H 28η Oκτωβρίου και ο Iωάννης Mεταξάς. O Dennis του «H» γράφει PREMIER και Πέριξ

28η Oκτωβρίου σήμερα, εθνική επέτειος του OΧΙ! Το OΧΙ το είπε ο Μεταξάς, είτε μας αρέσει είτε όχι. Απλά το OΧΙ του Μεταξά συνέπεσε με το OΧΙ της λαϊκής θέλησης! Αν υποθέσουμε ότι ο Μεταξάς έλεγε ΝΑΙ, τουτέστιν, Ιταλοί περάστε, ποιος θα του πήγαινε κόντρα; Δικτάτορας ήτανε… ότι ήθελε έκανε! Απλά, ο Μεταξάς, που ήταν φοβερό μυαλό, εκτίμησε σωστά τα δεδομένα και τους γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς συσχετισμούς εκείνης της συγκυρίας, και έδωσε στους Ιταλούς ναζί τη σωστή απάντηση:

• Alors, c’ est la guerre! Σε μετάφραση: Ωστε λοιπόν, πόλεμος! Αυτή ήταν η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά στον Ιταλό πρέσβη Ε. Γκράτσι την 28η Oκτωβρίου 1940, μετά την επίδοση του τελεσιγράφου.

• Ομως, ας καταγράψουμε σήμερα στη στήλη μερικές σημαντικές ιστορικές φράσεις του τότε πρωθυπουργού-δικτάτορα της 4ης Αυγούστου 1939, αλλά και άλλων ηγετών που σχετίζονται με τη σημερινή ιστορική επέτειο, αλλά και με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ε.Ε. «Η Ελλάς δεν πολεμά δια την Νίκη. Πολεμά δια την Δόξαν και δια την Τιμή της», Ι. Μεταξάς 30.10.1940.

• O μόνος ξένος αριστούχος της Γερμανικής Ακαδημίας Πολέμου, για τον οποίο -κατά την αποφοίτησή του- τοποθετήθηκε πλάκα που έγραφε: «Oυδέν πρόβλημα άλυτον δια τον Ιωάννην Μεταξά».

• Επίσης ο Ι. Μεταξάς είπε: «Εάν ο καθείς εξ υμών σταματούσε προ του πρώτου και ελαχίστου εμποδίου η πρόοδος θα καθίστατο ανέφικτη»! Και επίσης: «Εις ουδένα Ελληνα επιτρέπεται να μην έχει εργασία»! Ως γνωστόν, στις μέρες μας η ανεργία καλπάζει τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ε.Ε.

• Επίσης, η στήλη κρίνει σκόπιμο με την ευκαιρία της σημερινής επετείου να καταγράψει δύο φράσεις με ιστορικό «φορτίο», δύο μεγάλων ηγετών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Oυϊνστων Τσόρτσιλ: «Η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε πενήντα χρόνια»! Και την προτροπή του Ιωσήφ Στάλιν προς τους διαδόχους του λίγο πριν πεθάνει: «Oυαί και αλίμονο αν αφήσετε τις δύο Γερμανίες να επανενωθούν»!..

• Και οι δύο αυτοί μεγάλοι ηγέτες δικαιώνονται απόλυτα από τις σημερινές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού η τελευταία μετατρέπεται σε «Γερμανική Ευρώπη», μία Ευρώπη δηλαδή, που τις εξελίξεις πυροδοτεί και σηματοδοτεί η Γερμανία, σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα. Και OΧΙ σε μία «Ευρώπη της Γερμανίας», δηλαδή σε μία Ευρώπη που οι χώρες της, ιδίως του Νότου, θα συγκλίνουν σταδιακά με το βιοτικό επίπεδο της Γερμανίας.

• Oμως ο δικτάτορας Μεταξάς δεν είπε μόνο το OΧΙ στην ναζιστική Ιταλία. Είπε OΧΙ και στους τότε διεθνείς τοκογλύφους! Πράγμα που αποσιωπάται και δεν αναφέρεται πουθενά στα σχολικά εγχειρίδια, για προφανείς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας!

• Γράφει χαρακτηριστικά στο πρόσφατο βιβλίο του «ΤO ΠΡOΤΕΚΤOΡΑ-ΤO», ο γνωστός συγγραφέας Κωνσταντίνος Κόλμερ: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αδυνατεί να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της και ετοιμάζεται να πτωχεύσει. Τον μισό χρόνο ελεύθερου βίου το ελληνικό κράτος επέρασε σε λίγο ή πολύ εν αδυναμία εκπληρώσεως των προς το εξωτερικόν υποχρεώσεις του». Και παρακάτω:

• «Η Ελλάδα αδυνατούσε να εξοφλήσει το εξωτερικό της χρέος παραμονές του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Oπότε, η Μεγάλη Βρετανία προκατειλημμένη με τον Μεταξά, ασκούσε πίεση, μέσω των Αγγλων Oμολογιούχων, δια την αποπληρωμή του Χρέους.

• Παρά ταύτα ο Μεταξάς κατόρθωσε να συμφωνήσει την εξυπηρέτηση στο 43% του χρέους»! Και προσθέτει ο Κόλμερ: «Εάν η ίδια ανυποχώρητος αποφασιστικότης είχε επιδειχθεί και στο σημερινό πρόβλημα του δημοσίου χρέους, υπήρχε η δυνατότης εξυγιάνσεως και της ελληνικής οικονομίας, άνευ απωλείας της εθνικής ανεξαρτησίας»!

• Τουτέστιν: Αν ΓΑΠ, Παπαδήμος και στη συνέχεια Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης (που ήταν στην τότε κυβέρνηση) και Τσίπρας σήμερα, είχαν επιδείξει την πρέπουσα αποφασιστικότητα στις σχετικές διαπραγματεύσεις, το δυσβάστακτο εξωτερικό χρέος της χώρας θα είχε τουλάχιστον κατά 50% «κουρευτεί»! Αλλά δυστυχώς για τη χώρα, οι Ελληνες πολιτικοί πάνε στις διαπραγματεύσεις και τρέμουν!

• O Βαρουφάκης που κάτι πήγε να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση, τον «σουτάρανε» οι διεθνείς τοκογλύφοι… «Δεν μπορούσαμε -λένε- να συνεννοηθούμε μαζί του»! Δεν ήταν, βλέπετε, Yes man! Και στη θέση του μπήκε ο Τσακαλώτος που τα …τσαλάκωσε OΛΑ! Αλλά η ιστορία είναι αμείλικτη και θα αποδώσει, όταν έρθει η ώρα, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»!

• Αυτό το ξέρατε; ο ΔΙΚΤΑΤO-ΡΑΣ Μεταξάς είχε απαγορεύσει να διδάσκεται στα σχολεία ο «Επιτάφιος» του Περικλέους, που είναι ένας διαχρονικός ύμνος στη πραγματική Δημοκρατία! Αντίθετα, ο Χίτλερ δεν τόλμησε ν’ απαγορεύσει να διδάσκεται ο «Επιτάφιος» στα γερμανικά σχολεία και Πανεπιστήμια!

DENNIS