«O Δήμος Κεφαλονιάς δεν βοήθησε για να μην κλείσει η μπάντα», λέει η Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας

Ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής κ. Νίκος Φαμπιάτος

«O Δήμος Κεφαλονιάς δεν βοήθησε, ως είχε ιερή υποχρέωση, για να μην αναστείλει τις δραστηριότητες της η Φιλαρμονική βοήθησε το Δήμο για τις εκδηλώσεις του».
Αυτά καταγγέλει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Φιλαρμονικής, τονίζοντας όι «περιμέναμε την ώρα που η Σχολή ζήτησε στήριξη από το Δήμο οι διοικούντες αυτοί ναφερθούν όπως και η Σχολή, όταν αυτό της ζητήθηκε».
Η ανακοίνωση της Φιλαρμονικής αναφέρει τα εξής:
Προς τους Δημότες του Δήμου Κεφαλονιάς
Κυρίες και Κύριοι,
Το Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας με το υπ’αριθ. 737/4-2-2011 έγγραφό του προς το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την πρώτη του συνεδρίαση είχε παρακαλέσει όταν έρθει στο τραπέζι προς συζήτηση το θέμα «ΠOΛΙΤΙΣΤΙΚΑ» να λάβει υπόψη του τις δύο ιστορικές Φιλαρμονικές της Κεφ/νιάς ΑΡΓOΣΤOΛΙOΥ και ΛΗΞOΥΡΙOΥ, οι οποίες είναι οι παλαιότερες των Ιονίων Νήσων και της Ελλάδος.
Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε ότι έστω και αργά ο Δήμος αποφάσισε με την υπ’αριθ.95/2016 απόφαση του Δ.Σ. να επιχορηγήσει την Φιλαρμονική Σχολή ΛΗΞOΥΡΙOΥ με το ποσό των 10.000 ευρώ.
Είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια γι’ αυτή του την απόφαση.
Παράλληλα όμως δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την επί σειρά ετών στάση του Δήμου έναντι της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφ/νίας η οποία από της ιδρύσεώς της (7η Μαΐου 1838) μέχρι τις ημέρες μας με την Μπάντα της και όχι μόνο ήταν και είναι παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις του τόπου (εθνικές-θρησκευτικές-καλλιτεχνικές) συμβάλλοντας τα μέγιστα στα πολιτιστικά δρώμενα.
Η διατήρηση από την Σχολή του μουσικού σώματος (ΜΠΑΝΤΑ) ήταν ηθική υποχρέωση έναντι της ιστορίας της Σχολής μας και του τόπου.
Τα γενικότερα της έξοδα περίπου 25.000Ε το χρόνο (μισθός μαέστρου, ασφαλιστικές εισφορές,επισκευής οργάνων, στολών, αναλώσιμα, ΔΕΗ θέρμανση κλπ. λειτουργικά) εκαλύπτοντο από το ενοίκιο του καταστήματος και από χορηγίες των ιδρυμάτων Υπατίας Δεστούνη και Αντύπειου κληροδοτήματος.
ΈΣOΔΑ η Μπάντα δεν είχε ποτέ.
Τα τελευταία χρόνια η Σχολή μας αντιμετωπίζει οξύτατο οικονομικό πρόβλημα λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν οι χορηγίες και να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των παιδιών του ωδείου μας, το δε ενοίκιο του καταστήματος (12000Ε ετησίως) να μην επαρκεί να καλύψει τους ετήσιους φόρους που μας επέβαλε το κράτος 14745,80Ε (ΕΝΦΙΑ 10874,69Ε + 3871,11Ε = 14745,80Ε).
Όπως ήταν καθήκον μας το Δ.Σ. της Σχολής δεν αδράνησε αλλά πολύ έγκαιρα κινήθηκε προς πάσα κατεύθυνση προς εξεύρεση οικονομικών πόρων (ιδιώτες, φορείς, ιδρύματα, ομογένεια και πρωτίστως στην τοπική αυτοδιοίκηση κατ’ επανάληψη).
Παραδόξως ουδείς ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα έστω και με ένα μικρό ποσό, και οδηγηθήκαμε μοιραίως στην αναστολή της λειτουργίας της Μπάντας.
Επειδή από τις 12/8/2015 που ανέστειλε την λειτουργία της η ΜΠΑΝΤΑ μέχρι και σήμερα διάφοροι συμπολίτες ρωτούν τα μέλη του Δ.Σ. μας γιατί έκλεισε η Μπάντα μας και αν ζητήσαμε από το Δήμο ενίσχυση για να μη συμβεί αυτό, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα όλα όσα στοιχειοθετούν τα όσα προαναφέραμε.
Αγαπητοί συμπολίτες μας δεν παραλείπουμε να υπογραμμίσουμε ότικατά την γνώμη μας ο Δήμος είχε την ηθική υποχρέωση να στηρίξει την Μπάντα της Σχολής, δεδομένου ότι από το 1838 μέχρι και το 1994 (156 χρόνια) ήταν το μουσικό σώμα που ψυχαγωγούσε την πόλη μας και συνέχισε και όταν ο Δήμος απέκτησε δική του Μπάντα να συμβάλλει στα πολιτιστικά δρώμενα.
Πέραν όμως της ηθικής του υποχρέωσης δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το έτος 2006 και 2007 που το Δημοτικό Θέατρο ήταν κλειστό λόγω των εργασιών που εγίνοντο, η Σχολή ικανοποίησε το αίτημα του Δήμου και παραχώρησε την αίθουσα συναυλιών της όπου και εξυπηρετήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου (250 χρόνια Αργοστόλι πρωτεύουσα Κεφ/νιας κλπ.) χωρίς να ζητήσουμε γι’ αυτό ανταλλάγματα.
Περιμέναμε λοιπόν την ώρα που η Σχολή είχε ανάγκη την στήριξη του Δήμου οι διοικούντες αυτόν να φερθούν όπως και η Σχολή βοήθησε όταν αυτό της ζητήθηκε.
O τόπος έχει ανάγκη από ειλικρινείς συνεργασίες για να πάει μπροστά.
Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
Το Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας.
Ακολουθούν έγγραφά μας: υπ’αριθ. πρωτ. 737/4-2-2011, υπ’αριθ. πρωτ. 839/24-5-2012, υπ’αριθ. πρωτ. 987/25-9-2014, υπ’αριθ. πρωτ. 992/4-10-2014.

 

Η Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας.
Η Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας.