ETΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ;

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
τ. Δήμαρχος

Μέσα στα σοβαρότατα πλήγματα που προξένησαν οι σεισμοί το 2014 σε οικοδομήματα, ήταν και η αποκόλληση της ανωδομής (κουβουκλίου) του κωδωνοστασίου Ι.Ν. Αγίου Χρυσοστόμου Κουρουκλάτων!

Μερίμνη του Δήμου Κεφαλονιάς και της Κοινότητας Κουρουκλάτων, το 2016, καθαιρέθη το επικίνδυνο άνω τμήμα του και τοποθετήθηκε εις ακραίο μέρος του αυλείου χώρου της Εκκλησίας. Εκτοτε, ουδεμία προσπάθεια και κίνηση αναφέρεται για την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου…

Και το βάρος των κινήσεων -κατ’ εμέ-, εμπίπτει στις αρμοδιότητες και ευθύνες της Εκκλησίας, Περιφέρειας, Δήμου, αλλά και ενίων Συλλόγων Κεφαλλήνων και ευαίσθητων Χριστιανών!

Η Εποχή, βεβαίως είναι δύσκολη, η οικονομική κρίση και ο μαρασμός της κοινωνίας μας, έχει αποπροσανατολίσει κάθε εποικοδομητικό στοιχείο και στρέφεται σχεδόν αποκλειστικό στην «αυτοσυντήρηση».

Στη δεκαετία του 1960, τρεις ευκατάστατοι Κουρουκλάδες (ο Πάρις Βαγγελάτος, ο Γεράσιμος Βαγγελάτος και ο Χαράλαμπος Βαγγελάτος), προικισμένοι με σπάνιες Χριστιανικές ευαισθησίες, άνθρωποι που δραστηριοποιούνταν πολλά χρόνια στο εξωτερικό, σκληρά αγωνιζόμενοι, προσέφεραν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για τη μελέτη και ανέγερση ενός καλαίσθητου και εκ των υψηλότερων μετασεισμικών κωδωνοστασίων, της Νήσου.

-Το έργο επεραιώθει και εγκαινιάσθη το 1964.

-Για την αποκατάσταση, προσθήκη ανωδομής, στην υπάρχουσα ασφαλή βάση του κωδωνοστασίου, απαιτούνται.

α) Σύνταξη ειδικής αντισεισμικής μελέτης και η επιλογή των υλικών αποκατάστασης. Αν, δηλαδή, θα γίνει από σκυρόδεμα υψηλών προδιαγραφών αντοχής, προκειμένου να περιοριστούν οι διατομές και το βάρος ή από μεταλλική, από αλουμίνιο ή χάλυβα. Στη δεύτερη περίπτωση ανακύπτει πρόβλημα συντήρησης, καθόσον κάθε επέμβαση απαιτεί την χρήση γερανού, που είναι πολυέξοδη! Ασφαλώς και η όψη της αποκατάστασης θα πρέπει να είναι απολύτως ομοία της αρχικής-προσεισμικής του μορφής!

Και, ερωτώ, επαναλαμβάνω: Ποιός θα φέρει το οικονομικό βάρος της αποκατάστασης; Μήπως ένας δωρητής; Μήπως αυτό υποτιμά την όποια διοικητική-εκκλησιαστική εξουσία του τόπου, της Περιφέρειας μας; Δεν γνωρίζω -δεν νομίζω-, αν η Εκκλησία-Πολιτεία τίμησε με κάποια διάκριση τους δωρητές που διέθεσαν σημαντικότατο ποσόν, την εποχή εκείνη!

Εύχομαι, στις άγιες ημέρες των Εορτών του Πάσχα, να φωτιστούμε όλοι οι Κεφαλονίτες.

ΥΓ.

Από ιδιώτες, πάντως, δεν πρέπει να αναμένουμε πολλά πράγματα. Oχι φυσικά, πως αν γινόταν κάποιος έρανος, δεν θα απέφερε κάποιους καρπούς.

-Το 2007 η συσταθείσα 6μελής Ερανική Επιτροπή -βάσει της 844/12-10-2007 Απόφασης της Ι. Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, προέβη στην ανέγερση του κωδωνοστασίου του Ι.Ν. Ταξιαρχών, κατ’ ευτυχή σύμπτωση, προ της επελθούσης οικονομικής κρίσης.

Oι δωρηταί από του ποσού των 20 Ε έως και πέραν των 10.000 Ε, ανήλθαν σε 120+21=141. Η δαπάνη του κωδωνοστασίου και μερικών εργασιών στον Ι.Ν. ανήλθαν στο ποσό των 111.093,41 + 11.026,30= 123.119,71 Ε με τον ΦΠΑ. Αμοιβή μελέτης μηχανικού, επίβλεψης και εποπτείας εκτέλεσης του έργου, δεν κατεβλήθη.

Αναλυτικότατος, απολογισμός εσόδων-εξόδων, ονομαστικός, δημοσιεύτηκε ως ένθετος σε 700 έγχρωμα αντίτυπα, σ’ όλο τον τοπικό Τύπο!

Σημερινή εικόνα του κωδωνοστασίου
Το κωδωνοστάσιο μετά του σεισμούς του 2014