Kεφαλονίτικο «ντού» στη Bουλή και στο Yπουργείο Παιδείας για τα τοπικά προβλήματα

Στη Βουλή βρέθηκαν χθες εργαζόμενοι και κάτοικοι της Κεφαλονιάς, ύστερα από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα φορέων Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Διεκδικώντας λύση στα σοβαρά προβλήματα των δομών Υγείας του νομού και παράλληλα καταγγέλλουν την εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων.

Νωρίτερα διαδήλωσαν έξω από το Υπουργείο Υγείας όπου φωνάζοντας συνθήματα αλλά και τραγουδώντας καντάδες με παραλαγμένους στίχους, σατίρισαν την κατάσταση στην Υγεία.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο και τον αναπληρωτή Παύλο Πολάκη, οι οποίοι δεν δεσμεύτηκαν σε κανένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών και υπεραμύνθηκαν της πολιτικής της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Η αντιπροσωπεία κατέθεσε το υπόμνημα της για την Υγεία στο οποίο σημειώνεται ότι: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία και σε όλες τις δομές Υγείας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι δραματική, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που χτυπά κάθε έννοια Υγείας ως κοινωνικό αγαθό και τη μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση δεν έχουν προηγούμενο. Oι εξαγγελίες για ελάχιστες ορισμένου χρόνου προσλήψεις (επικουρικοί) δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Oύτε δίνουν λύση τα κρατικά επιδόματα “πτωχοκομείου” στους αγροτικούς γιατρούς, στην κατεύθυνση μεταφοράς της ευθύνης και του κόστους της Υγείας σε κάθε OΤΑ».

Απόφαση για την κινητοποίηση έχει πάρει, ομόφωνα, και το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση των δημοτικών συμβούλων που έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στην διαδήλωση. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.

Στη Βουλή η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα θα καταθέσει εκτός από το υπόμνημα για την Υγεία υπομνήματα για τις υποδομές και τις κατοικίες που έχουν πληγεί από το σεισμό, το 2014, αλλά και τους μαθητές της Κεφαλονιάς που εξαιρέθηκαν από τις ρυθμίσεις που ισχύουν για τους σεισμόπληκτους.

Τα υπομνήματα θα δοθούν στις ΚO των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής. Στο υπόμνημα για τις ποσοστώσεις των μαθητών επισημαίνεται η ανυπαρξία μέτρων υπέρ του συνόλου των σεισμόπληκτων μαθητών στο Νομό Κεφαλονιάς – Ιθάκης αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών τόσο του 2014 (με επίκεντρο την Παλική) όσο και του 2015 (με επίκεντρο τη Λευκάδα).

Στο υπόμνημα για τις υποδομές σημειώνεται ότι ο Νομός Κεφαλονιάς – Ιθάκης δύο χρόνια μετά το μεγάλο διπλό σεισμό στην Παλική (το 2014), συνεχίζει να μετρά βαριές πληγές σε ατομικές κατοικίες, σχολεία και άλλες δημόσιες υποδομές. Τα προβλήματα οξύνθηκαν για το σύνολο του νομού με το σεισμό της Λευκάδας (το 2015), από τον οποίο πλήγηκαν ιδιαίτερα η Βόρεια Κεφαλονιά και η Ιθάκη.

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς απαιτεί: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Νοσοκομείο Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του νομού. Καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές. Να ανακληθούν τώρα όσες έχουν γίνει. Να επανέρθει η οργανικότητα του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση. Κανένας «ντε φάκτο» υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Επίσης, ζητούν: Μέτρα για τους σεισμόπληκτους και τα παιδιά τους, επιστροφή των χρημάτων των κωδικών που υφαρπάχτηκαν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ανακατασκευή των εργατικών κατοικιών και θωράκιση όλων των δημόσιων υποδομών της περιοχής με 100% κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, 20άρια τμήματα στα σχολεία, ποσόστωση για τους μαθητές.