Hρθε η ώρα του Δαυίδ;

O πρόεδρος του Δ.Σ. Σάμης Παντελής Αμούργης

Η χώρα μας διέρχεται μία από τις πιο σκληρές τις ιστορικές φάσεις, βρισκόμενη στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και πληρώνοντας το τίμημα κυρίως της γειτνίασής της με την πρώτη. Αύριο, 24 Ιουλίου 2020, πέρα από την επέτειο υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης, η Τουρκία προκαλεί για ακόμα μία φορά τελώντας μουσουλμανική λειτουργία στην Αγία Σοφία, πλέον ως τζαμί, μη σεβόμενη ούτε ιερό ούτε όσιο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε γεωφυσικές έρευνες σε κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δίπλα στο Καστελλόριζο. Το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis είναι έτοιμο να αποπλεύσει από την Αττάλεια και να διασχίσει τα νερά του αιγαίου. Η Τουρκία εξέδωσε πριν από λίγες μέρες NAVTEX σύμφωνα με την οποία θεωρεί δικά της θαλάσσια ύδατα την πορεία την οποία θα ακολουθήσει το σκάφος της, μη υπακούοντας σε κανένα Δίκαιο της Θάλασσας, όσο κι αν ψεύδεται για αυτό.

Η NAVTEX είναι μια διεθνής αυτοματοποιημένη υπηρεσία άμεσης εκτύπωσης μεσαίας συχνότητας για την διάδοση προειδοποιήσεων και προβλέψεων πλοήγησης και μετεωρολογίας, καθώς και επειγουσών πληροφοριών για την ασφάλεια στη θάλασσα (MSI) σε πλοία. Η NAVTEX δεσμεύει μία περιοχή και επιχειρεί όσες πράξεις επιτρέπονται από το Διεθνές Δίκαιο (πχ αβλαβής διέλευση, κ.ά). Επίσης, μπορεί να μην πραγματωθεί ποτέ. Η εφαρμογή της με άλλα λόγια είναι προαιρετική. Προφανώς, λοιπόν, η Τουρκία θέλει να μετρήσει την υπομονή και τις δυνάμεις μας. Είτε δεν θα κάνει τίποτα και το πλοίο θα παραμείνει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, είτε θα προβεί σε αβλαβή διέλευση είτε θα προβεί σε παράνομες πράξεις κατά το Διεθνές Δίκαιο. Στην τελευταία περίπτωση θα αντιμετωπίσει αρχικά το ελληνικό Λιμενικό και αν δεν υπακούσει στις προσταγές του, τότε θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών να λύσει το ζήτημα διά της διπλωματικής οδού. Ως ύστατο βήμα θα το προσεγγίσουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία και αν δεν υπακούσει, θα το εμβολίσουν, γεγονός που θα αποτελεί και casus beli (αιτία πολέμου). Σύμφωνα με αναλυτές και διεθνολόγους, αλλά και με βάση τις βουλήσεις των δύο λαών, σίγουρα ένας πόλεμος δεν είναι επιθυμητός. Ίσως να φτάσουμε στο παρά πέντε μιας σύρραξης, η οποία όμως κατά πάσα πιθανότητα θα αποφευχθεί. 

Η Τουρκία προσπαθεί με νύχια και με δόντια εφαρμόζοντας το Δίκαιο του ισχυρότερου, υλιστικά, να πετύχει διά της πολιτικής και διπλωματικής οδού και όχι διά της νομικής οδού, γρήγορα τετελεσμένα. Γνωρίζει ότι αν προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης, θα χάσει την υπόθεση και τότε ο ναρκισσισμός της και η ιμπεριαλιστική της τακτική θα της κοπούν κατακόρυφα. Επομένως, στρέφεται σε άλλες, ύπουλες μεθόδους εκφοβισμού.

Ευχόμαστε όλοι και το τωρινό συμβάν να αποτελεί ακόμη ένα καπρίτσιο των γειτόνων, να θυμηθούν τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει και κυρίως να έχουν υπόψη τους ότι ο μικρόσωμος Δαυίδ κέρδισε τελικά τον ανίκητο ως τότε Γολιάθ με την στρατηγική του.

*Επικεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣ

Δημ. Σύμβουλο Δήμου Σάμης