Mια ζωντανή συγκλονιστική συνάντησις: Ο καθηγητής Γεράσιμος Πεντόγολος και ο Αγιος Πορφύριος Αθηνών. 1959

Hταν η αυγή της ηφαιστειακής, εκρηκτικής δεκαετίας του 1960, η οποία σφράγισε τον παγκόσμιο πολιτικό και πολιτιστικό χώρο, με μία επαναστατική και νεωτεριστική ΚΙΝΗΣΗ, η οποία έμεινε στην Ιστορία, με ονόματα συγκεκριμένα, όπως «παιδιά των λουλουδιών», «Χίπις», από την αγγλική ρίζα «hip» και «hep» (πληροφορημένος ή γνώστης). Αυτοί, οι οποίοι κατείχαν την Γνώση της Ζωής, την Σοφία του Κόσμου…! Νεανικό κίνημα, το οποίο φανέρωνε πνευματικές ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ, αφού οι πνευματικές αντιλήψεις και η φιλοσοφία της Ανατολής (Γιόγκα, κ.ά.), τα ναρκωτικά για γνωσιακές εμπειρίες και η σεξουαλική επανάσταση, έγιναν παγκόσμια νέα θρησκεία και νέα πολιτική πραγματικότητα.

Ήταν λοιπόν εποχή ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ανησυχίας και δίψας, η οποία σε κάθε στιγμή και σε κάθε περίπτωση, έδινε παρακίνηση και ΔΙΕΓΕΡΣΗ, για πνευματικές συζητήσεις και διαλόγους. Στην περίπτωσή μας, υπάρχει ένας επιστήμονας, ένας ιατρός χειρουργός, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Ιστορία της Ιατρικής, ο Κεφαλλονίτης Δρ. Γεράσιμος Πεντόγαλος.

Από την άλλη πλευρά, συνομιλητής και συνδυαλεγόμενος, ο Ιερομόναχος Γέρων Πορφύριος Μπαϊρακτάρης, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί από την εκκλησία μας, Άγιος και Προφήτης, αφού κατείχε το διορατικό και προορατικό χάρισμα. Ο Άγιος Πορφύριος λοιπόν (1906-1991), μπορούσε να διακρίνει καθαρά το παρελθόν αλλά και το μέλλον κάθε επισκέπτη του, αφού ΟΛΟΙ το υποστήριζαν αυτό, και υπάρχουν όλες αυτές οι πολύτιμες ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, αλλά και η προσωπική μαρτυρία του γράφοντος, ο οποίος επισκέφθηκε τον Άγιο Γέροντα Πορφύριο, δύο φορές μάλιστα.

Μα πώς είναι δυνατόν ένας πανεπιστημιακός επιστήμων, ένας χειρουργός, διδάσκων της Ιατρικής την Ιστορία να συναντηθεί με έναν Αγιορείτη ασκητή και μάλιστα τον κορυφαίο της εποχής μας; αυτόν που τριγύριζε τα σπήλαια του Άγιου Όρους του Άθωνος;

Ήταν θέλημα Θεού ή κατά τους άθεους θέλημα της ΤΥΧΗΣ, να εργάζονται στο ίδιο κτήριο, στον ίδιο χώρο. Πολυκλινική Αλιβιζάτων. το φημισμένο Νοσοκομείο, όπου εύρισκε περίθαλψη και θεραπεία ακόμη και η φτωχολογιά της επαρχίας. Ένα τέτοιο λαϊκό ίδρυμα, έμελλε να διαθέτει στο εσωτερικό εκκλησάκι του, ως λειτουργό του, τον μεγαλύτερο Άγιο της εποχής μας, τον θαυματουργό προφήτη Γέροντα Πορφύριο Μπαϊρακτάρη από τον Άγιο Ιωάννη Καρυστίας, στην Εύβοια. Αυτόν λοιπόν, τον μεγαλύτερο Άγιο της εποχής μας, συνάντησε ο καθηγητής Γεράσιμος Πεντόγαλος στην Πολυκλινική, και υπήρξε γι’ αυτόν ΕΜΠΕΙΡΙΑ ζωής. Μια τέτοια συνάντηση, κατατάσσεται, σαν ανώτερη ευκαιρία από την συνάντηση με κορυφαίο Φιλόσοφο σαν τον Πλάτωνα, διότι ο Πλάτων δεν έβλεπε και δεν γνώριζε το παρελθόν σου και το μέλλον σου, αλλά ούτε και την βαθεία εσωτερική σου κατάσταση, ενώ ο Πορφύριος τα ΕΒΛΕΠΕ ΟΛΑ =!!

Αγιος Πορφύριος

Για παράδειγμα, ομιλών ο Γέροντας με κάποια κυρία, την διακόπτει και της λέει: «Να πεις στο συγγενή σου τον Γιώργο, αυτόν στην Άρτα, να σταματήσει την σκέψη της αυτοκτονίας, να μην χάσει την ψυχή του αιωνίως». Σε κάποιον άλλον, τον ρώτησε: «Από πού είσαι παιδί μου;», «Από την Φλώρινα», απαντάει το άτομο αυτό και ο Γέροντας άρχισε να του περιγράφει το σπίτι του, σαν να ήταν ΕΚΕΙ: «Έχεις μία μεγάλη μουριά δίπλα στο πηγάδι, ένα ψηλό δέντρο αβοκάντο δίπλα στη στέγη, κ.λπ.». Αυτή η ικανότητα, ήταν ΠΑΡΟΥΣΑ μέσα στον φωτισμένο ΝΟΥ του Αγίου Πορφυρίου! Βεβαίως ΔΕΝ ΗΤΑΝ μέντιουμ ή χαρτομάντης. Ο Άγιος ποτέ δεν προφήτευσε εσφαλμένα, όπως τα μέντιουμ, αλλά ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΑ 100% με την χάρη του Αγίου Πνεύματος, δώρο Θεού για τις μεγάλες του νηστείες και ασκήσεις στα ερημητήρια του Αγίου Όρους, αλλά και ΜΕΣΑ στην πολύβουη, θορυβώδη Αθήνα επίσης.

Με τον καθηγητή Γεράσιμο Πεντόγαλο, ο Άγιος είχε διαλόγους φιλοσοφικούς. Ας αφήσουμε, όμως, τον ίδιο τον αείμνηστο καθηγητή, να μας μιλήσει αυτοπροσώπως για το πρόσωπο του Αγίου Πορφυρίου.

Ι. Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου Σισσιωτίσσης, ομιλεί ο κ. καθηγητής: «Ο Πορφύριος ήταν φαινόμενο μοναδικό. Εγώ δεν ανήκω στο χώρο της εκκλησίας, ούτε στους πιστούς της, έβλεπα όμως να ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια της Πολυκλινικής ασθενείς και να τους έχει περιγράψει πριν από τι ασθένεια πάσχουν, με λεπτομέρειες ανατομίας. Φαινόμενο άξιο έρευνας, πραγματικό φαινόμενο !». Ο Γέροντας Πορφύριος, πάντοτε είχε σύνδεσμο φιλίας με τον καθηγητή Πεντόγαλο, αναμνήσεις παλιές της Πολυκλινικής.

Όταν επισκέφθηκα εγώ τον Άγιο Πορφύριο, στο Μήλεσι, η ΠΡΩΤΗ του ερώτηση ήταν: «Τι γίνεται ο Πεντόγαλος;»… Πατρικό ενδιαφέρον ΑΓΑΠΗΣ Χριστού, για κάποιον, ο οποίος τοποθετούσε τον εαυτό του ΕΚΤΟΣ εκκλησίας.

Κάποτε ο καθηγητής ειρωνεύτηκε (κεφαλλονίτικα) τον Θεό λέγοντας: «θα γίνεις καλά αν βοηθήσει κι’ αυτός ο Θεός… με τα μεγάλα γένια», οπότε λαμβάνει την απίθανη απάντηση του κληρικού «Καθηγητά μου, ο Θεός ο ΑΠΕΙΡΟΣ κλείστηκε σε ανθρώπινο σώμα, τέλειος άνθρωπος, θα δυσκολευόταν να… βγάλει γένια; Τι λες; Σπανός θα έμενε;».

Τελειώνω τούτο το άρθρο μου, αναφέροντας στους αγαπητούς μας αναγνώστες κάτι με το οποίο έχω αποστομώσει αιρετικούς Χριστιανούς, αιρετικούς αλλόθρησκους και αιρετικούς μάρτυρες του Ιεχωβά. τους λέγω: «Η Ορθοδοξία είναι αληθινή και ΖΩΝΤΑΝΗ πίστη, γιατί ΕΧΕΙ και σήμερα, όπως και τότε ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ Αγίους, με προφητικό και θεραπευτικό χάρισμα. Έχουμε το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, με ερημίτες και σπηλαιώτες Αγίους. Ας μας δείξουν ΕΑΝ μπορούν, ΕΝΑΝ έστω δικό τους προφήτη. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.

Η Αγία Γραφή, όμως, αναφέρει: «Κατά τους τελευταίους καιρούς (μετά Χριστόν), θα στείλει ο Κύριος Πνεύμα και θα προφητεύουν οι γιοι και οι θυγατέρες» ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ Β’ 17, 18 ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ.

Αυτά, λοιπόν, συμβαίνουν στους μάρτυρες του Ιεχωβά, στους άλλους αιρετικούς; ΟΧΙ βέβαια. Μόνο στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.