Kλιμάκια του ΚΚΕ κοντά στους σεισμόπληκτους της Iθάκης και της Bόρειας Kεφαλονιάς

Φωτό από τις μεγάλες ζημιές που υπέστη η Ιθάκη από τον χθεσινό σεισμό της Λευκάδας

Κλιμάκια της Τ.Ε. Κεφαλονιάς -Ιθάκης του ΚΚΕ επισκέφθηκαν τις σεισμόπληκτες περιοχές της Ιθάκης και της βόρειας Κεφαλονιάς και συζήτησαν με τους κατοίκους τις καταστροφές από τον πρόσφατο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή Λευκάδας-Ιθάκης και βόρειας Κεφαλονιάς.

Στην περιοχή της Ιθάκης το νηπιαγωγείο στον Πλατριθειά εκκενώθηκε και χαρακτηρίστηκε «κόκκινο», βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μικρών μαθητών, δεκάδες σπίτια έπαθαν σοβαρές ζημιές πάνω από δέκα οικογένειες έμειναν άστεγες, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί το οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές.

Από την επίσκεψη στη βόρεια Κεφαλονιά στην περιοχή της Ερίσσου, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικίες και δημόσιες υποδομές, ιδιαίτερα στην περιοχή του παραδοσιακού οικισμού του Φισκάρδου και του χωριού Αντυπάτων.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν σπίτια, (κυρίως παλαιά και παραδοσιακά που χαρακτηρίζουν την περιοχή) που έχουν καταρρεύσει, άλλα είναι υπό κατάρρευση και άλλα με σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν ακατοίκητα, ενώ το παραδοσιακό σχολείο των Αντυπάτων που χρησιμοποιείτο σαν πολιτιστικό κέντρο, εκκλησίες, μαντρότοιχοι κ.α έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Υπάρχουν επίσης στην περιοχή του Φισκάρδου αρκετά παραδοσιακά κτίρια (κατοικίες και επιχειρηματικές στέγες) με μικρότερες ζημιές. Βεβαίως ο δευτεροβάθμιος έλεγχος μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί αλλά το μέγεθος των ζημιών καθώς και η επικινδυνότητα φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που εντοπίζονται από ένα πρώτο περιπατητικό έλεγχο, αφού αφορούν σε παλαιά παραδοσιακά κτίρια και υποδομές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη το σεισμικό φαινόμενο.

Το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει και μετά από τους συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής είναι ότι, δεν πάρθηκαν μέχρι σήμερα τα μέτρα που αρμόζουν σε τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ οι κάτοικοι έχουν εγκαταλειφθεί στην μοίρα τους και την προσωπική προσπάθεια να διαφυλάξουν την ασφάλεια και την ακεραιότητά τους αλλά και τις περιουσίες τους. Μέχρι σήμερα αν εξαιρέσει κανείς επισκέψεις των «επισήμων», αυτό που παρατηρείται είναι ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και τοπική διοίκηση (Δήμο-Περιφέρεια) να υποβαθμίσουν τις καταστροφές και να αποπροσανατολίσουν τους σεισμόπληκτους με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Oπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣOΚ) στους προηγούμενους καταστροφικούς σεισμούς του 2014 έτσι και η σημερινή με πρόσχημα την ζημιά στον τουρισμό προωθεί την σιωπή και την ομαλοποίηση.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση βασικό αίτημα των κατοίκων είναι άμεσα η κυβέρνηση να προβεί σε δευτεροβάθμιο ουσιαστικό έλεγχο αλλά και σε υποστύλωση όλων των παραδοσιακών κτηρίων ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους, που θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων καθώς και στην αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής. Ιδιαίτερα πρέπει άμεσα να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επισκευαστεί με σύγχρονες τεχνικές μεθόδους το παραδοσιακό και ιστορικό κτίριο του δημοτικού σχολείου των Αντυπάτων, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε τον πολιτιστικό πνεύμονα όλης της περιοχής. Τονίστηκε η ανάγκη από τους κατοίκους να μην υπάρξει εγκαταλελειμμένος άστεγος για το χειμώνα, με διασφάλιση της στέγασης-ρευματοδότησης για όλους τους πληγέντες, καθώς και να γίνει πολύ άμεσα η καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολό τους (100%) και στην πραγματική τους αξία για τις καταστροφές που υπάρχουν σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές – γεωργικές εγκαταστάσεις και τις αντίστοιχες δραστηριότητες, στο οδικό δίκτυο, τα πολιτιστικά μνημεία (γεφύρια, εκκλησίες κ.ά).

Oι κάτοικοι επίσης, επικαιροποίησαν το αίτημα να τελειώσει επιτέλους το έργο του «χάρακα» αφού επιβαρύνει επικίνδυνα και μετά την εξέλιξη του σεισμικού φαινόμενου αλλά και λόγω των αντίξοων χειμερινών συνθηκών, την ασφαλή και απρόσκοπτη επικοινωνία των κατοίκων με το υπόλοιπο νησί. Το αίτημα να υπάρξει πλήρης ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Το κλιμάκιο της Τ.Ε.Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι θα βρεθεί στο πλευρό τους στην ανάδειξη και διεκδίκηση των αιτημάτων τους και κυρίως απέναντι στην κυβερνητική μεθόδευση να «ομαλοποιηθεί» η κατάσταση προκειμένου να εξοικονομήσει κονδύλια για να τα σπρώξει στους δανειστές και στην ανταγωνιστικότητα των κερδών του κεφαλαίου.

(Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης του Κ.Κ.Ε.)