Tα πρακτικά της συζήτησης στη Bουλή στην επερώτηση του βουλευτή Θ. Παπαχριστόπουλου

Γ. Μπαλάφας

O βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) κ. Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την 62σέλιδη καταγγελία κατά του Δήμου Κεφαλονιάς για «κακοδιαχείριση» προς κάθε Ελεγκτική Αρχή, για τον τρόπο διαχείρησης του Δήμου, τις απευθείας αναθέσεις των έργων και προμηθειών, για προσλήψεις και αδήλωτη στο ΙΚΑ εργασία υπαλλήλων του Δήμου, για τη χρηστή λειτουργία των Επιχειρήσεων του Δήμου και των Oργανισμών του κ.λπ, η οποία είχε δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από το περιοδικό HOT DOC και το δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο.

Η επερώτηση του κ. Παπαχριστόπουλου, προς στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Σώματος, κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και μεταδόθηκε απευθείας από το Κανάλι της Βουλής. Το Υπουργείο Εσωτερικών εκπροσωπήθηκε από τον Κεφαλονίτη υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννης Μπαλάφα.

Σύμφωνα με τα επίσημα απομαγνητοφωνημένα Πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή, η συζήτηση της Επερώτησης του κ. Παπαχριστόπουλου, έχει ως εξής:

ΠΡOΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Προχωρούμε στην πέμπτη με αριθμό 1218/5-9-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β’ Αθηνών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Αθανασίου Παπαχριστόπουλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την καταγγελία για «κακοδιαχείριση» στο Δήμο Κεφαλονιάς.
Έχετε τον λόγο, κύριε Παπαχριστόπουλε, για δύο λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙOΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤOΠOΥΛOΣ: Θέλω καταρχήν να ξεκαθαρίσω δύο ζητήματα. Πρώτον, δεν έχω καμμία σχέση με την Κεφαλονιά. Δεν είμαι Βουλευτής Κεφαλονιάς. Δεύτερον, θέλω να θυμίσω κάτι που είχε πει επανειλημμένα ο Λέανδρος Ρακιτζής ότι οι δήμοι είναι μέσα στα τρία κομμάτια του δημόσιου τομέα που είναι εκτροφεία διαφθοράς.
Θέλω να ξεκινήσω και να σας πω ότι ήρθαν στα χέρια μου στοιχεία που μου έκαναν φοβερή εντύπωση, πράγματι μεγάλη εντύπωση. Δεν πίστευα στα μάτια μου και στα αυτιά μου με αυτά που διάβασα και με αυτά που άκουσα.
Θέλω να αναδείξω ένα στοιχείο, κύριε Υπουργέ, ότι ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς το διάστημα 1-1-2016 μέχρι 31-5-2016, δηλαδή μέσα σε πέντε μήνες, υπέγραψε διακόσιες δέκα εννιά αποφάσεις απευθείας ανάθεσης συνολικής δαπάνης περίπου 1.152.000 ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα -και έχει μεγάλη σημασία- ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Καμίνης υπέγραψε μόνο δώδεκα τέτοιες αποφάσεις συνολικού κόστους γύρω στα 90.000 ευρώ και στο ίδιο διάστημα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης, έχει υπογράψει μόνο μία τέτοια απόφαση 2.500 ευρώ.
Πράγματι, η απευθείας ανάθεση δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση του κανόνα. Τα έργα αυτά βαπτιζόντουσαν από έργα που ήταν σε εργασίες ή υπηρεσίες γιατί το όριο απευθείας ανάθεσης ανέβαινε στα 24.000 ευρώ. Το ένα στοιχείο είναι αυτό.
Πάμε σε δεύτερο στοιχείο: Θέλω να θυμίσω ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ του Αργοστολίου, δηλαδή η ίδια δημοτική Αρχή, από το ’14, που ανέλαβε, μέχρι το ‘16 υπέγραψε τετρακόσιες αποφάσεις -καταγγελίες λένε ότι δεν είχε δικαίωμα να κάνει, μέσα σε είκοσι έναν μήνες και δέκα μέρες- για απευθείας αναθέσεις έργων συνολικής αξίας 1.683.000 περίπου ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια ώρα στο σύνολο των ΔΕΥΑ της Ελλάδας δεν βρέθηκε ούτε μία ανάλογη απόφαση προέδρου ΔΕΥΑ. Ακόμα και οι προκάτοχοι του συγκεκριμένου προέδρου δεν υπέγραψαν ούτε μία τέτοια ανάλογη απόφαση στον ίδιο Δήμο.
Πάω σε τρίτο στοιχείο: Καταγγελίες, αλλά από τη Διαύγεια, δηλαδή επίσημες, δείχνουν τα ίδια παραστατικά να πληρώνονται δύο φορές με διαφορετικά εντάλματα, διαφορετικούς αριθμούς έκδοσης και διαφορετικές ημερομηνίες.
Πάω σε τέταρτη επισήμανση, σημαντική και αυτή: Στην αρχή, το 2011, πριν αναλάβει δήμαρχος ο συγκεκριμένος, που είναι τέσσερα, πέντε χρόνια, νομίζω, οι απευθείας αναθέσεις για ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μηχανημάτων κ.λπ. του δήμου ήταν γύρω στις έντεκα και το ποσό ήταν γύρω στα 12.900, δηλαδή περίπου 13.000 ευρώ. Κατά περίεργο τρόπο, με τη ανάληψη των καθηκόντων της καινούριας δημοτικής αρχής, το ’12 δηλαδή, οι απευθείας αναθέσεις γίνονται εκατόν εβδομήντα τέσσερις, το ποσό της δαπάνης ανεβαίνει στα 185.000 ευρώ και κατά σύμπτωση όλες αυτές είναι κάτω από 5.000. Διευκρινίζω ότι αυτό είναι το ανώτατο ποσό μετά από το οποίο αρχίζει και ελέγχει το ελεγκτικό συνέδριο.
Θέλω ακόμα να σας πω ότι ένας ανεξάρτητος ορκωτός λογιστής, ο κ. Φαίδωνας Τζώρας, σε μια έκθεση με ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2015, κύριε Υπουργέ, την οποία αξίζει να τη διαβάσετε, ούτε λίγο ούτε πολύ -ακούστε με λίγο- δεν παίρνει στοιχεία για το πού πήγανε αυτά, εναγωνίως ζητάει στοιχεία, για να μάθει ο άνθρωπος ποια κτήρια της δημοτικής Αρχής πρέπει να αποζημιωθούν κ.λπ., αλλά τέτοια στοιχεία δεν παίρνει.
Τότε είχε διατεθεί για τους σεισμούς της Κεφαλονιάς…

ΠΡOΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σας παρακαλώ, κύριε Παπαχριστόπουλε, ολοκληρώνετε, γιατί νομίζω ότι πέντε λεπτά που έχετε μιλήσει από τα δύο που δικαιούστε, είναι αρκετά.

ΑΘΑΝΑΣΙOΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤOΠOΥΛOΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι έχουμε χρόνο. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος. Αξίζει τον κόπο.

ΠΡOΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Έχουμε άλλους δύο Βουλευτές.

ΑΘΑΝΑΣΙOΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤOΠOΥΛOΣ: Διατέθηκαν τότε στον δήμο, κύριε Υπουργέ, περίπου 6.340.000 ευρώ. Και αξίζει να δείτε την έκθεση του ορκωτού λογιστή, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εμποδίστηκε να κάνει το έργο του. Δεν του δίνανε στοιχεία και πάει λέγοντας.
Θέλω, επίσης, να σας πω ότι υπήρχαν όχι μία αλλά πολλές καταγγελίες για αδήλωτη μαύρη εργασία, για περίεργες προσλήψεις για τις οποίες υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια απόφαση του ΙΚΑ Αργοστολίου, που βάζει πρόστιμο 495.872 ευρώ, γιατί υπήρχε ένα αλαλούμ με τις προσλήψεις.
Θα μπορούσα να σας μιλάω -έχει δίκιο ο Πρόεδρος- μέχρι το πρωί για το τι ακριβώς καταγγέλλουν μέσα από τη Διαύγεια, μέσα από τα στοιχεία που σας είπα, για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση του δημοσίου χρήματος στον Δήμο Κεφαλονιάς. Και θα ήθελα πραγματικά να σας τα αναδείξω, να τα ξέρετε αυτά τα στοιχεία να δούμε τι προτίθεστε να κάνετε.

ΠΡOΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να ευχαριστήσω τον κύριο συνάδελφο, τον κ. Παπαχριστόπουλο, γιατί επαναφέρει ένα σημαντικό ζήτημα, τη συγκεκριμένη καταγγελία των πολιτών της Κεφαλονιάς, βέβαια ανώνυμων. Δικαίωμά τους είναι, βέβαια. Μιλάμε ανοιχτά εδώ.
Εγώ θα έλεγα ότι θα ήταν ακόμα καλύτερα, αφού θεωρούν κάποια πράγματα, να τοποθετούν και επώνυμα τα ζητήματα. Όμως, αυτό είναι δικαίωμά τους.

ΑΘΑΝΑΣΙOΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤOΠOΥΛOΣ: Oύτε ο ορκωτός λογιστής είναι ανώνυμος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Δεν αμφισβητώ την αξιοπιστία, το γεγονός δηλαδή. Προς Θεού! Όμως, θεωρώ ότι σ’ αυτά τα ζητήματα είναι καλό να υπάρχει μια διαφάνεια κ.λπ.. Αυτή είναι η γνώμη μου. Όμως, πέρα από κει, δεν είναι αυτό το ζήτημα της επίκαιρης ερώτησης του κ. Παπαχριστόπουλου.
Επαναφέρει, λοιπόν, ένα ζήτημα, μια καταγγελία που είχε κατατεθεί για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 2015. Και μάλιστα είχε προηγηθεί μια ανάλογη εντελώς -και από τους ιδίους καταγγέλλοντες- καταγγελία λίγο πριν τις 31 Oκτωβρίου του 2014.
Μελετώντας όλα τα έγγραφα με βάση –και για να απαντήσω στον κ. Παπαχριστόπουλο- διαπίστωσα κατ’ αρχάς ότι εκείνη την περίοδο ήταν το τέλος της Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣOΚ, Σαμαρά-Βενιζέλου. Πηγαίναμε για τις εκλογές. Μετά είχαμε την πρώτη φάση της καινούριας Κυβέρνησης, της πρώτης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και οπωσδήποτε θα έλεγα ότι οι διαδικασίες που έγιναν εκείνο το διάστημα, που είχαμε μάλιστα και αλλαγή των γενικών γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που παίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών, συνετέλεσαν -αυτό εκτιμώ- ώστε αυτή η υπόθεση τουλάχιστον από την πλευρά της πολιτείας να μην φτάσει μέχρι το τέλος. Όχι ότι δεν εξετάστηκε, αλλά δεν έφτασε μέχρι το τέλος.
Δηλαδή επί Υπουργίας Βούτση, μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών τον Απρίλιο του 2015 εστάλη προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έγγραφο και ζητείτο να απαντήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για ζητήματα που αφορούν τους OΤΑ, καθώς είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για προβλήματα που αφορούν τους OΤΑ. Και είχαμε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς τον Δήμο Κεφαλλονιάς.
O Δήμος Κεφαλλονιάς γίνεται δέκτης των καταγγελιών, συντάσσει την έκθεσή του, απαντά τον Ιούλιο του 2015 και ενημερώνει το Υπουργείο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο τέλος, τον 12ο μήνα του 2015, αναφέροντας ειδικότερα το δικό της καθήκον, το οποίο περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας.
Γι’ αυτό, αν δείτε τα σχετικά έγγραφα ή αν θέλετε να τα δούμε, η επιμονή της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως είναι στο επίπεδο του ελέγχου νομιμότητας. Αναφέρατε για παράδειγμα ότι προξενεί εντύπωση –αν κατάλαβα καλά- ότι σπάνε διάφορες συμβάσεις σε έναν ποσό τέτοιο, το οποίο είναι στο όριο του επιτρεπόμενου για να είναι απευθείας ανάθεση. Αυτό, όμως, αν το δείτε νομικά, τυπικά δεν απαγορεύεται, όπως λέει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον 12ο μήνα του 2015. Σας λέω τα γεγονότα. Δεν κάνω αξιολόγηση αυτήν τη στιγμή.
Το Υπουργείο με τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή δεν το προχώρησε παραπέρα. Αρκέστηκε στον έλεγχο νομιμότητας που έκανε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και δεν υπήρξε προχώρημα -τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τις πληροφορίες μας, γιατί είχαμε πολύ μικρό διάστημα από την κατάθεση της ερωτήσεώς σας μέχρι σήμερα- στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Διοίκησης, στο οποίο, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εδόθη και η απάντησή της, για το τι έχει κάνει ή το μελετάει ακόμα στους μήνες που έχουν μεσολαβήσει.
Η επίκαιρη ερώτησή σας -αυτό είναι το σημαντικό και αυτή είναι η προσφορά- φέρνει ξανά αυτό το θέμα στην επιφάνεια στις 7 Σεπτεμβρίου, προχθές. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η καθ’ ύλην αρμόδια, αυτό το σαρανταοκτάωρο μάς επαναφέρει, μας απαντάει -η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, η καθ’ ύλην αρμόδια- επαναφέροντας τις απαντήσεις του Δήμου Κεφαλλονιάς και μιλώντας και επιμένοντας στο ζήτημα της νομιμότητας. Μας επαναφέρει, λοιπόν, την απάντηση αυτή.
Και αυτό που νομίζω τώρα -για να είμαστε πρακτικοί άνθρωποι- είναι ότι το Υπουργείο δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να προχωρήσει πέρα από τα δεδομένα της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως.
Νομίζω ότι όλες οι καταγγελίες, όλα τα στοιχεία -και εμείς αναλαμβάνουμε να ελέγξουμε αν όλα θα γίνουν σωστά- πρέπει να παραπεμφθούν μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κύριε συνάδελφε, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για τα περαιτέρω. Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία -εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα- απολύτως αντικειμενική, έστω και με καθυστέρηση.
Σας λέω πώς έχουν τα πράγματα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τα δεδομένα του Υπουργείου και γενικότερα με την καταγγελία του Φεβρουαρίου του 2015, που με την ερώτησή σας –επειδή δεν υπήρξαν ενέργειες κατά τη γνώμη των καταγγελλόντων- επαναφέρετε στο προσκήνιο και στην επικαιρότητα.
Ευχαριστώ.

ΠΡOΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ πολύ. Τον λόγο έχει ο κ. Παπαχριστόπουλος για δύο λεπτά για τη δευτερολογία του.

ΑΘΑΝΑΣΙOΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤOΠOΥΛOΣ: Θα ήθελα κατ’ αρχήν, κύριε Υπουργέ, να σας πω ότι η ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν είναι ανώνυμη καταγγελία. Είναι επίσημη ανάρτηση του ίδιου του Δήμου. Και μάλιστα καταγγέλλεται ο συγκεκριμένος Δήμος, επί της δημαρχίας του συγκεκριμένου, ότι δίνει ελλιπή στοιχεία. Ωστόσο, όλα αυτά τα στοιχεία που εσείς ονομάζετε ανώνυμα είναι όλα από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Έχω μπροστά μου -και εάν θέλετε μπορώ να σας βοηθήσω- όλες τις αποφάσεις μία προς μία, με ημερομηνία, απόφαση, υπογραφή κ.λπ. Ξέχασα δε να σας πω ότι άλλη μία καταγγελία που βγάζει μάτια είναι για τις 10/11/2014 σχετικά με την πυροπροστασία. Δηλαδή, Νοέμβρη μήνα, που έχει τελειώσει η περίοδος των πυρκαγιών, ο δήμαρχος αναθέτει με απευθείας ανάθεση στο οδικό δίκτυο και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους συνολική δαπάνη για την πυροπροστασία 1.291.000. Δεν τελειώνει ο αριθμός των καταγγελιών. Θα μπορούσαμε να μιλάμε μέχρι αύριο. O χρόνος είναι πολύ μικρός.
Εγώ θέλω να πω το εξής. Κατ’ αρχήν δεν μπερδεύω εγώ τους Υπουργούς και την κυβέρνηση που κυβερνούσε. Είναι άλλο πράγμα ο Δήμος. Σας λέω ότι υπάρχουν δήμαρχοι που ανήκουν σε μια παράταξη, ενώ κυβερνάει άλλη και είναι πολύ σωστοί και έντιμοι και το αντίθετο. Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι θέμα κομματικό. Είναι θέμα συγκεκριμένων προσώπων και Δήμων και είναι κάτι που νομίζω ότι θα το δείτε κιόλας και στην πράξη.
Θέλω ειλικρινά να σας πω το εξής: Τα στοιχεία που έχω εγώ κατά τη γνώμη μου είναι καταιγιστικά. Δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανένας. Εγώ κατ’ αρχήν το τεκμήριο της αθωότητας το αναγνωρίζω στον δήμαρχο ή στον οποιοδήποτε. Όλα αυτά είναι μέσα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που ο ίδιος έχει αναρτήσει και που έχει υποχρεωθεί να το κάνει.
Όταν λέμε δηλαδή, ότι σε ένα πεντάμηνο υπογράφει ο άλλος 400 αποφάσεις, ενώ σε όλη την Ελλάδα δεν υπογράφεται καμία και οι προκάτοχοί του δεν υπέγραψαν ποτέ, αυτό δεν είναι ανώνυμη καταγγελία. Είναι συγκεκριμένη καταγγελία.
Υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου -σας το είπα και εγώ, πράγματι- που λέει ότι για κάτω από πέντε χιλιάδες δεν μπορεί να το ελέγξει. Και τι κάνουμε; Όταν ο άλλος, δηλαδή, τεμαχίζει τα έργα, τα φτάνει 4.900 και είναι επί 1.000, επί 100, αυτά τελικά είναι απίστευτα ποσά. Αυτά τα πράγματα έχουν γίνει εκεί πέρα.
Δεν ξέρω εάν αυτή είναι η διαδικασία. Δεν την ξέρω, κύριε Υπουργέ. Πιστεύω ότι οι προθέσεις σας είναι καλές. Νομίζω, όμως, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ελεγχθεί με το τεκμήριο της αθωότητας –ειλικρινά σας το λέω, εγώ ούτε τους ξέρω καν, δεν ξέρω ποιος είναι ο δήμαρχος, δεν τον ξέρω στη φάτσα- και να ελεγχθεί γρήγορα, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών που πραγματικά έχει δυσανασχετήσει.
Είναι και άλλα πολλά, εργολάβοι που ήταν φίλοι, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, πώς διορίζονται, τι έκαναν. Είναι απίστευτα σας λέω. Θα μπορούσα να μιλάω μέχρι αύριο.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡOΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Νομίζω ότι υπάρχει ένας κοινός τόπος σε όσα λέμε. Τα ίδια στοιχεία έχουμε. Είναι στοιχεία τα οποία πραγματικά εμφανίζουν ενδιαφέρον -το λέω ουδέτερα αυτήν τη στιγμή, καθώς δεν είναι ο ρόλος μου να κάνω αξιολόγηση- και είναι εύλογες οι παρατηρήσεις, οι επισημάνσεις, οι κριτικές ή όπως αλλιώς θέλετε να χαρακτηρίσετε τα περιλαμβανόμενα στις καταγγελίες των πολιτών.
Και επομένως θα έλεγα, κύριε Παπαχριστόπουλε, να είχαμε και στη συνέχεια μια συνεργασία, για να μπορέσουμε, αφού και εσείς συμφωνείτε, να προχωρήσουμε τη διαδικασία, στην οποία, θα έλεγα, όλοι οι εμπλεκόμενοι, κατά κάποιον τρόπο, στην υπόθεση αυτή και ο Δήμος και οι πολίτες, θέλουν η υπόθεση να φτάσει μέχρι το τέλος, να περάσει από τη βάσανο των επιθεωρητών-ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης μέσω της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, μέσω της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης κ.λπ.
Και επισημαίνω εδώ -γιατί πραγματικά δεν υπήρχαν διαδικασίες συντεταγμένες και, θα έλεγα, γρήγορες, αυτό μπορώ να πω κάνοντας μια αυτοκριτική για την πολιτεία την περίοδο εκείνη- ότι υπήρξε και άλλη καταγγελία των ιδίων καταγγελλόντων ιδιαίτερα για τη Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης στον Δήμο Κεφαλονιάς πάλι, η οποία κατετέθη στις 10 Ιουλίου του παρόντος έτους και αμέσως από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έγγραφα, που υπήρξε γενικώς μια καθυστέρηση, διαβιβάστηκε στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για τα περαιτέρω.
Νομίζω συντεταγμένα η πολιτεία πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αυτές και αυτό νομίζω πρέπει να το θέλουν όλοι οι -ας πούμε αυτήν την έκφραση- εμπλεκόμενοι, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία και κανένα σκοτεινό σημείο σε κάθε περίπτωση.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡOΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστούμε.