Mατέο Ρέντσι: “Εχασα παραιτούμαι”. Στο 59% το “no” στο 41% το “si”. Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά την επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά τη βαριά ήττα που υπέστη, αφού το «Ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό λίγο πάνω από το 40%, έναντι περίπου 59% του «Οχι», προανήγγειλε την παραίτησή του τη Δευτέρα (για τα αποτελέσματα αναλυτικά δείτε εδώ).

Στην ομιλία του από το πρωθυπουργικό μέγαρο, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίμσατος είναι απολύτως ξεκάθαρο και σαφώς νίκησε το «Οχι».

Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το αποτέλεσμα, παραδέχθηκε την ήττα και δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα πάει στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για να παραιτηθεί. 

Το διάγγελμα του Ματέο Ρέντσι:

«Ηταν μια γιορτή της Δημοκρατίας, η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες. Είμαι περήφανος που δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν για το Σύνταγμα. Ζήτω η Ιταλία που συμμετέχει και πιστεύει στην πολιτική. Το “Οχι” κέρδισε ξεκάθαρα. Να συγχαρώ όσους ηγήθηκαν του “Οχι”. Αυτό το στρατόπεδο αναλαμβάνει ευθύνες. Πρέπει να κάνουν πρόταση αναθεώρησης του εκλογικού νόμου. Στους φίλους του “Ναι” που μοιράστηκαν μαζί μου τις συγκινήσεις, να στείλω μια αγκαλιά, να σας ευχαριστήσω έναν προς έναν. Δώσαμε μια ευκαιρία αλλαγής, αλλά δεν καταφέραμε να πείσουμε την πλειοψηφία. Κερδίσαμε εκατομμύρια ψήφων, αλλά όχι αρκετές. Γι’ αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας. Εγώ έχασα, όχι το “Ναι”. Οποιος μάχεται για μια ιδέα δεν μπορεί να χάσει. Προσπαθήσατε ενάντια στον λαϊκισμό, χτυπήσατε τις πόρτες των πολιτών, δεν ζητούσατε, απλά δίνατε. Να νιώθετε ικανοποιημένοι. Υπάρχει απογοήτευση, αλλά να νιώθετε περήφανοι.
Το να κάνεις πολιτική ενάντια σε κάποιον είναι εύκολο. Να κάνεις για κάτι, είναι δύσκολο. Μπορεί να χάσει κανείς ένα δημοψήφισμα, αλλά δεν χάνουμε την πίστη ότι αυτή η σημαία εκπροσωπεί τον πολιτισμό, την ομορφιά της χάρας.
Εγώ προσωπικά έχασα. Εχασα και το λέω δυνατά, αν και με δυσκολία, γιατί δεν είμαι μηχανή. Δεν κατάφερα να σας οδηγήσω στη νίκη, αν και έκανα ό,τι μπορούσα. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα σύστημα που η δημόσια πολιτική να μην αλλάζει. Πιστεύω στη Δημοκρατία, γι’ αυτό και όταν κάποιος χάνει δεν μπορεί απλά να πέσει για ύπνο, περιμένοντας το ξημέρωμα. Δεν κλείνει τα μάτια. Βίωσα καταπληκτικές στιγμές σε αυτό το Μέγαρο. Η σημερινή Δημοκρατία βασίζεται σε κοινοβουλευτικό σύστημα, θέλαμε να απλουστεύσουμε το σύστημα, να μειώσουμε το κόστος. Δεν μετανιώνουμε. Οταν κερδίζει η Δημοκρατία, ακόμα και με το “Οχι”, καταγράφει την αποφασιστικότητά μας. Σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Βλέπουμε τους ηγέτες που μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους, όμως εγώ δεν μπορώ. Αύριο θα μεταβώ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα δώσω την παραίτησή μου στον πρόεδρο Ματαρέλα. Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ».

Ο Ματέο Ρέντσι έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών.

Ακόμη, ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση.

(iefimerida)