H Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά καλωσόρισε το 2017 με παραδοσιακό τρόπο

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδεχθήκαμε το νέο έτος κόβοντας και φέτος την καθιερωμένη πίτα μας στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου η κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου πλημμύρισε με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τα νησιά μας. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο νεοσυσταθείς Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας και Ιθάκης “Το Ριφόρτσο”, ο οποίος προσέφερε για την εκδήλωση σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό.

Την εκδήλωση παρουσίασε εκ μέρους του ΔΣ η κα Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά, υπεύθυνη Νεολαίας η οποία επιμελήθηκε και τα κείμενα της εκδήλωσης, με τη συνδρομή του Ταμία κ. Μάκη Αγγελετάκη, ο οποίος ανέλαβε την προβολή του οπτικοακουστικού υλικού. Όσοι βρέθηκαν μαζί μας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν νοερά σε μνήμες του χθες, πλησιάζοντας την καθημερινότητα του Κεφαλονίτη και Ιθακήσιου, συνυφασμένη με την παράδοσή του, την περίοδο του Μεσοπολέμου έως τον σεισμό του 1953 μέσω της Μαντολινάτας και των Χορευτικών μας τμημάτων, αλλά και μέσω προβολής σπάνιου φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού για τα νησιά μας από το αρχείο του Συλλόγου “Ριφόρτσο”, που επιμελήθηκε ο Γραμματέας του κ. Ορέστης Καππάτος. Την εποπτεία της διοργάνωσης της εκδήλωσης καθώς και των μουσικοχορευτικών τμημάτων της Αδελφότητας είχε η έφορος, κα Δήμητρα Βαλλιανάτου, σε συνεργασία με τους δασκάλους των τμημάτων κ. Διονύση Μπάλα (χορός), κ. Αλέξανδρο Ζέρβα (κιθάρα)και κα Ματούλα Φιοράτου (μαντολίνο). Στο χώρο της εκδήλωσης, υπήρχε έκθεση φωτογραφιών του Σπύρου Μελετζή, από το αρχείο της Αδελφότητας, με εικόνες των νησιών μας από τον Μεσοπόλεμο έως το σεισμό του 1953.

Η Πρόεδρος, Μαριολένη Νεοφύτου, στον χαιρετισμό της ευχήθηκε μια καλύτερη χρονιά, ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους της Αδελφότητας που στηρίζουν τις προσπάθειες του Δ.Σ. να πραγματοποιούν τους σκοπούς του ιστορικού Συλλόγου και ζήτησε την οικονομική υποστήριξη με την συνδρομή τους για να μπορέσει να συνεχίσει το πολιτιστικό έργο.

Ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συνεργάτες- δασκάλους των μουσικών και χορευτικών τμημάτων, τους γονείς που εμψυχώνουν τα παιδιά τους και τα ενθαρρύνουν να συμμετέχουν σε αυτά και ιδιαίτερα τους νέους τους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης.Καλωσόρισε την έναρξη της συνεργασίας της Αδελφότητας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ριφόρτσο» και τη συμμετοχή του με οπτικοακουστικό υλικό στην εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Τόνισε ότι η συμπόρευση των πολιτιστικών φορέων είναι αναγκαία και χρήσιμη με στόχο τη μέθεξη των νέων ανθρώπων και την μύησή τους στην ιστορία του τόπου μας και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, ώστε να εμπνευστούν, να τα αναδείξουν και να δημιουργήσουν το μέλλον των νησιών μας. Στη συνέχεια ανακοίνωσε μια σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν σε συνεργασία με πολιτιστικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και την Αδελφότητα του Πειραιά που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια προκειμένου να προσφέρει στην κοινότητά μας ενημέρωση, γνώση και ψυχαγωγία. Τέλος, αναφέρθηκε στην εκδήλωση της πίτας και την προσδιόρισε ως μια εκδήλωση με αναφορά στις μνήμες του τόπου μας που προκαλεί σε όλους μας συναισθήματα συγκίνησης, χαράς και νοσταλγίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Πρόεδρος του Συλλόγου προσέφερε τα Κεφαλληνιακά “ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ”, σε συλλεκτική έκδοση της Αδελφότητας,στον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ριφόρτσο, κ. Μάκη Γαλανό, ο οποίος με τη σειρά του προσέφερε τιμητική πλακέτα στην Αδελφότητα. Ο κ. Γαλανός ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ριφόρτσο αναφέρθηκε στο νεοσύστατο σύλλογο και τη δράση του και χαιρέτισε θερμά την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με την Αδελφότητα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νίκαιας κ.κ. Αλέξιος ο οποίος ευλόγησε την Πίτα μας και ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους τους συμπατριώτες μας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Αντζουλάτος, ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας π. Υπουργός και νυν Βουλευτής Α’Πειραιά, η κα Σταματάκη Ελένη Βουλευτής Α’ Πειραιά, ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων, ο κ.Στέλιος Γαϊτανάρος Αντιδήμαρχος Πειραιά, η κα Ευαγγελία Αθανασίου Πρόεδρος Β’Δημοτικου Διαμερίσματος Πειραιά, η κα Αικατερίνη Δουρέκα Αναπληρώτρια Προέδρου Ε’ Δημοτ. Διαμερ. Πειραιά, ο κ. Γιώργος Κοκκόλης Αντιδήμαρχος Ραφήμας-Πικερμίου, ο κ. Γεράσιμος Βανδώρος Πρόεδρος Τοπ. Συμβουλίου Αντυπάτων Ερύσου, ο κ. Πέτρος Αλιβιζάτος πρώην Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ο κ. Γιάννης Βουτσινάς Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας παραγωγικών τομέων της Ν.Δ., ο κ. Ανδρέας Κωνσταντάτος Δημοσιογράφος, η κα Ρίτα Βλησμά Λογοτέχης, ο κ. Κώστας Ευαγγελάτος Εικαστικός, ο κ.Παναγής Φωκάς δημοσιογράφος e-kefalonia.net,οι πρώην Πρόεδροι της Αδελφότητας κ. Διονύσιος Κουγιανός, κ. Νώντας Φαραντάτος και κ. Ευαγγέλος Σπαθής και ο νομικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γεράσιμος Παναγιωτάτος -Τζάκης. Εκ μέρους των Συλλόγων παρευρέθηκαν ο κ. Γιώργος Μιχαλάτος Πρόεδρος ΟΚΙΣ, ο κ. Ροσόλης Γεράσιμος, μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Επτανησίων, ο κ. Θωμάς Ζερβός Πρόεδρος Σαμικών,ο κ. Ηλίας Γαλιατσάτος Πρόεδρος Καμιναράδων, ο κ. Γεράσιμος Ζαφειράτος Πρόεδρος Δαμουλιανάδων, ο κ. Παναγιώτης Αντύπας Πρόεδρος Μεσοβουνιωτών, ο κ. Κώστας Βουτσινάς Πρόεδρος Φαρσινών, η κα Ειρήνη Βινιέρη Πρόεδρος Κεφαλληνιακής Ένωσης ” ΤΟ ΔΟΛΙΧΙΟ”, ο κ. Φωτεινός Κουνάδης Πρόεδρος Δηλινάδων, ο κ. Γεράσιμος Θεοχαράτος Πρόεδρος Κομιτάτων, ο κ. Σπύρος Μαζαράκης Πρόεδρος Πουλάτων, η κα Σοφία Μαροπούλου- Ζαφειράτου Πρόεδρος Συλλόγου ΥΠΕΡΙΩΝ, η κα Λιλή Ματσούκη Γεν. Γραμματέας Κεφαλληνιακής ‘Ενωσης Χαλανδρίου, η κα Αλεξανδράτου Γ.Γραμματέας Συλλόγου ” Η ΕΥΓΕΡΟΣ “, ο κ. Νίκος Τσιλιμιδός Γ. Γραμμ. συλλόγου Βαλεριάνου ” ΤΟ ΚΟΡΩΝΙ”, ο κ. Παναγιώτης Βελισσαράτος εκπρόσωπος συλλ. Κοθρυά και ο κ. Καππάτος εκπρόσωπος συλλ. Πετρικάτων, άνθρωποι των γραμμάτων και κυρίως πάρα πολλοί συμπατριώτες και συμπαριώτισσές μας καθώς και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά “Η ΟΜΟΝΟΙΑ”, κ. Τσόντος Θεόδωρος και μέλη του Δ.Σ..

Επίσης, η εταιρεία Kefalonian Lines εκπροσωπούμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο αυτής Σπυράγγελο Λυκούδη και από τον Εμπορικό Διευθυντή κ. Γιώργο Βασιλαρά, στηρίζοντας για μια ακόμη φορά τις δράσεις της Αδελφότητας, προσέφερε ως ευγενική χορηγία εισιτήρια μετ’ επιστροφής για τα νησιά μας, τα οποία θα διατεθούν σε επόμενες εκδηλώσεις της Αδελφότητας.

Σας ευχαριστούμε που ήρθατε να καλωσορίσουμε μαζί το νέο έτος!! Ευχόμαστε σε όλους μια δημιουργική χρονιά, γεμάτη υγεία και πολλά χαμόγελα!!! Να μη σταματήσουμε να ελπίζουμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο! Ευχαριστούμε που στέκεστε δίπλα μας στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας!

Για το Δ.Σ.

Χρύσα Κοκκόση

Υπεύθυνη Δημοσίων

Σχέσεων

 


Εκδήλωση για το αλτσχάϊμερ από την Αδελφότητα του Πειραιά


Το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα την άνοια και την αντιμετώπισή της μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ και ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ενός εκ των παλαιοτέρων Επτανησιακών Σωματείων με ενεργή δράση από το 1922 έως σήμερα και θα έχει ως ομιλήτριες την διακεκριμένη νευρολόγο-ψυχίατρο κ. Παρασκευή Σακκά, Επ. Πρόεδρο της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και Πρόεδρο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΆΝΟΙΑ, και την κλινική νευροψυχολόγο κ. Ελένη Μαργιώτη από την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

Στόχος αυτής της εκδήλωσης-συζήτησης είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό, τους επαγγελματίες υγείας και τους κοινωνικούς φορείς του Πειραιά στο μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα της Άνοιας και της νόσου Alzheimer. Επίσης θα τονιστεί η αναγκαιότητα αποτίμησης και ελάφρυνσης του φορτίου των φροντιστών των ατόμων με άνοια. H ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2002 από συγγενείς ανοϊκών ασθενών και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Με την υποστήριξη του Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνεργασία των Δήμων λειτουργεί τέσσερα ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ για άτομα με άνοια στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή Πρωτευούσης, με Ιατρεία Μνήμης, θεραπείες ενδυνάμωσης νοητικών λειτουργιών, ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση, προγράμματα γυμναστικής και πολλές ειδικές θεραπείες, όπως θεραπείες τέχνης, θεραπεία δια αναμνήσεων, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.α. Παράλληλα, λειτουργεί το Πρόγραμμα “ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”, το οποίο απευθύνεται σε οικογένειες ανοϊκών ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, λόγω της βαρύτητας της νόσου ή άλλων προβλημάτων.

Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ και ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο της κοινωνίας και του Δήμου Πειραιά με την ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, με την προσδοκία αυτή να οδηγήσει στην δημιουργία ενός ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ στον Πειραιά.