Η αναδίπλωση (κοινώς κολοτούμπα) του δημάρχου Μιχαλάτου στο Σαββατιάτικο Δημοτικό Συμβούλιο όπου η παραχώρηση στο Δήμο του οικοπέδου του Νοσοκομείου, όπως άλλωστε ξεκάθαρα αναφερόταν στην ημερήσια διάταξη, έγινε …«επικαιροποίηση» της απόφασης 140/8-4- 2019 (ΑΔΑ: ΩΚΧ4ΩΕ5-908) του ΔΣ επί δημαρχίας Παρίση!
Δεν ξέρουμε τι συνέβη στο παρασκήνιο και ο ολιγάρχης δήμαρχος ξαφνικά άλλαξε ρότα, σίγουρα όμως κάτι σημαίνει η ξαφνική παρουσία του ισχυρού άνδρα στην δημαρχεία Παρίση Διονύση Λυκούδη (και πάλαι ποτέ αντιπροέδρου στο Επιμελητήριο του Θεόφιλου) που εμφανίστηκε ως ειδικός αγορητής (!) του θέματος και αποκάλυψε (εκτός των άλλων) και την πρόθεση του Θεόφιλου να οικειοποιηθεί την απόφαση Παρίση…
Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης!
Ο Θεόφιλος και η δημοτική του ομάδα (δικοί του και εξ αποστασίας εξαπτέρυγα…) έκαναν μια μεγαλοπρεπή κολοτούμπα και για πρώτη φορά στους 31 μήνες της θητείας τους υιοθετούν τα πεπραγμένα του Γνήσιου για τα οποία μέχρι χθες έβγαζαν μπιμπίκια!
Η κολοτούμπα αποκτάει εκτός από πρακτικό αποτέλεσμα και …πολιτικό, αφού η υιοθετηθείσα τώρα απόφαση Παρίση ψηφίστηκε τότε είτε …με ηχηρή απουσία του ίδιου του Θεόφιλου Μιχαλάτου (επικεφαλής τότε της μείζονος αντιπολίτευσης) (!) είτε με την ψήφιση της με αστερίσκους από τους σημερινούς αντιδημάρχους του Μινέτο και Σαμούρη, οι οποίοι σήμερα δεν μπήκαν καν στον κόπο να εξηγήσουν την μεγαλοπρεπή κολοτούμπα της Δημοτικής Αρχής αιτιολογώντας (για τα μάτια του κόσμου έστω…) τις «επιφυλάξεις» που είχαν εκφράσει τότε!
Και για του λόγου το αληθές ιδού τι είχε πει τότε ο Μινέτος.
«Σε κανένα οικοδομικό τετράγωνο στην πόλη του Αργοστολίου δεν επιτρέπεται η χρήση παρκινγκ, βάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αργοστολίου. Επιτρέπεται ΜΟΝΟ μετά από Αναθεώρηση του ΓΠΣ με συγκεκριμένη διαδικασία. Δηλαδή σύνταξη μελέτης, διαβούλευση, ενστάσεις, εγκρίσεις από αρμόδιους Φορείς και στο τέλος έκδοση ΦΕΚ. Εκτιμώμενο χρονικό διάστημα περί τα 4 χρόνια»!!!
Μια απόφαση δηλαδή …ζήσε Μάη μου, που οδηγεί σε …ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ για την οποία ο ίδιος και οι υπόλοιποι με πρώτο τον Θεόφιλο δεν μπήκαν στον κόπο να δώσουν εξηγήσεις!
![](https://kefalonianmantata.gr/wp-content/uploads/2020/02/ΤΡΑΥΛΟΣ-ΣΤΑΥΡΟΣ.ΧΡ.jpg)
Και με λίγες λέξεις σε μια απόφαση για το θεαθήναι που οδηγεί σε μια ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ μεν αλλά …ΜΟΝΙΜΗ λύση δε η οποία οδηγεί στην κατεδάφιση των υπαρχόντων κτισμάτων και στην χρήση του οικοπέδου ως ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ–αφού θα είναι δίχως άδεια–χώρου στάθμευσης οχημάτων!!!
Μια αρπαχτή δηλαδή που θα διαφημιστεί από τον Θεόφιλο και το ολιγαρχικό του σύστημα ως …λύση του κυκλοφοριακού! Και η οποία στην πράξη θα φέρει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή και στο Αργοστόλι!
Αφού το πολύ–πολύ να εξυπηρετηθούν δύο-τρεις επιχειρήσεις της περιοχής και …μέχρι εκεί!
Τα δεκάδες εκατοντάδες αυτοκίνητα των κατοίκων της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής του Αργοστολίου και τα αντίστοιχα των θαμώνων στα μαγαζιά της πλατείας ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες θα συνεχίζουν να «πνίγουν» την περιοχή!
Η λύση πρώτα απ’ όλα που θα επιλεχθεί θα πρέπει να είναι ΝΟΜΙΜΗ και ταυτόχρονα ΟΦΕΛΙΜΗ για το πολύπαθο Νοσοκομείο!
Από κει και πέρα το Νοσοκομείο με τα πάμπολλα προβλήματα στην επίλυση δράσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του (όπως το Κέντρο Ψυχική υγείας, το ΔΙΕΚ και η κατασκευή κατοικιών για την διαμονή γιατρών) έχει (πρέπει να έχει) τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο βρίσκοντας και κάποια πηγή εσόδων με την εκμετάλλευση από το ίδιο του χώρου ως πάρκινγκ ΝΟΜΙΜΟΥ και ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ φυσικά και όχι αρπαχτής!
Χωρίς περιστροφές η πρόταση που αρχές Οκτώβρη είχε κάνει ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη κατά την επίσκεψή του με την περιφερειάρχη για ανέγερση δύο υπόγειων πάρκινγκ και υπέργειων κτιρίων στέγασης δράσεων του νοσοκομείου και κατοικιών των γιατρών είναι η μόνη σωστή!
Οι προτάσεις Θεόφιλου–Λυκούδη μυρίζουν πολλά ερωτηματικά, που επιβεβαιώνονται από το επικοινωνιακό σόου που παίχτηκε το περασμένο Σάββατο!
Υ.Γ. 1.Οι φήμες που ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο με την σύμπλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο των Θεόφιλου – Δ. Λυκούδη με αφορμή το master plan του λιμανιού για την επανασυμπόρευση των δύο μετά από χρόνια ήλθαν να επιβεβαιωθούν με τη νέα σύμπλευση με αφορμή το οικόπεδο του Νοσοκομείου (τυχαίο ότι και τα δύο γεγονότα μυρίζουν επιχειρηματικές δραστηριότητες;;;) παίρνοντας μάλιστα την επιβράβευση του Ολιγαρχικού συστήματος δια της ναυαρχίδας που παρουσίασε με επαινετικούς χαρακτηρισμούς και αναλυτικότατα (περισσότερο και από τις τοποθετήσεις του Θεόφιλου και των δικών του) την ηγετική (επαν)εμφάνιση του Δ. Λυκούδη, «θάβοντας» ταυτόχρονα τις αντίθετες απόψεις των Παντελειού, Τρωιάννου και Κεκκάτου, όπως και των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Κουρούκλη και Γρηγορόπουλου.
Υ.Γ. 2. Ολόκληρη η πρόταση Τραυλού όπως την είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό στις 7/10/2021 είναι η εξής:
«Το πιο ενδιαφέρον από την συνάντηση (Σημ. Με τον υπουργό Υγείας) είναι ότι του παρουσιάσαμε την πρόταση που έχουμε κάνει για το οικόπεδο του Νοσοκομείου (που βρίσκεται πίσω από την πλατεία), για το οποίο προτείνουμε να γίνουν 2 υπόγεια πάρκινγκ–για να βοηθηθεί το κυκλοφοριακό–και στο ισόγειο να γίνει η Νοσηλευτική σχολή και στον όροφο να γίνουν διαμερίσματα για γιατρούς. Έδειξε ενδιαφέρον να την χρηματοδοτήσει»!
Ολόκληρη η πρόταση του Στ. Τραυλού για το οικόπεδο του Νοσοκομείου
Ολόκληρη η πρόταση του αντιπεριφεριάρχη Σταύρου Τραυλού προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς για την αξιοποίηση οικοπέδου ιδιοκτησίας Γ.Ν.Κ. (Παλαιό Παιδικό Νοσοκομείο».
Η πρόταση αφορά αξιοποίηση οικοπέδου ιδιοκτησίας Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο, εντός ορίων ρυμοτομικού σχεδίου Αργοστολίου, εκτάσεως περίπου 4000 m2.
Το οικόπεδο αποτελεί ουσιαστικά ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, περικλείεται από δημοτικούς οδούς Χαροκόπου (Δυτική πλευρά), Γερουλάνου (Βόρεια),Ηλία Μηνιάτη (Ανατολική πλευρά) και Ανδρέα Λασκαράτου (Νότια).
Η θέση του είναι πολύ κεντρική αφού απέχει μόλις 20 m από την κεντρική πλατεία Αργοστολίου (πλατεία Βαλλιάνου).
Προτείνεται η κατασκευή ενός διώροφου συγκροτήματος μικτής χρήσης με δύο υπόγειους ορόφους υπόγειο παρκινγκ (το παρκινγκ θα εκτείνεται σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο αριθμός 57, όπως ορίζει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός).
Στο ισόγειο του συγκροτήματος θα μπορούσε να στεγαστεί η σχολή νοσηλευτών που είναι σε αναζήτηση στέγης ή να γίνουν καταστήματα – γραφεία τα οποία θα εκμεταλλεύεται το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.
Στον όροφο θα μπορούσαν να οικοδομηθούν πολυτελή διαμερίσματα, τα οποία θα δοθούν δωρεά ή με ένα υποτυπώδη ενοίκιο στους γιατρούς του νοσοκομείου, σαν ένα επιπλέον κίνητρο για να δεχτούν να υπηρετήσουν στην Κεφαλονιά.
Η αρχιτεκτονική μελέτη θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, λόγω και της σπουδαίας θέσης του οικοπέδου, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με ένα από τα παρακάτω χρηματοδοτικά εργαλεία:
1. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Υπουργείου Υγείας, ήδη ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για να το χρηματοδοτήσει.
2. ΕΣΠΑ ΠΕΠ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, εφόσον συμφωνηθεί η εν λόγο πρόταση θα μπορούσε να εισαχθεί σαν θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφαση για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ.
3. Σ.Δ.Ι.Τ. (Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα), Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση απαιτείται να γίνει αλλαγή στη χρήση γης του οικοδομικού τετραγώνου, οπότε ο Δήμος Αργοστολίου θα πρέπει να προκαλέσει διαδικασία τροποποίησης του πολεοδομικού σχεδίου. Η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, μέσα όμως στο οποίο για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος θα μπορούσε να τρέξει η υλοποίηση των μελετών (αρχιτεκτονικός διαγωνισμός). Επίσης, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και αφού υπογραφθεί μια συγκεκριμένη συμφωνία με το Δήμο Αργοστολίου, μέρος του οικοπέδου, θα μπορούσε να παραχωρηθεί για να γίνει υπαίθριο πάρκινγκ ώστε να ανακουφιστεί η πόλη από την έλλειψη χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων.
Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση για την εν λόγω πρόταση παραμένουμε στην διάθεσή σας, για κάθε επιπλέον πληροφορία.
Με τιμή
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κεφαλληνίας & Π.Ε. Ιθάκης
ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΤΡΑΥΛΟΣ