O καθηγητής Δ. Κατερέλος γράφει για το ΤΗΜΟ Ληξουρίου σε σχέση με όσα έγραψε ο «Η»

Το σαββατιάτικο φύλλο του «Η» (αρ. 6782)

Από τον καθηγητή ΤΕΙ κ. Διονύσιο Κατερέλο, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή για το πρωτοσέλιδο άρθρο μας «ΚΙ’ ΟΜΩΣ! Υπάρχει λύση για το ΤΗΜΟ Ληξουρίου» (Σαββ. 24/3/ 2018 αρ. φύλλ. 6782):

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 η εφημερίδα Ημερήσιος κυκλοφόρησε με κεντρικό τίτλο «ΚΙ’ ΟΜΩΣ! Υπάρχει λύση για το ΤΗΜΟ Ληξουρίου. Διαβάζοντας την πολιτική ανάλυση του ανώνυμου συντάκτη με την υπογραφή «ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ», έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα, πέρα από όσα έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας.

Το ΤΗΜΟ και το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας δεν υπηρετούν δυο γνωστικά αντικείμενα του ίδιου επιστημονικού κλάδου, ώστε να μετατραπούν σε κατευθύνσεις. Υπηρετούν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Επομένως, η συγχώνευση (α) αλλάζει τη φυσιογνωμία και των δυο Τμημάτων και (β) στην ουσία καταργεί το Τμήμα από το Ληξούρι. Η, εισαχθείσα με το Ν.4009/2011, έννοια των εισαγωγικών κατευθύνσεων καταργήθηκε με τον Ν.4485/ 2017, επομένως για πάρα πολλούς λόγους (πρακτικούς και ακαδημαϊκούς), η μετατροπή του ΤΗΜΟ σε κατεύθυνση, ουσιαστικά το διώχνει από το Ληξούρι. Αν υπάρχει κάποια άλλη λεπτομέρεια στην όλη πρόταση, ας μας την πουν οι προτείνοντες.

Η ιδέα να παραμείνει κάποια πανεπιστημιακή δομή στο Ληξούρι έχει ακουστεί πολλές φορές, μόνο που κανένας δεν περιγράφει αναλυτικά και εμπεριστατωμένα αυτή τη δομή και, κυρίως, τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα εξασφαλίσει βιωσιμότητα, ιδιαίτερα μέσα σε ένα αρνητικό για το Ληξούρι και το ΤΗΜΟ κλίμα, όπως αυτό που οργανώθηκε και πήρε μορφή το περασμένο φθινόπωρο και διαρκεί έως σήμερα.

Είναι απορίας άξιο και κανείς από τους αρμοδίους, είτε του ΤΕΙ, είτε του Ιονίου Πανεπιστημίου, δεν έχει μέχρι σήμερα δώσει σαφή και εμπεριστατωμένη απάντηση στο ερώτημα: γιατί πρέπει να φύγει το ΤΗΜΟ από το Ληξούρι;

Το ΤΗΜΟ αυτή τη στιγμή διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να λειτουργεί. Η εργασιακή σχέση αυτού του προσωπικού είναι αποτέλεσμα (α) των πολιτικών επιλογών της τελευταίας δεκαετίας και (β) των επιλογών των Διοικουσών Επιτροπών του Ιδρύματος την τελευταία δεκαετία. Αυτές οι επιλογές αποτελούν Ακαδημαϊκό κριτήριο;

Το ΤΗΜΟ αυτή τη στιγμή υπερκαλύπτει τον αριθμό εισακτέων και η χαμηλή του βάση δεν έχει να ζηλέψει ιδιαίτερα Πανεπιστημιακά Τμήματα με βάση γύρω στο 10, η οποία στην ουσία είναι χαμηλότερη διότι οι εισακτέοι εξετάζονται επιπλέον σε ένα ή και δύο ειδικά μαθήματα. Σε κάθε περίπτωση το ΤΗΜΟ έχει ζήτηση.

Οι απόφοιτοι του ΤΗΜΟ έχουν 90% απορροφητικότητα από την αγορά εργασίας, σήμερα, εν μέσω κρίσης. Πόσο είναι το αντίστοιχο ποσοστό άλλων και δη Πανεπιστημιακών Τμημάτων;

Το ΤΗΜΟ είναι καθαρά τεχνολογικής κατεύθυνσης και μοναδικό στα αντικείμενα που θεραπεύει, αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης. Η Τεχνολογία του Ήχου περιλαμβάνει μια σειρά πεδία, πέρα από το γνωστό της ηχοληψίας, όπως την ακουστική χώρων, η αντιμετώπιση του θορύβου και των κραδασμών, τα οποία μερικώς υπηρετούνται σε άλλα Ιδρύματα, με εξαίρεση ίσως το Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης.

Το ΤΗΜΟ διαθέτει τη μοναδική στην Ελλάδα κατεύθυνση της Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων σε Πανεπιστημιακό επίπεδο. Πρέπει να υποβιβαστεί και πάλι στις Μεσαιωνικές Συντεχνιακές πρακτικές της μετάδοσης της γνώσης από το μάστορα στον κάλφα;

Τέλος, γιατί τόση αγωνία και από τόσους κύκλους, να κλείσει το Τμήμα;

Ελπίζουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν αποτελεί ένα ακόμα μέσο στον πόλεμο που δέχεται το Ληξούρι και το Τμήμα!

Dionysios G. Katerelos

Dr. Dipl. Mechanical Engineer

Associate Professor

Head of the Department

Departmental ERASMUS Coordinator

Ionian Islands Technological Educational Institute

Ο Πολιτικός Αναλυτής απαντά:

Ναι! Το ΤΗΜΟ να μείνει στο Ληξούρι, ΑΛΛΑ ως Πανεπιστημιακό!

Καταρχήν μια αναγκαία διευκρίνιση:

Μακριά και αλάργα από τον ΗΜΕΡΗΣΙΟ η αποστροφή του άρθρου του κ. καθηγητή ότι «το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να αποτελεί ένα ακόμα μέσο στον πόλεμο που δέχεται το Ληξούρι και το Τμήμα». Καλύτερα να ψάξει ανάμεσα σε …φίλους και εχθρούς του Ληξουριού ποιοι το έχουν παρατήσει στην τύχη του εδώ και χρόνια και μόνο «για τα μάτια του κόσμου» δείχνουν να ενδιαφέρονται για το ΤΗΜΟ.

Πάμε παρακάτω στην ουσία της υπόθεσης.

Γι’ αυτή την ουσία που ο κ. Κατερέλος δεν λέει λέξη.

Και η ουσία είναι μία:

Πρέπει να γίνει το ΤΗΜΟ Ληξουρίου του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πανεπιστημιακή μονάδα ενταγμένη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ή να παραμείνει μία δομή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ενός θεσμού των ΤΕΙ που φθίνει και αργά ή γρήγορα θα εξαφανιστεί από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

Και καλά καταλαβαίνουμε απόλυτα τις αγωνίες του κ. Κατερέλου και όλων των συναδέλφων του, αλλά δεν συμμεριζόμαστε καθόλου όλους τους υπόλοιπους, πολιτικούς (με πρώτο και καλύτερο τον δήμαρχο) και μη που ζητάνε με άγνοια του αντικειμένου και με απόλυτο μάλιστα τρόπο «το ΤΗΜΟ να μείνει στο Ληξούρι» ως Τμήμα ΤΕΙ που σημαίνει τον προδιαγεγραμμένο θάνατό του!

Με λίγες λέξεις εμείς τι λέμε:

Παίρνουμε το Τμήμα Ηχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που έχει έδρα το Ληξούρι και ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ με το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και τις πολύτιμες εγκαταστάσεις του, το κάνουμε Πανεπιστημιακή μονάδα!

Αυτό λέγεται πολιτική βούληση.

Και μέχρι εδώ μπορεί και πρέπει να επεμβαίνουν ο δήμαρχος, η βουλευτής, ο περιφερειάρχης και όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί.

Υπό αυτή την έννοια συμφωνούμε με το Περιφερειακό Συμβούλιο και όσους διαμηνύουν το απλό: Πανεπιστημιακές σχολές σε όλα τα νησιά -και θα προσθέταμε την ιδιαιτερότητα της Κεφαλονιάς- και σε όλες τις πόλεις που λειτουργούν σήμερα τμήματα ΤΕΙ (άρα και στο Ληξούρι).

Τώρα τι Πανεπιστημιακή μονάδα θα γίνει το ΤΗΜΟ Ληξουρίου:

Σχολή, Τμήμα, Κατεύθυνση άλλου Τμήματος …ε, αυτό είναι δουλειά αποκλειστικά των καθηγητών (ΤΕΙ και Ιόνιου Πανεπιστημίου) και του Υπουργείου που νομοθετεί!

Ας τα βρουν!

Ολα τα υπόλοιπα είναι …«άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και φοβόμαστε ότι απομακρύνουν από τον επιδιωκόμενο σκοπό πολύ περισσότερο όταν τον θολώνουν (τον σκοπό) με αποπροσανατολιστικά, όπως εξηγήσαμε, συνθήματα του τύπου «το ΤΗΜΟ να μείνει στο Ληξούρι».

Ναι ! Το ΤΗΜΟ να μείνει στο Ληξούρι, ΑΛΛΑ ως Πανεπιστημιακό !

Και ως επίλογο δύο ζητήματα:

Πρώτον: Αλήθεια, δεν θα έπρεπε ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Ναπολέων Μαραβέγιας να απαντήσει στην καταγγελία του δημάρχου ότι του τηλεφώνησε να δεχτεί να φύγει το ΤΗΜΟ από το Ληξούρι και επίσης ο σημερινός πρόεδρος του ΤΕΙ Γιάννης Δραγώνας δεν νομίζει ότι έχει κάποια ευθύνη απέναντι στους Ληξουριώτες και γενικότερα τους Κεφαλονίτες οφείλοντας επιτέλους να ενημερώσει για τα όσα συμβαίνουν γύρω από το ΤΗΜΟ και τα υπόλοιπα τμήματα στην Κεφαλονιά;

Δεύτερον: Δημιουργεί εντύπωση ότι ούτε ο κ. Κατερέλος στην επιστολή του, ούτε κανένας άλλος Πανεπιστημιακός ή πολιτικός (ας πούμε ο δήμαρχος που γι’ άλλη μία φορά μετά το φιάσκο για την Γέφυρα και τον Πλατύ Γιαλό έδωσε βαρείς όρκους του τύπου …«θα χυθεί αίμα» αν φύγει το ΤΗΜΟ από το Ληξούρι) δεν βρήκαν λέξη να πουν και -κυρίως- να ενημερώσουν τον κόσμο για την αποστροφή της τελευταίας ανακοίνωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

«Αποκλειστική εκκρεμότητα παραμένει η πρόταση του ΥΠΠΕΘ για την αναβάθμιση της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου».

Αλήθεια γιατί;

Το σαββατιάτικο φύλλο του «Η» (αρ. 6782)