O Γνήσιος στην ΠΕΔΙΝ: Με τιμά και με συγκινεί η εμπιστοσύνη σας

Η πρώτη, μετά τη συγκρότησή του σε Σώμα, συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ), πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στην Αθήνα, υπό την προεδρία του τ. δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση.

Η έναρξη της συνεδρίασης έγινε από τον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΙΝ κ. Αλέξανδρο Παρίση, ο οποίος στην ομιλία του καλωσόρισε τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, τα έργα και τις δράσεις της ΠΕΔ-ΙΝ και ευχήθηκε μια γόνιμη και δημιουργική θητεία προς όφελος των κατοίκων των Ιονίων Νήσων.

Στην συνεδρίαση, παρευρέθηκε και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σπύρος Σπυρίδων.

Ο κ. Σπυρίδων στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν τα νέα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων.

Οσον αφορά στη συνεργασία της ΕΕΤΑΑ με την ΠΕΔ-ΙΝ, τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο που έχει η Εταιρία γενικά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και έδωσε τη διαβεβαίωση, ότι η με το αξιόλογο και έμπειρο στελεχιακό δυναμικό της, αλλά και το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο, θα συνδράμει την ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, ως τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος, υποστηρίζοντας τις δράσεις και τις πολιτικές της.

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που η ΕΕΤΑΑ έχει με τη ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, στελέχη της Εταιρίας ενημέρωσαν αναφορικά με τους τομείς συνεργασίας της ΠΕΔ-ΙΝ με την ΕΕΤΑΑ.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Ο κ. Ηλίας Λίτσος, Υπεύθυνος Τομέα Οργάνωσης και Λειτουργίας, ενημέρωσε για την «Αναδιοργάνωση και Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμού-Πιλοτική Λειτουργία».
 • Ο κ. Χαράλαμπος Λάμπρου, Διευθυντής Ειδικού Τομέα Δράσεων Επιχειρησιακών και Τομεακών Προγραμμάτων, ενημέρωσε για την «Λειτουργία Δικτύου Εξωτερικών Συνεργατών για την οριζόντια υποστήριξη των Δήμων και των φορέων τους, ωε δυνητικά δικαιούχων του Τομέα Περιβάλλοντος του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-20120».
 • Η κα Γεωργία Γκόνου, Διευθύντρια Έρευνας, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, ενημέρωσε για το «Πρόγραμμα ενημέρωσης και υποστήριξης της οργάνωσης και λειτουργίας των Δήμων Ιονίων Νήσων, Επιμόρφωση ανθρώπινου δυναμικού Τ.Α.» και
 • Ο κ. Ιωάννης Γούπιος, Διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος, ενημέρωσε για το «Πρόγραμμα υποστήριξης της Τ.Α. για τις αναπτυξιακές δράσεις- Χρηματοδοτικά Εργαλεία – Υποστήριξη Τεχνικών Μελετών ΟΤΑ».

Ακολούθησε ενημέρωση των Μελών του Δ.Σ. για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της ΠΕΔ-ΙΝ καθώς και για θέματα δράσεων και πρωτοβουλιών της.

Επίσης έγινε ενημέρωση για θέματα Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και συνεχίστηκε η διαδικασία με τη συζήτηση των θεμάτων που απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ-ΙΝ.

Η ομιλία του κ. Αλ. Παρίση

Αγαπητοί συνάδελφοι καλημέρα.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή, που έχω την ευκαιρία σήμερα να σας καλωσορίσω στη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων.

Στην αρχή θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης που διαθέτει το φιλόξενο χώρο της για τη συνεδρίαση μας.

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης την ΕΕΤΑΑ, τη Διοίκηση και τα στελέχη της, για την καλή και δημιουργική συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα.

Η ΕΕΤΑΑ έχει από προχθές νέα διοίκηση στην οποία εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

ως Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ για τη νέα αυτή περίοδο θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους σας, για την εκτίμηση που δείξατε στο πρόσωπο μου και με εμπιστευτήκατε να αναλάβω τη θέση του Προέδρου.

Η εμπιστοσύνη σας με τιμά και με συγκινεί.

Με την απόφαση σας αυτή αναγνωρίζετε τον αγώνα και την προσπάθεια που κατέβαλλα όλη την προηγούμενη περίοδο αλλά και το έργο που πραγματοποιήθηκε.

Για το λόγο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου για την άψογη συνεργασία που είχαμε αλλά και για τη δημιουργική συμμετοχή τους στην ΠΕΔ-ΙΝ.

Αισθάνομαι υπερήφανος για το έργο που έγινε, αλλά και για το εξαίρετο κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης που υπήρχε ανάμεσα μας.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της ΠΕΔ-ΙΝ, το οποίο με ενδιαφέρον, εργατικότητα και συνέπεια, υποστήριξε όλες μας τις δραστηριότητες.

Η ΠΕΔ-ΙΝ παρουσίασε σημαντικό έργο την προηγούμενη περίοδο και πήρατε όλοι στα χέρια σας τον αναλυτικό απολογισμό της.

Η περίοδος αυτή είχε ιδιαιτερότητες και δυσκολίες όμως καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά προβλήματα και να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις.

Η ΠΕΔ-ΙΝ για να πετύχει τους στόχους της ανέπτυξε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις.

Έκανε άμεσες και δυναμικές παρεμβάσεις για πολλά θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα και απασχολούν τους Δήμους μας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τις τοπικές μας κοινωνίες.

Σημαντικά Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα έχουν υλοποιηθεί και άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχίζονται.

Στον τομέα του Τουρισμού, που είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα στα νησιά μας, η ΠΕΔ-ΙΝ σε συνεργασία με την Περιφέρεια,τους Δήμους και τους επαγγελματικούς φορείς υποστήριξε την προώθηση και την προβολή τους.

Η ΠΕΔ-ΙΝ συμμετείχε ενεργά, μαζί με άλλους φορείς των Ιονίων Νήσων, στην πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλα τα νησιά.

Ο φορέας μας συμμετέχει ενεργά στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου και Ιονίου “ΔΑΦΝΗ” που είχε Γενική Συνέλευση χθες και στην οποία λάβαμε μέρος.

Στο πλαίσιο του Δικτύου αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες όπως η καταγραφή του Δημοτικού φωτισμού στα μικρά νησιά, ώστε να είναι δυνατή η ένταξη τους σε προγράμματα και δράσεις βελτίωσης του φωτισμού και εξοικονόμησης ενέργειας.

Η ΠΕΔ-ΙΝ συνεργάζεται με επαγγελματικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.

Για την ενημέρωση σας αναφέρω ότι διαθέτει το πληρέστερο δίκτυο καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας στα Ιόνια Νησιά.

Το δίκτυο λειτουργεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ΠΕΔ-ΙΝ επίσης συμμετέχει ενεργά στο Πρόγραμμα Διακρατικής και Διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι κατευθύνσεις λειτουργίας της ΠΕΔ-ΙΝ για την περίοδο 2019-2023 θα καθοριστούν από το Συμβούλιο μας.

Θεωρώ όμως ότι η νέα δημοτική περίοδος έχει σημαντικές προκλήσεις αλλά προσφέρει και σπουδαίες προοπτικές για πρωτοβουλίες και δράσεις.

Πιστεύω ότι για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων σημαντικοί τομείς που μας ενδιαφέρουν, είναι οι ακόλουθοι:

Καταρχήν οι νεοσύστατοι Δήμοι σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά οι οποίοι έχουν ανάγκη από κάθε δυνατή υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Η νησιωτικότητα και η προσβασιμότητα αποτελούν για τα νησιά μας, τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, φροντίδα και υποστήριξη απαιτείται πάντοτε για τα μικρά νησιά.

Επίσης η προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και τεχνολογίας και η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των νησιών μας.

Σταθερός και σημαντικός παραμένει ο στόχος για τη συνεχή και αποτελεσματική υποστήριξη και εκπροσώπηση των Δήμων των Ιονίων Νήσων.

Μόνιμη επιδίωξη μας είναι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και η παραγωγή έργου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πρέπει να είναι πάντοτε ξεκάθαρο, ότι εργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση δυναμική και αποτελεσματική.

Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που συμμετέχει ενεργά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, υλοποιεί έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες και βοηθά στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σας ευχαριστώ όλουςκαι εύχομαι να έχουμε μια καλή και αποδοτική συνεργασία.


Νέα Διοικητικό Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ


Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ για την ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού και Εποπτικού της Συμβουλίου για τη νέα δημοτική περίοδο, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Crystal City.

Της Συνέλευσης προέδρευσε ο απερχόμενος Πρόεδρος και τ. Αντιδήμαρχος Κύθνου κ. Γεώργιος Ηλιού.

Η ημερήσια διάταξη ξεκίνησε με τον απολογισμό των δράσεων της περιόδου 2015 με 2019 η οποία χαρακτηρίστηκε από τη διεύρυνση του ΔΑΦΝΗ στα Ιόνια νησιά, την αύξηση των μελών από 32 σε 48, την πληθώρα έργων τα οποία υλοποιήθηκαν ή εντάχθηκαν σε χρηματοδοτήσεις καθώς και την συμμετοχή του ΔΑΦΝΗ και των μελών του σε πληθώρα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Εν συνεχεία ακολούθησε η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο πλέον απαρτίζουν οι κάτωθι (αλφαβητικά):

 • κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος, Δήμαρχος Ψαρών
 • κ. Σταμάτης Γαρδέρης, Δήμαρχος Κύθνου
 • κ. Γκίκας Γκίκας, Δήμαρχος Ιητών
 • κα. Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου
 • κ. Δημήτριος Λιανός, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
 • κ. Αλέξανδρος Παρίσης, Πρόεδρος ΠΕΔ Ιονίων Νήσων
 • κ. Ευστράτιος Τζιμής, Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης

Αναπληρωματικά μέλη Δ.Σ. εκλέχθηκαν οι κάτωθι:

 • κ. Πέτρος Βαφίνης, Δήμαρχος Αλοννήσου
 • κ. Χαράλαμπος Καλός, Δήμαρχος Λευκάδας
 • κ. Αναστάσιος Φαρούπος, Δήμος Αντιπάρου

Επίσης μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής εκλέχθηκαν οι κάτωθι:

 • κα. Ρένα Βελισσαρόπουλου, Δήμαρχος Κέας
 • κα. Ευθαλία Παπαδοπούλου, Δήμαρχος Φολεγάνδρου
 • κα. Μανωλία Στεφανάκη, Δήμαρχος Γαύδου

Το Δ.Σ. του ΔΑΦΝΗ συγκροτήθηκε σε σώμα εκλέγοντας Πρόεδρο τον κ. Δημήτριο Λιανό, Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Αντιπρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Βρατσάνο, Δήμαρχο Ψαρών και Γραμματέα την κα. Μαρία Καμμά, Δήμαρχο Τήλου.

Περαιτέρω παρουσιάσθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του ΔΑΦΝΗ, κ. Κωνσταντίνο Κομνηνό και εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση, ο προϋπολογισμός για το έτος 2020 καθώς και οι αντίστοιχες προγραμματισμένες δράσεις που αφορούν κυρίως την παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη για έργα που αφορούν:

 • Την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και οδοφωτισμού καθώς και τη σύσταση και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων.
 • Την ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς .
 • Τη διαχείριση υδατικών πόρων, απορριμμάτων & την προώθηση βιώσιμων μεταφορών.

Παράλληλα αποφασίσθηκε η ενεργοποίηση της δυνατότητας σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του ΔΑΦΝΗ και των μελών του, με σκοπό την τεχνική υποστήριξη κατά την ωρίμανση και υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Τέλος, προαναγγέλθηκε η οργάνωση του 1ου Ετήσιου Συνεδρίου του ΔΑΦΝΗ για το φθινόπωρο του 2020.