Aπολογισμός λειτουργίας του ΚΗΦΗ Κεφαλληνίας

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) αποτελεί μονάδα ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη δυνάμενων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με Αριθ. Π1γ/ΑΓΠ/οικ. 14963/ 9-10-2001 υπουργική απόφαση (Β’1397), όπως ισχύει.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Παιδείας – Σύνδεσμος (ΦΕΚ. 1719 /6.5.20 τ. Β’) ως δικαιούχος της Πράξης συνέχισε τη λειτουργία του, με την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ιόνια Νησιά 2014-2020», με την κάλυψη της στελέχωσης του, καθώς και του κόστους των απαιτούμενων λειτουργικών δαπανών του, με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. 

Το ΚΗΦΗ έχει έδρα τα Αντυπάτα Πυλάρου λειτουργεί σε καθημερινή βάση από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 π.μ. -16:00 μ.μ., εφαρμόζοντας ημερήσιο ευέλικτο πρόγραμμα φιλοξενίας, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτική διαβίωση των 20 ωφελουμένων, που εξυπηρετεί ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, τηρώντας ένα ενδεικτικό πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου εφαρμόζονται οι απαιτούμενες υπηρεσίες, με σκοπό την φροντίδα και την ομαλή ψυχοκοινωνική κατάσταση των ηλικιωμένων.

Η παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα κυρίως αφορά σε 

 • Νοσηλευτική φροντίδα 
 • Φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης
 • Ατομική υγιεινή 
 • Σίτιση (καθημερινά σε 20 ωφελούμενους) 
 • Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης (χειροτεχνία, ζωγραφική κ.α)
 • Ψυχαγωγία (εκδρομές, εκδηλώσεις, περίπατοι κ.α)
 • Μετακίνηση ωφελουμένων από και προς το ΚΗΦΗ με το ειδικό όχημα που διαθέτει.
 • Το ΚΗΦΗ είναι στελεχωμένο με κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό, Βοηθός Νοσηλεύτρια, Κοινωνικούς Φροντιστές, Βοηθητικό Προσωπικό και Οδηγό. 

Συγκεκριμένα, η νοσηλεύτρια, σε καθημερινή βάση, επικοινωνεί με τα άτομα, εκτιμώντας τη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παρόντα μέλη, πραγματοποιώντας μέτρηση αρτηριακής πίεσης, σακχαρώδη διαβήτη, περιποίηση κατακλίσεων, επίβλεψη φαρμακευτικής αγωγής, και εν συνεχεία ενημερώνει τον ατομικό φάκελο του κάθε μέλους. Παρατηρεί την εξέλιξη υγείας των μελών και έρχεται σε επικοινωνία με την οικογένεια και τους ιατρούς, πραγματοποιώντας περαιτέρω συνεργασία.

Πέραν των παραπάνω, και έχοντας πλήρη εικόνα της υγείας των μελών, πραγματοποιεί συνταγογράφηση και αγορά φαρμάκων, ενημερώνοντας συχνά κάθε ωφελούμενο, για θέματα υγείας και διατροφικές συνήθειες που τον αφορούν, με σκοπό έναν καλύτερο ποιοτικά τρόπο ζωής.

Η δράση των κοινωνικών φροντιστών, είναι καθημερινή και ουσιαστική. Η υποδοχή των ωφελουμένων με στοργή και φιλικότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα μια σχέση εμπιστοσύνης δημιουργεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για τους ωφελούμενους να εκφραστούν ελεύθερα, μα και δεχτούν την απαιτούμενη βοήθεια στη σωματική τους υγιεινή (μπάνιο), στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής καθώς και την υγιεινή προ και μετά των γευμάτων. Συμβάλλουν επίσης, στη μεταφορά και τη μετακίνηση των μελών εντός και εκτός του κέντρου, στις κοινωνικές εξόδους και εκδηλώσεις.

Το βοηθητικό προσωπικό καθημερινά, παρασκευάζει τα γεύματα των 20 ωφελουμένων, ασχολείται με την καθαριότητα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του κέντρου για τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής των μελών και των εργαζομένων. Διεκπεραιώνει εργασίες που ανατίθενται από την υπεύθυνη της δομής, όπως η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, ψώνια, και η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ. 

Ο βοηθητικός υπάλληλος, συμμετέχει στη διανομή του φαγητού, σε άτομα που δεν εισήλθαν στο ΚΗΦΗ, εκείνη τη δεδομένη ημέρα, με τη βοήθεια του οδηγού, ο οποίος, είναι υπεύθυνος για τη μετακίνηση των μελών με ειδικό όχημα από τις οικίες τους προς τη δομή και από τη δομή προ τις οικίες τους. Επίσης συμμετέχει στη μεταφορά των μελών στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ενόψει του νέου ιού και στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού CΟVID -19, ιδίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι, και έχοντας υπόψη το υπ’ αριθμ. πρωτ. Α.Π.12066/ δ12341/11-3-2020 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που αφορά οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και διασποράς του νέου ιού στα ΚΗΦΗ, οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΗΦΗ είναι οι απολύτως αναγκαίες όπως η σίτιση και η νοσηλευτική φροντίδα και όχι υπηρεσίες ψυχαγωγικού χαρακτήρα. 

Σε κάθε περίπτωση, η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών συνίσταται να γίνεται με χρονικό προγραμματισμό τέτοιο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ωφελουμένων στον ίδιο χώρο.

Συνοπτικά και στα πλαίσια αυτά από το Δεκέμβριο 2019 – Ιούνιο 2020 πραγματοποιήθηκαν στο ΚΗΦΗ οι παρακάτω δράσεις και δραστηριότητες:

 • Οι ωφελούμενοί μας συμμετείχαν σε ομάδες με επιτραπέζια παιγνίδια (τράπουλα, τάβλι, παιγνίδια μνήμης και ενδυνάμωσης, κρυπτόλεξο κ.α.).
 • Συμμετείχαν σε συζητήσεις, που οργάνωσε η Νοσηλεύτρια του κέντρου με την βοήθεια του υπολογιστή σε θέματα της επικαιρότητας, παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS 1η Δεκεμβρίου, θέματα σχετικά με την υγεία όπως η γρίπη και ο εμβολιασμός , ενημέρωση των ωφελουμένων για τον COVID -19 και τα μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.α), οδηγίες για την κολύμβηση στη θάλασσα κ.α.

Τα μέλη της ομάδας δημιουργίας έφτιαξαν μελομακάρονα και εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες κατασκευές, λουκουμάδες για το καλωσόρισμα του νέου χρόνου, στόλισαν την αίθουσα για τα Χριστούγεννα και το Καρναβάλι. 

Το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν δύο (2) εκδηλώσεις:

 • Στις 13/12/2019 στο χώρο του ΚΗΦΗ πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση σε συνεργασία με τη Μονάδα «Κοινωνικής Μέριμνας της περιοχής και με την συμμετοχή της χορωδίας του ΚΑΠΗ Αργοστολίου.
 • Στις 26/2/2020 επίσης, στο χώρο του ΚΗΦΗ τα μέλη μας συμμετείχαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας και στην αποκριάτικη εκδήλωση.
 • Τα μέλη μας και κυρίως η ομάδα του κήπου επιμελήθηκαν το κήπο και φύτεψαν λουλούδια εποχής.
 • Στις 29-06-2020 τα μέλη μας συμμετείχαν στον εκκλησιασμό στη περιοχή Ραυτοπουλάτα λόγω της εορτής Πέτρου & Παύλου. 
 • Καθημερινή διανομή φαγητού σε είκοσι (20) ωφελούμενους μας. 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων 

Κεφαλλονιάς

Αντυπάτα Πυλάρου 

Τηλ. Fax: 2674-61633

E-mail: okap-kef@otenet.gr

Facebook: ΚΗΦΗ 

Κεφαλλονιάς – Ιστότοπος:http:www.khfh-

kefalonias.gr

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ (Ο.Κ.Α.Π.)-ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ 

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Λ. Βεργωτή 131- Αργοστόλι

Τηλ: 26710-22425 (εσωτ. 3)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ 

ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ 

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ

 ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 

ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΗΦΗ

 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΗΦΗ

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ 

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ

 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

 ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

 Ο ΝΟΜΙΜΟΣ 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 

ΜΙΧΑΗΛ –ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 

ΜΟΣΧΟΝΑΣ