Πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019, στην πόλη της Θήβας η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Δικτύου των ΦοΔΣΑ.
Στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν εκλέχθηκε το νέο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα με την παρακάτω σύνθεση:
- ΦΟΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ, με εκπροσώπηση από τον Γεώργιο Καπεντζώνη (Μέλος ΔΣ ΦοΔΣΑ Στ. Ελλάδας ΑΕ, Δήμαρχος Δωρίδας) ως Πρόεδρο
- ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ (ΦοΔΣΑ Δυτικής Μακεδονίας), με εκπροσώπηση από τον Δημοσθένη Μαυρίδη (Γεν. Δ/ντής ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ) ως Αντιπρόεδρο
- ΦΟΔΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΑΕ (ΦοΔΣΑ Χερσονήσου), με εκπροσώπηση από τον Ιωάννη Σέγκο (Πρόεδρο ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ, Δήμαρχος Χερσονήσου) ως Γενικό Γραμματέα
- ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΦοΔΣΑ Χανίων), με εκπροσώπηση από τον Μιχάλη Τσουπάκη (Πρόεδρος ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ, Αντιδήμαρχος Χανίων) ως Ταμία
- ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ (ΦοΔΣΑ Λέσβου), με εκπροσώπηση από τον Στέφανο Αποστόλου (Πρόεδρος ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ, Δημ. Σύμβουλος Δυτ. Λέσβου) ως Μέλος
- ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ν. ΑΡΤΑΣ, με εκπροσώπηση από τον Νικόλαο Καλαντζή (Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Άρτας, Δήμαρχος Ζηρού) ως Μέλος
- ΠΑΔΥΘ ΑΕ (ΦοΔΣΑ Τρικάλων-Καρδίτσας), με εκπροσώπηση από τον Δημήτρη Παπαστεργίου (Πρόεδρος ΠΑΔΥΘ ΑΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων) ως Μέλος.
- Η σύνθεση της νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής έχει ως εξής:
- ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ (ΦοΔΣΑ Χίου), με εκπροσώπηση από τον Φώτη Γιαννίρη (Πρόεδρος ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ, Δημ. Σύμβ. Δ. Χίου) ως Πρόεδρο
- ΣΥΔΙΣΑ Ν. Μαγνησίας, με εκπροσώπηση από τον Κωνσταντίνο Γανωτή (Πρόεδρος ΣΥΔΙΣΑ Ν. Μαγνησίας, Δημ. Σύμβ. Δ. Βόλου) ως Μέλος
- ΕΔΑ-ΚΙ ΑΕ (ΦοΔΣΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης), με εκπροσώπηση από τον Θεόφιλο Μιχαλάτο (Δήμαρχος Αργοστολίου) ως Μέλος.
- Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ορίσθηκε ως Συντονιστής του Δικτύου ο Χαράλαμπος Τσοκανής, Γενικός Διευθυντής ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, με την συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, της Ειδικής Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ, Νίκης Δανδόλου, του Προέδρου του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, του Προέδρου του Δικτύου ΦοΔΣΑ, Γεωργίου Καπεντζώνη, Δημάρχων, εκπροσώπων των ΦοΔΣΑ, στελεχών των συναρμόδιων Υπουργείων και πλήθος αυτοδιοικητικών από όλη την χώρα.
Εκ μέρους του Δικτύου ΦοΔΣΑ, ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. Γεώργιος Καπετζώνης έθεσε τους τρεις βασικούς άξονες των προβλημάτων που απασχολούν τους ΦοΔΣΑ, και ειδικότερα την έλλειψη στελέχωσης και προσωπικού, την ανάγκη παρεμβάσεων στη νομοθεσία σε σχέση με τις υπερβολικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες ένταξης και αδειοδότησης των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, και την ανάγκη παρεμβάσεων σε διατάξεις του ν. 4555/2018, οι οποίες αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΦοΔΣΑ, και οι οποίες αντί να επιλύουν, αντιθέτως δημιουργούν σειρά δυσλειτουργιών και προβλημάτων στις προσπάθειες των ΦοΔΣΑ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Δημήτριος Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη στενότερης και ουσιαστικότερης συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων, των κρατικών υπηρεσιών, των εποπτευουσών αρχών, των Δήμων και των ΦοΔΣΑ, και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των ΟΤΑ σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να επιταχυνθούν οι δράσεις ανακύκλωσης και μείωσης των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή.
Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ, Νίκη Δανδόλου, τόνισε τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων εξ αιτίας των καθυστερήσεων στις διαδικασίες ένταξης ώριμων έργων προς χρηματοδότηση.
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ανέπτυξε το σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας, ως προς την αλλαγή της διαδικασίας ένταξης των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, παράλληλα με τις εργασίες έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων των έργων, ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης των αναγκαίων υποδομών την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Επίσης ανέπτυξε το πλαίσιο σύνταξης του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, όσο και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, όπως αυτά θα προκύψουν μέσα από τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τεχνικών της συμβούλων, των συναρμόδιων Υπουργείων, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, των μελετητών και του Δικτύου ΦοΔΣΑ.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανέλυσε επίσης τις προτεραιότητες του Υπουργείου για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσα στο 2020, αρχής γενομένης από την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των 4 ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα απορρίμματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, και του νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης.
Επίσης, ο Υπουργός ανακοίνωσε την απλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, ώστε να απαλλαγούν οι Δήμοι από περιττές επιβαρύνσεις και γραφειοκρατία. Ενημέρωσε τους Φορείς ότι ήδη δρομολογούνται πιλοτικά προγράμματα που θα επιβραβεύουν τους Δήμους και τους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση, ενώ, με γνώμονα τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι θα στοιχίζει ακριβότερα η μη ανακύκλωση συσκευασιών και βιοαποβλήτων.
Τέλος προσδιόρισε τον στόχο της χώρας για υγειονομική ταφή στο 10% μέχρι το 2030 καθώς και την οριστική εξάλειψη των ΧΑΔΑ μέχρι το 2021.
Η συνάντηση έκλεισε με την βούληση όλων των εμπλεκομένων για την από κοινού προσπάθεια με στόχο την συντονισμό, την επίλυση των προβλημάτων, την ολοκλήρωση των υποδομών την τρέχουσα προγραμματική περίοδο καθώς και την επίτευξη των στόχων, μέσα από ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο.