Aλληλεγγύη στους διωκόμενους μαθητές της Σάμης Kεφαλονιάς από τους εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Σάμης

Στο πλευρό των διωκόμενων μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Σάμης Κεφαλονιάς στέκονται οι εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Σάμης.
Θυμίζουμε ότι τέσσερις μαθητές του ΓΕΛ και του Γυμνασίου Σάμης Κεφαλονιάς (οι τρεις μάλιστα ανήλικοι), παραπέμπονται σε δίκη τον Oκτώβρη κατηγορούμενοι – με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – για τις καταλήψεις που είχαν αποφασιστεί από τα συλλογικά τους όργανα στην αρχή της σχολικής χρονιάς.
Εννιά εκπαιδευτικοί του σχολείου συνυπογράφουν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους «στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Σάμης που οδηγούνται στα δικαστήρια επειδή διεκδίκησαν λύσεις σε προβλήματα των σχολείων, που κι εμείς έχουμε πολλές φορές επισημάνει. O αγώνας για ένα καλύτερο σχολείο και μια καλύτερη κοινωνία, μέσα από μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες και πρακτικές είναι στοιχείο κοινωνικοποίησης της νέας γενιάς και διαπαιδαγώγησης σε αξίες και ιδανικά που το σχολείο οφείλει να προάγει.

Για μας αξίες όπως: Αλληλεγγύη – αλληλοσεβασμός – κοινοί αγώνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ. Δεν είναι δυνατόν να ασκείται τρομοκρατία και να ξαναστήνονται μαθητοδικεία, δεν είναι δυνατόν τα σχολεία να λειτουργούν με την εποπτεία εισαγγελέων», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, που στηρίζουν τα αιτήματα της τοπικής ΕΛΜΕ και ζητούν με τη σειρά τους να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

Επίσης, ζητούν να πάρει η κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία για παύση κάθε δίωξης μαθητών που έχει κινηθεί με βάση την (καταργημένη) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Τα παραπάνω αιτήματα μετέφερε και η ΕΛΜΕ – Κεφαλονιάς – Ιθάκης και η Ενωση Γονέων σε συνάντηση που είχαν με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλονιάς, την περασμένη Παρασκευή. O εισαγγελέας είπε ότι παρά την κατάργηση της ΠΝΠ και παρά την απαίτηση να παύσει η δίωξη και να μπει η υπόθεση στο αρχείο, η υπόθεση θα φτάσει στο δικαστήριο και εκεί θα ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα.
Από την πλευρά τους ΕΛΜΕ και Ενωση Γονέων τόνισαν πως προκαλεί το λαϊκό αίσθημα το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη κινείται αργά σε υποθέσεις τύπου «Sie-mens», που υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν, την ίδια στιγμή που υπάρχει απηνής δίωξη των αγώνων υπέρ ενός σχολείου που να μορφώνει πραγματικά και να μην εξοντώνει. Παράλληλα, κάλεσαν να εκφραστεί πιο αποφασιστικά η αλληλεγγύη στους διωκόμενους και να γίνει υπόθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλου του λαού στο Νομό το αίτημα να μπει η υπόθεση στο αρχείο με σχετική κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.
Με τα παραπάνω αιτήματα συντάσσεται και το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης που καταγγέλλει τη δίωξη των μαθητών και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αποκαλύπτεται, για άλλη μια φορά, η υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που από τη μια προσαρμόζει ακόμα περισσότερο την εκπαίδευση στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου (με τον “εθνικό” διάλογο για την Παιδεία, στήνει μαθητοδικεία), αλλά από την άλλη διαφημίζει τη θέσπιση ψήφου στα 17 ως “διεύρυνση της Δημοκρατίας”.

Μοναδική απάντηση είναι η κοινή δράση, ο κοινός αγώνας εργαζομένων, μαθητών απέναντι στην ποινικοποίηση των αγώνων, κόντρα στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου που τσακίζει το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή των εργατικών – λαϊκών οικογενειών».

(Ριζοσπάστης 22/7/16 )