Tιμήθηκε ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης στην αποφοίτηση της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (φωτογραφίες)

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης τίμησαν με απονομή επίτιμου διδακτορικού διπλώματος τον διεθνούς φήμης ομογενή χειρουργό Δρ Ανδρέα Τζάκη, τον επιφανή επιχειρηματία και φιλάνθρωπο κ. Γεώργιο Μάρκο από την Καλιφόρνια και τον ιεραπόστολο Μητροπολίτη Πισιδίας και πρώην Κορέας κ. Σωτήριο (Τράμπα), ο οποίος είναι ουσιαστικά ο ιδρυτής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κορέας. Ο τελευταίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως. Η απονομή των επί τιμή διπλωμάτων έγινε στη διάρκεια της 74ης αποφοίτησης της Σχολής το Σάββατο 21 Μαΐου στην οποία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, ενώ παρευρέθηκαν οι Μητροπολίτες Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος και της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Επισκοπής Νέας Αγγλίας κ. Ιωάννης.

Ο Δρ Τζάκης στον χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στους αποφοιτήσαντες, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, πως «η αποφοίτηση
δεν είναι ο προορισμός σας, αλλά είναι η γέφυρα για την εκπλήρωση του στόχου της ζωής σας, να υπηρετήσετε την Κοινότητα ως ιερείς». Ο Δρ Τζάκης κατέκλεισε τον χαιρετισμό του με το ποίημα του Καβάφη «η Ιθάκη».

APOFOITHSHS SXOLLHS 2016-TZAKIS 5
Ο Δρ. Τζάκης

Ο κ. Μάρκος ενθάρρυνε τους αποφοιτήσαντες «να εργαστούν επίπονα και πετύχουν» ενώ τους παρότρυνε να «δώσουν πίσω στη Σχολή». Ο κ. Μάρκος γεννήθηκε στην Εύβοια αλλά μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ηλικία των 4 ετών. Ασχολείται με ακίνητα και εστιατόρια, τα εδέσματα των οποίων έχουν φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο το 2014 κατά την ετήσια εκδήλωση της 25ης Μαρτίου για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος από τους Τούρκους. Ο κ. Μάρκος ήταν από τους πρώτους
που συνέβαλλε με δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου.

APOFOITHSH SXOLHS 2016 MARKOS -10
Ο τιμηθέντας, κ. Μάρκος.

Απεφοίτησαν από το Ελληνικό Κολέγιο 20 φοιτητές και φοιτήτριες, ενώ από τη Θεολογική Σχολή 33 εκ των οποίων οι 20
έλαβαν το πτυχίο Master of Divinity το οποίο είναι ιερατικής κατευθύνσεως και οδηγεί τους κατόχους του στην ιεροσύνη.
Ομιλήτρια από την τάξη του Ελληνικού Κολεγίου η οποία αρίστευσε ήταν η Σάρα-Ελισάβετ Χαντ, ενώ από τη Θεολογική
Σχολή ο Διάκονος Λουκάς Κρίστενσεν. Μηνύματα απηύθυναν ο πρόεδρος της Σχολής π. Χριστόφορος Μητρόπουλος, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Μαρία Λογοθέτη – Logous, ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100» κ. Γεώργιος Τσαντίκος, ο αντιπρόεδρος
της Εφορίας της Σχολής κ. Τόμας Λέλον.

APOFOITHSH SXOLHS 2016 -2 TSANDIKOS
Ο κ. Τσαντίκος.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη κ. Ιφιγένεια Καναρά, η οποία τόνισε «τον απαράμιλλο πλούτο της ελληνικής γλώσσας» και απευθυνόμενη στους αποφοιτούντες, είπε: «για μια ακόμη φορά από αυτό το βήμα σας καλώ να συνεχίσετε να μελετάτε την ελληνική γλώσσα ως αναγκαίο εργαλείο για την επιστήμη και την καριέρα σας, αλλά ταυτόχρονα ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και βεβαίως της Ελληνορθόδοξης παράδοσης. Και μιλώντας για Ελληνισμό να ξεκαθαρίσω ότι, έξω από κάθε εθνικιστικό πλαίσιο, αναφέρομαι στον Ελληνισμό ως την ιστορική και πολιτιστική σάρκα της Ορθοδοξίας».

APOFOITHSH SXOLHS 2016 KANARA -6
Η κ. Καναρά

Σε άλλο σημείο, η κ. Καναρά είπε πως «στην πρόσκληση να είμαι η ομιλήτρια στην τελετή αποφοίτησής σας, πρέπει να
ομολογήσω ότι αρχικά δίστασα. Τι θα μπορούσα να πω; Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι το καλύτερο που έχω να κάνω είναι
να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις, ως κατά κάποιον τρόπο συνάδελφός σας. Κάποιος που μόλις λίγα χρόνια πριν – ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα μέχρι να τα μετρήσω- έκανε την είσοδό της στον πραγματικό κόσμο. Και ενώ ακόμη δεν ξέρω πού τελικά
θα με οδηγήσει η επαγγελματική μου καριέρα, μπορώ να μοιραστώ μαζί σας αυτά που έχω μέχρι στιγμής μάθει, με την ελπίδα αυτά τα μαθήματα να σας βοηθήσουν να πορευθείτε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά σας.

APOFOITHSH SXOLHS 2016-DEMETRIOS -KANARA 9

Μάθημα Πρώτο: Η Πίστη μετράει! Και όταν αυτές οι λέξεις βγαίνουν από το στόμα ενός ‘θύραθεν’ δημοσίου λειτουργού,
μπορείτε να καταλάβετε τη βαρύτητά τους.
Μάθημα Δεύτερο: Η Παιδεία μετράει. Μάθημα Τρίτο: Οι Ανθρώπινες σχέσεις μετρούν».

Η κ. Καναρά εξήγησε «η πίστη όχι ως στείρο ιδεολόγημα, αλλά η πίστη ως σύναψη σχέσης εμπιστοσύνης με τον Θεό. Οχι
ως προκάλυμμα φόβων, αλλά ως έκφραση της απόλυτης εμπιστοσύνης προς Εκείνον. Αυτή η πίστη λοιπόν είναι η μεγαλύτερη
μορφή δύναμης».
Προέτρεψε τους αποφοιτήσαντες πως «όσο μακρύ και αν είναι το ταξίδι σας, ποτέ μην ξεχνάτε από πού ξεκινήσατε. Φεύγετε από εδώ πάνω από όλα με μια αποστολή. Σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει, που οι αρχές μας και τα πιστεύω μας τίθενται όχι μόνο υπό αμφισβήτηση, αλλά σε πραγματικό κίνδυνο, η αποστολή σας είναι να βοηθήσετε τον κόσμο μας να γίνει καλύτερος, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, με όλες σας τις δυνάμεις και με γνώμονα ασφαλή την πίστη μας».

APOFOITHSH SXOLHS 2016 DEMETRIOS 7

Την τελετή έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος μίλησε αρχικά στην ελληνική γλώσσα και διαβίβασε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Αναφέρθηκε στην επικείμενη Ιερά και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θα συνέλθει τον ερχόμενο μήνα στην Κρήτη την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο και μοναδικό γεγονός και η οποία συγκαλείται έπειτα από χίλια και πλέον χρόνια και η οποία θα δώσει το στίγμα της ενότητας σε όλον τον κόσμο». Συνεχάρη τους τιμηθέντες με επίτιμο διδακτορικό, τον ιατρό Ανδρέα Τζάκη, τον επιχειρηματία κ. Γεώργιο Μάρκο και τον Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτήριο, ενώ απέδωσε στον καθένα από αυτούς αρμόζοντα εδάφια από την Αγία Γραφή. Απευθυνόμενος στους αποφοιτούντες, είπε πως «είστε σε κατάσταση ιεραποστολής» ενώ τόνισε πως «έχουμε ανάγκη
εσωτερικής ιεραποστολής».

APOFOITHSHS SXOLHS 2016-TZAKIS 6
Ο Σεβασμιότατος ανέφερε πως την «Κυριακή των Βαΐων, τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο γεμίζουν οι ναοί», ενώ διε-
ρωτήθηκε πού είναι αυτός ο κόσμος τις υπόλοιπες Κυριακές; Σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» μετά το τέλος της τελετής, είπε: «ήταν μία πολύ ωραία εκδήλωση. Κάθε χρονιά έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα. Φέτος ένα χαρακτηριστικό ήταν οι τρεις τιμητικές διακρίσεις που είναι πολύ ενδιαφέροντα πρόσωπα, ο κορυφαίος γιατρός στις μεταμοσχεύσεις Δρ Τζάκης, ο Μητροπολίτης Πισιδίας και πρώην Κορέας κ. Σωτήριος και ο κ. Γεώργιος Μάρκος από την Καλιφόρνια, ο οποίος είναι μεγάλος ευεργέτης κι έχει κάνει πολλά για την Εκκλησία και την Ομογένεια».

APOFOITHSH SXOLHS 2016- POMPMH -10 APOFOITHSH SXOLHS 2016 -1
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «αυτή είναι μία Σχολή η οποία έχει αξία» και κάλεσε μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» την Ομογένεια «να την αγκαλιάσει και υποστηρίξει».
Η χορωδία της Σχολής υπό τη διεύθυνση του καθηγητή εκκλησιαστικής μουσικής, κ. Γραμμένου Καράνου, απέδωσε επιτυχώς εκκλησιαστικούς ύμνους και ελληνικά τραγούδια.

(ekirikas.com)