«Paradise Papers»: Στο «μάτι του κυκλώνα» της φοροδιαφυγής, πρίγκιπες, πολυεθνικές και η …Μαντόνα! Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων!

Paradise Papers: Το σκάνδαλο είναι, ότι η φοροαποφυγή είναι νόμιμη! «Χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων από τα Paradise Papers που προκαλεί!

Από πολυεθνικές, μέχρι και την…  Μαντόνα καίνε οι αποκαλύψεις από τα Paradise Papers!  Οι αποκαλύψεις για τις μυστικές συμφωνίες της παγκόσμιας ελίτ, βγαίνουν η μία μετά την άλλη στο προσκήνιο και ανάμεσά τους υπάρχουν ηχηρά ονόματα  από πολυεθνικές όπως η Apple,  ο πρίγκιπας του Ην. Βασιλείου Κάρολος, ακόμα και ο πρωταθλητής της «Formula One»  Λουίς Χάμιλτον!  Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων, έχει φέρει στην επιφάνεια και γνωστά ονόματα από τον χώρο της τέχνης, όπως η Μαντόνα και ο Μπόνο, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φαίνεται να έχουν επωφεληθεί από τα φορολογικά «τρικ»,  λογιστών και δικηγορικών γραφείων! 

 

Μπορεί στην Γερμανία, να επισημαίνεται ότι είναι σκάνδαλο νόμιμης φοροδιαφυγής, αλλά το γεγονός ότι οι υπέρ πλούσιοι του πλανήτη, μπορούν να φορο-αποφεύγουν νόμιμα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι «στραγγίζονται» από τις φορολογικές αρχές, είναι από μόνο του σκάνδαλο.

 

Η Apple έκρυψε  128 δις στο καταφύγιο της Υερσέης

 

 Και η Apple στα έγγραφα της φοροδιαφυγής! Δεν έχουν περάσει καλά-καλά τέσσερα όταν, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ, έπαιξε ρόλο για… Όσκαρ, όταν, δήλωνε ενώπιον των μελών της αμερικανικής Γερουσίας ότι ουδέποτε η εταιρεία του απέφυγε να πληρώνει φόρους και δεν μετέφερε τα κέρδη της σε εξωτικά νησιά της Καραϊβικής. Βέβαια τελικά, δεν έλεγε εντελώς  ψέματα, αφού όπως αποδείχθηκε από τα Paradise Papers τα κέρδη δεν τα είχε κρύψει στην Καραϊβική, αλλά στα νησιά της Μάγχης!

 

Όταν η εταιρία έχασε τα φορολογικά οφέλη από την Ιρλανδία, σύμφωνα με τα Paradise Papers, άλλαξε «κόλπο» για να μην πληρώνει φόρους και με τη βοήθεια νομικών εταιρειών, κατέληξε στη Νήσο Υερσέη. Εκεί τα εταιρικά κέρδη δεν υπόκεινται σε σοβαρή φορολόγηση και αμερικανικός όμιλος τοποθέτησε σε υπεράκτιους λογαριασμούς τα  κέρδη 128 δισ. δολαρίων, τα οποία απέκτησε σε περίοδο 10 ετών. Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, ξεπερνούν κατά πολύ όσα κέρδη φορολογούνται στις ΗΠΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

 

Αιχμηρή επιστολή του διευθυντή της SZ προς την Apple

 

Μπορεί κάποια φορολογικά κόλπα να είναι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αλλά αυτό δεν βοηθάει, όταν τα εκατομμύρια των πιστών καταναλωτών σου, που στις αναπτυγμένες οικονομίες, βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρή φορολόγηση, μαθαίνουν ότι εσύ καταφέρνει να ξεφεύγεις με τα δισεκατομμύρια που σε πληρώνουν για τα προϊόντα σου.

 ο διευθυντής σύνταξης της Süddeutsche Zeitung, Βόλφγκανγκ Κραχ, έστελε ανοιχτή επιστολή στον Τιμ Κουκ, με την οποία κατηγορεί  τον ευθέως ότι επιχειρούσε να εξασφαλίσει καθεστώς φορολογικής εξαίρεσης σε χώρες όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί η φορολογική έδρα της εταιρίας, ενώ δεν απέκλειε και το ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι σε ενδεχόμενες εκλογές η νέα κυβέρνηση θα συνέχιζε την ίδια πρακτική έναντι της Apple. Η SD, είναι ένα από τα Μέσα, που έχουν στην κατοχή τους τα Paradise Papers,

 

Στα Paradise Papers οι επενδύσεις του πρίγκιπα Κάρολου!

 Ούτε το Μπάκιγχαμ ξέφυγε από τον χείμαρρο των αποκαλύψεων!  Τα εμπιστευτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο πρίγκιπας Κάρολος, μυστικά αγόρασε το 2007 μετοχές αξίας 113,500 λιρών στην εταιρεία για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών «Sustainable Forestry Management Ltd» με έδρα τις Βερμούδες, στην οποία διευθυντικό στέλεχος ήταν φίλος του.

Εκπρόσωπος του Παλατιού δήλωσε ότι ο Κάρολος δεν μίλησε ποτέ για το θέμα, σημειώνοντας ότι «ποτέ δεν επέλεξε να μιλήσει για ένα θέμα, απλά γιατί μία εταιρεία μπορεί να έχει επενδύσει σε αυτό». Ειδικά για  «το θέμα της κλιματικής αλλαγής, οι απόψεις του είναι γνωστές. Μάλιστα έχει προειδοποιήσει για την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη εδώ και 30 χρόνια», τόνισαν από το Παλάτι, με τον εκπρόσωπο να ξεκαθαρίζει πως  «ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν ελεύθερος να εκφράσει τις σκέψεις του και τις προτάσεις του σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ενδιαφέρεται πραγματικά για την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν εξαρτάται από τον ίδιο αν θα ακούσουν τη συμβουλή του».

 

Πάντως, σύμφωνα με τα έγγραφα ο πρίγκιπας, προχώρησε σε επενδύσεις συνολικά 3,9 εκατ. δολαρίων σε τέσσερα διαφορετικά Fund στις νήσους Κέιμαν το 2007, αλλα αυτό είναι νόμιμο και όπως επισημαίνουν βρετανικά μέσα, άρα δεν προκύπτει φοροδιαφυγή.

Στα Paradise Papers και ο πρωταθλητής της Formula One Λούις Χάμιλτον!

 

Όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία μαζί με άλλα 94 μέσα ενημέρωσης ερεύνησαν την υπόθεση, ένα από τα πιο τρανταχτά ονόματα από τον χώρο του αθλητισμού, εείναι αυτό του παγκόσμιου πρωταθλητή της «Formula One»  Λούις Χάμιλτον ο οποίος φέρεται να μην πλήρωσε φόρους για το ιδιωτικό του τζετ χρησιμοποιώντας μια offshoreεταιρία.

 

Το περίπλοκο φορολογικό κόλπο που του πρότεινε η νομική εταιρεία Appleby που βρίσκεται στο  «μάτι του κυκλώνα» των αποκαλύψεων ήταν να στήσει μια εταιρεία leasing και μέσω αυτής να νοικιάζει το τζετ του… στον εαυτό του!  Κανονικά θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 3,3 εκατ. λίρες  για το αεροσκάφος του, που είχε αξία 16,5 εκατ. λίρες το 2013. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα νόμιμα συστήματα φοροδιαφυγής!

 

Η Μαντόνα και ο Μπόνο στα Paradise Papers!

 

Ούτε οι διάσημοι καλλιτέχνες ξέφυγαν από τον κυκεώνα των αποκαλύψεων. Στις διεθνούς φήμης προσωπικότητες που υπάρχουν στις λίστες των Paradise Papers περιλαμβάνονται η Μαντόνα και ο Μπόνο. 

 

Η Μαντόνα εμφανίζεται ως μέτοχος σε εταιρεία παροχής ιατρικής βοήθειας στις Βερμούδες. Η εταιρεία αυτή αποδείχθηκε ότι είχε εγγραφεί στα μητρώα το 1997 και έκλεισε το 2013, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο  Μπόνο, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης σειράς εικονικών εταιρειών. Το όνομα του, συνδέεται με ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία, στο οποίο φέρεται να επένδυσε μέσω εταιρειών με έδρα στη Μάλτα και στο βρετανικό νησιωτικό σύμπλεγμα Γκέρνσεϊ κοντά στις ακτές της Νορμανδίας.

Αν και δεν θεωρείται παράνομη, η επένδυση αυτή που έγινε με τρόπου που κρατά των καλλιτέχνη μακριά από τον κίνδυνο φορολόγησης, έγινε  το 2007, όταν τραγούδησε κατά της παγκόσμιας φτώχειας στη Σύνοδο Κορυφής των G8 στο Χαϊλιγκεντάμ της Γερμανίας.

 

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung το εμπορικό κέντρο δεν έχει καταβάλει ούτε ένα σεντ φόρους στα εταιρικά κέρδη, στα δέκα χρόνια ύπαρξής του! Ούτε την περίοδο 2013 -2016 που είχε κέρδη 100.000 ευρώ κάθε χρόνο! Οι μάνατζερ του διάσημου καλλιτέχνη απάντησε σχετικά ότι ο Μπόνο είναι «παθητικός και μειοψηφικός επενδυτής» και ότι οι κατηγορίες για φορολογικές παραβάσεις είναι «κατηγορηματικά εσφαλμένες».