Σοβαρά προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της UNESCO για τις φημολογούμενες νέες παρεμβάσεις της τουρκικής πλευράς σε Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας. Μάλιστα, στις αρχές Ιανουαρίου θα στείλει εκ νέου στην Κωνσταντινούπολη τον Munhir Bouchenaki, ο οποίος βρέθηκε εκεί και τον Οκτώβριο.
Ανοιχτοί είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας της UNESCO με την ελληνική πλευρά και όλα τα αρμόδια όργανα για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr, ήδη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO έχει ζητήσει να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη ο ειδικός απεσταλμένος της, o διεθνούς φήμης Αλγερινός αρχαιολόγος Munhir Bouchenaki, για να εξετάσει τις παρεμβάσεις και πιθανές αλλοιώσεις που έχουν επέλθει στην Αγία Σοφία και στη Μονή της Χώρας.
Η ανησυχία για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας -που ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμιά ενάντια στη χρήση και τη φυσιογνωμία τους που ορίζονται από το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς Οργανισμού- είναι η έντονη φημολογία και οι πληροφορίες που φτάνουν για την κατάσταση των δύο μνημείων και τις αλλοιώσεις που έχουν υποστεί. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ernesto Ottone ανησυχεί για τις παρεμβάσεις που φαίνεται ότι συνεχίζει να κάνει η τουρκική πλευρά στα μνημεία και προβληματίζεται σφόδρα για τις ψευδείς όπως τονίζουν πηγές της UNESCO δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ότι ο οργανισμός «υιοθετεί τις τουρκικές απόψεις ως προς την αλλαγή χρήσης των δύο Μουσείων». Μάλιστα πριν από λίγα 24ωρα ο κύριος Ottone είχε μια σχετική κρίσιμη τηλεδιάσκεψη.
Ο κύριος Bouchenaki είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και στις αρχές Οκτωβρίου και μάλιστα είχε μια μακρά συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο η οποία πήρε μεγάλη δημοσιότητα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Παρά τις σοβαρότατες δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία στις μετακινήσεις και στις επιθεωρήσεις, ο κύριος Bouchenaki πήρε την σαφή οδηγία να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του Ιανουαρίου και το αργότερο ως το τέλος του Φεβρουαρίου να έχει υποβάλλει αναλυτική έκθεση στην γενική διευθύντρια της UNESCO.
Οι εξελίξεις αυτές που αποκαλύπτει το iefimerida.gr φανερώνουν την πραγματικά έντονη ανησυχία του Οργανισμού και την απόφασή του να αποτρέψει περαιτέρω παρεμβάσεις στα μνημεία, σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία φαίνεται έτοιμη να αψηφήσει κάθε διεθνή συμφωνία και να αλλάξει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, έγιναν και επικοινωνιακά ο κυρίαρχος τρόπος για να σταλεί διεθνώς το μήνυμα αυτής της νέας τουρκικής πρόθεσης, προκαλώντας βέβαια παγκόσμιο σοκ.
Εχει εξαιρετική σημασία η έκθεση που θα κατατεθεί στο τέλος Φεβρουαρίου από τον κύριο Bouchenaki, αφού επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να είναι ολοκληρωμένη και πλήρως τεκμηριωμένη ώστε να συζητηθεί το θέμα της Αγίας Σοφίας και της Μονής Χώρας στην 44η Σύνοδο της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. H Σύνοδος που επρόκειτο να γίνει τον Νοέμβριο, μεταφέρθηκε λόγω της πανδημίας στον Ιούνιο του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ernesto Ottone φαίνεται να ανησυχεί σφόδρα για το πώς οι τεχνικές αλλοιώσεις των μνημείων μπορούν να μεταβάλουντην αξία και τους συμβολισμούς τους για την ανθρωπότητα.
(iefimerida.gr)