Oταν είσαι ευτυχισμένος και χαρούμενος, τίποτε δεν αλλάζει – αλλά όλα είναι διαφορετικά

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Το πρώτο πρά-γμα που με ταρακούνησε, όταν παρακολούθησα το σεμινάριο της Μεθόδου Silva για πρώτη φορά, ήταν το ‘’πνευματικό ξεκαθάρισμα’’.

Το πνευματικό ξεκαθάρισμα είναι ο εντοπισμός και η ‘’διαγραφή’’ των αρνητικών λέξεων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι κατά την ομιλία τους και η αντικατάσταση τους με θετικές.

Λέξεις όπως μη, όχι, δεν μπορώ, τρομερό, φοβερό, είμαι πτώμα, πεθαίνω στην πείνα, ή στην κούραση, χάλια και άλλες που θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες, διαγράφηκαν.

Θυμάμαι πόσο επέδρασαν στην καθημερινότητα μου οι λέξεις, cancel (άκυρο), Όλο και Καλύτερα, σπουδαίος, σημαντικός, καταπληκτικός κ.α. που αντικατέστησαν τις αρνητικές.

‘’Ξαναγεννήθηκα’’,επειδή άλλαξα το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσα.

Προφανώς δεν άλλαξα δουλειά, οικογένεια, φίλους, ωράριο, γειτονιά κ.λ.π.

Όλα όμως ήταν πλέον διαφορετικά

Μπορώ λοιπόν μετά από 40 χρόνια με σιγουριά να σε διαβεβαιώσω, ότι η ‘’στάση ζωής’’ που θα επιλέξεις είναι το πιο σημαντικό από όλα σου τα προσόντα και εφόδια.

Μπορείς λοιπόν να επιλέξεις να είσαι=

❶ Όλο και Καλύτερα

❷ Ας τα λέμε καλά.

❸ Έτσι και έτσι.

❹ Άστα να πάνε. Χάλια αδιόρθωτα.

❺ Σκατά…

Το Όλο και Καλύτερα σε οδηγεί πιο γρήγορα και σίγουρα στην ευτυχία και στη επιτυχία, από ότι το αντίστροφο. Δηλαδή η επιτυχία στην ευτυχία.

Η ευτυχία σε δείχνει νεώτερο.

Η ευτυχία σε κάνει πιο υγιή, γιατί έχεις λιγότερο στρες, δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα λόγω θετικών ορμονών (σεροτονίνη, ντοπαμίνη ) που είναι γεμάτο το σώμα σου.

 Οι ευτυχισμένοι αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματα, λύνοντας τα ευκολότερα λόγω της ηυξημένης φαντασίας και διαίσθησης που έχουν, επειδή χρησιμοποιούν περισσότερο το δεξί ημισφαίριο του μυαλού τους στη συχνότητα Α.

  •  Τι άλλο χρειάζεται να κάνει κάποιος εκτός της θετικής στάσης που θα υιοθετήσει;

Με βεβαιότητα θάλεγα, πως αποφασιστικό ρόλο παίζει η συνειδητοποίηση του χρόνου. Εννοώ το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ο ευτυχισμένος ζει στο παρόν απολαμβάνοντας αυτά που έχει. Αισθάνεται και εκφράζει ευγνωμοσύνη για αυτά και πάνω από όλα δεν στενοχωριέται για το παρελθόν,ούτε ανησυχεί για το μέλλον. Αντίθετα προσδοκά το καλύτερο για όλους και εργάζεται αδιάκοπα πάνω σε αυτό.

Αυτό αποτελεί κύριο σκοπό στη ζωή του.

Ακόμα και όταν είναι απαραίτητο να κάνει κάτι δυσάρεστο, θα το κάνει καλύτερα αφού είναι μέρος του σκοπού, χωρίς να βαρυγκομά και να παραπονιέται.

  •  Είναι τελικά τόσο απλό να ζεις ευτυχισμένος;
  •  Απλό ναι, όχι όμως απλοϊκό. Εννοώ πως θα συναντήσεις ‘’δυσκολίες’’που θα χρειασθεί να ξεπεράσεις.

Αυτές οι δυσκολίες αφορούν ‘’παλιά’’ προγράμματα που έχουν εγγραφεί στον εγκέφαλο σου από την παιδική σου ηλικία και που λειτουργούν αρνητικά.

Είναι πεποιθήσεις που απέκτησες και μετετράπησαν σε πιστεύω τα οποία απηχούν μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που η σημερινή σου ‘’ταυτότητα’’της ευτυχίας δέχεται.

Είναι απαραίτητο να επανεξετάζεις τις πεποιθήσεις σου, ιδιαίτερα στους τομείς που υστερείς. Θα διαπιστώσεις ότι το πρόβλημα δεν είσαι ΕΣΥ αλλά αυτά που πιστεύεις.

Να θυμάσαι πάντα ότι αυτά που πιστεύεις, τα έχουν πει ‘’σημαντικοί’’ για σένα άνθρωποι (γονείς, δάσκαλοι, κληρικοί, συγγενείς. ειδικοί επιστήμονες κ.α.) που όμως ήταν η γνώμη τους ή οι φόβοι τους και απλά μπορεί να έκαναν λάθος.