Tί συμβαίνει με τα Σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης;

ΣΤΙΣ 3/8 υπεγράφη η ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «Εργασίες Λειτουργίας, περιήγησης και επιτήρησης Λιμνοσπηλαίου Μελισσάνης και Σπηλαίου Δρογκαράτης» συνολικού ποσού με ΦΠΑ 145.881 ευρώ (ΑΔΑ: 7Θ9ΒΩΕ5-ΘΞΞ) από τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση και την εταιρία ΚΟΙΝΣΕΠ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ).

Και αν δεν καταλάβατε η εν λόγω εταιρία είναι αυτή που από πέρυσι …διευκολύνει τις προσλήψεις προσωπικού στα σπήλαια, το τουριστικό αγκυροβόλιο της Αγίας Ευφημίας και το Μύρτο παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ και παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

Το πρώτο παράδοξο είναι ότι η σύμβαση ισχύει από την υπογραφή της 3/8/2017 έως τις 15/11/2017, οπότε και προκύπτει το πρώτο ερώτημα:

Μέχρι τώρα τα σπήλαια με τι προσωπικό δούλευαν; Μην μας πουν …εθελοντικά που είχαν πει πέρυσι και γελάει ακόμη ο κάθε πικραμένος;

Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι οι διαδικασίες για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό ξεκίνησαν στις 30/3 με την έγκριση της σχετικής μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο (ΑΔΑ: ΨΛ62ΩΕ5-9Ξ6) και ολοκληρώθηκαν μετά από …τέσσερεις μήνες στις 3/8!

Αυτονόητο και το δεύτερο ερώτημα:

Αφού ξέρουν στην Δημοτική Αρχή πως η διαδικασία είναι χρονοβόρα γιατί δεν την ξεκινούν …δύο μήνες πριν για να προλάβουν τη σεζόν;

Το τρίτο, και σημαντικότερο, παράδοξο είναι η ίδια η διαδικασία που επιλέγει η Δημοτική Αρχή για μία ακόμη χρονιά. Μια διαδικασία που έχει κατ’επανάληψη καταγγελθεί από την αντιπολίτευση ως «διάτρητη» και «αδιαφανής». Με την ανάθεση των προσλήψεων σε αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις που στήνονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για να διευκολύνουν την Δημοτική Αρχή να κάνει προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, είτε στην εταιρία για τα απορρίμματα ΕΔΑΚΙ, είτε στις τουριστικές δραστηριότητες του Δήμου.

Και μπορεί ναι μεν ο διαγωνισμός να κρίνεται νόμιμος από την Αποκεντρωμένη αλλά …η διαδικασία πόσο νόμιμη είναι;

Βέβαια το βασικό ερώτημα είναι:

Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία των διαφανών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ;

Αφού έτσι κι αλλιώς χρονοβόρα η μία διαδικασία, χρονοβόρα και η άλλη…

Ή μήπως είναι αυτό «που ο κόσμος τόχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι» να διορίζονται όποιοι (ημέτεροι έχουν χαρακτηριστεί από τον Μιχαλάτο), όποτε και με όσα θέλουν;

Και μια και ο λόγος για τα σπήλαια.

Τα έσοδα του Δήμου από τα δύο σπήλαια όπως εμφανίζονται στα επίσημα έγγραφα του Δήμου είναι γύρω στα 1,5 εκατ. το χρόνο, αν και από κάποιους δημοτικούς συμβούλους έχει αμφισβητηθεί το ποσόν και κυρίως ότι την ευθύνη της διαχείρισης την έχει υπάλληλος που δεν έχει σχέση με την οικονομική υπηρεσία αλλά τυγχάνει του συστήματος της Δημοτικής Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή Παρίση από το 2011 μέχρι σήμερα έχει εισπράξει από τα δύο σπήλαια καθαρό-ζεστό χρήμα άνω των …10 εκατ. ευρώ!

Και το ερώτημα των κατοίκων της περιοχής έρχεται και …παρέρχεται: Πόσα από αυτά τα εκατ. επενδύθηκαν, στα ίδια τα σπήλαια που ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς του 2014 εμφανίζουν σωρεία προβλημάτων ασφάλειας, στη Σάμη και ιδιαίτερα τα χωριά στα όρια των οποίων βρίσκονται τα δύο ξακουσμένα σπήλαια; Ψίχουλα απαντούν οι κάτοικοι και φέρνουν σαν παράδειγμα είτε την γκρεμισμένη γέφυρα του Καραβόμυλου που πεισματικά η Δημοτική Αρχή δεν φτιάχνει (γι’ αυτό και το συμβολικό κλείσιμο των σπηλαίων) είτε το καυτό θέμα με τα ρέματα της περιοχής που κάθε χρόνο πλημμυρίζουν και απειλούν ζωές και περιουσίες !

Μήπως λοιπόν ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ κ. Παρίση πρέπει να κάνετε απολογισμό για το που έχουν πάει τα εκατομμύρια των σπηλαίων και πόσα από αυτά έχουν επενδυθεί στα χωριά που ανήκουν;

Δεν το ζητάμε από τον αντιδήμαρχο (…ΚΑΙ ΤΗΣ) Σάμης κ. Λυκούδη γιατί ξέρουμε ότι είναι πολυάσχολος με το πλήθος των αρμοδιοτήτων που έχει και άλλωστε είναι …«αόρατος» για τους Σαμικούς και την ευρύτερη περιοχή.

Τελικά Μελισσάνη και Δρογκαράτη φαίνεται πως αποτελούν μεν «τις κότες με τα χρυσά αυγά» για τον Δήμο και την Δημοτική Αρχή, αλλά όχι για τους κατοίκους της περιοχής!!!