Oλες οι κόντρες στο …πολεμικό Δημοτικό Συμβούλιο Kεφαλονιάς για το “κίτρινο τρενάκι”

Τρισήμισυ ώρες διήρκησε το βράδι της 26/6 (αλλά και τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 27/6), η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος έγκρισης αδειοδότησης του β’ «κίτρινου τουριστικού τρένου» στο Αργοστόλι.

Το Δ.Σ. ξεκίνησε περίπου στις 6.30 μ.μ. και έως στις 10.30 μ.μ. συζητήθηκαν τέσσερα θέματα εκτός Ημερήσιας Διάταξης. Η Εγκριση υποβολής Πρότασης για Oλοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Προβολής, Ανάδειξης και Δικτύωσης του Τουριστικού και Πολιτιστικού Προϊόντος της Κεφαλονιάς, Εγκριση Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων στην Πλατεία Ληξουρίου,  Καθορισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στην Κεφαλονιά και Δρομολόγηση Λεωφορείου στην Δ.Ε. Πυλαρέων.

Στη συνέχεια, μετά από πρόταση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μάρκου Κοτσιλίνη, η οποία έγινε αποδεκτή από το Σώμα, συζητήθηκε το τέταρτο στη σειρά θέμα της Ημερήσιας Διάταξης που αφορούσε την «Εγκριση απόφασης της Επιτροπής ποιότητας Ζωής για την βατότητα, το μήκος διαδρομής και την αφετηρία του τουριστικού τρένου», με εισηγητή τον αντιδήμαρχο κ. Σάββα Σαββαόγλου.

O κ. Σαββαόγλου ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι το β’ τρενάκι, με υπ. Αρ. Αδεια κυκλοφορίας ΧΝΖ4060, θα εκτελεί συγκεκριμένη διαδρομή εντός της πόλης, μήκους 4,7 χλμ. ή εναλλακτική διαδρομή, μήκους 4,9 χλμ. Και θα έχει αφετηρία την Παραλιακή Λεωφόρο Ι. Μεταξά, απέναντι από το Ξενοδοχείο Cephalonia Star. O δε φάκελος του επιχειρηματία είναι ολοκληρωμένος βάση της νομοθεσίας, στον οποίο περιλαμβάνεται Γνωμοδότηση του κ. Συγκοινωνιολόγου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βαγγέλη Ματσούκη για το θέμα της κυκλοφορίας του στο Αργοστόλι εκτιμώντας ότι δεν θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους της πόλης. Επίσης, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αποφάσισε την έγκριση κυκλοφορίας του β’ τρένου και πριν την τελική έγκριση, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου ο επιχειρηματίας (αρχικά κανείς δεν ανέφερε το όνομά του) να πάρει την Αδεια και να θέσει το τρένο στην κυκλοφορία.

Αμέσως μετά την παρουσίαση της εισήγησης από τον κ. Σαββαόγλου, άρχισε να εκτυλίσσεται μία κατάσταση, που σίγουρα δεν αφορά τον πολιτισμό, τα ήθη και την νοημοσύνη των Κεφαλονιτών, και που οι πρωταγωνιστές ξεπέρασαν κάθε όριο, υποβαθμίζοντας το επίπεδο του ανώτατου Πολιτικού Oργάνου του Δήμου μας, το Δημοτικό Συμβούλιο, σε αρένα πρωτογόνων, με σωρεία ύβρεων, προσβολών και απειλών.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νίκος Ανουσάκης, ενημέρωσε το Σώμα για αίτημα του νομικού εκπροσώπου του επιχειρηματία κ. Νίκου Σκλαβούνου, ο οποίος, όπως ήδη έχει γράψει ο «Η», εμπλέκεται επιχειρηματικά στο θέμα που θα συζητιόταν, να αναβληθεί η συζήτηση για 2-3 ημέρες, προκειμένου να έρθει ο δικηγόρος του στην Κεφαλονιά από την Αθήνα που βρίσκεται και να παραστεί στη συζήτηση, κάτι που ο πρόεδρος δεν έκανε δεκτό, με την αιτιολογία «ότι ο δικηγόρος δεν αναφέρει στο αίτημά του τι κώλυμα έχει και δεν βρίσκεται σήμερα στη συνεδρίαση και εξάλλου εδώ δεν είναι Δικαστήριο για να λάβουμε υπ’ όψιν μας το αίτημά του. Στην αίθουσα παρευρίσκεται ο ίδιος ο κ. Σκλαβούνος, ο οποίος μπορεί μια χαρά να εκπροσωπήσει τον εαυτό του».

O κ. Κοτσιλίνης, έθεσε αμέσως θέμα παραπλάνησης των δ. συμβούλων από τον τίτλο του θέματος, έτσι όπως έχει διατυπωθεί, και ζήτησε διευκρινήσεις για το τι ακριβώς πρέπει να αποφασίσει σήμερα το Δ.Σ.

O δ.σ. κ. Μάκης Αποστολάτος, πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την αφετηρία του β’ τρένου, έξω από το Γηροκομείο (Cephalonia Star), σημείο, που όπως είπε είναι ήδη επιβαρυμένο με την κυκλοφορία οχημάτων, διαταράσσοντας την ησυχία και ασφάλεια των τροφίμων του Ιδρύματος. Χαρακτηριστικά είπε ότι «όποιος πήρε την απόφαση να έχει το β’ τρένο αφετηρία εκεί, την πήρε στο πόδι», ρωτώντας τον κ. Σαββαόγλου «με ποιο σκεπτικό το αποφασίσατε αυτό κύριε;».

O κ. Σαββαόγλου, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα και να πάρει απόφαση το Δ.Σ., «γιατί χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Σώματος ο ΕOΤ δεν δίνει άδεια, ενώ την αφετηρία μπορούμε να την αλλάξουμε».

O δ.σ. κ. Νίκος Γκισγκίνης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, διάβασε στη συνέχεια την αίτηση που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για αδειοδότηση της κυκλοφορίας του β’ τρένου, η οποία έχει ημερομηνία 25/4/2012 και έγινε από τον κ. Σπυράγγελο Λυκούδη (συγγενή του συμβούλου του δήμαρχου κ. Διονύση Λυκούδη).

O δ.σ. κ. Βασίλης Καμπίτσης, ρώτησε αν έχει ερωτηθεί και συμφωνήσει η Τροχαία Αργοστολίου, οι καταστηματάρχες και επαγγελματίες της πόλης για την κυκλοφορία του β’ τρένου και εάν θα υπάρχει ανταποδοτικό τέλος προς τον Δήμο από τα έσοδα και των δύο τρένων που θα επιβαρύνουν την κυκλοφορία της πόλης. Επίσης αναρωτήθηκε, που θα πάνε τα ΙΧ που παρκάρουν κατά μήκος των τρένων και εμποδίζουν τη διέλευσή τους. O κ. Καμπίτσης ρώτησε επίσης «αν είναι αλήθεια ότι ο κ. Σκλαβούνος, όπως διαβάζει και έχει πληροφορηθεί, έχει κάνει αίτηση για β’ τρένο πριν τον κ. Λυκούδη».

O κ. Νίκος Σκλαβούνος, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του α’ τρένου (κόκκινο), αφού διένειμε ενημερωτικό φάκελο σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους με τα έγγραφα της δικής του αίτησης για άδεια β’ τρένου πήρε το λόγο, κατηγορώντας το Δήμαρχο και το Δήμο ότι έχει καταστρατηγήσει τη νομιμότητα στη διαχείριση της υπόθεσης αυτής.

Είπε δε, ότι ο κ. Σαββαόγλου δεν γνωρίζει επαρκώς την κείμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει παρατυπίες στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκλαβούνος είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

«Σκεφθείτε δύο τρενάκια, μπροστά από το Δημαρχείο, να έχουν σταματήσει και να βγάλουν τους τουρίστες να τους περιηγήσουν γύρω-γύρω και να ξανανέβουν πάλι στο ίδιο τρένο με την ευθύνη του ιδιοκτήτη. Τι θέλω πώ. Να σας ρωτήσω κύριε Σαββαόγλου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου, προτού έρθει το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής; Ναι ή όχι;
Εχετε κάποια απάντηση απ’ αυτό το Συμβούλιο που σας δίνει γνωμάτευση ότι πρέπει να ρωτηθούν οι πολίτες, οι ΤΑΧΙτζήδες, τα λεωφορεία. Γιατί δεν την παρουσιάζεται αυτήν κ. Σαββαόγλου; Πέστε μου. Το αφήνω να το κρίνει το Σώμα. Σας δώσαμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί θα πάρετε μία, όχι ιστορική απόφαση, αλλά μία απόφαση, η οποία θα στοιχίσει πάρα πολλά χρήματα στο Δήμο της Κεφαλονιάς. Και θα σας εξηγήσω γιατί. Διότι θα αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι το όλο θέμα του β’ τρένου έχει καταστρατηγηθεί και θα σας πω γιατί. Και θα αφήσω την μεγάλη βόμβα στο τελευταίο μέρος της συζήτησής μου. Εγώ κύριοι, κάποιος ρώτησε πότε έγινε του άλλου επιχειρηματία η αίτηση. Εγώ, και το λέω δημόσια, δεν έχω τίποτε, μα τίποτε με κανένα, κανέναν επιχειρηματία που θέλει να κάνει μία νόμιμη, σωστή και εποικοδομητική δουλειά για το καλό της Κεφαλονιάς. Δεν έχω καμία αντίρρηση. Θέλω να το ξεκαθαρίσω το θέμα. Τώρα θα έρθω στο κύριο θέμα. Ρώτησε κάποιος αν έχω κάνει αίτηση. Βεβαίως. Εχω κάνει αίτηση εγώ στις 13/3/ 2012 την οποία την έχετε μπροστά σας όλοι και αυτά σας τα δώσαμε για τον εξής λόγο: Διότι δεν έχετε πληροφορηθεί, ή μάλλον έχετε παραπληροφορηθεί για το όλο θέμα. Επειδή θα έχει κόστος στον Δήμο Αργοστολίου μελλοντικά αυτή η ιστορία, θα πρέπει να πάρετε μία απόφαση, η οποία θα προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου.

Ξεκινώ: Ρωτώ τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος καταστρατήγησε την όλη ιστορία αυτής της υπόθεσης του β’ τρένου. Ηρθα κ. Δήμαρχε στο γραφείο σας και σας είπα ότι εγώ έχω βάλει αίτηση στις 13/3, την οποία δεν την έχω μαζί μου αλλά θα σας την φέρω την Τρίτη; Επανήλθα στο γραφείο σας την Τρίτη και σας έφερα την αίτηση, η οποία έχει αριθμό πρωτοκόλλου; Στην συνέχεια πήρατε τον κ. Δελακά τηλέφωνο και του είπατε πότε έχει κάνει ο άλλος επιχειρηματίας την αίτηση -και είναι μόνο αίτηση βατότητας, δεν ήταν τίποτε άλλο- και σας είπε 18 Μαϊου; Σας είπα: “Δεν σας το είπα εγώ;” Την ώρα αυτή, άλλαξε ο Δήμαρχος χρώμα, άρχισε να τρέμει, όπως και τώρα τρέμει, όπως και τώρα θολώσανε τα μάτια του…»

(Στο σημείο επήλθε ένταση από διαμαρτυρίες συμβούλων για όσα είπε ο κ. Σκλαβούνος για το Δήμαρχο και παρενέβη ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και του συνιστά να μην προσβάλλει και να μην κάνει χαρακτηρισμούς για κανέναν, ενώ του συνιστά να κάτσει κάτω (καθιστός).

Νίκος Σκλαβούνος: «Εφόσον δεν με αφήσατε να συνεχίσω και να πώ αυτά που ήθελα, δεν θα συνεχίσω».

Νίκος Ανουσάκης: «Oχι με χαρακτηρισμούς και όσον αφορά αυτά που είπατε για τον κ. Σαββαόγλου ότι δεν ξέρει τη νομοθεσία, πρέπει να σας πω ότι ο κ. Σαββαόγλου είναι ένας έμπειρος δικηγόρος 15 χρόνια και ξέρει πολύ καλά τη νομοθεσία. Η νομοθεσία έχει πολλές και διαφορετικές ερμηνίες, διαφορετικές αποφάσεις και σταματήστε να προσβάλετε. Συνεχίστε χωρίς προσβολές».

Νίκος Σκλαβούνος: «Θα με αφήσετε να μιλήσω; Δεν θέλετε να ακούσετε τα γεγονότα; Καταστρατηγείτε την ομιλία μου, όπως καταστρατηγήσατε τα πράγματα μέσα στο γραφείο του Δημάρχου. Η βόμβα όμως θα πέσει μετά. Και ας το γράψουν οι εφημερίδες να το μάθουν όλοι. Εγώ την βόμβα την αφήνω για τελευταία. Συνεχίζω. O Δήμαρχος μου είπε, Νίκο εσύ είσαι έξυπνος άνθρωπος. Γιατί επήες την αίτησή του στο Πρωτόκολλο και δεν την πήγες στις Τεχνικές Υπηρεσίες; Λέω, Αλέκο, πότε ένας πολίτης θα πάει μία αίτηση στις Τεχνικές Υπηρεσίες, δεν πρέπει να πάει πρώτα να πρωτοκολλήσει; Aυτό πραγματικά έγινε. Σε βλέπω Δήμαρχε ότι έχεις χάσει το χρώμα σου, δεν ξέρω τι συμφέροντα υποστηρίζεις, όμως σου άφησα την αίτηση, που ήδη έχω πάρει δεύτερη φορά από το Πρωτόκολλο, και σηκώθηκα και έφυγα. Από κει και πέρα αρχίσανε όλα τα προβλήματα. Δεν σας είπα ότι όταν πήρε τον κ. Δελακά τηλέφωνο μου είπε εμένα και φωνακτά, ότι όποιος έχει πάρει το πρωτόκολλο πρώτος, αυτός θα πάρει την βατότητα, θα πάρει και το δρομολόγιο και του β’ τρένου. Oταν όμως είδε ότι ο άλλος επιχειρηματίας είχε βάλει 18 Μαϊου, τα έχασε. Και του λέω. Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση σου. Και σηκώθηκα και έφυγα. Και το τελευταίο που θα ήθελα να σας πω είναι ότι έχω στη διάθεσή μου συνομιλία του κ. Δημάρχου με το Γραφείο της Περιφέρειας που ζητάει να καταστρατηγηθεί η αίτηση η δική μου. Και ρωτάω εδώ και τώρα με μία προϋπόθεση: Aν την βάλω να παίξει, θα παραιτηθεί, ναι ή όχι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Το λόγο ο Πρόεδρος τον δίνει στο Δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση, ενώ διευκρινίζει στο Σώμα, μετά από διαμαρτυρίες δ.σ. για ερωτήσεις προς τον κ. Σκλαβούνο, ότι ο κ. Σκλαβούνος δεν είναι κατηγορούμενος και ήρθε στη συνεδρίαση να πει τη γνώμη του.

Αλέξανδρος Παρίσης: «Κύριε Σκλαβούνο, επειδή με ξέρεις πάρα πολλά χρόνια και ο Παρίσης δεν τρέμει ποτέ στη ζωή του, θα πρέπει κάποια στιγμή να είσαι ειλικρινής στη ζωή σου. Και εδώ είναι ο Παναγής ο Δελακάς να μας πεί εάν του είπα για αιτήσεις. Και όταν επήγες και μου έφερες, ήμουν με τον κ. Σαββαόγλου στο γραφείο και εάν είχες κάνει αίτηση, θα μου έλεγες εγώ έχω κάνει αίτηση κύριε Παρίση, ενώπιον του Σάββα, όταν ήρθες την πρώτη φορά. Την δεύτερη που ήρθες και μου πέταξες μία αίτηση, επήρα τον κ. Μπεκατώρο, σου απάντησε η Γραμματέας και οι Υπηρεσίες, λέω, μου έφερε ένα πρωτόκολλο σε διαφορετικό, τι γίνεται κύριε Μπεκατώρο και μου λέει δεν μου άφησε καμία αίτηση, απλώς και μόνο σας πληροφορώ  μου λέει ότι θα την πάω εγώ προσωπικά στο Δήμαρχο. Εδώ υπάρχει ο κ. Μπεκατώρος και είναι υπάλληλος του Δήμου, εδώ υπάρχει και ο κ. Δελακάς, εδώ είναι η κ. Χριστοφοράτου, η οποία θα ρθεί να τοποθετηθεί  και έχω μάθει να φέρομαι αντρίκια στη ζωή μου. Εάν τώρα βάλεις κασέτα να μιλάω με τον Περιφερειάρχη εγώ, τώρα, εγώ θα αλλάξω το επίθετό μου τώρα. Να την φέρεις την κασέτα και αν έχω μιλήσει με κανέναν περιφερειάρχη ή με καμία Υπηρεσία, τώρα. Όχι αυτά που ξέρεις Νίκο Σκλαβούνο, όπως ήρθες εδώ και τέσσαρους μήνες και έβριζες την ΔΕΥΑΚ για δε σου δίνουνε ενημερότητα γιατί χρώσταγες και δεν ήθελες να πληρώσεις το νερό και σου είπα να πας να το διακανονήσεις. Λοιπόν, σήμερα…»…

(εδώ δημοτικοί σύμβουλοι διαμαρτύρονται για όσα ακούγονται και μεσολαβεί ο Πρόεδρος για να επαναφέρει την τάξη)

Αλέξανδρος Παρίσης: «Όταν ήρθες, εγώ πήρα τον κ. Δελακά και του λέω τι γίνεται κ. Δελακά και μου λέει υπάρχει βατότητα για το δρομολόγιο δύο τρένων. Αυτά που λέω είναι. οι Υπηρεσίες σου απαντήσανε αν είχες κάνει αίτηση, εδώ είναι η κ. Χριστοφοράτου η οποία θα τοποθετηθεί».

Αμέσως μετά, o Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Ανουσάκης δίνει το λόγο στον κ. Γιάννη Λυκούδη, δικηγόρο του κ. Σπυράγγελου Λυκούδη, που έχει κάνει την αίτηση για το 2ο τρένο.

Γιάννης Λυκούδης (δικηγόρος): «Θα κάνω μία μικρή παρέμβαση, γιατί ακούσθηκαν κάποια πράγματα, τα οποία καλό είναι να απαντηθούν κάποια στιγμή. Πρώτα-πρώτα, όσον αφορά το νομικό καθεστώς: O κ. εισηγητής τα είπε πάρα πολύ καλά, είναι δικηγόρος, είστε και άλλοι δικηγόροι εδώ μέσα. Και εγώ είμαι δικηγόρος και ασκώ το ίδιο επάγγελμα και γνωρίζω καλά πως λειτουργούν οι νόμοι και ποια είναι η διαδικασία. Η διαδικασία είναι σαφής, η απόφαση είναι του ΕOΤ και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό κάνετε εσείς αυτήν την στιγμή. Αντίθετα με άλλες άδειες που δόθηκαν προγενέστερα που δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά δεν θέλω να γυρίσω πίσω, δεν θέλουμε να σκαλίζουμε τα παλιά. Αν θέλετε να μπούμε σ’ αυτήν την διαδικασία να μπούμε. Πρώτον αυτό.

Ξαναλέω. Το νομοθετικό καθεστώς είναι σαφές. Δεν απαιτείται η άποψη ούτε της Τροχαίας, ούτε του Τοπικού Συμβουλίου, ούτε των επαγγελματιών, ούτε κανενός άλλου. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος, ξέρω ότι αυτό ορίζει ο νόμος. Και όταν δόθηκαν οι προηγούμενες άδειες στον κ. Σκλαβούνο, που αν θυμάμαι καλά είναι τρείς, δεν νομίζω ότι ρωτήθηκε ποτέ ούτε κανένα Τοπικό Συμβούλιο, ή οποιοσδήποτε άλλος επαγγελματίας. Το να ερχόμαστε εκ των υστέρων όταν συζητείται η αίτηση κάποιου άλλου και να λέγονται αυτά τα πράγματα, καλό θα ήταν να είχαν εφαρμοσθεί και όταν συζητούνταν και η δική μας αίτηση.

Ακουσα περί ιστορικής αποφάσεως και διάφορα τέτοια πομπώδη και είναι πολύ μεγάλο λάθος που μπαίνει το β’ τρένο και θα δημιουργηθούν τυχόν προβλήματα κ.λπ., κ.λπ. κ.λπ. Και θέλω να θέσω το εξής απλό ερώτημα: Αφού λοιπόν το β’ τρένο θα δημιουργήσει τόσο πολλά προβλήματα για ποιο λόγο, όπως ισχυρίζετε ο κ. Σκλαβούνος κατέθεσε αίτηση να του δοθεί άδεια για β’ τρένο; Είναι ένα πολύ απλό ερώτημα το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθεί. Oταν καταθέτει ο άλλος αίτηση για β’ τρένο υπάρχει πρόβλημα και όταν καταθέτω εγώ δεν υπάρχει πρόβλημα; Θα πρέπει να απαντηθεί αυτό κάποια στιγμή. Το ποιος θα απαντήσει για το εάν θα δημιουργηθούν προβλήματα, θα πρέπει να δώσει την γνώμη του ένας ειδικός. Και πολύ σωστά οι Τεχνικές Υπηρεσίες ζήτησαν τη γνώμη του πλέον αρμοδίου του κ. Ματσούκη. Την γνωμοδότηση του κ. Ματσούκη είναι σαφής αξιότιμες κυρίες και κύριοι, και λέει ακριβώς τι πρέπει να γίνει. Oταν λοιπόν ο κ. Ματσούκης με την επιστημονική επάρκεια την οποία έχει και την οποία γνωρίζουμε όλοι, λέει ότι το Αργοστόλι υπάρχει δυνατότητα να έχει και ένα β’ τρένο δεν νομίζω να ισχύουν αυτά που ακούγονται από εμάς που δεν είμαστε οι πλέον ειδικοί και από μένα επίσης που δεν είμαι ο πλέον ειδικός. Αυτά που λέγονται λοιπόν ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε και ένα β’ τρένο και το Αργοστόλι σε εισαγωγικά δεν σηκώνει άλλο τρένο, δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα. Η γνωμοδότηση του κ. Ματσούκη είναι απολύτως σαφής. Και σχετικά με τις ερωτήσεις που έγιναν για τρίτο και τέταρτο τρένο η απάντηση του κ. Σαββαόγλου ήταν αυτή η οποία λέει και στην γνωμοδότησή του και ο κ. Ματσούκης. Συνεπώς δεν θεωρώ ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στο να μπει το β’ τρένο. Αλλωστε, ο ανταγωνισμός δεν είναι κακό. Ζούμε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και νομίζω ότι τα μονοπώλεια έχουν εκλείψει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Κατανοώ για ποιο λόγο ο κ. Σκλαβούνος μπορεί να μην θέλει να μπεί και ένα β’ τρένο, είναι επιχειρηματίας και καλά κάνει, και τα συμφέροντά του θα πρέπει να υπερασπίζει αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει ο νόμος, υπάρχει η νόμιμη διαδικασία, ο πελάτης μου, ο εντολέας μου, έχει ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, και τα πάντα είναι νόμιμα. Δεν ακούω περί νόμων, ότι δεν έχετε ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία και ο νόμος λέει το ένα και ο νόμος λέει το άλλο. Ας μας φέρουν κάποια στιγμή αυτούς τους νόμους για να δούμε τι δεν έχει ακολουθηθεί νόμιμα. Εξάλλου υπάρχουν και ένδικα μέσα και ο κάθε πολίτης να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο του. Κάτι τελευταίο. Oσον αφορά επειδή ειπώθηκε για την αφετηρία, αν θεωρηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την αφετηρία, επειδή γνωρίζω το χώρο, νομίζω ότι μπορεί η αφετηρία να πάει δεκαπέντε-είκοσι μέτρα λίγο πιο πίσω προς το Λιμεναρχείο που υπάρχει και αρκετός χώρος, και να ξεκινήσει από εκεί το β’ τρένο, το οποίο, θα ήθελα να πω, δεν ξέρω αν έγινε σαφές, ότι τα δύο τρένα δεν θα κινούνται την ίδια στιγμή. Θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα το οποίο θα κατατεθεί και όταν θα κινείται το ένα τρένο το άλλο δεν θα κινείται. Συνεπώς δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την συγκοινωνία. Αυτά είχα να πω εγώ. Σας ξαναλέω οι νόμιμες διαδικασίες έχουν προβλεφθεί, υπάρχει γνωμοδότηση του κ. Ματσούκη. Αν θα την διαβάσετε ενδελεχώς θα δείτε ότι λέει ακριβώς, αυτά τα οποία λέω. Εγώ την διάβασα πάρα πολύ καλά, και ο κ. Ματσούκης λέει ακριβώς αυτά τα οποία λέω και εγώ. Αν νομίζετε ότι κάποιος από εσάς είναι πιο ειδικός από τον κ. Ματσούκη, εντάξει, ο καθένας έχει την γνώμη του. Εγώ σας ξαναλέω ο πελάτης μου ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, γίνανε όλες οι νόμιμες διαδικασίες, δεν νομίζω ότι κανένας από εσάς μπορεί να πει ότι δεν έγινε κάτι νόμιμο και σύμφωνα με αυτό που προβλέπει ο νόμος. Μπορεί να πει κάποιος, ότι ξέρετε κάτι, μα θα έπρεπε να πάρουμε την γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου, μα θα έπρεπε να πάρουμε την γνώμη των επαγγελματιών, δεν το προβλέπει όμως ο νόμος, δεν έγινε και την προηγούμενη φορά και συνεπώς δεν θεωρώ ότι μπορεί να κωλύσει το θέμα εκεί».

N. Ανουσάκης: «Ποιοί θέλουν να κάνουν παρεμβάσεις; Κεκάτος, Μοσχονάς, Πυλαρινός, Βαγιωνίτης, Γρηγορόπουλος, Γκισγκίνης, Κουρούκλης, Κουταλά, Παπαδάτος, Ν. Σαμούρης, Ρασσιάς, Καμπίτσης, Ανουσάκης. Εκλεισε ο κατάλογος».

O δ.σ. και αντιδήμαρχος Πυλαρέων κ. Μάκης Βαγιωνίτης, ζήτησε το λόγο για να απευθύνει ερωτήσεις στον κ. Ν. Σκλαβούνο και ο Πρόεδρος του το αρνείται.

Μ. Βαγιωνίτης: «Θέτω το θέμα, κ. Πρόεδρε, αφού το θέλετε έτσι, διαδικαστικά. Να μου δώσετε το λόγο για την διαδικασία που κάνουμε τώρα. Ξέρετε πολύ καλά μιας και γνωρίζετε τους νόμους και το ξέρω πάρα πολύ καλά αυτό για σας, ειδικότερα για σας που είστε και Πρόεδρος και δικηγόρος και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει το δικαίωμα να ερωτά πολίτες για θέματα που αφορούν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό και μάλιστα οι πολίτες αυτοί που έρχονται εδώ για να απαντήσουν στις ερωτήσεις ελέγχονται και από τον Ποινικό Κώδικα, εφόσον είναι ακριβή ή είναι αναληθή αυτά που θα πούνε. Αυτό το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Αραγες λοιπόν προηγουμένως, αφού ο κ. Σκλαβούνος ήρθε εδώ και κατέθεσε πράγματα, έχω το δικαίωμα και εγώ και ο οποιοσδήποτε άλλος δημοτικός σύμβουλος να κάνει ερωτήσεις πάνω στα θέματα που ο κ. Σκλαβούνος έθεσε υπ’ όψιν του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ν. Ανουσάκης: «Τώρα δεν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο να βάλουμε τον κ. Σκλαβούνο, να του κάνουμε ρωτήσεις…».

Ν. Σκλαβούνος: «Είμαι εδώ για να απαντήσω σε όποια ερώτηση θέλετε…».

Μ. Βαγιωνίτης: «Αφήστε κύριε πρόεδρε. Αυτά που λέτε εσείς είναι προσωπική σας κρίση. Εγώ σας μιλάω και πείτε μου ότι η νομοθεσία και ο Κώδικας δεν λέει αυτό που είπα. Αν δεν λέει αυτό…».

Ν. Ανουσάκης: «Αφού το λέτε έτσι λοιπόν, σας λέω λοιπόν ότι υπάρχει κενό στον Κώδικα, και σας λέω παράλληλα, ότι για μένα να μπούμε στην διαδικασία να ξεκινήσουμε τώρα να έχουμε τον κ. Σκλαβούνο, να του κάνουμε ερωτήσεις σαν να είναι κατηγορούμενος, και από κατηγορούμενος εισαγγελέας, δεν είναι απαραίτητο».

Ν. Σκλαβούνος: «Είμαι στην διάθεση όλων σας».

Μ. Βαγιωνίτης: «Ενα λεπτό. Θα αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο που θα εστιάσω την ερώτηση μου και που ενδιαφέρει και εσάς και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Είπε προηγουμένως ο κ. Σκλαβούνος στην τοποθέτησή του συγκεκριμένα, ότι ο κ. Σαββαόγλου δεν τηρεί τη νομοθεσία και καταστρατήγησε τη νομοθεσία. Και το ίδιο επικαλέστηκε και για το Δήμαρχο».

Ν. Σκλαβούνος: «Δεν είπα αυτό».

Μ. Βαγιωνίτης: «Ακούστε κύριε. Τα έχω σημειώσει για να μην γυρίσουμε πίσω. Φαίνεται ότι δεν ελέγχετε μάλλον αυτό που είπατε».

Ν. Σκλαβούνος: «Λάθος κάνετε…».

Μ. Βαγιωνίτης: «Είπατε συγκεκριμένα ότι καταστρατηγήθηκε η νομοθεσία. Και ρωτάω. Απλά πράγματα. Πείτε μου σε ποιό σημείο και πότε ο κ. Σαββαόγλου, καταστρατήγησε σήμερα τη νομοθεσία. Πείτε το να ακουστεί τώρα».

Ν. Σκλαβούνος: «Θα σας πω. Δεν είπα ότι καταστρατήγησε τη νομοθεσία. Είπα ότι δεν διάβασε και δεν ήξερε όλη τη νομοθεσία, γιατί η νομοθεσία λέει μέσα ότι το τρενάκι μπορεί να κάνει στάσεις σε διάφορα μέρη που είναι αρχαιολογικοί χώροι, ή υπάρχει τουριστικό περιεχόμενο, σταματάει εκεί, βγάζει τους πελάτες έξω, κάνουν την ξενάγησή τους, περιμένει με την ευθύνη του επιχειρηματία, ξαναμπαίνουν οι ίδιοι πάλι μέσα. Αυτό είπα».

Ν. Ανουσάκης: «Κύριε Βαγιωνίτη έχουν απαντηθεί από την Υπηρεσία αυτά. Τι θα κάνουμε τώρα. Θα στήσουμε Δικαστήριο»;

Μ. Βαγιωνίτης: «Δηλαδή κ. Σκλαβούνο, δεν έχει καταστρατηγηθεί η νομοθεσία; Γιατί εγώ αυτό κατάλαβα. Εχει καταστρατηγηθεί, ναι ή όχι»;

Ν. Σκλαβούνος: «Ακούστε με. Μην με προκαλείτε».

Μ. Βαγιωνίτης: «Σας προκαλώ. Θα μου πείτε αν έχει καταστρατηγηθεί η νομοθεσία για να ξέρω τι θα ψηφίσω».

Ν. Σκλαβούνος: «Βεβαίως έχει. Oχι από τον κ. Σαββαόγλου, από το Γραφείο του Δημάρχου. Εχει καταστρατηγηθεί».

Μ. Βαγιωνίτης: «Πείτε μου τι έχει γίνει. Πείτε μου τι έχουμε κάνει για να ξέρω τι θα ψηφίσω».

Ν. Σκλαβούνος: «Βεβαίως και έχω μάρτυρες. Είπε ο Δήμαρχος προηγουμένως, ότι είναι ο άνθρωπος εδώ. Να τον φέρει τον άνθρωπο, για να του πω τι μου είπε ο άνθρωπος εμένα πως θα χάσει τη δουλειά του και έχω και μάρτυρα που μου τα είπε».

Μ. Βαγιωνίτης: «Αυτά δεν αποδεικνύουν τίποτα. Πείτε μας το νόμο που έχει παραβλέψει η Δημοτική Αρχή, ο κ. Σαββαόγλου».

Ν. Σκλαβούνος: «Το έγγραφο που του έδωσα… (Εδώ δεν αφήνουν τον κ. Σκλαβούνο οι κ.κ. Βαγιωνίτης και Ανουσάκης να απαντήσει, διακόπτοντάς τον…)

Ν. Ανουσάκης: «Ακούστε. Κε Βαγιωνίτη, για όλα αυτά, αν έχει καταστρατηγηθεί η νομοθεσία ή όχι, έχουνε απαντήσει οι Υπηρεσίες. Τώρα εσείς τι θέλετε, τώρα. Να κάνει το Δικαστή ο κ. Σκλαβούνος, όταν υπάρχουν οι υπηρεσίες και η νομική σύμβουλος του Δήμου; Τι τον ρωτάτε δηλαδή; ο άνθρωπος θα πει αυτό που θέλει να πει. Από κει και πέρα οι Υπηρεσίες έχουνε απαντήσει, η κ. Χριστοφοράτου έχει απαντήσει. Κε Σκλαβούνο, αυτά τα οποία έχετε πει και ισχυρίζεστε, έχουνε απαντηθεί υπηρεσιακά. Τώρα δεν καταλαβαίνω το νόημα που γίνεται αυτό. Το λόγο ο κ. Γκισγκίνης για ερωτήσεις».

Ν. Σκλαβούνος: «Εγώ θα δεχθώ ερωτήσεις. Δεν φοβάμαι τις ερωτήσεις».

O δ.σ. και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Γκσγκίνης πήρε το λόγο.

Ν. Γκισγκίνης: «Εγώ θα θέσω τρεις ερωτήσεις. οι δύο αφορούν την Δημοτική Αρχή και μία τον κ. Σκλαβούνο. Κύριε Σκλαβούνο εσείς θέλατε διακαώς να καταθέσετε την αίτηση για να πάρετε την άδεια για την β’ διαδρομή προφανώς. Ετσι; Απ’ ό,τι συμπεραίνουμε, από τα χαρτιά και την όλη διαδικασία. Αρα λοιπον, ρωτάω εγώ. Πήγατε και κάνατε επίσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου στο Πρωτόκολλο και καταθέσατε μία αίτηση, βλέπουμε εδώ πέρα έχετε μία ηλεκτρονική απόδειξη και χειρόγραφη απόδειξη, επισκεφθήκατε το Δήμαρχο, καταθέσατε λοιπόν την αίτησή σας, και όπως επικαλείτε η Δημοτική Αρχή ήταν μία εθιμοτυπική επίσκεψη, που δεν αφήσατε την αίτηση στο Πρωτόκολλο και την πήρατε και φύγατε, γιατί προφανώς, ήταν τόσο χαλαρό το ενδιαφέρον σας που πήγατε και είδατε τον Δήμαρχο, ξεχάσατε να αφήσατε την αίτηση και την πήρατε και φύγατε στην τσέπη σας».

Ν. Ανουσάκης: «Κάνουμε τον Ηρακλή Πουαρώ εδώ πέρα; Δηλαδή, αυτό κάνουμε εδώ πέρα, τον Ηρακλή Πουαρώ».

Ν. Γκισγκίνης: «Μήπως πειράζουνε οι ερωτήσεις;»

Ν. Ανουσάκης: «Δηλαδή τι είναι αυτό τώρα κ. Γκισγκίνη; Τι να κάνουμε κ. Γκισγκίνη. Να κρατήσουμε και ένα επίπεδο».

Ν. Σκλαβούνος: «Στο έγγραφο που μου έστειλε ο Δήμος, λέει ότι, κ. Σκλαβούνε έχετε κάνει άλλες τρείς αιτήσεις, οι οποίες δρομολογούνται, ποιά χάθηκε; Χάθηκε αυτή που έλεγε για την ταμπακέρα. Αυτή που έλεγε ότι είναι δικαίωμά μου να κάνω αίτηση για το β’ τρένο. Τώρα αν ήθελα να το βάλω ή όχι, ήταν επαγγελματική απόφαση δική μου αν θα το έκανα ή όχι. Oμως έπρεπε να είμαι κατοχυρωμένος νομικά, προτού μπει άλλος και κοιμηθεί απά στο κρεβάτι μου. Απλά πράγματα. Και ούτε μπορεί έναν επιχειρηματία να τον σταματήσει κανείς εάν θέλει να βάλει τρία τρένα ή τέσσερα τρένα, την στιγμή την οποία δεν κάνει πράγματα που είναι παράνομα ή, και δεν εννοώ τους άλλους επιχειρηματίες, το ξεκαθαρίζω αυτό το πράγμα, όπως είπε νωρίτερα ο κ. συνήγορος, ο οποίος, κατά την γνώμη την δική μου, αφού ήλθε και ο άλλος δικηγόρος κύριε Πρόεδρε, έπρεπε να δεχθείς την αίτηση του δικηγόρου μου. Αλλά δεν πειράζει».

Ν. Ανουσάκης: «Αποφάσισε το Σώμα κ. Σκλαβούνο».

Ν. Σκλαβούνος: «Δεν πειράζει. Και η μάχη να χαθεί, ο πόλεμος θα κερδηθεί».

Ν. Γκισγκίνης: «Και δύο ερωτήματα στην Δημοτική Αρχή σε ένα λεπτάκι. Κε Δήμαρχε, αφού λέτε επί της ουσίας, γιατί το θέμα τυπικό και διαδικαστικό, είναι καθαρά πολιτικό και επιλογών, αφού λοιπόν ήρθε και ξέρατε για το αίτημα του κ. Σκλαβούνου, ότι θέλει να βάλει αυτήν την δεύτερη διαδρομή, ήρθε στο γραφείο σας και σας ενημέρωσε και προφορικά σας είχε ενημερώσει και από προηγούμενες φορές, και είναι και φίλος σας και γνωστός σας και ξέχασε να αφήσει την αίτησή του, λέμε τώρα, βέβαια αυτό διοικητικά δεν στέκει, γιατί υπάρχει πρωτόκολλο, αλλά λέμε ότι ξέχασε, εσείς σαν καλός Δήμαρχος, επιχειρηματίας, φίλος και πολλά άλλα, όταν προέκυψε και μία καινούρια αίτηση, ή όταν πληροφορηθήκατε για μια καινούρια αίτηση, μιας και είσαστε και φίλος και Δήμαρχος και ο Δήμαρχος δεν είναι ένα τυπικό και διαδικαστικό κομμάτι, έχει ουσία, έχει επαφή με το λαό, δεν είναι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, δεν είπατε βρε παιδιά, υπάρχει και μία αίτηση, υπάρχει και μία επιθυμία, ένα άλλο αίτημα εδώ πέρα. Αυτό το πρώτο. Και δεύτερο. Στην ουσία την πολιτική δηλαδή, αφήστε την τυπική αν χάθηκε η αίτηση και εξαφανίσθηκε. Και το δεύτερο. Επειδή πρέπει να κοιτάμε την πολιτική ουσία και έχουμε εκλεγεί εδώ πέρα από το λαό και επικαλείστε αυτό το λαό, και μάλιστα ελέγχετε και μια Δημοτική Κοινότητα όπως και τις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες, του Αργοστολίου, πως δεν μας επισυνάψατε την άποψη της Δημοτικής Κοινότητας, άσχετα αν είναι προαπαιτούμενη, αφού θέλετε να αφουγκράζεστε τον λαό της Κεφαλονιάς και να λέμε πως εμείς εκπορευόμαστε από τις αποφάσεις του κόσμου. Γιατί λοιπόν δε την επισυνάψατε και την αποκρύψατε αυτήν»;

Ν. Ανουσάκης: «Λοιπόν κ. Δήμαρχε απαντήστε και τελειώσαμε».

Αλ. Παρίσης: «Κύριε Γκισγκίνη, κατ’ αρχήν δεν υπήρχε καμία αίτηση. Εδώ είναι η κ. Χριστοφοράτου. Διότι, όταν ο κ. Σκλαβούνος ήρθε, όπως σας είπα, την πρώτη φορά ήμουν με τον κ. Σαββαόγλου, δεν μου ανέφερε για αιτήσεις. Ηρθε ξανά μετά από πέντε-έξι μέρες και μου είπε αυτήν την αίτηση την έχω καταθέσει στο Πρωτόκολλο. Και πήρα αμέσως το γραφείο να δώ που πήγε αυτή η αίτηση. Πήραμε λοιπόν τον υπάλληλο, ο οποίος είναι ο κ. Μπεκατώρος, και λέει, κ. Παρίση δεν μας άφησε καμία αίτηση σε μας εδώ. Εδώ είναι ο υπάλληλος. Μάλιστα εδώ είναι η κ. Χριστοφοράτου, του απάντησε η Υπηρεσία, καλό είναι να τοποθετηθεί η κ. Χριστοφοράτου, που είναι νομική σύμβουλος του Δήμου. Εγώ δεν μεροληπτώ για κανέναν. Αν είναι κάτι νόμιμο να το πάρει. Σας πληροφορώ ότι ο κ. Σκλαβούνος, απ’ ότι πληροφορίες είχα, είχε κάνει άλλη μία αίτηση για την Σκάλα πριν τρία χρόνια και ζητάει μία έγκριση αδείας για εκεί και άλλη μία για τη Λάσση. Δεν με ενδιαφέρει να κάνει άλλες πενήντα. O κάθε πολίτης μπορεί σήμερα να κάνει αίτηση, και σήμερα αποφασίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί οι Τεχνικές Υπηρεσίες ως προς την βατότητα, που έχουν δώσει βατότητα οι συγκοινωνιολόγοι και οι δύο, ότι μπορεί να υπάρξει βατότητα για δεύτερο δρομολόγιο, μετά πάει στην Ποιότητα Ζωής στην οποία το ψήφισαν και ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα για να προχωρήσει, μετά να πάει στον ΕOΤ, απ’ ό,τι γνωρίζω, που από κει θα παραλάβει την άδεια. Το Τοπικό Συμβούλιο δεν λέει καμία, μα καμία εγκύκλιος, ότι είναι υποχρεωμένο να γνωμοδοτήσει. Εδώ υπάρχει και το έγγραφο το έχει ο κ. Σαββαόγλου όπως και η Τροχαία. Υπάρχει έγγραφο εδώ που λέει δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωμοδοτήσουνε. Εγώ, δεν έχω, εγώ είμαι ο Δήμαρχος. Oύτε ανακατεύομαι ποιοί θέλουνε άδειες, ούτε ποιοί διεκδικούνε να πάρουνε άδειες ούτε μεροληπτώ για κανέναν. Εδώ υπάρχουνε Τεχνικές Υπηρεσίες και η Ποιότητα Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν με αφορά. O κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κάνει οποιαδήποτε αίτηση και να ζητήσει ότι θέλει και αν είναι νόμιμο να το πάρει. Αυτά έχω να πω».

Στη συνέχεια το λόγο έδωσε ο Πρόεδρος του Σώματος στην κ. Νίκη Χριστοφοράτου, νομική σύμβουλο του Δήμου, η οποία διαβάζει στο Σώμα Υπηρεσιακή έκθεση για την διαδρομή των αιτήσεων του επιχειρηματία κ. Νίκου Σκλαβούνου προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, η οποία στοιχειοθετείται με όλα τα νομικά διατάγματα που αφορούν την διαδικασία, θεωρώντας ότι ο κ. Σκλαβούνος έχει καλυφθεί από τις υπηρεσιακές απαντήσεις που του απέστειλαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, σχετικά με την υπόθεσή του.

O λόγος δίνεται στον δ.σ. και αντιδήμαρχο Λειβαθούς και Τουρισμού κ. Βαγγέλη Κεκάτο, για να κάνει παρέμβαση.

Β. Κεκάτος: «Τον αγαπητό κύριο Σκλαβούνο, τον σέβομαι, τον εκτιμώ και η συμβολή του και στο έργο της Τουριστικής Επιτροπής είναι πολύ σημαντική και η παρουσία του τρένου στην ενίσχυση της εικόνας του κρουαζιεροπλοίου είναι πάρα πολύ ουσιαστική και πολύ δυνατή. Βέβαια, η σημερινή του τοποθέτηση του αγαπητού κ. Σκλαβούνου ήταν λίγο έξω από τα όρια θάλεγα, ενδεχομένως λόγω του εκνευρισμού του, γιατί αγαπητέ κ. Σκλαβούνο, υπάρχουν Υπηρεσίες και τρόποι καλύτεροι από απειλές ή υπονοούμενα για να βρείτε το δίκιο σας».

Ν. Σκλαβούνος: «Μην πείς παραπάνω γιατί θάρθει η σειρά σου».

Ακούγεται θόρυβος από τους παρευρισκόμενους και γέλια και ο Πρόεδρος προσπαθεί να βάλει τάξη…

Ν. Σκλαβούνος: «Μην πείς παραπάνω γιατί θάρθει η σειρά σου. Θυμίσου το τηλεφώνημα το πρωϊ από το γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και τι απαίτησες. Τι θες παραπέρα; Αμα μιλάω για σκευωρίες, μιλάω για σκευωρίες».

Ν. Ανουσάκης: «Συνεχίστε κ. Κεκάτε».

Β. Κεκάτος: «Μόλις ολοκλήρωσα».

Γίνεται χαμός, ενώ ο Πρόεδρος δίνει το λόγο στον δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σταύρο Γρηγορόπουλο.

Στ. Γρηγορόπουλος: «Το σημερινό θέμα εμείς θα λέγαμε ότι δείχνει τη σήψη της κοινωνίας, δείχνει την παρακμή της πραγματικά. Δείχνει ουσιαστικά ότι όσο θα αυξάνεται η κρίση, όσο τα αδιέξοδα θα μεγαλώνουν, τόσο θα προσπαθεί ο ένας να φάει τον άλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση οδηγεί η καπιταλιστική κρίση τον κόσμο. Και ας βλέπουμε εδώ την διαμάχη των επιχειρηματιών πως θα μοιράσουνε μία πίτα μεταξύ τους. O ένας βλέπει ότι το τρενάκι πάει γεμάτο, ευκαιρία να βάλω και εγώ ένα άλλο, ο ένας επιχειρηματίας είχε κάνει την πρόβλεψη να κάνει μία αίτηση για να μην του πάρουνε το ψωμί να το κρατήσει όσο μπορεί παραπάνω. Και έχουμε μία διαμάχη εδώ πέρα, στην οποία ο Δήμος, δεν έχει ξεκάθαρη θέση. Γιατί. Γιατί αν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ήταν ένας τυχαίος επιχειρηματίας άλλος, θα σκεφτόμαστε ότι όλα αυτά που λέει ο Δήμος, μπορεί να είναι και έτσι. Ενας αμισθί σύμβουλός του όμως, είναι ένα ζήτημα τεράστιο κοινωνικό. Είναι ένα κοινωνικό τεράστιο κοινωνικό ζήτημα πως ο Δήμαρχος στηρίζει τον αμισθί του σύμβουλο. Τον αμισθί σύμβουλο, έ. Τον συγγενή του αμισθί σύμβουλού του. Συγνώμη για το μπέρδεμα. Εμείς έχουμε την εξής άποψη. Εδώ τόσες ώρες δεν συζητάμε για να λύσουμε τα προβλήματα των Κεφαλονιτών. Κανένα πρόβλημα της Κεφαλονιάς δεν θα λυθεί. Αυτές οι ατελείωτες ώρες που φάγαμε εδώ με αναλύσεις οικονομικές κ.λπ., δεν θα λύσουν κανένα απολύτως πρόβλημα της Κεφαλονιάς, ούτε καλύτερο Τουρισμό θα προσφέρουνε, ούτε καλύτερη κίνηση των κατοίκων μέσα στο Αργοστόλι θα προσφέρουνε. Αντίθετα. Oλοι γνωρίζετε ότι το Αργοστόλι είναι βεβαρυμμένο συγκοινωνιακά. Oταν το πρωϊ κατεβαίνεις για να πας στη δουλειά σου και μπεις σε αυτούς τους δύο βασικούς δρόμους που θα κινείται το τρένο, είναι τεράστιο το πρόβλημα. Είναι τεράστιο. Και με το ένα τρενάκι είναι τεράστιο.

Και το επιβαρύνει αρκετά. Αυτό όμως εσείς το δώσατε. Και τη μία άδεια και θέλετε να δώσετε και την άλλη άδεια. Τα αξιοθέατα που βλέπει και το πανηγύρι που γίνεται με τα τρενάκια και με αυτά, δεν ξέρω πόσο εξυπηρετούν τον Τουρισμό επί της ουσίας. Εμείς δεν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτήν την φιέστα άλλο. Εδώ είναι ξεκαθάρισμα που λέμε λογαριασμών. Θέλετε να πληρώσετε γραμμάτια κ. Δήμαρχε».

O Πρόεδρος δίνει το λόγο στον κ. Κοτσιλίνη.

Μ. Κοτσιλίνης: «Αγαπητοί συνάδελφοι, το θέμα είναι πολιτικό, όπως ακούσατε και προηγούμενα. Τα τυπικά δυστυχώς έρχονται και σε αυτήν την περίπτωση και με τους χειρισμούς που έγιναν σε δεύτερη μοίρα. Το λέω αυτό, διότι και στο θέμα ο τίτλος ήταν παραπλανητικός, επιμένω, και φαίνεται από το ενδιαφέρον και τον κόσμο που υπάρχει και είναι εδώ, αλλά και γενικότερα από τα δημοσιεύματα και τον θόρυβο που έχει γίνει στην τοπική κοινωνία προηγουμένως, ότι υπήρχε μεθόδευση. Εγώ κ. Δήμαρχε θέλω να πω ότι σ’ αυτό το θέμα συρθήκατε, συρθήκατε εσείς. Και το θέμα είναι κυρίως δικό σας. O Δήμαρχος είναι ο υπεύθυνος έτσι και αλλιώς και εσείς έχετε δείξει μία ιδιαίτερη προτίμηση σε ορισμένα ζητήματα να χειρίζεστε ο ίδιος. Εσυρθήκατε πίσω από τα γεγονότα. Και δυστυχώς, και δυστυχώς, για να μην πω άλλη λέξη, νομίζω ότι ανέχεστε θεσμική εκτροπή, μέσα στο Δημαρχείο. Το Δημαρχείο δεν είναι απλώς ένα Δημόσιο Κτίριο, το Δημαρχείο είναι ο τόπος και εκεί στεγάζεται η Δημοτική Αρχή, η οποία εκπροσωπεί όλους τους Κεφαλονίτες. Και νομίζω ότι όσα προηγήθηκαν δεν τιμούν ούτε εσάς, ούτε εμάς, ούτε την Κεφαλονιά. Υπήρχαν δημοσιεύματα περίεργα γύρω από αυτό το θέμα. Πήρε δημοσιότητα το θέμα. Δημοσιότητα για ίντριγκες, για ευνοούμενους, για τρικλοποδιές κ.λπ. Εγώ θα έλεγα ότι υπάρχει διαπλοκή. Διαβάσαμε ότι έγιναν καβγάδες μέσα στο Δημαρχείο. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Εμφανίζονται είτε πολίτες, είτε Φορείς μέσα στο Δημαρχείο, άλλος τα σπάει, άλλος φωνάζει, άλλος ιστορίες κ.λπ. Και δημοσιεύματα ότι οι αιτήσεις και τα σχετικά είχαν μία συγκεκριμένη μεθόδευση. Αν ήμουνα, γιατί στον καθένα τυχαίνουν τέτοια ζητήματα, μία άλλη προσέγγιση του ζητήματος από εσάς θα ήταν η εξής: Από την στιγμή που εντοπίσατε ότι υπάρχουν περισσότερες από μία αιτήσεις, οι οποίες αφορούν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, τότε εκεί πέρα δεν είχε νόημα η προτεραιότητα, έστω και αν τυπικά το έλεγε αυτό. Εγώ τι θα έκανα, όταν εντόπιζα τέτοιο ζήτημα, θα φρόντιζα να δω συνολικά για την πόλη του Αργοστολιού, αν αντέχει και πόσα τρενάκια αντέχει. Η μελέτη αυτή που μας παρουσιάσατε από τον κ. Ματσούκη, είναι μία σελίδα, είναι μία τεχνική έκθεση, εντελώς αποσπασματική, και σε καμία περίπτωση δεν είναι κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης τ’ Αργοστολιού. Δεν είναι μόνο ότι στην Παραλία εκτιμάμε ότι δεν επηρεάζει την κατάσταση, άρα δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη στην πόλη. Και αφού είχαμε την συνολική εικόνα τι σηκώνει και τι δεν επηρεάζει την κατάσταση, άρα δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη στην πόλη. Και αφού είχαμε την συνολική εικόνα τι σηκώνει και τι δεν σηκώνει και τώρα και προοπτικά, τότε, αν ξέραμε ότι θέλουμε τρία τρενάκια με ειδικές διαδρομές ή ποιές διαδρομές είναι, τότε θα κάναμε μία δημόσια πρόσκληση και στην συνέχεια εκεί, η μελέτη μπορεί να έβγαζε ότι σηκώνει και πέντε τρενάκια, οπότε δεν θα είχαμε πρόβλημα και σε ποιες διαδρομές. Ακούστηκε ότι κάποιος τρέχει πιο γρήγορα και άλλος παίρνει τα χαρτιά του πιο εύκολα. O κ. Πρόεδρος μας είπε προηγουμένως ότι δεν θα κάνουμε διάλογο με τον πολίτη. Και μπαίνω στο δεύτερο θέμα, γιατί η πρώτη παράγραφος έχει να κάνει με εκτροπή, την οποία την εξειδικεύω τώρα.

Κύριε Δήμαρχε, όταν αναλάβαμε την εξουσία όλοι οι αιρετοί, ορκιστήκαμε ότι θα τηρούμε τους νόμους και δίνουμε λογαριασμό. Oι υπάλληλοι που υπηρετούν στον Δήμο και αυτοί έχουν ορκισθεί και αυτοί δίνουν λογαριασμό. Μέσα στο Δημαρχείο έχει εγκατασταθεί πολίτης, χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο, άσχετα αν αμείβεται ή όχι, και μιλάω για τον κ. Διονύση Λυκούδη, και δεν είναι προσωπικό το θέμα, θεωρώ ότι είναι ικανότατος…».

Διακόπτεται ο κ. Κοτσιλίνης από παρέμβαση του κ. Λυκούδη, προκαλώντας τον Πρόεδρο να του πεί με έντονο ύφος; «Κύριε Λυκούδη, παρακαλώ, παρακαλώ πολύ, Oχι τώρα! Oχι τώρα! Συνεχίστε κ. Κοτσιλίνη! Συνεχίστε!».

Δ. Λυκούδης: «Δεν δέχομαι καμία παρατήρηση. Oχι, θα τα ακούσει».

Ν. Ανουσάκης: «Μα τώρα γιατί το κάνετε αυτό».

Δ. Λυκούδης: «Γιατί ακούστηκε το όνομά μου».

Ν. Ανουσάκης: «Oχι τώρα! Θα πάρετε το λόγο μετά. Oχι τώρα!».

Δ. Λυκούδης: «Εάν το θέμα τη συζήτησης είμαι εγώ, θα μιλήσω τώρα. Θα τα ακούσει! Θα τα ακούσει!».

Ν. Ανουσάκης: «Oχι τώρα, μετά. Τώρα γιατί το κάνετε αυτό. Oχι τώρα. Oχι τώρα. Κύριε Κοτσιλίνη συνεχίστε».

Δ. Λυκούδης: «Θέλω το λόγο μετά τον κ. Κοτσιλίνη».

Ν. Ανουσάκης: «Κύριε Κοτσιλίνη συνεχίστε».

Μ. Κοτσιλίνης: «Δεν έχει προσωπική αιχμή. Είστε πολίτης…».

Δ. Λυκούδης: «Θα το κρίνω εγώ κ. Κοτσιλίνη και όχι εσείς».

Ν. Ανουσάκης: «Το λόγο έχει ο κ. Κοτσιλίνης. Κε Κοτσιλίνη».

Δ. Λυκούδης: «Oπως με προσβάλατε θα σας προσβάλω».

Ν. Ανουσάκης: «Το λόγο ο κ. Κοτσιλίνης. Κύριε Κοτσιλίνη συνεχίστε».

Μ. Κοτσιλίνης: «Να τελειώσει ο κύριος».

Ν. Ανουσάκης: «Κύριε Λυκούδη, παρακαλώ».

Μ. Κοτσιλίνης: «Υπάρχει λοιπόν πολίτης χωρίς θεσμικό ρόλο, εννοώντας ότι δεν δίνει λογαριασμό κάπου, σε κάποιονε, ο οποίος έχει γραφείο, μέσα στο Δημαρχείο, ο οποίος συμβουλεύει βεβαίως τον Δήμαρχο, αλλά μέσα εκεί στο Δημαρχείο, νομίζω ότι είναι πρωτοφανές, εγώ τουλάχιστον δεν έχω συναντήσει κάποια αντίστοιχη περίπτωση, να υπάρχει έτσι κάποιος μέσα εκεί. Μπορεί να τον συμβουλεύεται βεβαίως, μπορεί να τον ακούει βεβαίως ο κ. Δήμαρχος, μπορεί να έχει οποιαδήποτε είδους σχέση μαζί του, αλλά όχι μέσα στο Δημαρχείο. Και το λέω αυτό, διότι το όνομα του κ. Λυκούδη δημοσιογραφικά προς τα έξω, ακούγεται σε διάφορες περιπτώσεις. Πρόσφατα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, ειδικότερα σε σχέση με τις κομματικές επιλογές, τώρα με το τρενάκι, ακούγετε έμμεσα, ακούστηκε, αλλά πιστεύω ότι εκεί είναι η κατάσταση, και το λέω αυτό, διότι ο ενδιαφερόμενος, ο πολίτης που ζητάει την άδεια για το τρενάκι, πιστεύω ότι έχει συγγενική σχέση με τον κ. Διονύση Λυκούδη. Και βεβαίως ξέρουμε ότι η γυναίκα του Καίσαρα, πρέπει και να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια. Αυτό το πράγμα δημιούργησε, πιστεύω, διάφορες δυσπιστίες και διάφορες υποψίες σε όποιον άλλο επιχειρηματία είναι και σε όποιον ασχολείται εκεί πέρα και προφανώς πυροδότησε μία τέτοια, ας πούμε κατάσταση, διότι αυτά που ακούγονται και αυτά που διαβάζουμε δείχνουν ακριβώς ότι κάτι γίνεται εκεί στο Μέγαρο. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι κάτι σχεδιασμένο, ή κάτι περίεργο. Oμως οφείλετε κ. Δήμαρχε να το ξεδιαλύνετε αυτό το θέμα, δεδομένου του ότι στην κοινωνία την μικρή που ζούμε, υπάρχει θόρυβος, υπάρχει μία περιρέουσα ατμόσφαιρα, πιθανόν, λέω πιθανόν, ένας πολίτης που έχει εγκατασταθεί μέσα στο Δημαρχείο, ο οποίος γνωρίζει, έχει δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα οικονομικά δεδομένα της Κεφαλονιάς, πιθανόν αυτός ο πολίτης να επιδιώκει, να επεμβαίνει είτε στις Υπηρεσίες, είτε στους εργολάβους, είτε σε διάφορα άλλα ζητήματα. Το λέω αυτό, και δεν το κάνω ούτε κρυφίως, ούτε με δημοσιεύματα, ούτε με ανώνυμα, διότι πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση είναι και μία από τις αιτίες όπου δημιούργησε απόψε αυτή την κατάσταση. Εν πάσει περιπτώση, θα έλεγα ότι πρέπει να το δείτε κ. Δήμαρχε, και νομίζω ότι έτσι μία δική σας κίνηση θα ήτανε ότι μέσα στο Δημαρχείο θα πρέπει να υπάρχουν άτομα τα οποία θα έχουν θεσμικό ρόλο. Υπάρχει λοιπόν πολίτης…».

Δ. Λυκούδης: (Διακόπτει τον κ. Κοτσιλίνη και δεν ακούγεται καλά τι λέει).

Μ. Κοτσιλίνης: «Είστε πολίτης κύριε».

Δ. Λυκούδης: (Δεν είναι κατανοητό τι λέει…)

Μ. Κοτσιλίνης: «Είστε πολίτης κύριε και ο κ. Πρόεδρος είπε προηγουμένως ότι δεν θα κάνουμε διάλογο με πολίτες».

Ν. Ανουσάκης: «Δίνουμε όμως το λόγο σε πολίτες, νομίζω επανειλημμένως. Λέω, μην λέμε ότι πρώτη φορά δώσαμε λόγο σε πολίτη. Ετσι; Από την μία θέλετε… Λοιπόν. Κύριε Κοτσιλίνη συνεχίστε. Παρακαλώ κύριοι, δεν θα κάνουμε κερκίδα. Δεν είναι κερκίδα γηπέδου. Ηρεμία. Δεν χρειάζεται να φωνάζουμε κανείς».

Μ. Κοτσιλίνης: «Θα έλεγα λοιπόν, ότι πιθανόν, μία από τις αιτίες που έχει όλη αυτή η βαβούρα στην τοπική κοινωνία, να είναι και μία τέτοιου είδους θεσμική, θα το ‘λεγα, εκτροπή, την οποία ο κ. Δήμαρχος έχει βοηθήσει. Επί του θέματος. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει μελέτη κυκλοφοριακή για το Αργοστόλι. Θεωρώ ότι μέχρι τότε ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία άδεια για επόμενο τρενάκι και πουθενά. Και επειδή θεωρούμε ότι όλη αυτή η ιστορία είναι διαπλοκή, να μη πω τι έχει και οσμή σκανδάλου, εμείς δεν συμφωνούμε να δοθεί άδεια για β’ τρενάκι».

Ν. Ανουσάκης: «Κατ’αρχήν, επειδή βλέπω μία ευαισθησία αλά καρτ, μέχρι σήμερα πείτε μου πότε ζήτησε το λόγο πολίτης και δεν του τον δώσαμε. Oχι, είπα ότι αν κάνουμε διάλογο με την έννοια ότι θα βάλουμε τον κ. Σκλαβούνο να τον ανακρίνουμε να του κάνουμε ερωτήσεις με αυτή την έννοια. Αυτό είπα. Λοιπόν. Το λόγο ο κ. Λυκούδης».

Δ. Λυκούδης: «Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ. Καταρχήν δεν θα έπαιρνα το λόγο αν δεν ακουγόταν το όνομά μου από τον κ. Κοτσιλίνη, γιατί δεν είχα κανένα λόγο να παρέμβω. Και δεν είχα κανένα λόγο να παρέμβω, γιατί τυγχάνει συγγενικό μου πρόσωπο να έχει κάνει την αίτηση για την συζητούμενη άδεια για το τρενάκι και πρέπει, για κάποιους, πρέπει να πληρώσει το τίμημα της πολιτικής μου αντίθεσης μαζί τους κάποιος συγγενής μου και να μην πάει ψωμί στο σπίτι του. Να μην κάνει μία επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα το ακούσω και θα το ανεχθώ και αυτό. Δεν θα δεχθώ όμως σε καμία περίπτωση να ακούγεται το όνομά μου για θεσμικές εκτροπές και παρεμβάσεις σε επίπεδο υπηρεσιών και οφείλω να το ξεκαθαρίσω. Ποτέ στη ζωή μου δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν πολιτεύτηκα πίσω από τις κουρτίνες, ποτέ δεν έζησα στα καταγώγια και ποτέ στη ζωή μου δεν έκανα κάτι για το οποίο να ντρέπομαι σήμερα γι’ αυτό. Και πολύ περισσότερο σήμερα, δεν ντρέπομαι γιατί είμαι πολιτικός συνεργάτης του δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση. Και δεν είμαι πολιτικός του συνεργάτης σήμερα που έγινε δήμαρχος, είμαι πολιτικός του συνεργάτης από το δεύτερο γύρο των νομαρχιακών εκλογών του 2006, είμαι πολιτικός του συνεργάτης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως βουλευτής της Κεφαλονιάς που την τίμησε, είμαι πολιτικός του συνεργάτης στη συνέχεια που έχασε τις βουλευτικές εκλογές και είμαι πολιτικός του συνεργάτης και σήμερα που είναι δήμαρχος Κεφαλονιάς και με τιμάει πραγματικά που δέχεται να έχει αυτή την πολιτική συνεργασία μαζί μου, χωρίς καμία διοικητική ή θεσμική εξουσία. Δεν κρύφτηκα ποτέ, θα μπορούσα επισήμως να είμαι συνεργάτης του δημάρχου και να παίρνω οποιονδήποτε μισθό, δεν το έκανα γιατί δεν ασχολούμαι με την πολιτική για να κάνω βιοπορισμό, όπως κάνει ο ίδιος ο προηγούμενος ομιλών, ο κ. Κοτσιλίνης, ο οποίος ζεί…»

Παρέμβαση του Προέδρου του Ν.Σ., ο οποίος υποδικνύει στον κ. Λυκούδη, να μην προσβάλει και να μην κάνει χαρακτηρισμούς.

Δ. Λυκούδης: «Θα είναι κόσμιοι οι χαρακτηρισμοί μου. Ενας άνθρωπος, που ζει από την πολιτική τα τελευταία 30 χρόνια, δεν μπορεί να κρίνει και να μιλάει για θεσμική εκτροπή απέναντι σε έναν άνθρωπο που από την πολιτική δίνει, πληρώνει στην πολιτική το τίμημα της ενασχόλησής του και δεν βιοπορίζεται από αυτήν. Ανθρωποι οι οποίοι βιοπορίζονται από την πολιτική, νομίζω ότι δεν μπορούν να γίνουν τιμητές δικοί μου. Ενα. Δεύτερον. Δεύτερον. Ακούστε κ. Κοτσιλίνη, θα τ’ ακούσετε και πέστε ότι θέλετε μετά. Εκτροπή δεν είναι, έχει δικαίωμα ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, έχει δικαίωμα ο οποιοσδήποτε δήμαρχος της Ελλάδας, να έχει πολιτικούς συνεργάτες. Θα ήταν εκτροπή, αν είχατε σήμερα έναν άνθρωπο εδώ, από οποιαδήποτε Υπηρεσία του Δήμου, και να σας έλεγε, ότι εγώ από τον πολιτικό συνεργάτη, τον άμισθο πολιτικό συνεργάτη του Δημάρχου πήρα εντολή. Oυδέποτε έγινε αυτό και ουδέποτε θα γίνει. Αρα λοιπόν θεσμική εκτροπή θα ήταν αν ο πολιτικός συνεργάτης του δημάρχου έδινε εντολές στις Υπηρεσίες και ασκούσε διοίκηση και ασκούσε εξουσία επ’ αυτών. Oυδέποτε και δεν έχετε καμία τέτοια μαρτυρία και ούτε θα συλλέξετε ποτέ σας. Θεσμική εκτροπή κύριε Κοτσιλίνη είναι το εξής: Oταν ήσασταν εσείς δήμαρχος, αιρετός, και είχατε νοικιάσει το πτυχίο σας σε κατασκευαστικές εταιρείες και παίρνατε μισθό. Αυτή είναι η θεσμική εκτροπή. Και έπρεπε να ντρέπεστε γι’ αυτό. Ενας αιρετός άρχοντας με τέσσερις τετραετίες, τρεις, δεν ξέρω πόσες, να έχετε νοικιάσει παράλληλα το δίπλωμά σας σε κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες δρουν, κατασκευάζουν και έχουν με τους Δήμους, τους πρώην Δήμους της Κεφαλονιάς, συναλλαγές οικονομικές και ήσαστε έμμισθος υπάλληλός τους. Ναι, ή όχι; Αυτή είναι θεσμική εκτροπή και όχι ο άμισθος πολιτικός συνεργάτης του δημάρχου Κεφαλονιάς. Θεσμική εκτροπή τέλος κύριε Κοτσιλίνη, είναι ότι δεν έχουμε ακόμα, χωρίς αυτό να αποτελεί καμία μομφή, ότι δεν έχουμε βγάλει ακόμα το συμπέρασμα, δεν έχει βγάλει ακόμα το συμπέρασμα ο λαός της Κεφαλονιάς, που πήγαν τα χρήματα που λείπουν από τον Δήμο Πυλάρου και πολύ σύντομα θα βγει. Και φοβάμαι ότι εκείνο θα αποτελέσει πολιτική εκτροπή. Και όχι ο άμισθος πολιτικός συνεργάτης του δημάρχου Κεφαλονιάς. Αυτά, για να ξέρουμε ποιοί είναι αυτοί που κάνουν πολιτική εκτροπή και ποιοί είναι αυτοί, που από χόμπι, από σπορ και από αγάπη για τον τόπο τους, ασχολούνται με τα κοινά».

Ν. Ανουσάκης: «Ωραία. Τώρα όμως να χαμηλώσουμε λιγάκι…».

Μ. Κοτσιλίνης: «Κύριε Πρόεδρε, θέλω το λόγο».

Ν. Ανουσάκης: «Βεβαίως θα πάρετε το λόγο. Τώρα να χαμηλώσουμε τους τόνους όλοι, θα πάμε σε ένα διάλογο, θα πάρετε το λόγο επί προσωπικού, και να επανέλθουμε στο θέμα μας. Εντάξει. Το λόγο επί προσωπικού στον κ. Κοτσιλίνη».

Μ. Κοτσιλίνης: «Εγώ περίμενα αυτή την αντίδραση του κ. Λυκούδη. Την περίμενα. Διότι ακριβώς είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σ’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο το όνομα του κ. Λυκούδη. Και κ. Λυκούδη, εγώ τουλάχιστον θεωρώ ότι είμαι εντάξει με την συνείδησή μου, διότι ακούγεται στα στενά και στις ρούγες όλης της Κεφαλονιάς, και δεν μπορείτε να μην το ξέρετε, ότι εκεί μέσα κάτι συμβαίνει. Εγώ δεν είπα ότι κάτι συμβαίνει. Εγώ είπα για προφύλαξη του Δημάρχου και του θεσμού και ολονών μας, δεν δικαιολογείται…».

Δ. Λυκούδης: «Να μας φέρετε στοιχεία…»

Μ. Κοτσιλίνης: «Ενας πολίτης που…».

Δ. Λυκούδης: «Μπορείτε να μας φέρετε στοιχεία… Στοιχεία έχετε;»

Ν. Ανουσάκης: «Συνεχίστε κ. Κοτσιλίνη».

Μ. Κοτσιλίνης: «Δεν δικαιολογείτε ένας πολίτης, ο οποίος δεν λογοδοτεί σε κανέναν, να είναι μέσα στο Δημαρχείο. Βεβαίως μπορεί ο κ. Δήμαρχος να σας συμβουλεύεται έξω από το Δημαρχείο…».

Δ. Λυκούδης: (Δεν γίνεται κατανοητό τι λέει).

Μ. Κοτσιλίνης: «Το ύφος που έχετε, δείχνει ακριβώς τι γίνεται…».

Δ. Λυκούδης: «Μα ο Δήμαρχος είναι εκεί».

Ν. Ανουσάκης: «Συνεχίστε, συνεχίστε».

Δ. Λυκούδης: «O Δήμαρχος είναι εκεί…».

Μ. Κοτσιλίνης: «Εχετε πολλά να πείτε. Εχετε πολλά. Εχετε πολλά».

Ν. Ανουσάκης: «Συνεχίστε. Συνεχίστε. Δεν κάνουμε διάλογο. Συνεχίστε. Συνεχίστε».

Μ. Κοτσιλίνης: «Oσον αφορά την πολιτική μου διαδρομή. Είμαι περήφανος, διότι υπηρέτησα πράγματι τόσα χρόνια, και όχι μόνο δεν ωφελήθηκα τίποτα, αλλά σας πληροφορώ ότι τελευταία πουλάω και τα ασημικά, πουλάω και την περιουσία…».

Δ. Λυκούδης: «Και πως ζείτε…».

Μ. Κοτσιλίνης: «Σας παρακαλώ. Πουλάω και την περιουσία του πατέρα μου».

Δ. Λυκούδης: «Και πως ζείτε. Πως ζούσατε τόσα χρόνια λέω…».

Ν. Ανουσάκης: «Παρακαλώ δεν κάνουμε διάλογο».

Μ. Κοτσιλίνης: «Με διακόπτει. Με διακόπτει».

Ν. Ανουσάκης: «Ε, τι να κάνουμε, τώρα τι να πω. Συνεχίστε».

Μ. Κοτσιλίνης: «Εχετε επιρροή. Μπορείτε να του πείτε να σταματήσει».

Δ. Λυκούδης: (Δεν γίνεται κατανοητό τι λέει).

Ν. Ανουσάκης: «Πραγματικά…».

Μ. Κοτσιλίνης: «Εχετε επιρροή πάντως».

Μ. Κοτσιλίνης: «Λοιπόν. Ζούσα από το επάγγελμά μου. Το Τεχνικό μου Γραφείο είναι εν ενεργεία από το 1986».

Δ. Λυκούδης: «Καμία άδεια βγάλατε;».

M. Koτιλίνης: «Μπορώ να σας δώσω, ή να βρείτε από την Πολεοδομία που έχετε την ευκαιρία να έχετε πρόσβαση σ’ αυτά τα αρχεία, και σ’ αυτά τα αρχεία, μπορείτε να δείτε ακριβώς τον αριθμό των οικοδομικών αδειών. Αρα, ζούσα σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Oσον αφορά αυτό που υπαινιχθήκατε ότι ήμουνα έμμισθος σε κατασκευαστική εταιρεία».

Δ. Λυκούδης: «Ψέμματα είναι;».

M. Κοτσιλίνης: «Αυτό, θέλετε να σας πω ότι το εγνώριζα πριν από τις εκλογές. Κάποιο καλό πουλάκι, γιατί δεν έχετε μόνο εσείς καλά πουλάκια, μου εσφύριξε και εμένα, “Ξέρεις Μάρκο, πάς σε εκλογές και πρόσεχε γιατί είσαι στην κατασκευαστική εταιρεία Μεσόγειος, έχεις βάλει το πτυχίο σου”».

Δ. Λυκούδης: «Ψέμματα είναι;».

M. Κοτσιλίνης: «Το ήξερα και η απάντηση είναι η εξής…».

Δ. Λυκούδης: «Είναι ψέμματα;».

Ν. Ανουσάκης: «Κύριε Λυκούδη, δηλαδή, παρακαλώ πολύ. Παρακαλώ».

Μ. Κοτσιλίνης: «Αν συμπεριφέρεστε έτσι και μέσα στο Δημαρχείο, τότε δικαιολογείται η παρέμβασή μου».

Ν. Ανουσάκης: «Συνεχίστε κ. Κοτσιλίνη».

Μ. Κοτσιλίνης: «Η αλήθεια είναι η εξής: Ως Δήμαρχος είχα το δικαίωμα να ασκώ ελεύθερο επάγγελμα. Διότι η απαγόρευση ελευθέρου επαγγέλματος ισχύει από τον Καλλικράτη και μετά. Προηγουμένως και μέχρι και το 2010 μπορούσα να ασκώ και ασκούσα, ελεύθερο επάγγελμα. Το επάγγελμα και οι δραστηριότητες που έχω είναι εργοληπτικό πτυχίο, το οποίον το είχα, είναι και το δεύτερο επάγγελμα το οποίο κάνω είναι οι ιδιωτικές κατασκευές και είναι και οι Δημόσιες κατασκευές κ.λπ. Μία από τις δραστηριότητες αυτές επειδή έχω πτυχίο, πράγματι συνεργάστηκα με ανώνυμη εταιρεία. Ητανε στα πλαίσια…».

Δ. Λυκούδης: (Δεν γίνεται κατανοητό τι λέει).

Μ. Κοτσιλίνης: «Ε, τώρα εντάξει. Ητανε στα πλαίσια τα νόμιμα που δικαιολ…».

Δ. Λυκούδης: «Υπήρχε ηθικό πρόβλημα κ. Κοτσιλίνη».

Ν. Ανουσάκης: «Ειλικρινά…».

Μ. Κοτσιλίνης: «Και νόμιμο και ηθικό ήτανε, διότι η συγκεκριμένη εταιρεία, στο Δήμο Πυλαρέων ουδέποτε είχε κάνει έργο. Oυδέποτε είχε κάνει έργο στο Δήμο Πυλαρέων. Διότι ήμουνα αρμόδιος μόνο για το Δήμο Πυλαρέων. Oταν αποφάσισα…».

Δ. Λυκούδης: «Ησασταν και πρόεδρος της ΤΕΔΚΙ. Μην το ξεχάσετε αυτό».

Μ. Κοτσιλίνης: «Ναι, η ΤΕΔΚΙ δεν είναι όργανο στο οποίο απαγορεύεται… Από εκεί και ύστερα, όταν απεφάσισα να εκθέσω στον Δήμο της Κεφαλονιάς, αποσύρθηκα με απόφαση του Συμβουλίου, έγκαιρα και νόμιμα από αυτήν την Εταιρεία και αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία σχέση. Ζω δε αποκλειστικά, επαναλαμβάνω, από το επάγγελμά μου. Μπορώ αν θέλετε τη δήλωση του πόθεν έσχες, την οποία κάνω συνεχώς, να την δείτε, να δείτε και τις καταθέσεις μου, να δείτε και τα ξενοδοχεία που έχω στην Κρήτη, να δείτε και τι οικόπεδα έχω, και τι δεν έχω κ.λπ. Σας διαβεβαιώ δε, ότι ζω αποκλειστικά από το επάγγελμά μου. Είμαι περήφανος, είμαι υπερήφανος και δεν υπάρχει το παραμικρό πάνω στο σπαθί μου. Oσον αφορά το δεύτερο, το οποίο και αυτό, γιατί και αυτό είναι έτσι ένα ιδίωμα κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι δεν δέχονται καμιά κριτική. Σου μιλάνε, ευγενικά σου συμπεριφέρονται, και όταν ξαφνικά πας και πεις μιά δεύτερη γνώμη, γιατί έχουμε μπερδέψει την φιλία, στη μικρή κοινωνία τις συναναστροφές έχουμε μπερδέψει να λέμε την αλήθεια. Oταν πας λοιπόν να πεις μία πραγματικότητα, στο κ. Δήμαρχο απευθύνθηκα, ότι δεν είναι σωστό πολίτης να είναι μέσα στο Δημαρχείο, τότε βγαίνουνε οι κρυφοί άσσοι. Και ποιός είναι ο κρυφός άσσος; Στο Δήμο Πυλαρέων. Ερώτηση: Πως προεξοφλείτε ότι εντός ολίγου θα γίνει; Εσείς μεθοδεύετε τις καταστάσεις; Από πού το βγάζετε αυτό το συμπέρασμα. Oταν παρουσιάσθηκε αυτό το πρόβλημα, και το λέω για πολλοστή φορά…».

Δ. Λυκούδης: (Δεν γίνεται κατανοητό τι λέει).

Μ. Κοτσιλίνης: «Oταν παρουσίαστηκε το ζήτημα και το λέω για πολλοστή φορά, εγώ πρώτος έστειλα επιστολή και εζήτησα να έρθει Oρκωτός Λογιστής. O Oρκωτός Λογιστής δεν ήρθε ποτέ. O Δήμος της Κεφαλονιάς δεν εζήτησε να έρθει ο Oρκωτός Λογιστής. Διενήργησε μία ΕΔΕ, η οποία δεν ξέρω που βρίσκεται και αν έχει τελειώσει, και αναμένουμε τα αποτέλεσμα για να δούμε το τι θα γίνει, και εν πάσει περιπτώση ότι βγάλει αυτή η ιστορία, και εστράφηκα και θέλω να στραφώ και σε δικαστική οδό, θα το επιδιώξω και το επιδίωξα όσο γίνεται γρηγορότερα, να τελειώνει αυτή η ιστορία. Είναι όμως ίδιον ανδρός συμβούλου του Δημάρχου της Κεφαλονιάς, έτσι και μιλήσει κάποιος, και πει “ρε παιδιά εκεί μέσα στο Δημαρχείο υπάρχει ο κύριος αυτός. Τι ακριβώς κάνει εκεί μέσα;”. Αυτομάτως βγάζουμε άσσο από το μανίκι για να τον εξοντώσουμε;».

Δ. Λυκούδης: (Δεν γίνεται κατανοητό τι λέει).

Μ. Κοτσιλίνης: «Δεν υπάρχει κηλίδα στο πρόσωπό μου. Καμία. Και κ. Δήμαρχε παρακαλώ και προκαλώ. Το συντομότερον δυνατόν να βγάλετε αποτελέσματα, έστω από το πόρισμα αυτής της ΕΔΕ, και να μου πείτε αν υπάρχει ευθύνη αιρετού εκεί μέσα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Αν χάθηκαν ή δεν χάθηκαν χρήματα, δεν ξέρω αν χάθηκαν, θα τα βρει η Δικαιοσύνη. Και θέλω να τα βρει. Αλλά μακριά από μένα οποιαδήποτε πρόθεση, οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση, ή οτιδήποτε άλλο».

Δ. Λυκούδης: «Εχει τελειώσει η ΕΔΕ».

Ν. Ανουσάκης: «Το λόγο ο κ. Δήμαρχος».

Δ. Λυκούδης: «Εχει τελειώσει η ΕΔΕ».

Μ. Κοτσιλίνης: «Δεν τελείωσα. Και αυτό που λέτε ότι έχει τελειώσει η ΕΔΕ, είναι προσέγγιση σε δεδομένα στα οποία δεν τα έχει οποιοσδήποτε πολίτης».

Δ. Λυκούδης: «Oλη η κοινωνία το ξέρει».

Μ. Κοτσιλίνης: «Ναι. Εντάξει».

Δ. Λυκούδης: «Oλη η κοινωνία το ξέρει».

Μ. Κοτσιλίνης: «Η κοινωνία θα κρίνει. Εν πάσει περιπτώση. Εγώ κ. Πρόεδρε και αγαπητέ Δήμαρχε, βάζω το χέρι μου εις τον τύπον των ήλων. Διότι πολλά πράγματα θα μπορούσανε να είχανε αποφευχθεί, με μιά, πιο δική σας καλύτερη συμπεριφορά και αντιμετώπιση κάποιων καταστάσεων. Εξεκινήσαμε με ένα τρενάκι, για το οποίο γέμισε ο κόσμος από δημοσιεύματα και διάφορα, απειλές, ιστορίες και ξέρω γώ τι διαβάζαμε. Αυτό δεν τιμάει το Δήμαρχο. Το Δήμαρχο της Κεφαλονιάς τον θέλω να είναι κυβερνήτης, τον θέλω να εκπροσωπεί άπαντες τους Κεφαλονίτες, επιστήμονες, φτωχούς, γυναίκες, άνδρες, παιδιά, ανάπηρους, τους πάντες και αυτό πρέπει να έχει ένα κύρος. Oταν η κοινωνία και ο κόσμος μιλάει για το Δημαρχείο της Κεφαλονιάς. Εσείς γιατί δεν το βοηθάτε αυτό το πράγμα. Να σας παροτρύνω να το βοηθήσετε. Το προτείνω με καλή διάθεση».

Ν. Ανουσάκης: «Το λόγο ο Δήμαρχος».

Αλ. Παρίσης: «Κε Κοτσιλίνη, το Δημαρχείο της Κεφαλονιάς το κρατάω με αξιοπρέπεια και με λεβεντιά και είμαι άψογος και όποιος θέλει, οποιαδήποτε ώρα θέλει… Κατ’ αρχήν αυτά που είπες προηγουμένως, ότι φασαρίες και ποιός ήρθε και τάσπασε στο Δημαρχείο; Για πες μου ένανε; Ποιος, έναν;».

Μ. Κοτσιλίνης: «O κ. Σκλαβούνος έτσι είπε».

Αλ. Παρίσης: «Ηρθες Σκλαβούνο στο Δημαρχείο μέσα να κάνεις φασαρία;».

Ν. Σκλαβούνος: «Βεβαίως».

Αλ. Παρίσης: «Μα με το Σάββα δεν ήμουνα; Tι φασαρία; Επειδή φώναζες;».

Ν. Σκλαβούνος: «Δεν άνοιξα την πόρτα με τη βία…».

Μ. Κοτσιλίνης: «O Πρόεδρος των Βλαχάτων».

Ν. Σκλαβούνος: (Δεν γίνεται κατανοητό τι λέει).

Αλ. Παρίσης: «Τι να κάνεις μωρέ. Δεν έχεις ψυχή. Αυτά που κάνεις, πρέπει κάποια στιγμή να φέρεσαι σωστά και όχι έτσι…»

Ν. Σκλαβούνος: «Oρίστε, ορίστε;».

Αλ. Παρίσης: «Λοιπόν κ. Κοτσιλίνη…».

Ν. Σκλαβούνος: (Δεν γίνεται κατανοητό τι λέει).

Αλ. Παρίσης: «Δεν απευθύνομαι… Λοιπόν κ. Κοτσιλίνη, αύριο το πρωϊ καλό θα είναι… Κατ’ αρχήν, επειδή έχω έναν πολιτικό φίλο και σύμβουλο, πρέπει η οικογένειά του, δεν είναι δημότης Κεφαλονιάς, να κάνει μία αίτηση να διεκδικήσει, αν της ανήκει κάτι;

Μ. Κοτσιλίνης: «Εσύ τα μπέρδεψες αυτά τα πράγματα».

Αλ. Παρίσης: «Αστο μπέρδεμα αυτό. Μπέρδεμα δεν υπάρχει. Εγώ δεν έχω ανακατευθεί εγώ. Oύτε ήξερα για την αίτηση που είχανε κάνει και πήρα την ενημέρωση την ημέρα που μου το είπε ο Δελακάς. Δεν ανακατεύομαι και ούτε με αφορά αυτό που λες. Oύτε με ενδιαφέρει. Εγώ αυτή την στιγμή, θα πας αύριο…».

Ν. Σκλαβούνος: (Δεν γίνεται κατανοητό τι λέει).

Ν. Ανουσάκης: «Εντάξει κ. Σκλαβούνο…».

Αλ. Παρίσης: «Θα σε πάρω να παίξεις στο Θέατρο, κάτσε κάτω…».

Αλ. Παρίσης: «Αν θέλεις, αύριο το πρωϊ θα πας να βρεις τον υπάλληλο τον κ. Μπεκατώρο, ο οποίος ο άνθρωπος έκανε αναφορά και αν σου πει ότι παραδόθηκε καμία αίτηση από το Πρωτόκολλο, έχει πάρει… Για όλη την διαδικασία μπορείς να ενημερωθείς το πρωϊ. Εάν σου πεί κάποιος, ο υπεύθυνος, ο υπάλληλος του Πρωτοκόλλου ότι επήρε καμία αίτηση, και βρεις καμία αίτηση να υπάρχει εσύ επάνω, να υπάρχει επάνω στην αίτηση σφραγίδα. Μου έφερε μία φωτοτυπία και μου την πέταξε μετά από μέρες που ήρθε ενώπιον του Σαββαόγλου που είμαστε μέσα στο γραφείο, η οποία είχε ένα πρωτόκολλο από πίσω και πήρα αμέσως τηλέφωνο. Του λέω τι είναι, του λέω. Και μου λέει: Επειδή είναι ευυπόληπτο πρόσωπο μου είπε θα σας την φέρει στο χέρι. Αυτή είναι η διαδικασία. Αύριο καλό θα είναι να πά να βρεις τον κ. Μπεκατώρο, να το διασταυρώσεις αυτό. Λοιπόν…».

Ν. Σκλαβούνος: (Δεν γίνεται κατανοητό τι λέει).

Αλ. Παρίσης: «Oλα αυτά που μιλάς…».

Ν. Ανουσάκης: «Κε Σκλαβούνο, βλέπεις ότι τόση ώρα κάνω υπομονή. Αλλά αυτό δεν πάει άλλο. Εντάξει».

Ν. Σκλαβούνος: (Δεν γίνεται κατανοητό τι λέει).

Ν. Ανουσάκης: «Κε Σκλαβούνο, αν νομίζετε ότι θα κάνετε το  Συμβούλιο παράσταση θεατρική, κάνετε λάθος. Ειλικρινά. Αυτά που θέλατε να πείτε, τα είπατε. Τώρα τι νόημα έχει αυτό το πράγμα…».

Ν. Σκλαβούνος: (Δεν γίνεται κατανοητό τι λέει).

Ν. Ανουσάκης: «Παρακαλώ, όχι χαρακτηρισμούς».

Αλ. Παρίσης: «Να σέβεστε… Τώρα διαπλοκές και τα υπόλοιπα…».

Ν. Ανουσάκης: «Κύριε Σκλαβούνο, παρακαλώ πολύ ότι θέλεις πήγαινε στη Δικαιοσύνη. Μην προσβάλεις. Μην προσβάλεις. Σε παρακαλώ πολύ. Σταμάτα αυτό το πράγμα. Τόση ώρα βλέπεις ότι δεν μιλώ. Τώρα όμως είμαστε σε συνεδρίαση Συμβουλίου. Τελειώσετε το παραλήρημα. Κύριε Σκλαβούνο, μπορούμε να συνεδριάσουμε; Θα μας κάνετε τη χάρη;»

Αλ. Παρίσης: «Oταν είδα κ. Κοτσιλίνη και με πήρε ο Χίου από την Δημοκρατία…».

Ν. Ανουσάκης: «Συγνώμη κ. Δήμαρχε. Μια στιγμή. Oλοι οι πολίτες να απομακρυνθούν από τα έδρανα των δημοτικών συμβούλων. Τώρα. Αυτή την στιγμή. Oλοι. Oσοι δεν είναι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ακούσαμε τις απόψεις τους, τους ευχαριστούμε, τώρα συνεδριάζουμε και τοποθετούνται μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι. Παρακαλώ κύριοι, όσοι δεν είσθε δημοτικοί σύμβουλοι πηγαίνετε πίσω. Κύριε Σκλαβούνο σε ακούσαμε. Δεν είσαι δημοτικός σύμβουλος δεν θα κάθεσαι εκεί. Εχεις έννομο συμφέρον σε ακούσαμε, σε ακούσαμε, τώρα θα πας πίσω στο κοινό. Στο κοινό».

Ν. Σκλαβούνος: (Αρνείται να πάει στο κοινό ενώ δεν γίνεται κατανοητό τι λέει).

Ν. Ανουσάκης: «Κύριε Σκλαβούνο, θέλεις να το λύσουμε; Παρακαλώ στη θέση του κοινού. Τώρα. Παρακαλώ πολύ».

Ν. Σκλαβούνος: «Εγώ δεν πάω».

Ν. Ανουσάκης: «Εντάξει, τότε θα διακόψουμε. Διακόπτουμε πέντε λεπτά, μέχρι να πάει πίσω ο κ. Σκλαβούνος».

Συνεχίζεται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την διακοπή που έκανε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Ανουσάκης.

Ν. Ανουσάκης: Συνεχίζουμε. Παρακαλώ πολύ οι σύμβουλοι να κάτσουν στις θέσεις. Παρακαλώ πολύ τους δημότες να κάτσουν στη θέση τους. Ελα Δήμαρχε. Βιαζόμαστε. Εχουμε και δουλειές αύριο. Δουλεύουμε όλοι. Ελα να τελειώνουμε τώρα. Εντάξει. Κύριοι. Μπορούμε τώρα να επικρατήσει λίγη ησυχία; Λοιπόν. Τώρα. Εγινε αυτό που έπρεπε να γίνει, από δω και πέρα θα τηρηθεί η διαδικασία. Τέλος. Oύτε παρεμβάσεις κανένας, ούτε εξέδρες, ούτε τίποτα. Ωραία περάσαμε μέχρι τώρα, τώρα πάμε λίγο πιο σοβαρά όμως. Λοιπόν. Κύριε Δήμαρχε το λόγο.

Αλ. Παρίσης: Λοιπόν θέλω να συμπληρώσω… Μάρκο είπες προηγουμένως για τους Oρκωτούς Λογιστάς. Oρκωτούς Λογιστάς σε πληροφορώ ότι έβαλα. Πέρασαν από την Oικονομική Επιτροπή, νομίζω, προχθές τόχατε περάσει κ. Πυλαρινέ; Oι διαδικασίες τις έχω κρατήσει με αυτά που λέει ο νόμος. Βεβαίως και μας έστειλες την επιστολή. Θα σας πω όμως κάτι. Να ξέρετε η επιλογή του Παρίση ως Δήμαρχος της Κεφαλονιάς είναι προσωπική και μόνον δική μου. Ποιους φίλους έχω ποιους έχω, δεν υπάρχει… Αυτό που σου λέω θα ακούσεις. Εντάξει; Εγώ δεν σε διέκοψα. Ποιους φίλους πολιτικούς έχω, ποιους πολιτικούς συμβούλους έχω, εγώ είμαι ο Δήμαρχος, εγώ θα κάνω κουμάντο, εγώ θα απολογηθώ στο λαό της Κεφαλονιάς για το τι παρέδωσα και που έφθασα το Δήμο της Κεφαλονιάς. Μόνο εγώ θα απολογηθώ και κανένας άλλος. Oι επιλογές είναι προσωπικές μου. Εάν εσείς νομίζετε ότι επειδή έχω έναν πολιτικό μου φίλο, τον οποίο τον έχω, όχι τώρα, είναι εφτά χρόνια δίπλα μου, από και πέρα και είναι τιμή μου το να έχω τον Διονύση τον Λυκούδη φίλο και σύμβουλο. Πριν τις εκλογές φωνάζατε όλοι ότι εάν ο Παρίσης βγει Δήμαρχος θα πάρει όλες τις παραλίες. Oχι μόνον δεν πήρε καμία παραλία, όχι διαψευστήκατε μέχρι σήμερα, αλλά ο κόσμος σήμερα κανένας δεν το πίστεψε και ο κόσμος με τίμησε με τον να με βγάλει Δήμαρχο της Κεφαλονιάς. Θα απολογηθώ θα είναι θετικό το έργο σας πληροφορώ όμως το δικό μου, δεν θα είναι αρνητικό, αλλά εάν νομίζετε και ήρθατε σήμερα να βγάλετε τα απωθημένα σας γιατί έχω έναν πολιτικό φίλο και η οικογένειά του δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει αυτά που λέει ο νόμος στην Κεφαλονιά είσαστε άπαντες γελασμένοι. Εγώ δεν μεροληπτώ για κανέναν. O,τι λέει ο νόμος, αυτά, και ότι θέλει ο κάθε πολίτης το ‘χει. Είμαι δίπλα του από το πρωϊ μέχρι το βράδι. Δεν κάθομαι εγώ να ασχοληθώ και να μεροληπτώ για κανένανε.

Ν. Ανουσάκης: Προχωράμε. Το λόγο ο κ. Πυλαρινός.

Δ. Πυλαρινός: Κύριοι συνάδελφοι απευθύνομαι περισσότερο σε σας για να σας πω το εξής: Για να δούμε το θέμα στην βάση του. Το θέμα έχει δύο σκέλη.

Αλ. Παρίσης: Γιατί ξέχασα το κυριότερο. Συγνώμη κ. Πυλαρινέ. Και αυτό που έχω να σας πω είναι ότι έφερα τον Δαλακά και τον ρώτησα και μου λέει: Αυτό το συγκεκριμένο δρομολόγιο έχει βατότητα για δύο τρένα. Εδώ είναι ο κ. Δαλακάς, απέναντι, Εττσι κ. Δαλακά; Με την γνωμοδότηση των συγκοινωνιολόγων.

N. Aνουσάκης: Κύριε Δελακά, δέχεσθε υποδείξεις από τoν δημότη; Σας κάνει έλεγχο ο δημότης; Για τη δουλειά σας; Προχωράμε. Δηλαδή έχουμε παρανοήσει τελείως. Λοιπόν, κ. Πυλαρινέ το λόγο εσείς.

Δ. Πυλαρινός: Από την όλη την διαδικασία φαίνονται δύο πράγματα. Το ένα θέμα που ανέκυψε είναι διοικητικό. Υπάρχει κάποιος πολίτης ο οποίος αυτή την στιγμή λέει ότι δεν έχουν τηρηθεί ο διοικητικές διαδικασίες. Ανέκυψε την πορεία. Δεν ήτανε το θέμα συζήτησης. Το Διοικητικό Δίκαιο και η διοικητική εμπειρία αυτή την στιγμή που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποτελεί αντικείμενο του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν μπορεί δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο αυτή την στιγμή να βρει τη λύση σε μία διοικητική διαφορά την οποίαν ο πολίτης έρχεται και έχει τους δικούς του ισχυρισμούς. Αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Εγώ δεν ξέρω να πω αν ο πολίτης που ζητάει εάν κατέθεσε την αίτηση ή δεν την κατέθεσε. Εν πάσει περιπτώσει δεν είναι αυτό το θέμα μας σαν Διοικητικό Συμβούλιο. Εάν πράγματι αμφισβητεί, εάν πράγματι συμβαίνουν όσα ισχυρίζεται, και η Διοίκηση αυτή την στιγμή συγκεκριμένα ο Δήμος, έχει διαφωνία τότε ο πολίτης η λύση που έχει είναι να …και να ενταχθεί τις διαφορές που έχει αυτήν την στιγμή δικαστικά. Αρα λοιπόν το θέμα για να συζητήσουμε για δεύτερη αίτηση, δεν είναι αντικείμενο αυτή την στιγμή του Δημοτικού Συμβουλίου. Αρα λοιπόν το θέμα είναι τώρα αν θα πρέπει να εγκρίνουμε, να εγκριθεί αυτήν την στιγμή το αίτημα, που όπως ισχυρίζονται ι Διοικητικές Υπηρεσίες και οι οποίες έχουν τοποθετηθεί. Τι είπαν; Λέει το β’ τρένο, εξαντλήσαμε όλες εκείνες τις τεχνικές προδιαγραφές που χρειάζονται. Εμένα με καλύπτει. Δεύτερον υπάρχει ένα προγενέστερο στάδιο. Και ποιο είναι αυτό το προγενέστερο στάδιο; Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η οποία και αυτή έχει εκφρασθεί θετικά. Αρα λοιπόν, εάν εμεί σαν Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσουμε διαφορετικά, πρέπει να στηρίξουμε αυτούς τους ισχυρισμούς μας. Να πούμε δηλαδή, τι, ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της, ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Αυτό είναι το θέμα που καλούμαστε αυτήν την στιγμή να αντιμετωπίσουμε. Ανεξάρτητα λοιπό της έντασης, θέλω να παρακαλέσω το εξής και να πω στους συναδέλφους μου …ας το δούμε στο βαθμό που εμάς σαν θέμα μας ανήκει. Τι είναι; Να εγκρίνουμε μία αίτηση. Αυτό είναι. Είναι απλό το θέμα θεωρώ και τα όποια άλλα θέματα, όποιες άλλες διαφωνίες διατυπώθηκαν, δεν ξέρω, δεν μπορώ να τις κρίνω, δεν είμαι σε θέση αυτά που συζητιούνται. Oμως υπάρχει μία διαδικασία. Η διαδικασία αυτή που λέει η Διοίκηση. Αυτή που ισχυρίστηκε η νομική μας σύμβουλος. Oτι αυτή είναι η διαδικασία. Αν υπάρχουν λοιπόν παραλείψεις, παρεκτροπές κ.λπ. νομίζω ότι ο μόνος αρμόδιος για να το επιλύσει είναι η Δικαιοσύνη. Σας καλώ λοιπόν αυτήν την στιγμή να περιοριστούμε, θεωρώ δηλαδή ότι εμένα με εκφράζει Θα το ψηφήσω το θέμα που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο; Eνα διοικητικό θέμα ενός πολίτη; Εμένα με έχει καλύψει προσωπικά. Μ’ έχει καλύψει, ποιός; Η εισήγηση που έκανε ο κ. Σαββαόγλου, ο οποίος είχε τον χρόνο, να αναφερθεί, να δει τα πάντα κ.λπ., άρα λοιπόν για μένα η εισήγηση είναι αυτή που ο εισηγητής έχει καταθέσει για έγκριση σήμερα στο Συμβούλιο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ν. Ανουσάκης: Και μεις κύριε Πυλαρινέ. Ωραία, τώρα έχει το λόγο ο κ. Κουρούκλης.

Γ. Κουρούκλης: Κύριε Πρόεδρε, βεβαίως, σίγουρα με τα όσα διεμηνύθησαν πριν από λίγο είναι πάρα πολύ δύσκολο το να μας πείσει κανείς ότι τώρα πρέπει να κουβεντιάσουμε για την βατότητα στο τρενάκι. Δηλαδή εάν ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, εάν έχει τίποτα στροφές αν μπορούμε κυκλοφοριακά να πάει το τρενάκι να κυκλοφορήσει το δεύτερο και να κάνουμε ότι δεν ακούσαμε τίποτα, απ’ όσα ακούσαμε προηγουμένως, πριν λίγο. Μπορούμε βέβαια, να το κάνουμε και αυτό. Να πούμε τίποτε δεν έγινε, έχουμε ένα τρενάκι, θα έχει μία διαδρομή, να ψάξουμε να δούμε εάν έχει καμία λακκούβα, λακκούβα δεν έχει, εισήγηση των Τεχνική Υπηρεσιών έχουμε, έχουμε και μία, έτσι, πέντε γραμμών, μελέτη συγκοινωνιακή του κ. Ματσούκη, και όλα μία χαρά ας πούμε, έχουμε και μία άλλη αίτηση, η οποία ποτέ δεν παρελήφθη, έχει έναν αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά δεν ξέρουμε, κάπου χάθηκε στην πορεία, και εν πάση περιπτώσει όλα είναι νόμιμα και να δώσουμε την άδεια για το τρενάκι. Α, βεβαίως, κάτι ειπώθηκε στο Συμβούλιο αλλά δεν ειπώθηκαν, και με αυτά που είδαμε πριν, μάλλον ήτανε στη φαντασία μας, στο όνειρό μας, κάπου αλλού είμαστε μάλλον και τα ακούγαμε. Λοιπόν, κοιτάξτε τώρα να δείτε. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Τώρα προσωπικό θέμα δεν έχει, αλλά οι τοποθετήσεις που γίνανε πριν από λίγο και κυρίως αυτή που άκουσα από τον κ. Πυλαρινό, και δεν είναι προσωπικό, έτσι, υποτιμούν κάπως την νοημοσύνη μας. Δηλαδή εδώ δεν είναι για το τρενάκι, αλλά εδώ έχουν ανοίξει τα χίλια μύρια όσα εδώ πέρα και το τρενάκι είναι το τελευταίο. Και να σας πω και κάτι; Αμα έχετε τα κότσια, πάρετε την απόφαση να μην μπει δεύτερο τρενάκι. Το λέω στο Δήμαρχο  και στη Δημοτική Αρχή. Ετσι; Το λέω έτσι καθαρά. Γιατί εμάς δεν μας απασχολούν τα τρενάκια και το β’ τρενάκι, και πολιτικά το αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα, αλλά λέω τώρα, επειδή ας πούμε βλέπω ότι ώ πέρα ότι πως σφάζονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα, γιατί περί σφαγής πρόκειται δεν ξέρω και πόσα βγάζει αυτό το περίφημο τρενάκι για να έχουμε τέτοια σφαγή εδώ, έτσι, και επειδή εσείς κ. Δήμαρχε και η Δημοτική Αρχή, αλλά κυρίως ο κ. Δήμαρχος έχει επιλέξει να κάνει τον διαιτητή των επιχειρηματικών συμφερόντων, θα ήτανε μια πολύ καλή , έτσι, αποστομωτική απάντηση, αν θέλετε και μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα λέει ότι κοίταξε να δεις, ένα τρενάκι καλό είναι, θα τους πάει τους έρμους τους τουρίστες να τους κάνει και μια βόλτα, και δεν θέλουμε κι άλλο τρενάκι. Καλά. Αμα πάρετε τέτοια απόφαση να μας τρυπήσετε την μύτη. Θάμαστε εδώ να τη δούμε. Λοιπόν και καταλαβαίνετε τι εννοούμε. Λοιπόν, εμείς, θεωρούμε αυτά τα όποια διαμηνύθηκαν πριν στο Δημοτικό συμβούλιο, είναι απαράδεκτα. Και το λέμε καθαρά. Και ξέρετε ότι με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης που είναι η παράταξη του ΠΑΣOΚ έχουμε συγκρουσθεί πολιτικά σφοδρότατα, όπως και με σας, γιατί πολιτικά σας βάζουμε στην ίδια μοίρα. Αλλά είναι άλλο θέμα αυτό, άλλο οι προσωπικές επιθέσεις, άλλο οι άσοι κάτω από το μανίκι, προσωπικά για τον άλλον, και άλλο, ότι ξέρεις τι, έχουμε μία ΕΔΕ, η οποία δεν έχει ακόμα τελειώσει, δεν έχει ακόμα βγει το πόρισμα, γιατί εμείς τα έχουμε όλα της ΕΔΕ, αλλά κάποιοι, που είναι πολιτικοί φίλοι του κ. Δημάρχου, τυχαίνει να ξέρουνε το αποτέλεσμα, το πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο, οι σύμβουλοι και οι επικεφαλείς των πολιτικών παρατάξεων δεν το ξέρουμε. Ετσι, να δούμε δηλαδή τι γίνεται; Γιατί εγώ αυτό κατάλαβα. Κάποιος εδώ ξέρει το πόρισμα της ΕΔΕ, εγώ όμως που είμαι δημοτικός σύμβουλος δεν το ξέρω. Κάποιοι ξέρουν για οφειλές νερών, και εμείς έξι μήνες τώρα ζητάμε από την ΔΕΥΑΚ να μας δώσει και εμάς και μας λέει ότι είναι προσωπικά δεδομένα. Για να δούμε τώρα τι γίνεται έτσι; Για την Διαδημοτική, για το ένα, για άλλο. Για την Διαδημοτική ζητάμε τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου και περιμένουμε ακόμα να εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο τα φωτοτυπικά για να τα πάρομε. Ετσι κ. Δήμαρχε; Γιατί κρυβόμαστε τώρα, κοροϊδευόμαστε! Κοροϊδευόμαστε! Και απευθύνομαι προσωπικά σε σας και στην Δημοτική Αρχή ολόκληρη. Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Αλλά επειδή  έχετε αναλάβει να παίξετε αυτό το ρόλο. Λοιπόν. Είναι προφανώς το τι γίνεται εδώ πέρα. Εδώ σφάζονται επιχειρηματικά συμφέροντα. Και σεις έχετε επιλέξει, η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο κ. Δήμαρχος, να κάνει τον διαιτητή των επιχειρηματικών συμφερόντων. Γιατί και ο κ. Σκλαβούνος είπε ότι εγώ παλιός φίλος του, και τα λοιπά, του κ. Δημάρχου, και έχουμε βεβαίως τα νέα επιχειρηματικά τζάκια, τα οποία και αυτά θέλουνε μερίδιο εδώ πέρα. Και την σφαγή και την διαιτησία έχετε αναλάβει να την κάνετε εσείς, εδώ πέρα. Δηλαδή, νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι γίνετε; Τι θα πει πολιτικός συνεργάτης, πολιτικός φίλος ή… Πολιτικοί φίλοι είναι για το καφενείο. Πάμε στο καφενείο, πάμε στο προσωπικό μας πολιτικό γραφείο και έχουμε όποιο πολιτικό φίλο θέλουμε. Αλλά έχουμε από τη μία τα παλιά επιχειρηματικά συμφέροντα, που ισχυρίζονται ότι έχουνε μία αίτηση, και απ’ την άλλη καινούρια συμφέροντα που θέλουνε και αυτά να πάρουνε το τρενάκι. Και εδώ πέρα δεν διαψεύσθηκε ότι τυγχάνει να είναι συγγενικά πρόσωπα του πολιτικού σας συνεργάτη. Του άμισθου μεν, αλλά πολιτικούς σας συνεργάτη. Και μην μας πείτε τώρα, ότι αυτά είναι πρωτάκουστα και ότι δεν τα ξέρετε. Γιατί επανειλημμένως σας έχουμε θέσει διάφορα θέματα, όπως π.χ. λέμε εμείς, για το πώς παραχωρείτε η Πλατεία του Δήμου Αργοστολίου, του πρώην Δήμου, η Κεντρική, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα σε εορτές και έχουμε ακούσει εδώ πέρα από αντιδημάρχους σας, ότι εγώ την έδωσα με προφορική μου εντολή. Είναι έτσι ή δεν είναι; Για να ξέρουμε δηλαδή τι γίνεται τώρα. Χωρίς μίσθωση, χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρείτε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς, χωρίς, χωρίς… Αυτή είναι η αληθινή πραγματικότητα. Αυτά πρέπει να απαντήσετε και μην μας λέτε πολιτικοί  συνεργάτες τώρα. Πολιτικοί συνεργάτες, πολιτικοί φίλοι είναι για τα καφενεία. Oχι για το Δημαρχείο. Ετσι; Γιατί αν θέλετε να σας πούμε και το εξής, απ’ τις μαρτυρίες και επειδή είμαστε αυτόπτες μάρτυρες και ξέρουμε πράγματα, τυχαίνει, και ξέρετε πως δεν έχουμε έρθει πολλές φορές στο Δημαρχείο, και όποτε ερχόμαστε δεν ερχόμαστε ποτέ μόνοι μας, αλλά με εργαζόμενους ερχόμαστε, έ οι πολιτικοί σας συνεργάτες τυχαίνει να βρίσκονται, όσες φορές ήρθαμε μετρημένες, μέσα στο Δημαρχείο, στη θέση του Δημάρχου.

Aλ. Παρίσης: Εντάξει κ. Κουρούκλη.

Γ. Κουρούκλης: Λοιπόν πάμε τώρα…

Ν. Ανουσάκης: Μιλάει δέκα λεπτά…

Γ. Κουρούλης: Ναι, τώρα προκύπτει. Και θα πούμε και για την ουσία του θέματος.

Ν. Ανουσάκης: Είναι δώδεκα και είκοσι και μιλάτε δέκα λεπτά.

Γ. Κουρούκλης: Ναι, δεν σας αρέσουνε και γι’ αυτό. Ετσι λοιπόν τυχαίνει. Και σεις κύριε Πρόεδρε…

Ν. Ανουσάκης: Ναι…

Γ. Κουρούκλης: …θα ‘πρεπε ν’ έχετε πάρει θέση γι’ αυτήν την κατρακύλα του Δημοτικού Συμβουλίου, το να γίνονται και να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Ν. Ανουσάκης: Εντάξει. Κάντε μας μαθήματα…

Γ. Κουρούκλης: Εσείς έπρεπε να προστατεύσετε το Σώμα, αλλά να σας πούμε κάτι. Εσείς είστε υπεύθυνος γι’ αυτό, εμείς δεν πρόκειται ν’ αναλάβουμε τέτοιο ρόλο, γιατί.

Ν. Ανουσάκης: Συντομεύετε.

Γ. Κουρούκλης: Εσείς θα κριθείτε στα μάτια του λαού.

Ν. Ανουσάκης: Γιατί είναι δώδεκα και είκοσι.

Γ. Κουρούκλης: …στα μάτια του λαού. Τώρα. Από κει και πέρα, επί της ουσίας του θέματος, εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα  καθαρά πολιτικά και δεν θα πούμε εμείς πώς να επιλύσουμε τη διαμάχη των συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Υπάρχει ένα τρενάκι, το οποίο να σας πούμε την αλήθεια, εμείς θεωρούμε ότι δεν προσφέρει και τίποτε ως προς την περιήγηση των τουριστών, η διαδρομή την οποία κάνει αυτό το υπάρχων τρενάκι, είναι μέσα στην πόλη στ’ Αργοστολίου, και μάλιστα κατά τους θερινούς μήνες, και κυκλοφοριακά προβλήματα δημιουργεί και συγκοινωνιακά προβλήματα δημιουργεί και αυτοί οι έρμοι οι τουρίστες, οι οποίοι είναι πάνω στο τρενάκι και πληρώνουν και αυτό το εισιτήριο, το οποίο πληρώνουν, που δεν είναι και ευκαταφρόνητο με το ποσόν το οποίο πληρώνουν, δεν τυχαίνει να βλέπουν και τίποτα το αξιοθέατο. Πείτε μου αν υπάρχει κανένα Μνημείο, κάτι στη Λεωφόρο Βεργωτή, από κάτω που κατεβαίνουν από την Παραλία και κάνουν αυτήν την περιήγηση που λέτε. Θεωρούμε λοιπόν, ότι φυσικά και δεν υπάρχει λόγος, εκτός βεβαίως, αν κάποιος έχει αναλάβει, όπως είπαν και άλλοι εδώ πέρα ομιλητές να εξοφλήσει άλλα γραμμάτια. Αλλά από κει και πέρα δεν υπάρχει κανένας λόγος, αντίθετα επιβάρυνση υπάρχει και κυκλοφοριακή και δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους δημότες και στους τουρίστες, αλλά αντιθέτως θα επιβαρύνει τη ζωή τους με το να μπει ένα δεύτερο τρενάκι.

Ν. Ανουσάκης: Ευχαριστώ.

Γ. Κουρούκλης: Και αυτή θα ‘πρεπε να είναι και η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής…

Ν. Ανουσάκης: Ευχαριστώ.

Γ. Κουρούκλης: Αυτή θα ‘πρεπε να είναι η εισήγηση και όχι να κάνει το διαιτητή ανάμεσα σε αντιμαχόμενα συμφέροντα επιχειρηματικά, το οποίο βλέπετε ποιο είναι το αποτέλεσμα…

Ν. Ανουσάκης: Eυχαριστώ πολύ κ. Κουρούκλη.

Γ. Κουρούκλης: Και μάλιστα, όταν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς υιοθετούμε το α’ ή β’ ισχυρισμό, όταν υπάρχουν ισχυρισμοί από την μία πλευρά ότι υπάρχουν αιτήσεις, ότι έχουν πρωτοκολληθεί, ότι αυτές οι αιτήσεις δεν προχώρησαν κ.λπ., ότι έχουν προκατατεθεί προτού την δεύτερη αίτηση.

Ν. Ανουσάκης: Τελειώνουμε, τελειώνουμε…

Γ. Κουρούκλης: Τελειώνω. Εμείς λοιπόν, βλέποντας το θέμα καθαρά πολιτικά, εν αντιθέσει με σας που έχετε αναλάβει αλλιώς να επιλύσετε το θέμα, σας λέμε ότι, αυτό το β’ τρένο, και έτσι πρέπει, έχετε εκλεγεί υποτίθεται για να προασπίσετε τα συμφέροντα και των δημοτών της πόλης αυτή, ξέρετε ότι το β’ τρένο δεν έχει τίποτα να συνεισφέρει, αλλά επιβαρύνει την ζωή των πολιτών τ’ Αργοστολίου και όχι μόνον τους θερινούς μήνες, να μην επιτραπεί να υπάρξει δεύτερη διαδρομή και δεύτερο τρενάκι στην πόλη τ’ Αργοστολιού. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Θα δούμε εάν τελικά το αποφασίσετε και κατά πόσο δεν είσθε δέσμιοι επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ν. Ανουσάκης: Το λόγο ο κ. Δήμαρχος.

Αλ. Παρίσης: Κύριε Κουρούκλη, νομίζω ότι υπερβάλετε. Δεν ήρθατε καμία μέρα στο Δημαρχείο και στη θέση του Δημάρχου να δείτε κάποιον άλλον, νομίζω. Θα πρέπει τουλάχιστον από σένα Γιάννη να είσαι ειλικρινής. Λοιπόν. Δεύτερον, έχω να σου πω κάτι. Γιατί δεν ρωτάτε τον κ. Σαμούρη, που καλά κάνανε, και ο Γιώργος ο Τσιλιμιδός, τα προηγούμενα χρόνια κάθε Πρωτοχρονιά, προκειμένου να είναι άδειο αυτό, δίνανε εκχώρηση και πηγαίνανε με αυτά της παιδικής χαράς τα παιχνίδια και το ’08 και ’09 και το ’10. Το ’11 σας πείραξε;

N. Γκισγκίνης: Εσύ θα μας πεις Δήμαρχε.

Αλ. Παρίσης: Το ’08 και ’09 και το ’10, δεν σας πείραξε;

N. Γκισγκίνης: Εσείς απολογείστε.

Ν. Ανουσάκης: Κύριε Γκισγκίνη, σε παρακαλώ πολύ, δηλαδή. Σε παρακαλώ ρε παιδί μου. Σταμάτα επιτέλους να πετάγεσαι.

Αλ. Παρίσης: Δηλαδή, τόση ώρα μιλάτε εσείς, σας διέκοψα εγώ; Μίλησα;

Γ. Κουρούκλης: Ναι, μας διέκοψε ο Πρόεδρος.

Ν. Ανουσάκης: Διακόπτει όταν εσείς μιλάτε δέκα λεπτά, ενώ διεκούστε πέντε. Σας διέκοψα στα δέκα λεπτά.

Αλ. Παρίσης: Αν σας ενδιέφερε…

Ν. Ανουσάκης: Εντάξει, κύριε Δήμαρχε προχωρήστε.

Αλ. Παρίσης: Αν σας ενδιέφερε…

Γ. Κουρούκλης: (Δεν είναι κατανοητό τι λέει)

Ν. Ανουσάκης: Προχωρήστε.

Αλ. Παρίσης: Μην χτυπιέστε ωρέ Γιάννη, γιατί όσο νάναι και μ’  αυτά δεν κερδίζετε κάτι.

Γ. Κουρούκλης: (Δεν είναι κατανοητό τι λέει)

Αλ. Παρίσης: Εγώ δεν είπα για το ’05, από το τεσσεράμισι έχεις. Γιατί λέτε ψέμματα; Τέλος πάντων, άστο αυτό. Λοιπόν, θέλω να σας πω ότι απολογούμαι, η απόφασή μας φέτος ήταν, ως ίσχυε και στο παρελθόν. Τα παιδάκια, δεν είχε κάτι ο Δήμος να βάλει και πολύ καλά κάνανε και βάλανε την παιδική χαρά να πούμε τις μέρες των Χριστουγέννων. Τόχετε πει δέκα φορές εδώ. Μα γιατί δεν ρωτάγατε και τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί;

N. Γκισγκίνης: (Δεν είναι κατανοητό τι λέει)

Ν. Ανουσάκης: Ναι, εντάξει… Θα λύσουμε σήμερα όλα τα δημοσιεύματα του διαδικτύου. Κύριε Δήμαρχε… Τώρα δεν θα φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο να λέμε τι λέει η κάθε κ. Χιόνη και ο καθένας. Λοιπόν προχωράμε. O κ. Μιχαλάτος, έλα.

Το λόγο παίρνει ο τ. δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Θ. Μιχαλάτος: Συγνώμη για την…. Με βρήκε και απροετοίμαστο ο Πρόεδρος. Επειδή ακούγονται πολλά και όπως είπε προηγουμένως και ο κ. Κοτσιλίνης, ακούγονται διάφορα, και γώ να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι συνέταιρος ούτε στο τρενάκι του κ. Σκλαβούνου που υπάρχει, ούτε στο τρενάκι του κυρίου, μάλλον ανιψιού του κ. Λυκούδη, που έχει κάνει την αίτηση σήμερα και συζητάμε. Για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Oσον αφορά επειδή, μάλλον ξεφεύγουμε πολλές φορές στα Δημοτικά Συμβούλια, και σήμερα μάλλον άλλη μία φορά ξεφύγαμε, δική μου άποψη είναι ότι και ο κ. Λυκούδης, ο Διονύσης Λυκούδης, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τα 30 χρόνια και αυτός ήταν μακριά από την τοπική εξουσία από τα πράγματα και τα δρώμενα της Κεφαλονιάς, από την αντιπολίτευση, από τον πάγκο, από την αντιπολίτευση τόσα χρόνια και θεωρείται τώρα, ότι η ασχολία του με τα δρώμενα του Δήμου Κεφαλονιάς, έχει να κάνει με το πάθος του, είτε με την τρέλα του, και όχι με τίποτε άλλο. Δεν νομίζω λοιπόν ότι συμβαίνουν περίεργα πράγματα που μπορεί ή πρέπει να τρομάξουμε ή να φοβηθούμε για να τα βάλουμε σε μία τάξη. Αυτό θεωρώ και χάνει νομίζω και από το χρόνο του και τις δουλειές του, γιατί η ασχολία με τα κοινά, μάλλον εκεί καταλήγουμε όλοι, ότι όσοι ασχολούνται με ειλικρίνεια και με αγάπη για τον τόπο, τελικά χάνουνε από το δικό τους το συμφέρον. Oσο και για τον κ. Κοτσιλίνη, έχω διαφωνήσει, δεν μπορώ να συμφωνώ κάποιες φορές με τον χαρακτήρα του και διάφορα πράγματα, όμως πρέπει να καταγράψουμε, ότι τριάντα χρόνια ασχολιόταν με αξιοπρέπεια και θεωρώ έντιμα με την τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι και αυτό ένα πράγμα, για να μην τα βγάλουμε όλα μαύρα και τα βγάλουμε έξω στην Κεφαλονιά, ή στον Δήμο Κεφαλονιάς ξαφνικά συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Δική μου άποψη. Μπορεί να ξεφεύγουμε εδώ, αλλά ποιά είναι η πραγματικότητα. Επί της ουσίας, επί του θέματος. Μιλάγαμε προηγουμένως ότι η αγωνία μας είναι το να μπουν χρήματα στον τόπο, είτε από τουρίστες που έρχονται, είτε από τσάρτερς… Ενα μέσο για να φέρουμε ανάπτυξη στον τόπο, να έχουμε έσοδα στο νησί, οπότε και θέσεις εργασίας, δουλειές, προκοπή για τον τόπο είναι και τα κρουαζιερόπλοια.
Εχουμε το μπαστούνι αυτό που κατασκευάστηκε, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία άνθιση, μία ανάπτυξη σχετικά με τα κρουαζιερόπλοια. Oλοι το χειμώνα, και ακόμα και τώρα, υπάρχει μία γκρίνια, ότι αυτοί οι τουρίστες που έρχονται χιλιάδες, που καταγράφονται αυξητικά κάθε χρόνο, 180.000, 120, 150 όσοι έρχονται, δεν αφήνουν χρήματα στην Κεφαλονιά. Και θεωρώ ότι η αγωνία μας θα έπρεπε να είναι, πως απ’ αυτόν τον κόσμο που έρχεται στην Κεφαλονιά, να έχουμε περισσότερα κέρδη. Να τους κάνουμε να καταναλώσουν, να χαλάσουν περισσότερα χρήματα και για να είναι για μας καλό για το χειμώνα. Ενα μέσο λοιπόν από τα πράγματα που μπορεί να τους κάνουνε, πέρα από εκδρομές, το να δουν τα αξιοθέατά μας, να πάνε στη Μελισσάνη, στη Δρογκαράτη, στο Κάστρο, ή στον Αγιο Ανδρέα, ή οτιδήποτε άλλο, ή στις παραλίες, ή στα καφέ τ’ Αργοστολίου, ή στα μαγαζιά τ’ Αργοστολίου, είναι και αυτή η ενασχόληση με το τρενάκι. Και γώ, πολλές φορές μπορεί να είμαι το καλοκαίρι πίσω από το τρενάκι του κ. Σκλαβούνου μέχρι τώρα, και να αγανακτήσω γιατί βιαζόμουνα να πάω κάπου, αλλά ήξερα ότι αυτό το μέσον διασκέδασης γι’ αυτούς, για να δουν τα αξιοθέατα της πόλης, φέρνει χρήματα στο νησί. Και θεωρούσα με κατανόηση, και με αγάπη το έβλεπα, ότι αυτό το πράγμα προσφέρει στον τόπο. Τα χρήματα αυτά, που δεν θεωρώ ότι είναι και τόσα πολλά, δεν θεωρώ ότι είναι τα εκατομμύρια εκείνων μιάς θέσης που πρέπει να τρέξουμε όλοι να προλάβουμε για να πάρουμε, να το επαναλάβω, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση για θέλω να αιτιολογώ κάθε …τέτοια που υπάρχει μένουν κάποια χρήματα στον τόπο, είναι μία ευκαιρία, ένας τρόπος, και δεν θεωρώ ότι και το τρενάκι αυτό λειτουργούσε όλη μέρα και συνέχιζε και το βράδι και τη μέρα νομίζω δυο τρεις ώρες περπατούσε στην πόλη, την ώρα που υπήρχε το κρουαζιερόπλοιο. Δεν θεωρώ, για να συμπληρώσω, δεν θεωρώ ότι είναι αξιόλογη ή είμαι εγώ αρμόδιος για να κρίνω την πρόταση, ή την έκθεση του κ. Ματσούκη σχετικά με τις δύο θέσεις. Εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει αυτό, στηρίξαμε και σαν παράταξη, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που μετέχουμε με τον συνάδελφο τον Γιώργο το Θωμά, θεωρώ και αυτό υποστήριξε και ο τοπικός σύμβουλος, γιατί το θέμα συζητήθηκε θεωρώ στην Δημοτική Ενότητα εδώ τ’ Αργοστολίου, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ τ’ Αργοστολίου, αυτό στηρίξαμε ότι είμαστε υπέρ το να μπουν τα τρενάκια, εγώ δεν κολλάω στα δύο, θεωρώ ότι θα πρέπει δηλαδή να γίνει δεκτό το αίτημα σήμερα που συζητάμε, θα το στηρίξουμε και οποιοδήποτε άλλο αίτημα θα έρθει αργότερα, ή έχει έρθει η αίτηση αυτή του κ. Σκλαβούνου, δεν ξέρω και ποια άλλη μπορεί να έρθει, φθάνει να υπάρχει μία συνεργασία και θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο  αυτό, μεταξύ των ΤΑΧΙ, ΚΤΕΛ, δημοτικών συμβούλων που εκφράζει τον λαό της Κεφαλονιάς, όπως έχουμε πει, Τροχαία, να συνεργαστούμε, δεν έχουμε κάθε μέρα κρουαζιερόπλοια. Αν είναι 180 μέρες η σεζόν, νομίζω 50-60 ημέρες είναι που είναι τα πλοία στην πόλη».

Ν. Ανουσάκης: «Ωραία».

Θ. Μιχαλάτος: «60 ημέρες λοιπόν να κάνουνε συνεργασία, για να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα χρήματα για τον τόπο».

Ν. Ανουσάκης: «Καλώς, Ευχαριστούμε. Το λόγο ο κ. Μοσχονάς».

Αλ. Μοσχονάς: «Ναι. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, ήθελα να πω και γω πάρα πολλά, όμως θα τα μαζέψω λίγο. Θέλω να συμφωνήσω απόλυτα με τον συνάδελφο τον Θεόφιλο τον Μιχαλάτο για όσα έχει πει και ήθελα να πω ότι στην ουσία δεν είναι το τρενάκι. Στην ουσία, απ’ ό,τι έχω καταλάβει εγώ, είναι το όνομα Λυκούδης. Και όλοι σας, με τον τρόπο σας, τα βγάλατε στην φόρα. Τα απωθημένα σας, τα εσώψυχα. Oπως θέλετε πείτε τα. Υπάρχουν δύο επιχειρηματίες. O ένας είναι ο κ. Σκλαβούνος και από την πλευρά του θέλει να παραμείνει μόνος του, αλλά όμως πρέπει να καταλάβει και ο ίδιος, ότι πλέον αυτές οι εποχές έχουν περάσει. Εχουνε τελειώσει. Τελειώσανε τα μονοπώλια. Oσον αφορά για τον κ. Λυκούδη, όπως μας είπε και ο νομικός του σύμβουλος, έχει κάνει όλες τις διαδικασίες και μια και είμαι μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και έχει έρθει το θέμα εκεί, και το εξετάσαμε, έχει κάνει όλες τις διαδικασίες, όλα τα νόμιμα, έχει τη μελέτη από τον Ματσούκη, κακώς άκουσα από την παράταξη του κ. Κοτσιλίνη από κανά δυο ανθρώπους ότι δεν μας κάνει τώρα ο Ματσούκης, ενώ στην ουσία τόσα χρόνια σε όλες στις συγκοινωνίες όλες οι μελέτες που υπήρχαν ήταν άριστος, ήταν καλός, έχει επίσης από το Υπουργείο Συγκοινωνιών όλα του τα έγγραφα, όλα του τα χαρτιά, άρα λοιπόν, εγώ πιστεύω ότι δεν τίθεται κανένα θέμα. Και όλοι κατά βάθος το ξέρετε και πιστεύετε και έτσι πρέπει να γίνει. Εγώ πιστεύω ότι θα ωφελήσει τον τόπο. Τίποτα παραπάνω. Ευχαριστώ πολύ».

Ν. Ανουσάκης: «Ευχαριστούμε, το λόγο η κ. Κουταλά».

Κ. Κουταλά: «Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Εγώ επειδή μένω στον Βορρά-Βορρά και δεν είμαι κάθε μέρα στα καφενεία στο Αργοστόλι, γιατί μένω μακριά, πρώτη φορά γι’ αυτό το τρενάκι, άκουσα όταν είδα ένα ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στον Ημερήσιο Τύπο, το οποίο έγραφε «με απείλησαν ότι θα βρεθώ στα βράχια». Και την δήλωση αυτή την είχε κάνει ο κ. Σκλαβούνος. Δεν θα αναφερθώ περαιτέρω στα δημοσιεύματα, αλλά νομίζω ένα Δημοτικό Συμβούλιο όταν καλείται σήμερα να συζητήσει αυτό το θέμα θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν του και το τι έχει προηγηθεί και διαμηνυθεί. Επίσης, από τη λίγη εμπειρία που έχω στην Δημόσια Διοίκηση, άκουσα, τον πολιτικό φίλο και χωρίς καμία θεσμική σχέση με το Δήμο, Διονύση Λυκούδη απόψε να λέει του επικεφαλής του μείζονος μειοψηφίας κυρίου Κοτσιλίνη, “περίμενε να δεις το πόρισμα για το Δήμο Πυλαρέων και θα τα πούμε κ.λπ.”».

Δ. Λυκούδης: «Δεν είπα τέτοιο πράγμα».

Κ. Κουταλά: «Δηλαδή…»

Δ. Λυκούδης: «Δεν είπα τέτοιο πράγμα».

Κ. Κουταλά: «Δηλαδή, σε μία διαδικασία διενέργειας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, που όλοι οι δικηγόροι εδώ μέσα ξέρετε καλύτερα από μένα, ότι είναι εμπιστευτική και απόρρητη, έχει πρόσβαση ένας απλός πολίτης, πολιτικός φίλος του κ. Δημάρχου και ξέρει από και πριν το που θα καταλήξει. Και δεν σηκώθηκε ο Δήμαρχος εκείνη τη στιγμή, γιατί εγώ αυτό θα περίμενα από τον Δήμαρχο, και από τον Αλέκο τον Παρίση τον Δήμαρχο, έτσι, να επαναφέρει την τάξη. Και μάλιστα εκτοξεύθηκε ως έμμεση απειλή. Τουλάχιστον έτσι το εξέλαβα κ. Πρόεδρε. Oτι μην μιλάς Κοτσιλίνη, γιατί θα σου πούμε εμείς. Και επαναλαμβάνω, δεν σηκώθηκε ψηλά το Συμβούλιο. Και κάνουμε ότι …ψιλοβρέχει! Το όνειρο, που προσπαθούνε να μας πείσουνε, που είπε ο συνάδελφος ο Γιάννης ο Κουρούκλης ότι βλέπουμε, φοβάμαι ότι είναι εφιάλτης, αγαπητέ συνάδελφε Κουρούκλη. Δεν έχει κανένας αντίρρηση, του το επιτρέπει και ο νόμος, ο Δήμαρχος της Κεφαλονιάς, ο κάθε Δήμαρχος, να έχει και ειδικούς συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες και ιδιαίτερο γραφείο. Προβλέπει ο νόμος με ποιες διαδικασίες προσλαμβάνει ο Δήμαρχος όποιον θέλει και συγκροτεί το γραφείο του. Και δεν έχει ο κ. Λυκούδης πρόβλημα. Τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα τα διαθέτει. Εγώ τον θεωρώ πολύ ικανό άνθρωπο. Αν θέλει ο Δήμαρχος να έχει μέσα στο γραφείο του έναν σύμβουλο, έχει κάθε δικαίωμα. Θα τον προσλάβει, και αν δεν θέλει ο σύμβουλος να πληρώνεται, και αμισθί προσφέρει στον Δήμο, μπορεί να αποποιηθεί του μισθού του. Γιατί μ’ αυτόν τον τόπο θα μπορεί να ελέγχει ο νόμος ποιά είναι τα δικαιώματα και ποιές είναι οι υποχρεώσεις αυτού του συμβούλου. Γιατί συνάδελφοι, εμείς για παράδειγμα, έχουμε ασυμβίβαστα και κωλύματα ως δημοτικοί σύμβουλοι, για να πω ένα παράδειγμα. Και δεν μπορούμε να συμπράττουμε σε αποφάσεις που ευνοούν εμάς ή έως και τους συγγενείς μας έως πρώτου βαθμού. Για να πω ένα παράδειγμα. Αρα λοιπόν, επειδή όπως είπε ο Μάρκος ο Κοτσιλίνης, η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια, Δήμαρχε, πάρε όποιον θέλεις, έχεις κάθε δικαίωμα. Oταν είσαι όμως στο γραφείο σου, στον Δημόσιο Oργανισμό που λέγεται Δήμος, αυτοί που θα έχεις στο γραφείο σου και θα έχουν πρόσβαση στα υπηρεσιακά έγγραφα και μάλιστα μέχρι του σημείου να ξέρουνε και για ΕΔΕ, τότε αυτοί θα έχουνε πολύ συγκεκριμένη θεσμική σχέση με το Δήμο. Περαιτέρω. Oπως προείπα συνάδελφοι και είπε και ο επικεφαλής μας εδώ έπρεπε σήμερα το θέμα του οποιοδήποτε τρένου να έρθει με μία μελέτη κυκλοφοριακή, να δούμε τι σηκώνει αυτή η πόλη, τι δεν σηκώνει, πως διαμορφώνεται η κυκλοφορία, τι επιτρέπουμε, τι θέλουμε να μπει, τι δεν θέλουμε. Και αν είχαμε, και απευθύνομαι στον κ. ΣΚλαβούνο την δυνατότητα, γιατί δεν είμαστε εμείς δεν υπήρχε ο Δήμος Κεφαλονιάς όταν δρομολόγησε το πρώτο τρένο, σήμερα και το πρώτο τρένο να δρομολογήσουμε, πάλι το ίδιο έπρεπε να κάνουμε. Διότι αυτό το οποίο βλέπω εγώ κάθε μεσημέρι τις ημέρες που βγαίνουν τα κρουαζιερόπλοια, συνάδελφοι, και επαναλαμβάνω είμαι από μακριά και δεν είμαι κάθε μέρα στο Αργοστόλι, είναι ένα κομφούζιο, ατέλειωτο. Τώρα αν δεν το βλέπετε, φαίνεται ότι εγώ βλέπω κάτι άλλο. Περαιτέρω, θεωρώ ότι εγείρεται με όλο το ιστορικό αυτής της υπόθεσης τεράστιο ζήτημα ηθικό, δεν μπορεί ότι είναι νόμιμο να είναι και ηθικό κ. Δήμαρχε, αυτά ελήθησαν από εποχής Βατοπαιδίου, μην αφήσετε να εξελιχθεί σε ένα μικρό Βατοπαίδι και αυτή εδώ η υπόθεση σε ό,τι αφορά τον Δήμο Κεφαλονιάς, διότι μεταξύ των άλλων, παίρνοντας υπόψιν τις ημερομηνίες του πλήρους φακέλου που έλαβα γνώση για το συγκεκριμένο θέμα, μεταξύ των άλλων, έχω εκπλαγεί από την ταχύτητα. Δηλαδή έχουμε κάποιους Oργανισμούς δυσκίνητους, όπως είναι και ο Δήμος Κεφαλονιάς, που ζητήματα σοβαρά που έχουνε μεγάλη σημασία για το σύνολο της Κοινωνίας χρονίζουν, όπου έχουμε μια Τεχνική Υπηρεσία που είπε ο Δήμαρχος ότι έχει εννιά μηχανικούς και δεν προλαβαίνουνε να κάνουνε τίποτα, και κατά μία διαβολική σύμπτωση, για το συγκεκριμένο θέμα, οι Υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί με τρομερούς ρυθμούς. Για να μην πω, ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο διακεκριμένος συμπατριώτης μας καθηγητής που έχει γνωμοδοτήσει εδώ, γιατί δεν πρόκειται περί μελέτης, έτσι, μέσω εν ριπή οφθαλμού. Τώρα τι στοιχεία του ετέθησαν υπόψιν και ποιοι φάκελοι από τον Δήμο και κατέθεσε την άποψή του, θεωρώ, ότι και επειδή είναι σοβαρός επιστήμονας, αφήνει και κάτι για όσους ξέρουν να διαβάζουνε πίσω από τις γραμμές, αμφιβολίες, διότι θέλει, επαναλαμβάνω, να είναι σοβαρός στην επιστήμη του».

Ν. Ανουσάκης: «Ευχαριστούμε».

Κ. Κουταλά: «Εν κατακλείδι, κ. Πρόεδρε, για τους λόγους που προανέφερε ο κ. Κοτσιλίνης, φυσικά και εμείς δεν θα ψηφίσουμε θετικά σε αυτήν την εισήγηση. Τώρα εάν δεν προλάβει ο κ. Λυκούδης να μου απαντήσει γι’ αυτά που είπα, δεν ανησυχώ. Στις διάφορες στήλες των εγκρίτων, φαντάζομαι ότι θα μου τα ρίξει και μένα στις αμέσως επόμενες μέρες, ώστε να μην αισθανθώ αδικημένη έναντι του κ. Κοτσιλίνη. Ευχαριστώ».

Ν. Ανουσάκης: «Το λόγο ο κ. Βαγιωνίτης».

Δ. Λυκούδης: «Σου έχει απαντήσει ο Αντώνης ο Τρίτσης πριν πεθάνει».

Γ. Βαγιωνίτης: «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, κάθε φορά που ένας δημοτικός σύμβουλος καλείται να αποφασίσει, πρέπει, να μην καταχαρίζεται τα δίκαια, αλλά να τα κρίνει. Σήμερα γίνεται μία συζήτηση για ένα θέμα, που ενώ έχει προηγηθεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ημέρες, και εγώ παραβρέθηκα και στην Επιτροπή της Ποιότητας Ζωής, μόνο και μόνο να διαπιστώσω ποιες είναι οι παραβάσεις που μπορεί να έχουν γίνει για την λήψη αυτής της απόφασης, ή αυτές οι καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στα ΜΜΕ και μας τις είπε και ο ίδιος ο κ. Σκλαβούνος που ενδιαφέρεται, στην Ποιότητα Ζωής και προκειμένου να έχω μία άποψη και να έρθω σήμερα εδώ και να πω ότι πρέπει να δώσω αυτή την θετική ψήφο ή όχι. Απ’ όλους τους αγορητές που άκουσα μέχρι τώρα, δεν άκουσα κανέναν να πείσει ότι η απόφαση που πρέπει να πάρουμε σήμερα είναι παράνομη. Εάν υπάρχει κάποια τέτοια καταγραφή, όπως ρώτησα και τον κ. Σκλαβούνο που ενδιαφέρεται περισσότερο και απ’ όλους, να μας πει ποια είναι αυτή, για να κρίνουμε και μείς αν πρέπει να αποφασίσουμε αρνητικά ή θετικά. Από κανέναν δεν άκουσα τίποτα. Αυτό όμως που παρατηρείται, είναι το εξής: Για λόγους που δεν χρειάζεται να τους επαναλάβω εγώ και δεν με ενδιαφέρει και να τους επαναλάβω, ο κάθε δημοτικός σύμβουλος κάθε φορά που ψηφίζει, και αυτό το έχουνε δείξει όλοι μέχρι τώρα στην πορεία που έχουνε πάρει τα ψηφίσματα μέχρι σήμερα, πρέπει να ψηφίζει κατά συνείδηση. Και αυτό έχει φανεί πολλές φορές. Σήμερα λοιπόν, πρέπει να κάνει το ίδιο, και να ψηφίσει κατά συνείδηση, εφ’ όσον κρίνει τη νομιμότητα της διαδικασίας για την απόφαση αυτή. Τι παρατηρείται όμως; Επειδή, κάθε φορά, ορισμένοι, κάποιοι, έχουν κάποιους άλλους λόγους, που θέλουν να προβάλουν άλλα πράγματα, να στηρίξουν άλλες απόψεις, για ευνόητους λόγους, προβάλλουν άλλα πράγματα, και όχι εκείνα που μας ενδιαφέρουν. Σήμερα λοιπόν, καταγράφεται εδώ, μία επιθετική τάση απέναντι στην απόφαση αυτή, επειδή, συμβαίνει αυτό που ελέχθη προηγουμένως, ο ενδιαφερόμενος που έχει κάνει την αίτηση, να ‘χει μία σχέση συγγενική με έναν πολιτικό φίλο του δημάρχου. Δεν θα το κρίνω εγώ αν ο δήμαρχος κάνει καλά ή όχι, αυτό είναι δικό του θέμα και εκείνος θα το κρίνει. Είναι προσωπική του η απόφαση αυτή. Εμείς, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε σε τι βαθμό επηρεάζει αυτή η κατάσταση και κάθε φορά που επηρεάζει να παίρνουμε τις ανάλογες αποφάσεις. Σήμερα δηλαδή, εδώ, που θα αποφασίσουμε σε τι έχει επηρεάσει, δεν έχει γίνει δηλαδή κάτι νόμιμα; Δηλαδή όσες φορές επικαλούμεθα την ταχύτητα, γιατί άκουσα προηγουμένως την κυρία …και τους λόγους της ταχύτητας, πρέπει να το δικάσουμε το γρήγορo; Δεν θα πω… Θα πω ένα απλό λόγο όπου μπορεί να έγινε γρήγορα. Καλοκαιρινή περίοδος είναι. Κάποια πράγματα παίρνουν και κάποια προτεραιότητα, όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και για άλλα. Δηλαδή πρέπει αυτός να είναι ο λόγος να μην το ψηφίσουμε, ή να δημιουργήσουμε ενόχους; Και ας πούμε ότι έχει γίνει και έτσι. Δεν γνωρίζουμε δηλαδή, πολλές φορές οι πολιτικές φιλίες είναι μόνο για τον Παρίση; Δεν είναι για τους άλλους; Ή τους προηγούμενους, ή τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα; Εγώ θα το πάρω, ότι και έτσι είναι. Εγώ θα πω ότι πραγματικά συμβαίνει και κάτι τέτοιο. Η παρανομία που είναι; Πείτε μας, θέλω να ακούσω από κάποιον άνθρωπο συγκεκριμένα. Να μας πει, που παρανομεί, που καταστρατηγεί η Δημοτική Αρχή τους νόμους για να δοθεί αυτή η απόφαση, η θετική απόφαση απόψε, στον άνθρωπο που θέλει να κάνει αυτήν την δουλειά. Εκείνο που μπορούμε να παρατηρήσουμε, εκτός από αυτά, και η μεγάλη τάση που υπάρχει από τον άνθρωπο που αντιδικεί πάνω σ’ αυτό το θέμα, γιατί περί αντιδικίας πρόκειται, είναι πραγματικά τα συμφέροντα, τα οποία είναι αμίληκτα πολλές φορές, όπως καταγράφηκαν και από τους συναδέλφους μας της παράταξης της μειοψηφίας και πράγματι αυτό συμβαίνει, δεν είναι πρώτη φορά. Εμείς όμως πρέπει να επηρεαστούμε και από αυτό; Ή πρέπει να μην ακούμε τίποτα και να κοιτάξουμε μόνο ποια είναι η πραγματικότητα; Σήμερα λοιπόν, η πραγματικότητα ποια είναι; Oτι έχουμε να πάρουμε μία απόφαση που έχει έρθει από την Ποιότητα Ζωής με θετική εισήγηση, είναι όλα τα έγγραφα από όλες τις Υπηρεσίες, νόμιμα φερμένα εδώ, υπάρχει μία ένσταση από τον άλλο ενδιαφερόμενο για κάποια αίτηση που έχει κάνει, την οποία δεν την βλέπω εγώ από ό,τι έχω διερευνήσει το θέμα, να είναι πάνω στην γραμμένη εισήγησή του, στην αίτησή του δηλαδή, σφραγισμένη όπως πρέπει να είναι και πρωτοκολλημένη και αυτό ελέγχεται από την Υπηρεσία και πολύ καλά θα κάνει να το διερευνήσει και να το φθάσει και μέχρι τέρμα να δει εάν πράγματι έχει συμβεί κάτι, εγώ είμαι σύμφωνος σ’ αυτό, ούτε αυτό όμως μπορεί να επηρεάσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και υπάρχει και μια άλλη τάση, η οποία θέλει να πει ότι προκειμένου… κ. Πρόεδρε…»

Ν. Σκλάβος (εκτελεί χρέη προέδρου): «Παρακαλώ…»

Γ. Βαγιωνίτης: «…και θέλει να πει το εξής: Oτι προκειμένου η Δημοτική Αρχή αν πάρει μία τέτοια απόφαση, θα σημαίνει ότι είναι απόφαση που προέρχεται από σχέση διαπλοκής. Ε, αυτό το πράγμα, πρέπει τώρα να διερευνηθεί και να καταγραφεί, τώρα. Γιατί δεν μπορούμε, ούτε εμείς να πάμε υπό τον φόβο αυτής της άποψης, γιατί θα είναι μία αδικία, αλλά, δεν μπορεί όμως και αυτοί που το λένε, να το επικαλούνται για τα δικά τους συμφέροντα και να αιωρείται ένα σκοτεινό σύννεφο πάνω από την Δημοτική Αρχή, ενώ στην ουσία μπορεί να μην υπάρχει κανένας λόγος. Αραγες λοιπόν εδώ, υπάρχει μία ευκαιρία σε αυτόν τον άνθρωπο τον οποίο ενδιαφέρεται, στον κ. Σκλαβούνο, να μας δείξει στοιχεία, να μας πει, να μας πείσει και οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι αντιδρούν…»

Ν. Σκλαβούνος: «Εχω όλα τα στοιχεία ότι έχω κάνει αίτηση».

Μ. Βαγιωνίτης: «Με συγχωρείτε κ. Σκλαβούνο. Και οι δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίως αυτοί οι οποίοι αντιδρούν, γιατί σ’ αυτούς πέφτει το μεγαλύτερο βάρος, δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι που αντιδρούν, ίσως έχουν διαπιστώσει κάτι. Καλό θα είναι να καταγραφεί αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μας βοηθήσει και μας και να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Γιατί μέχρι τώρα, θα το επαναλάβω ακόμα μία φορά, από όσους έχουν μιλήσει και απ’ ό,τι έχουμε ακούσει δεν έχει καταγραφεί τίποτα αρνητικό, ώστε να πάρουμε αρνητική απόφαση γι’ αυτό το θέμα. Δεν μπορεί λοιπόν, αύριο το πρωϊ, εφ’ όσον έχουμε αποφασίσει θετικά, όσοι έχουμε αποφασίσει, να κατηγορηθούμε από κάποιους άλλους, ότι δήθεν εμείς είμαστε σ’ ένα κομμάτι της Δημοτικής Αρχής που έχουμε πάρει μία απόφαση επειδή μας το ζήτησε ο Δήμαρχος, ή οποιοσδήποτε άλλος, ή για τον οποιονδήποτε άλλο λόγο. Ετσι λοιπόν, οποιοσδήποτε από εμάς, αύριο, καταγράψει κάτι το οποίο είναι αντίθετο από την απόφαση αυτή, εφ’ όσον δεν το έχει αποδείξει σήμερα, τότε θα πρέπει να αναλογισθεί και τις ευθύνες του, διότι όπως γνωρίζετε κ. Πρόεδρε, και θα το επαναλάβω αυτό που είπα στην αρχή, και πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψιν, ελέγχεται ποινικά ο άνθρωπος που έρχεται εδώ ή ο σύμβουλος και καταγράφει και δίνει στοιχεία που δεν είναι αληθινά. Σήμερα λοιπόν το βράδι, έγιναν κάποιες καταγγελίες και δεν έχουν αποδειχθεί. Και αυτό θα πρέπει να το καταγράψετε. Και αν επαναληφθεί αύριο, πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί από την Δημοτική Αρχή, διότι, διότι θα είμαστε όλοι υπό έλεγχο, εάν έχουμε πάρει μία θετική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Αραγες λοιπόν, θα πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα απόψε να δούμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση…»

Ν. Σκλάβος (εκτελεί χρέη προέδρου): «Τελειώνετε».

Μ. Βαγιωνίτης: «Αμέσως κ. Πρόεδρε. Στην πραγματική του διάσταση και να μην επηρεαστούμε απ’ ό,τιδήποτε άλλο ακούσαμε εδώ».

Ν. Σκλάβος: «O κ. Ανουσάκης, λίγο σύντομα παρακαλώ».

Ν. Ανουσάκης: «Αγαπητοί φίλοι της αντιπολίτευσης, νομίζω ειλικρινά ότι πρέπει να αλλάξετε την προεκλογική σας τακτική, ή μάλλον την στρατηγική βάση της οποίας επιχειρείτε να πλήξετε την Δημοτική Αρχή, τον Δήμαρχο και την πλειοψηφία. Το λέω αυτό, διότι επιμένετε σε μία συνταγή που απέτυχε. Και τι εννοώ:  O κ. Κοτσιλίνης στην προεκλογική περίοδο απ’ ό,τι θυμάμαι στην κεντρική του προεκλογική του ομιλία, βγήκε ευθαρσώς, ανοιχτά, και είπε στο λαό της Κεφαλονιάς, την τελευταία Κυριακή, την τελευταία Παρασκευή μάλλον, προτού πάει ο κόσμος και ψηφίσει για τον β’ Γύρο, “Κύριοι, κοιτάξτε την παρέα την δικιά μου”, το είπατε έτσι ακριβώς, “και κοιτάξτε την παρέα του Παρίση. Συγκρίνετε τις δύο παρέες. Εγώ είμαι αυτός με την παρέα μου, ο Παρίσης είναι ο άλλος με την παρέα του. Σας καλώ να πάρετε την απόφασή σας και να πείτε ποια πολιτική παρέα και ομάδα επιθυμείτε να διοικεί το Νησί”. Το δίλημμα λοιπόν αυτό, αγαπητέ κ. Κοτσιλίνη, τέθηκε προεκλογικά από εσάς με τον πλέον έντονο τρόπο. O λαός της Κεφαλονιάς, με μία άνετη πλειοψηφία, έκρινε ότι η δική σας πολιτική παρέα δεν είχε τα εχέγγυα, την αξιοπιστία, το κύρος και όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να έχει τη διοίκηση στο Δήμο της Κεφαλονιάς. Εκρινε ότι η παρέα του Αλέξανδρου Παρίση, παρά τον οχετό λάσπης, που και τότε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και με το ίδιο ακριβώς πάθος είχατε, λέγατε, λέγατε, λέγατε, Λυκούδη, Λυκούδη, Λυκούδη, συνεχώς, όλα αυτά ο λαός της Κεφαλονιάς τα πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων. Και συνεχίζω: Oταν εκλεγήκαμε, είχα κουρασθεί να διαψεύδω, στο δρόμο, στο Λιθόστρωτο, στην Πλατεία, “θα δώσετε τον Μύρτο στο Λυκούδη, θα δώσετε τον Πλατύ Γιαλό στον Λυκούδη, θα δώσετε την Μελισσάνη στον Λυκούδη, θα δώσετε την Διαδημοτική στο Λυκούδη, θα κάνει μαγαζί στον Κούταβο ο Λυκούδης”, δεν ξέρω, είναι και κάποια πράγματα που έχω ξεχάσει, που θα έκανε ο Λυκούδης. Τελικά, όλα αυτά αποδείχθησαν πατάτες, ψέματα, λασπολογία, συκοφαντίες, βρώμικες διαδόσεις. O Μύρτος παραμένει στον απόλυτο έλεγχο της Κεφαλονιάς, ο Πλατύς Γιαλός παραμένει στον απόλυτο έλεγχο του Δήμου Κεφαλονιάς και έχει γίνει και θεαματική αναμόρφωση, καιροί παρόντων, ένα μεγάλο μπράβο στον κ. Παπαδάτο, τον δημοτικό σύμβουλο, που έχει κάνει έναν Πλατύ Γιαλό κόσμημα και λέει όλο το Αργοστόλι μπράβο, η Διαδημοτική συνεχίζει την πορεία της και τα προβλήματά της υπό τον έλεγχο του Δήμου Κεφαλονιάς, η Μελισσάνη παραμένει στον Δήμο Κεφαλονιάς, με εξαίρεση την καντίνα, που με διαφανή δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό κατοχυρώθηκε στην οικογένεια από τη Σάμη, στην οικογένεια Δημουλά, την ντόπια οικογένεια εκεί πέρα, και ο Δήμος, από εκεί που έμπαινε μέσα, παίρνει 70.000 Ευρώ, ενώ κερδίζει 80.000 Ευρώ από αυτήν την κίνηση που δίνει ο κ. Δημουλάς κάθε χρόνο στον Δήμο, σύνολο κέρδους 150.000 Ευρώ. Συνεχίζετε όμως την υπερβολή. Βατοπαίδι, λέει το τρενάκι η κ. Κουταλά. Oσμή σκανδάλου, λέει ο κ. Κοτσιλίνης. Κύριοι, αν τα μόνα σκάνδαλα που θα μπορέσετε να βρείτε στην Δημοτική Αρχή είναι η οσμή σκανδάλου, όπως λέει ο κ. Κοτσιλίνης νιώθω πάρα πολύ περήφανος που έχω κάνει τέτοιου είδους σκάνδαλα. Εάν το μεγάλο αμάρτημα της Δημοτικής Αρχής είναι ότι μπήκε ένα τρενάκι για να πηγαίνουν οι τουρίστες, αυτό είναι Βατοπαίδι, οσμή σκανδάλου, διαπλοκή και όλα αυτά τα υπερβολικά που ακούσαμε εδώ μέσα, μάλλον έχετε αποτύχει ως αντιπολίτευση. Και λυπάμαι, δεν νομίζω ότι θα μπορέσετε ποτέ να γίνεται πλειοψηφία αναδεικνύοντας τέτοια σκάνδαλα, εντός εισαγωγικών. Και προχωράμε. Εγώ, το θέμα του τρενάκι, επειδή ήμουν και δημοτικό σύμβουλος στο Αργοστόλι, τόχω ξαναζήσει το θέμα του τρένου. Και το είχα ζήσει εκ του αντιστρόφου. Τι εννοώ. Είχαν έρθει οι φίλοι μας, οι συμπολίτες οι ΤΑΧΙτζήδες, όταν ο κ. Σκλαβούνος πήρε την άδεια, για τον οποίο θέλω να τονίσω ότι είναι ένας αξιόλογος και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, και λυπάμαι για την σημερινή του εικόνα, σήμερα, γιατί αδικεί τον εαυτό του, και γενικά το τελευταίο διάστημα, με την εικόνα την δημόσια και όλα αυτά που κάνει θεωρώ ότι αδικεί μια πετυχημένη πορεία, λοιπόν είναι πρωτοπόρος και πανέξυπνος άνθρωπος, που έχει προσφέρει στο Νησί, όμως δυστυχώς, συμφωνώ με τον φίλο μου το Μοσχονά, τα μονοπώλια και το να είμαστε μόνοι μας κάπου, έχει τελειώσει. Και γω θέλω να είμαι ο μοναδικός δικηγόρος του Νησιού και είναι όλοι έξω από το γραφείο μου, ειλικρινά, δεν γίνεται. Πρέπει να είναι και άλλοι. Και ο κ. Παπαδάτος θέλει να είναι ο μοναδικός φυσικοθεραπευτής, αλλά υπάρχει και ο Κεκάτος. Ε. τι να κάνεις, πρέπει να τον σκοτώσεις; Να λέει αυτός διάφορα; Υπάρχει και αυτός. Oλοι θέλουμε να είμαστε μόνοι μας. O κ. Κοτσιλίνης θέλει να είναι μόνος του μηχανικός. Είναι λογικό. Ναι, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνος του, υπάρχουν και άλλοι. Λοιπόν. Το λέω αυτό και πραγματικά, πιστεύω ότι πάνω στην ένταση, ειπώθηκαν και κάποιες κουβέντες παραπάνω. Εγώ για τον κ. Κοτσιλίνη, παρά την πολιτική αντιπαλότητα που έχουμε, που μπορεί να είναι σφοδρή πολλές φορές, θεωρώ ότι είναι και έντιμος, υπήρξε και καλός Δήμαρχος, κατά την άποψή μου, προσπάθησε, πάλεψε, όμως κ. Κοτσιλίνη, νομίζω ότι την μικροπολιτική πρέπει να την αφήσετε. Είναι κακό κομμάτι, που πρέπει να το αφήσετε και είναι και δικαιολογημένη και η ένταση από την άλλη πλευρά, γιατί όταν κάποιος ακούει το όνομά του, ακούει, ακούει, ακούει, έ κάποια στιγμή είναι και ανθρώπινο να αντιδράσει. Από κει και πέρα, όταν είχαν έρθει οι φίλοι μας οι ΤΑΧΙτζήδες όταν ο κ. Σκλαβούνος ήθελε να πάρει την άδεια, που είχε δίκιο βέβαια ο άνθρωπος, τι μας είπανε; Καταστροφή! Θα καταστραφεί το Αργοστόλι! Θα μπλοκάρουνε οι δρόμοι! Κομφούζιο! Θα σβήσουνε οι ΤΑΧΙτζήδες! Oτι θα πηγαίνουνε όλοι οι τουρίστες και θάχουνε πρόβλημα και δεν θα ξαναμπεί τουρίστας σε ΤΑΧΙ! Απίστευτη καταστροφολογία από τους φίλους μας τους ΤΑΧΙτζήδες, προκειμένου να μην πάρει άδεια για το τρένο, τότε, ο κ. Σκλαβούνος. Εγώ και τότε, μονολότι πήγα κόντρα σε πολύ μεγάλο αριθμό δημοτών και ψηφοφόρων, είπα, ότι για μένα ήταν απόλυτα λογικό ο κ. Σκλαβούνος να πάρει άδεια και να έχει το τρένο να κυκλοφορεί. Διότι το θεωρώ ατραξιόν, το θεωρώ ωραίο, το θεωρώ καλό για τον τουρισμό μας, θετικό και δικαιώθηκα, γιατί όντως και οι ντόπιοι και οι ξένοι έχουν αγκαλιάσει το τρενάκι. Και το βλέπουμε, και απορώ κάποιες απόψεις που ακούστηκαν χλευαστικές, ότι ο κόσμος δεν το θέλει, ή δεν βλέπει κάποια αξιοθέατα, ή, ξέρω γω, πάει σε μια διαδρομή που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Φαίνεται κύριοι ζούμε σε άλλη πόλη. Εγώ το βλέπω διαρκώς γεμάτο, το βλέπω, τους τουρίστες κατευχαριστημένους, βλέπω να έχουνε αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια και αυτήν την ατραξιόν και μακάρι να είχαμε δεκαπέντε τρενάκια, για μένα, αν με ρωτάτε».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν:

O δ.σ. κ. Βασίλης Καμπίτσης, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι θα καταψηφίσει την εισήγηση του κ. Σαββαόγλου για λόγους ηθικής, εφόσον δεν έχει διευκρινισθεί η υπόθεση της αιτήσεως του κ. Σκλαβούνου, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον κ. Κοτσιλίνη, ο οποίος«αναγνώρισε το Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος ως Δημαρχείο».

O δ.σ. κ. Νίκος Γκισγκίνης, οποίος κατήγγειλε την χρονική διάρκεια που απασχόλησε το Σώμα η υπόθεση των τρένων, όταν, όπως χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων, είπε«σπαταλήσαμε πάνω από δύο ώρες να συζητάμε για το τρενάκι, όταν θέματα, όπως η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, που βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας από απλήρωτους εργαζομένους, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Δήμο, στους Oργανισμούς, στην Διαδημοτική, τα προβλήματα των λαϊκών αναγκών, η πείνα και η εξαθλίωση του λαού, η μη μείωση των τελών και τόσα άλλα χρονίζουσα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, δεν έχουν έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.  Για το συγκεκριμένο θέμα, μετά από τόση ώρα συζήτησης, στη συνείδηση του κόσμου μένει, ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι πολιτικοί υπάλληλοι, ατζέντηδες των συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, όχι όλοι, όχι εμείς. Υποσχεθήκατε ότι θα κάνατε μείωση των τελών στους μικρούς επιχειρηματίες, την οποία δεν κάνατε. Εμφανίζονται επιχειρηματίες, με τη μέθοδο των απευθείας αναθέσεων προμηθειών, από το Αγρίνιο, από την Αθήνα, να συνδιαλέγονται με το Δήμο. Από πού το μάθανε αυτοί, όταν δεν έχει γίνει καμία δημόσια ανακοίνωση; Θα μας πείτε ότι είναι νόμιμα αυτά. Και; Δεν υπάρχουν ντόπιοι προμηθευτές να αναλάβουν αυτές τις προμήθειες; Και ξαφνικά, εμφανίζονται κάποιοι στο Δημοτικό Συμβούλιο να καταγγέλλουν, τυχαία, τα Μονοπώλια. O δικηγόρος του επιχειρηματία για το β’ τρενάκι, ο κ. Ανουσάκης, ο κ. Μοσχονάς, που για πρώτη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο πήρε το λόγο, όλοι, κατήγγειλαν τα Μονοπώλια. Ακόμα, και η παράταξη του κ. Μιχαλάτου, πρώτη φορά, μετά τη συζήτηση για το Δάνειο της Λειβαθούς, εμφανίσθηκε ενιαία σήμερα, για να συζητήσουμε για το τρενάκι. Oσο για τις ΕΔΕ της Πυλάρου και της Λειβαθούς, καμία ενημέρωση. Κάνετε ότι δεν ξέρετε τίποτα. Μα εσείς δίνετε τις παρατάσεις και εσείς παρακολουθείτε την πορεία τους. Είναι ανεπίτρεπτα αυτά που συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και τρέφετε αυταπάτες πως μπορείτε να λειτουργήσετε διαφορετικά».

O δ.σ. κ. Διονύσης Κοκκόσης, ο οποίος, όπως δήλωσε, «δεν δίνω καμία μομφή στον κ. Κοτσιλίνη, σχετικά με το έλλειμμα της Πυλάρου, τον οποίο θεωρώ άσχετο από το σκάνδαλο και για μένα δεν έχει καμία εμπλοκή. Εγώ ενημερώθηκα για την υπόθεση, επειδή έπρεπε να αποδοθούν στην Τράπεζα κάποια χρήματα για το ΙΚΑ. Oσον αφορά την υπόθεση για το β’ τρενάκι, προτείνω να αναβληθεί η συζήτηση και να μην πάρουμε καμία απόφαση σήμερα, προκειμένου να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία και να το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες, σε επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου».

O δ.σ. κ. Βίκτωρας Ρουχωτάς, ο οποίος είπε ότι «έχουμε ήδη χάσει το τρένο και εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε την Commandatore, μετά την εγκατάσταση εκεί μέσα του κ. Διονύση Λυκούδη, για να μην πω την Τράπεζα  Δημαρχείο και όλα όσα γίνονται θα τα κρίνει ο λαός. Θεωρώ δε, ότι δεν μας χρειάζετε β’ τρενάκι, είναι αρκετό το ένα τρένο και δεν θα ψηφίσω το θέμα», για να εισπράξει τις διαμαρτυρίες δ.σ. της πλειοψηφίας για τον χαρακτηρισμό του Δημαρχείου ως Commandatore, οι οποίοι φώναζαν ότι «δεν είμαστε Commandatore, είμαστε εκλεγμένοι από το λαό»!

O δ.σ. Νίκος Σκλάβος, ο οποίος είπε ότι ήδη έχει καλυφθεί με τα όσα είπε στο Σώμα ο κ. Κουρούκλης, αλλά «με στεναχώρησαν ιδιαίτερα οι απειλές και η λάσπη που απέδωσε ο κ. Λυκούδης προς τον κ. Κοτσιλίνη. Αυτό που γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι κατρακύλα και είναι μόνο η αρχή, στα επόμενα δυόμισι χρόνια θα έρθουν και χειρότερα. Καταδικάζω τις απειλές που εκτόξευσε ο κ. Λυκούδης προς τον κ. Κοτσιλίνη, για τις οποίες από την Δημοτική Αρχή δεν αντέδρασε κανείς. Η κοινωνία είναι μικρή, μας ξέρει όλους και θα μας κρίνει».

O δ.σ. κ. Θεοτόκης Καβαλλιεράτος, ο οποίος πιστεύει ότι η κυκλοφορία των τουριστικών τρένων δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα και ίσως στο μέλλον κυκλοφορήσουν και άλλα και «επειδή το έχει εγκρίνει ήδη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, θα το ψηφίσω».

Στην δευτερολογία του ο κ. Μ. Κοτσιλίνης, τόνισε ότι «η Δημοκρατία έχει κανόνες, γι’ αυτό υπάρχει η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση. Σαν αντιπολίτευση η παράταξή εμείς έχουμε μία τακτική, η οποία είναι δημιουργική, είμαστε εδώ για να κρίνουμε την Δημοτική Αρχή και να καταθέτουμε προτάσεις. Στην θητεία μου ως δήμαρχος τόσα χρόνια, απέφυγα να τα έχω καλά με όλους. Αυτό κάναμε και απόψε. Απόψε θίξαμε αυτό το θέμα με τον πολιτικό σύμβουλο του κ. Δημάρχου, γιατί έπρεπε. O κόσμος τόχει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι. O πολίτης πολιτικός σύμβουλος του Δημάρχου έχει πρόσβαση στα θέματα της διαχείρισης του Δήμου και η παρουσία των πολιτικών συ6μβούλων δεν συνηθίζεται να έχουν γραφείο μέσα στο Δημαρχείο. Επειδή έθιξα το θέμα, δέχθηκα μύδρους, λές και θα φοβηθώ. Σιγά τα ωά. Δηλαδή, μ’ άλλα λόγια, μου είπανε, μην ομιλείτε, γιατί κάτι θα πάθετε. Τέθηκε το θέμα της ΕΔΕ για να μη μιλώ. Να κάνω μόκο. Η κριτική στην Δημοτική Αρχή δεν είναι μικροπολιτική. Oύτε η κριτική από τα Μέσα. Τα Μέσα κάνουν την δουλειά τους, όπως τα αντιλαμβάνονται. Εγώ διαβάζω όλα τα δημοσιεύματα, τα παρακολουθώ και δεν είναι όλα για πέταμα. Κύριε Δήμαρχε, όταν μέσα στο Δημαρχείο, υπάρχει πολίτης χωρίς θεσμικό ρόλο, δεν ακούγεται καλά. Τις εκλογές δεν τις κέρδισε ο Δήμαρχος, αλλά τις χάσαμε εμείς λόγω εσωτερικής αστάθειας. Εγώ, τόσα χρόνια στην τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρέτησα ευόρκως, έντιμα, όλα στο φως, χωρίς παρατυπίες, και αν έχει κάποιος πει ή κάτι για μένα, να πάει στα ένδικα μέσα. Το κούτελό μου είναι καθαρό! Oύτε φοβάμαι τις απειλές, του τύπου να με ξεσχίσουν τα ΜΜΕ, δεν χαμπαριάζω γρι! Το κούτελό μου είναι καθαρό!».

Στην δευτερολογία του, ο κ. Γ. Κουρούκλης κατήγγειλε «την απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ο ποίο βρίσκεται μακριά από τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τις λαϊκές μάζες, ενώ ασχολείται ατελείωτες ώρες, με λυσσαλέα αντιπαράθεση, με τη διαμάχη  δύο επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους. Στην ουσία όμως κανείς δεν μας έχει πει τι ανάγκες θα καλύπτει το β’ τρένο στους πολίτες τ’ Αργοστολίου, αλλά και τι επιπτώσεις, πραγματικά, θα έχει στην καθημερινότητα των δημοτών».

Τελικά, το θέμα του τρένου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία -όπως ήδη γνωρίζουμε- ενώ ο κ. Σκλαβούνος έχει καταφύγει στη Δικαιοσύνη, καλώντας να ερευνήσει τη νομιμότητα της διαδικασίας, αλλά και την διαδρομή της δικής του αίτησης στο Δήμο για την λήψη άδειας κυκλοφορίας για την δεύτερη γραμμή βατότητας τουριστικού τρένου, με συγκεκριμένη διαδρομή, στο Αργοστόλι.