Ενα πανέμορφο λεύκωμα 352 σελίδων, με τίτλο «1923-1975 Στιγμές της Ιστορίας του Αθλητισμού στην Κεφαλονιά», εξέδωσε πρόσφατα ο παλιός ποδοσφαιριστής και αθλητής Μάκης Βαρδαραμάτος.
Μέσα απ’ τις σελίδες του Λευκώματος περνάει ένας μεγάλος όγκος δράσεων του αθλητισμού του Νησιού μας με πάμπολες φωτογραφίες, που θυμίζουν «περασμένα μεγαλεία» των αθλητικών πεπραγμένων της περιόδου εκείνης.
Στην εισαγωγή του Λευκώματος ο συγγραφέας αναφέρει:
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου Λίζα που με πολλή υπομονή με ανέχθηκε και με βοήθησε στις ατελείωτες ώρες που χρειάστηκαν για την έκδοση αυτού του λευκώματος και τον αδερφό μου Παναγή, που μαζί τρέχαμε πολλές φορές για συγκέντρωση απαραίτητων στοιχείων. Επίσης όλους όσους με βοήθησαν δίνοντάς μου υλικό και πληροφορίες. Ιδιαιτέρως τους:
Καππάτο Ηλία, Τζαννάτο Διονύσιο, Oικογένεια Χριστόφορου Βουνά, Βουτσινά Γεράσιμο, Αμπατιέλο Ευστάθιο, Oικογένεια Βαρδαραμάτου Αθανασίου, Βαγγελάτο Νικόλαο, Κακουράτο Περικλή, Γασπαρινάτο Παναγή, Βουκελάτο Θεόδωρο, Μενάγια Γεράσιμο, Μιχαηλίδη Τάκη, Oικογένεια Τζαννάτου Μαρίνου, Αυγουστάτο Διονύσιο, Ψυχογιό Ιωάννη, Ματαράγκα Στέλιο, Μαρκαντωνάτο Σίμο, Κατσιβέλη Γεώργιο, Σολωμό Γεράσιμο, Τσιμάρα Βασιλική (Βίκυ), Oικογένεια Βουτσινά Φώτη, Παπαντωνάτο Διονύσιο, Καλαφάτη Αλέκο, Μωραϊτόπουλο Κωνσταντίνο, Σπυράτο Γεράσιμο, Μοσχόπουλο Σπύρο, Νεόφυτο Σπυράγγελο, Παυλάτου Χρύσα, Νιφοράτο Λούκα, Θεοτοκάτο Επαμεινώνδα, Μαρκέτου Α., Πεφάνη Σ., Βαρδαραμάτο Παναγή του Αλκιβιάδη, Σπηλιώτη Γεώργιο. Ιδιαιτέρως το προσωπικό της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης για την πολύτιμη αρωγή τους, προσωπικά την Γεωργία Ρουχωτά και όλους όσους με βοήθησαν ακραιφνώς σε αυτήν μου την προσπάθεια.
Η ενασχόλησή μου με τον Αθλητισμό γενικά και οι μνήμες των παιδικών μου χρόνων είχαν σαν συνέπεια τη συγγραφή αυτού του λευκώματος. Σε κάποια χρονική στιγμή των τελευταίων ετών, όταν θέλησα να ανασκαλίσω τις μνήμες αυτές, συνάντησα έναν «τοίχο». Δεν έβρισκα πουθενά κάτι καταχωρημένο-συγκεντρωμένο, ώστε να μπορέσω σε στιγμές χαλάρωσης να νοσταλγήσω, να συγκινηθώ, να σκεφθώ. Επειδή με συγκινεί πολύ η ιστορία του τόπου μας και σχεδόν κατέχω όποια σχετική έκδοση κυκλοφορεί και από οποιονδήποτε συγγραφέα, άρχισα να ψάχνω κάτι ανάλογο σχετικά με τον Αθλητισμό στο νησί μας. Στα χέρια μου είχα λάβει τα βιβλία του συμπατριώτη μας Χριστόφορου Βουνά. Μου έλειπε όμως ένα το «Χρονικό του Αθλητισμού στην Κεφαλλονιά». Θυμάμαι είχα ψάξει και πολύ παλιά να το βρω, αλλά όπως με πληροφορούσαν «είχε εξαντληθεί».
Πρόσφατα, κι αφού ξαναέψαξα, έμαθα τελικά από συγγενείς του αείμνηστου Βουνά ότι το βιβλίο αυτό ποτέ δεν εκδόθηκε. Είχε συγκεντρώσει υλικό, το έδωσε σε κάποιον για να το καθαρογράψει κι ύστερα να το εκδόσει ο ίδιος, και τελικά στην πορεία του χρόνου τα γραπτά αυτά χάθηκαν. Αυτό για μένα ήταν το έναυσμα για το ξεκίνημα και τη δημιουργία αυτού του λευκώματος. Σκοπός μου ήταν να συγκεντρώσω και να καταχωρήσω όσο το δυνατόν περισσότερα ντοκουμέντα, ώστε να διασωθούν κάπου συγκεντρωμένα, και να έχει τη δυνατότητα κάποιος μελλοντικός ερευνητής να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη θεματολογία. Να μη χαθούν με την πάροδο του χρόνου στιγμές της ιστορίας του τόπου μας και παράλληλα, να μην ξεχασθούν όλοι οι αναφερθέντες δημιουργοί του αθλητισμού. Να δοθεί η δυνατότητα στους παλιούς να αναπολήσουν, να θυμηθούν, να συγκινηθούν… Στους νέους να μάθουν, να ρωτήσουν, να μελετήσουν, να εκτιμήσουν. Και εμείς να γνωρίσουμε περισσότερα και να διορθώνουμε τα σφάλματα του παρελθόντος. Δεν έχει σκοπό μνημόσυνου. Αλλωστε πολλοί υπάρχουν ανάμεσά μας και ίσως πολλοί από αυτούς να μην γνωρίζουν τη μικρή ιστορία τους στον αθλητισμό της Κεφαλλονιάς, την μεγάλη προσφορά τους, το ταλέντο τους. Εχει σκοπό την καταγραφή γεγονότων μέσω, κυρίως, αποτύπωσης ντοκουμέντων, που πιστεύω ότι όλοι οι συμπατριώτες μας που ενδιαφέρονται για την ιστορία του αθλητισμού, πρέπει να γνωρίζουν. Η παράθεση αποκομμάτων εξυπηρετεί την παράλειψη της αναφοράς λεπτομερειών των πηγών (ημερομηνία, αριθμ. φύλλου, κ.ά.).
Αυτά τα μικρά γεγονότα μάς ενώνουν σαν μια αλυσίδα που δεν πρέπει να χαθεί κανένας κρίκος της. Και αυτή αντιπροσωπεύει την ιστορία του τόπου μας, με τα μεγάλα και μικρά, με τα σπουδαία και τα ασήμαντα, με τα απλά και τα καθημερινά που μας φέρνουν κοντά. Γιατί όποιος θυμάται δεν φοβάται. Κι όποιος γνωρίζει οφείλει να δημιουργεί και να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του.
Επάνω σε αυτά τα απλά, και ίσως για σήμερα ασήμαντα γεγονότα, κτίσθηκε ο σημερινός Αθλητισμός του τόπου μας. Αύριο ίσως βρεθούν περισσότερα. Πάντως μπορούμε να πούμε πως θα υπάρχει πλέον μια βάση τεκμηρίων.
Εύχομαι λοιπόν αυτό το λεύκωμα να σας ικανοποιήσει και να το δεχθείτε σαν μια μικρή προσφορά στον τόπο μας. Πιο πολύ σαν μια ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους πρωταγωνιστές. Ενας ύμνος προς αυτούς που είναι άτομα που έζησαν στον τόπο μας, που αγωνίσθηκαν, πάλεψαν, μόχθησαν, ίδρωσαν, μάτωσαν και που πάνω στα αχνάρια τους πατάμε εμείς οι σημερινοί, αλλά και οι μελλοντικοί Κεφαλλονίτες αθλητές. Καλούμαστε να εκτιμήσουμε, να ακολουθήσουμε, να αγαπήσουμε, αλλά και να πρωτοπορήσουμε, ώστε να φανούμε αντάξιοί τους, αντάξιοι στην ιστορία του τόπου μας, αλλά και στην επέκτασή της.
Αργοστόλι, Ιούλιος 2015
Γεράσιμος Μ. Βαρδαραμάτος
