε επί της ουσίας, παρά μόνο ο Θεόφιλος επανέλαβε το «επιχείρημα» του βουλευτή Καππάτου ότι …μόνο στο Δήμο Αργοστολίου από όλους τους Δήμους της Ελλάδας ακούγονται τα περί δανείων, για να πάρει την απάντηση από τον Ανουσάκη διαβάζοντας τι ακριβώς έχει υπογράψει και δεσμεύσει το Δήμο ο Θεόφιλος!

Η αποκάλυψη πάντως της αλήθειας ήλθε με το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή περιλαμβάνει τα έργα από το «Αντώνης Τρίτσης» στον κωδικό …των δανείων!!!

Ο ΦΟΔΣΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΣΑ 54% ΕΠΑΝΩ

Την ώρα που η κ. Κράτσα θριαμβολογεί πως δεν υπάρχουν αυξήσεις από τον ΦΟΔΣΑ, ο Φόρτες με τα στοιχεία του Θεόφιλου απέδειξε πως υπάρχει αύξηση των τελών καθαριότητας κατά …54%!!!

Μάλιστα σκωπτικά ο πρώην δήμαρχος είπε «ζητώ συγνώμη από την κ. Κράτσα που μέχρι τώρα μιλούσα για 30% αύξηση των τελών από τον ΦΟΔΣΑ»! Για να συμπληρώσει με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του Θεόφιλου για το 2021:

  • Το 2020 που δεν υπήρχε ο ΦΟΔΣΑ πληρώσαμε οι Αργοστολιώτες στην ΕΔΑΚΙ 1.718. 446,30 ευρώ.
  • Το 2021 πληρώσαμε στην ΕΔΑΚΙ 1.460.000 που σημαίνει διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο 258.446,30 ευρώ. Και όμως πληρώσαμε στον ΦΟΔΣΑ της κ. Κράτσα σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Δήμου …398.973,52 ευρώ, δηλαδή 140.527,22 ευρώ περισσότερα ή 54,64% παραπάνω!!!

Θα απαντήσει άραγε η κ. Κράτσα …άντε και η Γιαννούλα; Πολύ αμφιβάλλουμε…

Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΓΩΔΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Ακόμη αποκαλύφθηκε η ανικανότητα της διαχείρισης των Οικονομικών του Δήμου από την Δημοτική Αρχή του Θεόφιλου και σίγουρα δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ο Θεόφιλος «φωνάζοντας» την έλλειψη εμπιστοσύνης στους συνεργάτες του και την ανασφάλεια που έχει και παρά τις διαβεβαιώσεις, βαδίζοντας στον προτελευταίο χρόνο της θητείας του διατηρεί τα αξιώματα του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής και την αρμοδιότητα των Οικονομικών του Δήμου!!!

Εδώ και καιρό ο «Η» είχε επισημάνει την κατάρρευση των Οικονομικών του Δήμου και συγκεκριμένα από τις 11/8/2021 (https://kefalonianmantata.gr /95033-2/), αλλά ως συνήθως …«φωνή βοώντος εν τη ερήμω»!!!

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ακούστηκαν και τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή,

Θεόφιλε ξύπνα, έτσι που πας οδηγείς το καράβι του Δήμου στα βράχια!

Και μόνο το 40% του υλοποιημένου Προϋπολογισμού είναι ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΓΩΔΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ της Δημοτικής Αρχής!

                

Ο Μάκης Φόρτες ξεμπόστριασε τον …«Σερίφη»

Η ΔΕΥΤΕΡΗ από τις δύο Κυριακάτικες συνεδριάσεις πήγαινε προς το τέλος της οπότε και … έσκασε το ξαφνικό!

Ο Μάκης Φόρτες λοιπόν απευθυνόμενος στον πρώην συνεργάτη του και σημερινό του Θεόφιλου αντιδήμαρχο Σπύρο Σαμούρη του είπε μια ιστορική φράση που σύμφωνα με τον αστικό μύθο θέλει τον Ανδρέα Παπανδρέου να την είχε κορνιζαρισμένη στο γραφείο του, προφανώς για να το έβλεπαν οι επισκέπτες: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου» και η οποία αποδίδεται στον Ηράκλειτο.

Έτσι λοιπόν γίναμε μάρτυρες του μοναδικού ξεμπροστιάσματος του Σερίφη Σαμούρη από τον Φόρτε, ο οποίος τον έβγαλε στην πολιτική και την Κυριακή τον «τρόλαρε» με την θρυλική ατάκα του Ανδρέα Παπανδρέου για τους αχάριστους.

Απ ’ότι καταλάβαμε και διασταυρώνοντας μετά τα γεγονότα από παρευρισκόμενους, η συνεδρίαση πήγαινε στο τελείωμά της και το λόγο είχε ο Φόρτες. Οπότε ο Σαμούρης απευθύνθηκε με μια συνηθισμένη του κίνηση στον Βαλλιανάτο …«άντε τελείωσε το»!

Ο Φόρτεςκαθήμενος απέναντι ακριβώς από τον Σαμούρητην είδε την κίνηση και του λέει …«τρέχει τίποτα Σαμούρη, έχεις κάποιο πρόβλημα»; Κόκκαλο ο Σερίφης και το μόνο που έκανε ήταν να ψελλίσει …«στο δήμαρχο κάτι είπα»! Η σιωπή του Θεόφιλου ήταν και …και η διάψευση για τον Σαμούρη! Οπότε ο Φόρτες προσπάθησε να τελειώσει το συμβάν λέγοντας επανειλημμένα «τελειώσαμε», αλλά ο Σαμούρης μουρμούριζε διάφορα. Ο Φόρτες του είπε κάτι με υπονοούμενα περί …«πήγαινε στο ΚΤΕΛ που λες για τους άφαντους που ψάχνεις» (ποιον αποκαλεί βέβαια «άφαντο» ο Σαμούρης οι πάντες γνωρίζουν…) για να καταλήξει στην προσφιλή ατάκα με πολύ νόημα του μεγάλου Αντρέα (ένας είναι …ήταν ο Αντρέας) «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος» για να παγώσει ο Σερίφης!

Κάτι πήγε να πει ο Σαμούρης αλλά δεν ακούστηκε καλά, αλλά άμεση ήταν η απάντηση του Φόρτε που του είπε με πολύ νόημα «Εγώ δεν σου χρωστάω ένα πενηνταράκι, εσύ μου χρωστάς πολλά πενηνταράκια»!!!

Αρκετοί που έπιασαν το τι ήθελε να πει ο Φόρτες άρχισαν να γελάνε όπως ο Βαλλιανάτος που ως συνήθως ετοιμόλογα και χασκογελώντας είπε «όλοι από την παράγκα περάσαμε»για να τον συμπληρώσει με πολύ νόημα ο Φόρτες πως «όχι και όλοι Νικόλα»προφανώς εννοώντας τον Σαμούρη, που μέχρι το 2002 που τον «μάζεψε» και τον έκανε γνωστό στον κόσμο βγάζοντάς τον σύμβουλο και μετά κάνοντάς τον αντιδήμαρχο, μόνο στο ΠΑΣΟΚ δεν ανήκε…