«Eίμαστε η εγγυημένη λύση για το Δήμο μας», λέει ο υποψήφιος δήμαρχος Aλέξανδρος Kαλαφάτης στον «H»

Tης Kων/νας Kομνίτσα

«Το πολιτικό κενό στο Δήμο ήταν προφανές, άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και μέσα σε εικοσιπέντε μέρες καταρτίσαμε ένα αξιόπιστο και ελπιδοφόρο ψηφοδέλτιο. Αποτελούμε την εγγυημένη λύση για το Δήμο μας».

Αυτά αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Η» ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Καλαφάτης, τονίζοντας ότι είχε και έχει όραμα για την Κεφαλονιά και υπογραμμίζει ευθαρσώς ότι κακώς υπήρξαν χρέη στους πρώην Δήμους.«Εγώ, υπενθυμίζει, παρέλαβα δύο φορές το Δήμο Αργοστολίου με χρέη και τις δύο φορές τον παρέδωσα με πλεόνασμα».

Και συμπληρώνει: «Η Δημοτική Αρχή Παρίση είχε καλές και κακές στιγμές, αλλά πιστεύουμε ότι εμείς θα τα πάμε καλύτερα».

Τέλος, ο κ. Καλαφάτης αφήνει ανοιχτό το θέμα της Γέφυρας και ρίχνει μιά «μπηχτή» για αντιπάλους του, λέγοντας ότι κάποιοι σε υποψήφιους του Συνδυασμού του, τους είχαν γίνει «βεντούζα» για να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτιά τους και …«ό,τι θέλουν»!

Μας είπατε ήδη ότι κατεβαίνετε ξανά στην πολιτική μετά από παρότρυνση φίλων σας και επειδή διαπιστώσατε ένα «κενό». Δηλαδή, αν δεν υπήρχε αυτή η παρότρυνση δεν θα επιστρέφατε;
Το έχω πει πολλές φορές. Δεν επιδίωξα καμία υποψηφιότητα. Το γνωρίζετε όλοι. Από το 2007 (όταν και πάλι μετά από πιέσεις δέχτηκα να είμαι υποψήφιος) μεσολάβησαν πολλές εκλογές. Oυδέποτε κινήθηκα για να είμαι υποψήφιος. Ναι, αν δεν αποτελούσα λύση που εξέφραζε μια σαφή κοινωνική αναγκαιότητα, δεν θα ήμουν υποψήφιος.

Μας εντοπίζετε τα κυριότερα σημεία αυτού του «κενού»;
Το πολιτικό κενό αφορούσε τις κινήσεις για το Δήμο. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι διαμορφωμένες δημοτικές παρατάξεις, άφηναν ανέκφραστο ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης. Το κενό ήταν προφανές. Ανθρωποι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες με τίμησαν με την Εμπιστοσύνη τους να αναλάβω την Ευθύνη συγκρότησης μιας πράγματι Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης. Oι συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησής μας. Μέσα σε 25 μέρες καταρτίσθηκε ένα Αξιόπιστο, Ελπιδοφόρο, Εμπειρο, Ικανό ψηφοδέλτιο. Αποτελούμε, έτσι πιστεύω, την Εγγυημένη λύση για το Δήμο μας.

Κατά τη γνώμη σας που πέτυχε και που απέτυχε η Δημαρχία Παρίση;
Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή είχε καλές και κακές στιγμές. Εχω αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στο παρελθόν. Πέντε μέρες πριν τις εκλογές θα ήταν άτοπο να είμαι πιο σαφής. Σε κάθε περίπτωση δεν μηδενίζω σωστές προσπάθειες. Oμως σαφώς πιστεύω πως τα αρνητικά ζυγίζουν περισσότερο από τα θετικά. Αν δεν το πίστευα δεν θα ήμουν υποψήφιος. Δεν είμαστε θαυματοποιοί. Απλώς πιστεύουμε πως μπορούμε να τα πάμε καλύτερα.

Ποιά είναι τα 5 κυριότερα προβλήματα της Κεφαλονιάς που χρειάζονται άμεση επέμβαση;
Πρώτον: Aμεση αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς (κυρίως Παλική-πρόσβαση στην Έρισσο).
Δεύτερον: Συγκοινωνίες-Λιμάνια.
Τρίτον: Oρθή λειτουργία στους τομείς της παιδείας και της υγείας.
Τέταρτον: Εδραίωση-Ανάπτυξη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στη δομή της ελληνικής ανώτατης παιδείας, ως ενός αξιόπιστου και ωφέλιμου πνευματικού ιδρύματος.
Πέμπτον: Διάλογος-Συνεργασία πολιτικών-κοινωνικών δυνάμεων, που σήμερα κινούνται αποσυντονισμένες, κατακερματισμένες, αλληλοσπαρασσόμενες.

Η Δημοτική Αρχή κατηγορεί τους προηγούμενους δήμαρχους ότι απέτυχαν στο έργο τους κι’ από πάνω μας άφησαν και 42 εκατομμύρια ευρώ χρέη, το οποίο ήδη το μείωσε κατά 11 εκατομμύρια ευρώ. Ποιά είναι η άποψή σας στο θέμα αυτό;
Κακώς υπήρξαν χρέη. Μια αρρωστημένη νοοτροπία, που κατατρύχει την πολιτική -και πολλές φορές την προσωπική μας- ζωή. Oμως ποτέ δεν υπήρξε αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση για το χρέος των πρώην Δήμων που ανέλαβε ο Δήμος Κεφαλονιάς. Αντ’ αυτού παιζόταν ένα πολιτικό παιχνίδι με «ξένες» δημοσιεύσεις, υπονοούμενα και φημολογίες. Μακάρι να υπάρχει μείωση του χρέους, από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Υπάρχουν κι άλλες όμως πληροφορίες, που λένε πως το χρέος έχει διογκωθεί, προμηθευτές μένουν απλήρωτοι και άλλα συναφή. Ποιός να πιστέψει ποιόν πέντε μέρες πριν τις εκλογές; Υπενθυμίζω πάντως, πως δύο φορές παρέλαβα το Δήμο Αργοστολίου με χρέη, δύο φορές τον παρέδωσα με πλεόνασμα. Αυτά δε, επίσημα επικυρωμένα με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πολλοί πιστεύουν ότι αν εκλεγείτε θα έχουμε μια «ολική επαναφορά» του καθεστώτος που επικρατούσε στους πρώην Δήμους με αντιδημάρχους τους …παλιούς δημάρχους.
Πολλοί πρώην δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κ.λπ. βρίσκονται και σε άλλους Συνδυασμούς. Επίσης από τις αντίπαλες Παρατάξεις, υπήρξαν πιέσεις και δελεαστικές προτάσεις προς αυτούς που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό μας. Π.χ Oι κύριοι Κοτσιλίνης, Ρουχωτάς, Φόρτες, Σαμούρης και άλλοι, πολιτικοί μας αντίπαλοι που σήμερα τους κατηγορούν ως «παλιούς», τους είχαν γίνει «βεντούζα» για να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτιά τους και «ό,τι θέλουν». Υποκρισία. Αν εκλεγώ εξάλλου, γνωρίζω πώς να διαχειριστώ καταστάσεις.

Πως σκέφτεστε την ανανέωση στην πολιτική ζωή του τόπου μας;
Μέσα από τον ανοικτό πολιτικό διάλογο. Μέσα από την αξιοποίηση νέων προσώπων. Μέσα από την αναβάθμιση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Μέσα από το ήθος, την αξιοπρέπεια, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία.

Μας είπατε πρόσφατα ότι στον προεκλογικό αγώνα οι έχθρες είναι περιττές. Πιστεύετε ότι ο πολιτικός μας πολιτισμός είναι ανεπαρκής;
Δείτε την όποια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έχετε επαρκή απάντηση.

Πως βλέπετε το νησί μας μέσα στη γενικότερη κρίση και ποιές προοπτικές υπάρχουν για να έρθει ένα καλό αύριο;
Η ερώτηση είναι εξαιρετική. Η απάντηση θέλει πολλές σελίδες. Εμπεριστατωμένη υπάρχει στο αναρτημένο, στο διαδίκτυο, πρόγραμμά μας. Με μια πρόταση περιγράφεται από την αρχή: Κεφαλονιά: Ενας σύγχρονος Ευρωπαϊκός Δήμος.

Με τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση έχετε κάποια σχέση φιλίας; Μιλάτε;
Μέχρι το 2010 με αποκαλούσε εγκαρδίως «φίλο κι αδελφό». Εκτοτε δεν έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις. Βεβαίως δεν βρισκόμαστε σε «πολεμικό» κλίμα. Δεν έχω προσωπικές διαφορές με κανέναν.

Oσα χρόνια ήταν βουλευτής ο κ. Παρίσης και τώρα που ήταν δήμαρχος, τον πήρατε στο τηλέφωνο για κάτι που δεν πήγαινε καλά;
Αντιστρέφω την ερώτηση: Σήκωσε αυτός το τηλέφωνο προς εμένα; Είναι πρώτα χρέος του δρώντος πολιτικού, να «ζητήσει»κάποια γνώμη ή «συμβουλή» από κάποιον «τέως».

Με τους άλλους υποψήφιους δημάρχους ποιές είναι οι σχέσεις σας;
Επαναλαμβάνω, δεν έχω προσωπικές διαφορές με κανέναν.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα σκάνδαλα «Πάμε Στοίχημα» της πρώην Νομαρχίας και το σκάνδαλο «ατρύπητο τιμολόγιο» του τ. Δήμου Αργοστολίου;
Είναι η ίδια άποψη που έχω για όλα τα σκάνδαλα: Αμεση διερεύνηση, άμεση αντίδραση της δικαιοσύνης και όταν προκύπτει, άμεση και σκληρή τιμωρία σε όλους τους επίορκους, από όπου κι αν προέρχονται, όπου κι αν «συχνάζουν».

Τι θα γίνει με τη Γέφυρα, εφ’ όσον εκλεγείτε δήμαρχος;
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ορθότερο με τη συναίνεση του κόσμου. Θα εξετάσουμε την πιο ορθολογική λύση για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και την προστασία του Μνημείου.

M’ αυτή σας τη νέα πρωτοβουλία, αποκτήσατε και κάποιο όραμα για την Κεφαλονιά;
Είχα και έχω όραμα για την Κεφαλονιά. Το υπηρέτησα με πάθος και νομίζω με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Διαδημοτική, ΒΙΠΕ, Θέατρο, Βιολογικός, Λιθόστρωτο, Αποχετευτικοί Αγωγοί, Μαϊστράτο, Κυανή Ακτή, Περιφερειακός, Μαρίνα, Παραλία και τόσα άλλα δημοτικά έργα, περιγράφουν εναργώς την προϋπηρεσία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτά είναι η παρακαταθήκη μου. Αυτά αποτελούν απτή εγγύηση, για το καλύτερο αύριο του Δήμου.

Πάτε ακόμα για ψάρεμα στον Μακρύ Γιαλό;
Τελευταία όχι. Μετά τις εκλογές θα ρίξουμε κανένα παραγάδι.

Στην Εκκλησία πάτε;
Oταν χρειάζεται.


Το προφίλ του υποψήφιου δήμαρχου Κεφαλονιάς Αλ. Καλαφάτη


 • Γεννήθηκε: 6 Μαϊου 1951
 • Oικογενειακή κατάσταση: Παντρεμένος με τη Μαρία Βουτσινά.
 • Αυτοκίνητο που έχει: Polo 1400 cc, μοντέλο 2009.
 • Αυτοκίνητο που θα ήθελε να έχει: Ενα αγροτικό.
 • Καλύτερη στιγμή: Η αυτάρκεια της απλής ζωής.
 • Χειρότερη στιγμή: Όταν αυτή διαταράσσεται.
 • Φιλοδοξία: Να έχω πολλές τέτοιες «καλύτερες στιγμές».
 • Ελάττωμα: Είναι πολλά, δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα.
 • Τον συγκινεί: Η αυταπάρνηση.
 • Τον ενθουσιάζει: Η σεμνότητα.
 • Τον θλίβει: Η αγνωμοσύνη.
 • Πάθος του: Το διάβασμα.
 • Φαγητό: Σαργός ψητός.
 • Ποτό: Καλή Ρομπόλα ή μοσχατέλα.
 • Χόμπι: Ψάρεμα-αγροτικά.
 • Χρώμα: Πράσινο.
 • Oμάδα: Παναθηναϊκός.
 • Συγγραφέας: Την περίοδο αυτή Στέλιος Ράμφος.
 • Πολιτικός: Ελευθέριος Βενιζέλος.
 • Ηθοποιός: Κέιτ Μπλάνσετ.
 • Αθλητής: Διαμαντίδης -Σπανούλης.
 • Ποδοσφαιριστής: Μέσι-Σαμαράς.
 • Χώρα: Πρώτα Ελλάδα.
 • Πόλη: Αργοστόλι-Ληξούρι.
 • Τηλεοπτικός Σταθμός: Καμία προτίμηση.
 • Τραγούδι: Φεγγάρι μάγια μού ‘κανες.
 • Ιστορικό γεγονός: Θετικό: Eπος Αλβανίας-Εθνική Αντίσταση. Αρνητικό: Εμφύλιος Πόλεμος.

Ποιός είναι


ΓENNHΘHKE το 1951 στο Αργοστόλι, όπου και ολοκλήρωσε τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του.

Αποφοίτησε από το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών το 1976. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου το 1976-1977. Hταν πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων Σπουδαστών «Μαρίνος Αντύπας», την περίοδο 1976-77.

Διετέλεσε δήμαρχος Αργοστολίου τις τετραετίες 1983-1986 και 1991-1994.

Εξελέγη βουλευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης για την περίοδο 1996-2004 και ήταν υφυπουργός ανάπτυξης την τετραετία 2000-2004.