Kακός Xαμός! Eικόνες χάους σε όλη την Kεφαλονιά. Oργισμένα ποτάμια οι δρόμοι μας και 4ωρο μπλακ άουτ και στα δύο Nησιά μας

O Νώε ξανά στην Κεφαλονιά! Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρέθηκε χθες όλη μέρα το νησί μας, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις έντονες νεροποντές και τους μεγάλους όγκους νερού που έπεσαν στην περιοχή μας, δημιουργώντας καταστάσεις πραγματικής θεομηνίας.

Από την έντονη βροχόπτωση “πνίγηκε” στην κυριολεξία χθες το Αργοστόλι, που βρέθηκε απροετοίμαστο, ενώ υπήρξε για πάνω από τέσσερις ώρες διακοπή της ηλεκτροδότησης όλης της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., από βλάβη στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Oλοι οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ οι μεγάλοι όγκοι του νερού, ήταν αδύνατον να απορροφηθούν από τα φρεάτια, τα οποία ήταν βουλωμένα.

Στους κεντρικούς δρόμους της Παραλιακής, Σιτεμπόρων, Λιθόστρωτο και Λ. Βεργωτή, γινόταν ένας απίστευτος χαμός, με τα νερά να μπαίνουν σε καταστήματα και ισόγεια διαμερίσματα, μονοκατοικίες, ακόμα και από τις λεκάνες της τουαλέτας, μπανιέρες και ντουζιέρες, αφού το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης φάνηκε ότι ήταν ασυντήρητο, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε το 4ωρο μπλακ άουτ της ΔΕΗ, που έβγαλε OFF τις αντλίες αναρρόφησης τις οποίες είχαν αρκετά κτίρια που πλημμύρισαν.

Από τις πάνω περιοχές της πόλης, Φαραώ, Αγιος Ελευθέριος, Σουηδίας κ.λπ., οι δρόμοι κατέβαζαν μεγάλες ποσότητες νερού με ορμή, παρασύροντας σκουπίδια και αδρανή υλικά, τραπέζια, καρέκλες, εμπορεύματα, μηχανάκια, σκουπιδοτενεκέδες, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και ΙΧ.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γινόταν με δυσκολία στους πλημμυρισμένους δρόμους, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 150 κλήσεις καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας για απεγκλωβισμούς οδηγών και επιβατών ΙΧ που «βούλιαξαν» στους πλημμυρισμένους δρόμους οι οποίοι είχαν μετατραπεί σε «οργισμένα ποτάμια», για αντλήσεις νερών σε πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις, για πτώσεις δένδρων, αλλά και απεγκλωβισμών των δρόμων, κυρίως εκτός Αργοστολίου, από κατολισθήσεις βράχων και φερτού υλικού από τις ορεινές περιοχές.

Σε όλη την Κεφαλονιά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν στους δρόμους για παροχή βοήθειας όπου χρειαζόταν με 18 συνεργεία του Πυροσβεστικού Σώματος και πάνω από 50 άνδρες, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τα προβλήματα της καταρρακτώδους νεροποντής.

Στην Κρανιά, από το Γήπεδο Αργοστολίου, το οποίο μετατράπηκε σε λίμνη, έως και σχεδόν όλος ο δρόμος επί της Κρανιάς, αλλά και στην Oδό Αναπαύσεως στο Δράπανο και στη Λαγγάδα, επί ώρες το νερό στο οδόστρωμα σκέπαζε τις ρόδες των ΙΧ, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πάνω από δύο ώρες τα διερχόμενα οχήματα μέσα στο νερό, εκ των οποίων, τα περισσότερα απεγκλώβισε η Πυροσβεστική. Την κατάσταση επιβάρυναν οι πτώσεις δένδρων και τα φερτά υλικά που κατέβασε η βροχή, κάνοντας τους δρόμους στην κυριολεξία απροσπέλαστους.

Στην Oδό Αναπαύσεως, η ορμή του νερού έσκαψε το δρόμο, σήκωσε τον ασφαλτοτάπητα από τις Νεροτσουλήθρες προς την Εκκλησία Δραπάνου, αφήνοντας χαντάκι ενός μέτρου.

Το ίδια φαινόμενα παρουσιάστηκαν και στην Λάσση, με τον κεντρικό δρόμο να «δέχεται» τουλούμια νερού από τους χείμαρρους που σχηματίστηκαν από την μεριά του βουνού, ενώ πολλά φερτά υλικά και πτώση ενός δένδρου στην περιοχή του Ξενοδοχείου White Rocks έκλεισαν το δρόμο για πολλή ώρα προς το Αεροδρόμιο. Πολλά ΙΧ ακινητοποιήθηκαν επί του δρόμου, αρκετά καταστήματα της τουριστικής μας περιοχής πλημμύρισαν με νερό και λάσπη, ενώ μανδρότοιχοι έπεσαν από τη δύναμη του νερού.

Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου με μηχανήματα κρατικά και ιδιωτικά συμμετείχαν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμών ατόμων από τα ακινητοποιημένα ΙΧ, δρόμων με απομάκρυνση βράχων, λάσπης και μπάζων που κατέβαζε με ορμή το νερό και  διανοίξεις φρεατίων.

Στις επιχειρήσεις αποκατάστασης των προβλημάτων συμμετείχαν και Εθελοντικές ομάδες του Νησιού μας.

Στα Ραζάτα διακόπηκε η κυκλοφορία οχημάτων, με αποτέλεσμα η διέλευση η διέλευσή τους προς Σάμη, Oμαλά, Φαρακλάτα, Ραζάτα, Διλινάτα, Φάρσα, Κουρουκλάτα, Θηνιά να γίνει από τα Χελμάτα-Λακύθρα-Περατάτα Τρωϊαννάτα-Αγιο!

Μεγάλα προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και στην Βόρεια Κεφαλονιά, και ειδικότερα στην παρακαμπτήρια διαδρομή προς Φισκάρδο, από Διβαράτα έως Ανωμεριά από τις κατολισθήσεις.

Επίσης, η «οργή» του νερού χτύπησε με κατολισθήσεις, πλημμύρες και διακοπή της κυκλοφορίας τον Καραβόμυλο, τα Πουλάτα, τα Χαλιωτάτα, τη Σάμη, το Πυργί, την Αγία Ευφημία, τα Δρακοπουλάτα, την Θηνιά, τον Αγγώνας, τα Χελμάτα, τον Μύρτος, την Κουνόπετρα, το Ξί, το Λιβάδι, τα Διλινάτα, Βλαχάτα, Σιμωτάτα και αλλού.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε η «μπόρα» από την πόλη του Ληξουρίου, ενώ, σχεδόν αλώβητη βγήκε από τη μεγάλη θεομηνία η Ιθάκη.

Επίσης, δεν παρουσιάσθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις τσάρτερς στο Αεροδρόμιο στις Μηνιές και τα ακτοπλοϊκά μας δρομολόγια, εκτελέσθηκαν κανονικά, εκτός του απογευματινού από Πεσσάδα προς Αγιο Νικόλαο Ζακύνθου που ακυρώθηκε.

O Μετεωρολογικός Σταθμός Φαρακλάτων, κατά την διάρκεια της νεροποντής, κατέγραψε 233,80 χιλιοστά βροχής, που αντιστοιχούν σε 233,8 τόνους νερού ανά στρέμμα, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης.

Δ.Δ.-