«Στόχος μας είναι η δημιουργία “τρίτου πόλου”, μιάς ευρείας, προοδευτικής και μεταρρρυθμιστικής συμπαράταξης, ένα εγχείρημα που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Χώρας».
Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Η», επ’ ευκαιρία της νέας χρονιάς, την οποία ήδη διανύουμε.
ο κ. Κουβέλης μιλώντας στην εφημερίδα μας με τον ευθύ και ρεαλιστικό πολιτικό του λόγο, υπογραμμίζει ακόμη ο «τρίτος πόλος» θα επιδιώξει να αποτελέσει το κρίσιμο μέγεθος που θα οδηγήσει στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, προσθέτοντας ότι με τον συμπατριώτη μας πρόεδρο της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» κ. Ανδρέα Λοβέρδο υπάρχει κοινός τόπος ότι η σημερινή πολιτική οδηγείται σε αδιέξοδο και υπάρχει κοινή παραδοχή για συμπαράταξη των δυνάμεων που θα συγκροτήσουν τον πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις.
Για το «όχι» που είπε η ΔΗΜ.ΑΡ για συνεργασία στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρόεδρο του πασοκ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Κουβέλης απαντά ότι «η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το πασοκ στη συγκρότηση του τρίτου πόλου, δεν προκύπτει από μιά λογική περιχαράκωσης, αλλά από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει το εγχείρημα. Με το ΠAΣOK στον “τρίτο πόλο” θα άλλαζε ο πολιτικός χαρακτήρας της συμπαράταξης και θα εξουδετερωνόταν η δυναμική του εγχειρήματος».
Για τον ΣYPIZA ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ αδυνατεί να παρακολουθήσει τις συνεχιζόμενες μεταστροφές του και θεωρεί ότι πτυχές της πολιτικής του πρότασης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας.
Για τη συμμετοχή της ΔΗΜ. ΑΡ στην «τρικομματική κυβέρνηση», ο κ. Κουβέλης υποστηρίζει ότι «αναλάβαμε την ευθύνη να βοηθήσουμε τη Χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και έθετε σε κίνδυνο τη θέση της στην Ευρωζώνη. Ηταν μιά συμμετοχή ωφέλιμη για τον τόπο, καθώς διεύρυνε την πολιτική και κοινωνική βάση της Κυβέρνησης συνεργασίας, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική της ικανότητα και την αξιοπιστία της στους Εταίρους».
Ακόμη ο κ. Κουβέλης επιρρίπτει ευθύνες στην Ν.Δ. για τη διόγκωση της Χρυσής Αυγής και διαπιστώνει καθυστέρηση στην αντιμετώπισή της, ενώ για τον συμπατριώτη μας βουλευτή του κόμματος κ. Σπύρο Λυκούδη επισημαίνει ότι «ο Σπύρος ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους ανθρώπους που θα μπορούμε να συμφωνούμε και να διαφωνούμε, χωρίς όμως αυτό να μας εμποδίζει να προχωρούμε στους κοινούς στόχους που έχουμε ορίσει».
Το κείμενο της συνέντευξης του κ. Κουβέλη, έχει ως εξής:
• Κύριε πρόεδρε, θέλουμε κατ’ αρχήν να μας πείτε ποιος είναι ο βασικός στόχος της συνεργασίας σας με τον κ. Λοβέρδο κι αν η ΔΗΜΑΡ στοχεύει και σε άλλες τέτοιες συνεργασίες;
• Η προώθηση της πολιτικής πρότασης δημοκρατικής διεξόδου από την κρίση, που αντιπαρατίθεται τόσο στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική όσο και στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός ισχυρού «τρίτου πόλου», μιας ευρείας, προοδευτικής, δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής συμπαράταξης. Είναι ένα εγχείρημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και την πορεία της χώρας. Θα συγκροτηθεί δίνοντας μάχη στο παρόν όπου κρίνονται πολλές παράμετροι του μέλλοντος. Δεν θα περιοριστεί σε ένα ελάχιστο κοινό παρονομαστή αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Θα διεκδικήσει την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης προοδευτικού περιεχομένου για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. O τρίτος πόλος θα επιδιώξει να αποτελέσει το κρίσιμο μέγεθος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με διάχυση των ωφελειών σε όλους. O τρίτος πόλος θα επιδιώξει να αποτελέσει το κρίσιμο μέγεθος που θα οδηγήσει στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Η πολιτική αξιοπιστία είναι προϋπόθεση για να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης αυτής της πολιτικής συμπαράταξης με τους προοδευτικούς πολίτες. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών είναι κομβικής σημασίας για να δημιουργηθούν δυνατότητες ουσιαστικής επιρροής στις πολιτικές εξελίξεις. Η πρόταση απευθύνεται σε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου. Απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες που δεν αποδέχονται την οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας. Σε όσους υποστηρίζουν τη διεύρυνση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Σε όσους απαιτούν ανανεωμένο κράτος πρόνοιας, σύγχρονες αναδιανεμητικές και προνοιακές πολιτικές, επαναθεμελίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Σε όσους στοχεύουν σε μια ανοιχτή κοινωνία αλληλεγγύης. Σε όσους έχουν οικολογικές και περιβαλλοντικές θέσεις και διεκδικήσεις. Σημαντικό συστατικό του εγχειρήματος είναι η συμμετοχή δυνάμεων από την κοινωνία των ενεργών πολιτών, τους ομίλους προβληματισμού και τα κοινωνικά κινήματα. Με τον Ανδρέα Λοβέρδο υπάρχει ο κοινός τόπος ότι η σημερινή πολιτική οδηγείται σε αδιέξοδο και ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Υπάρχει η κοινή παραδοχή για συμπαράταξη δυνάμεων που θα συγκροτήσουν τον πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις.
• Γιατί «όχι» στον Βενιζέλο και «ναι» Λοβέρδο;
• Τα όρια που θέτουμε αφορούν στην πολιτική βάση του εγχειρήματος της συγκρότησης του προοδευτικού τρίτου πόλου. Δεν λέμε “ναι” ή “όχι”. Δεν αποκλείουμε εμείς οποιονδήποτε. Αν αυτό συμβαίνει, δεν αφορά εμάς. Αφορά τόσο εκείνους που είναι ικανοποιημένοι από τη σημερινή πολιτική, όσο και εκείνους που, άγνωστο πως, έχουν έτοιμες λύσεις, αγνοώντας όμως ηθελημένα το πολιτικό και οικονομικό κόστος τους. Ετσι, η δική μας πρόταση απευθύνεται στις δυνάμεις που επιδιώκουν να προωθήσουν μιά εναλλακτική πολιτική πρόταση. Η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το πασοκ στη συγκρότηση του τρίτου πόλου, δεν προκύπτει από μιά λογική περιχαράκωσης, αλλά ακριβώς από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει το εγχείρημα. Με το πασοκ μας χωρίζει η επιμονή του σε καθεστηκυίες πολιτικές, η ταύτισή του με τις ασκούμενες πολιτικές και πολύ περισσότερο η επιλογή στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία. Μιά τέτοια συγκατοίκηση με το πασοκ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου θα άλλαζε τον πολιτικό χαρακτήρα και θα εξουδετέρωνε τη δυναμική του εγχειρήματος. Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία μας με τον κ. Λοβέρδο οι παράμετροι αυτής θα καθοριστούν στο άμεσο μέλλον και μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Το κριτήριο είναι η σημερινή πολιτική στάση στο πολιτικό σκηνικό και η απόφαση για συμμετοχή στη συγκρότηση της πολιτικής συμπαράταξης που θα προωθήσει μια δημοκρατική προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση.
• Με μιά γενικότερη ματιά, πως βλέπετε να βγαίνει η χώρα από το τούνελ της κρίσης;
• Η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική. Η πολιτική μας πρόταση ενσωματώνει τρεις διαστάσεις: Ένα πλέγμα προτεραιοτήτων εθνικής σημασίας που είναι δυνατόν να συγκεντρώσουν ευρύτατες συναινέσεις και συμπαρατάξεις, την ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με την Ε.Ε για μια νέα συμφωνία και την προώθηση δημοκρατικών-προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η χώρα πρέπει να τα καταφέρει με την κοινωνία ζωντανή και την οικονομία όρθια. Χρειάζεται αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με απόκρουση νέων επιβαρυντικών μέτρων, απόσυρση μέτρων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Ταυτόχρονα η διεκδίκηση ουσιαστικής μείωσης του χρέους και της ενίσχυσης με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι απαραίτητοι όροι για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας.
• H αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση λειτούργησε ως «καμπανάκι» προς τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ή η Κυβέρνηση βαδίζει σε ένα δρόμο που δεν βγάζει πουθενά;
• Η απόφασή μας για συμμετοχή στην τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας δεν ελήφθη με στενά κομματικά κριτήρια. Πριν από τις εκλογές του 2012 είχαμε πει ξεκάθαρα ότι η ΔΗΜΑΡ θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της λύσης για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση. Και γι’ αυτό ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό εντολή για λύση μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και έθετε σε κίνδυνο την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αναλάβαμε την ευθύνη έναντι της χώρας και συνεργαστήκαμε με δύο κόμματα με τα οποία έχουμε πολιτικές προγραμματικές διαφωνίες προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ ήταν ωφέλιμη για τον τόπο καθώς διεύρυνε την πολιτική και κοινωνική βάση της κυβέρνησης συνεργασίας, ενίσχυσε τη διαπραγματευτική της ικανότητα και την αξιοπιστία της στους εταίρους. Σήμερα η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική απαρέγκλιτης υλοποίησης δράσεων, όπως αυτές ορίζονται από την Τρόικα και μάλιστα σε πεδία όπου επιτακτική ανάγκη είναι η αλλαγή πολιτικής. Η κυβέρνηση καλλιέργησε μια τεχνητή αισιοδοξία για ταχύτατη ανάκαμψη. Αυτό όμως οδήγησε στην αυτοπαγίδευση με αποτέλεσμα οι εταίροι να επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με τη συνεχή λήψη νέων μέτρων. Νέα επιβαρυντικά μέτρα δεν πρέπει να υπάρξουν. Αν υπάρξουν, η χώρα θα βυθιστεί στην ύφεση ακόμα περισσότερο. Oι όποιες παρεμβάσεις απαιτηθούν μπορούν και πρέπει να αφορούν τον εξορθολογισμό των δαπανών με καταπολέμηση της διαφθοράς, με την αύξηση εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ευνοϊκό τρόπο ρύθμισης των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών .
• Ποιά είναι η εικόνα που έχετε για τη ΔΗΜΑΡ μέσα στον Νομό μας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης;
• Με τα νησιά του Ιονίου μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί. Είναι χαρά μας που τα στελέχη μας, στελέχη άξια και ικανά, εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο. Με καθημερινή εργασία και επιμονή των στελεχών της η ΔΗΜΑΡ θα μπορέσει να αυξήσει την επιρροή της και κυρίως να εργαστεί για το κοινό καλό.
• Η γνώμη σας για τον συμπατριώτη μας, γραμματέα και βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Σπ. Λυκούδη;
• Με τον Σπύρο έχω προσωπικούς φιλικούς δεσμούς δεκαετιών. Η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς, ήταν ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο ο Σπύρος μαζί με έναν πυρήνα άλλων συντρόφων εμπνευστήκαμε. Αυτό το σχέδιο υπηρετήσαμε και συνεχίζουμε να υπηρετούμε όλοι μαζί και σήμερα. O Σπύρος ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους ανθρώπους που θα μπορούμε να συμφωνούμε και να διαφωνούμε, χωρίς όμως αυτό να μας εμποδίζει να προχωρούμε στους κοινούς στόχους που έχουμε ορίσει.
• Ποια είναι η θέση σας για τον Περιφερειακό Tύπο;
• O Τύπος στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Δυστυχώς πολλές εφημερίδες ανέστειλαν την κυκλοφορία τους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις. Αυτό δεν είχε ως συνέπεια μόνο την αύξηση της ανεργίας στο χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά και ένα ισχυρό πλήγμα στον αναγκαίο πλουραλισμό και την πολυφωνία που απαιτεί η δημοκρατία. Επειδή όμως με ρωτάτε ειδικά για τον Περιφερειακό Τύπο, θα ήθελα να σας πω ότι το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ανακύπτει και από την ισχυρή επιρροή του στις τοπικές κοινωνίες. Πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ είχε υποβάλλει τις προτάσεις της στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των Ενώσεων Περιφερειακού Τύπου. Αυτές αφορούσαν κυρίως σε θέματα διαφάνειας και ενίσχυσής του. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν υλοποίησε τίποτα ακόμη και σήμερα. Η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει να υπάρξουν εκείνες οι ρυθμίσεις που θα δώσουν στήριξη στον Περιφερειακό Τύπο.
• Η ευχή σας προς τους Κεφαλλονίτες και τους Θιακούς λόγω των εορτών;
• Θέλω να ευχηθώ πάνω απ’ όλα υγεία και να προτρέψω τόσο τους Κεφαλλονίτες όσο και τους Θιακούς να έχουν επιμονή στους στόχους τους. Το 2014, να είναι ο χρόνος που θα πρέπει να αρχίσουμε να βγαίνουμε από τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία βρισκόμαστε. Oι δυσκολίες δεν πρέπει να μας κάμψουν, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται βέβαια να αλλάξει η πολιτική και να δει όλα εκείνα που έχουν οδηγήσει την κοινωνία στην σημερινή δύσκολη κατάσταση. Πολλοί συμπολίτες μας, ένας τεράστιος αριθμός, νέων ανδρών και γυναικών, βρίσκεται στην ανεργία. Πολλά κοινωνικά στρώματα έχουν μετατοπιστεί και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία πρέπει να δώσει ανάσα ζωής σε αυτούς τους συμπολίτες μας. Όλοι μαζί να αγωνιστούμε και να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν. Εμείς διεκδικούμε, με όλο τον ελληνικό λαό, να αλλάξει αυτή η πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος, προκειμένου η χώρα μας να οδηγηθεί στην έξοδο από την ποικιλόμορφη κρίση και οι πολίτες, οι νέοι και οι νέες αυτού του τόπου να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι. Από τα βάθη της ψυχής μου θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
«Η πολιτική του συριζα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας»
• Πως βλέπετε να εξελίσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κ. πρόεδρε; Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να σχηματίσει ποτέ Κυβέρνηση;
• Εγώ θα σας μιλήσω με τα σημερινά δεδομένα. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις συνεχιζόμενες μεταστροφές της πολιτικής του συριζα και θεωρούμε πως πτυχές της πολιτικής του πρότασης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας. Αλλά και πέραν αυτού, σε μιά σειρά ζητημάτων, στα οποία η Δημοκρατική Αριστερά προκρίνει τη στρατηγική αλλαγών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει μιά διαρκή άρνηση.
O ΣΥΡΙΖΑ επενδύει περισσότερο στην όξυνση της κρίσης παρά στην αντιμετώπισή της και αναπτύσσει ένα λόγο «αριστερών» στερεοτύπων, που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες, αγνοώντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
«Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πλέον για τη Χρ. Αυγή»
• Ποιοί είναι αυτοί, κ. πρόεδρε, που φταίνε για τη διόγκωση της Χρυσής Αυγής;
• Είχαμε μιλήσει για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής πριν από τις εκλογές του 2012. Όλο αυτό το διάστημα και έως το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αναδεικνύαμε τον εγκληματικό χαρακτήρα της νεοναζιστικής συμμορίας. Είναι προφανές ότι υπήρξε καθυστέρηση και αβελτηρία στην αντιμετώπιση της. Η καθυστέρηση δεν ήταν τυχαία. Ήταν η μικροκομματική επιλογή της ΝΔ για τη μη σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή και το ακροδεξιό ακροατήριό της. Χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά. Και σε πολιτικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε θεσμικό. Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δεν θα εκλείψει εάν οι πολίτες δεν αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται για πολιτική επιλογή και η Πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση εξαλείφοντας τους λόγους που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην κάλπη αυτού του μορφώματος. Η ελληνική κοινωνία πλέον γνωρίζει. Κανείς δεν δικαιούται να πει δεν ήξερα ή δεν γνώριζα. Τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνουν ότι το κόμμα αυτό δεν είναι μια ακτιβίστική οργάνωση ή μια αντισυστημική παρέα, αλλά μια εγκληματική οργάνωση με χαρακτηριστικά παραστρατιωτικής συμμορίας.. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα αίτια που γέννησαν αυτό το απεχθές φαινόμενο. Μιλάω για την οικονομική κρίση, την ανεργία, την ανέχεια, την απαξίωση των θεσμών και τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος.