KΟΡΟΝΟΪΟΣ: Κατάρα ή Ευλογία;

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Τι ελπίζει να μάθει ο άνθρωπος από αυτόν; Δεν είναι εύκολη η απάντηση και ο λόγος είναι περισσότερο στην άγνοια που έχουμε για τον κόσμο ή καλύτερα για τους κόσμους που μοιραζόμαστε.

Το υπόδειγμα: Η Γη είναι ένας πλανήτης που φιλοξενεί την κυτταρική ζωή πάνω του και ο άνθρωπος (υψηλότερος βαθμός ευφυίας) διαχειρίζεται το περιβάλλον του, έχει καταρριφθεί από τη δεκαετία του 1950.

Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέους κόσμους και δεν αναφέρομαι στον μακρόκοσμο (σύμπαν) μόνο, αλλά και στον μικρόκοσμο.

Αυτοί οι νέοι, τρόπος του λέγειν νέοι, (μερικοί είναι πιο παλιοί από εμάς) είναι δίπλα μας, έξω από εμάς, μέσα σε μας.

Πήγαμε στη σελήνη για να την εξερευνήσουμε και όταν κοιτάξαμε τον ουρανό ”ανακαλύψαμε” τη Γη και ξαφνικά μια συνειδητοποίηση ”έλαμψε” στις καρδιές των ανθρώπων.

  • Ποια είναι η Γη;
  • Τι ξέρουμε γι αυτήν;
  • Γιατί θεωρούμε απόλυτα δεδομένη την γνώση που έχουμε ήδη;

Και ξαφνικά αρχίσαμε να θέλουμε να μάθουμε.

Ξέρετε, η πραγματική γνώση έρχεται από τις κατάλληλες  ερωτήσεις.

Οι παγκόσμιες  κρίσεις μας οδηγούν στις κατάλληλες ερωτήσεις και οι απαντήσεις μας ανεβάζουν σκαλοπάτι επίγνωσης.

Μετά από  δύο παγκόσμιους πολέμους δημιουργήσαμε τον Ο.Η Ε. και ευτυχώς δεν είχαμε τρίτον.

Ο κορονοιός μας δείχνει και άλλους κόσμους, που ήταν πάντα εκεί, αλλά η άγνοια γιαυτούς και ο εγωισμός μας, δεν μας επέτρεπε να αναγνωρίσουμε.

Ένας άλλος κόσμος δίπλα μας, ακριβώς κάτω από τα πόδια μας, είναι το Μυκήλιο ηλεκτροχημικό δίκτυο επικοινωνίας των ριζών των δέντρων, που αναπτύσεται και μεταφέρει πληροφορίες από το ένα στο άλλο για κοινή αντίδραση. Ένας άλλος κόσμος θα μπορούσε να είναι των μελισσών (επικοινωνούν και εξ αποστάσεως μεταξύ τους) και των μυρμηγκιών, πτηνών,βακτηριδίων κ.λ.π.

Τι μας ”λένε” αυτοί οι κόσμοι;

Μας λένε υπάρχουμε και εμείς και αν δεν γνωρίζετε ακόμη την σκοπιμότητα ύπαρξης μας, τουλάχιστον σεβαστείτε την, διαφορετικά έχουμε και μεις ευφυία και ένστικτο αυτοσυντήρησης και θα αντιδράσουμε προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες (μετάλλαξη).

Ο κορονοιός μα δίνει ένα ακόμη σπουδαίο μάθημα. Αυτό της ατομικής ευθύνης, που έχει καθοριστική συμμετοχή στην συλλογική ευθύνη.

Πολλά από τα πρότυπα με τα οποία μεγαλώσαμε γενιές και γενιές ανθρώπων, χρειάζεται να επανεξετασθούν με νέα κριτήρια. Όχι τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά αν πρέπει να το κάνουμε, (π.χ. εξόρυξη πετρελαίου, αερίου κ.λ.π.)

Και αυτό το ηθικό συμπέρασμα είναι απαραίτητο να συμπεριλάβει όσους περισσότερους κόσμους υπάρχουν και να αναζητηθεί η δυνατότητα ”επικοινωνίας” μαζί τους.

Στις νέες γενιές των ανθρώπων να ”φυτέψουμε”(προτείνουμε) ιδέες που θα τους οδηγήσουν να θέσουν ερωτήσεις κατάλληλες. Οι απαντήσεις πάντα ακολουθούν.

Από τη φύση μας, ο εγκέφαλος μας έχει και τους δύο τρόπους σκέψης.

  • Τον ατομικό (επί μέρους). Αριστερό ημισφαίριο.
  • Τον ολιστικό (σύνολο). Δεξιό ημισφαίριο.

Ισορροπία σημαίνει: Συνεργασία μεταξύ τους.

Εύχομαι και προσδοκώ να γίνουμε καλύτεροι, μετά από αυτήν την δοκιμασία.