Tο Περιφερειακό Συμβούλιο Iονίων Nήσων συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Mεγανήσι

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Μεγανήσι, παρουσία και του Δήμαρχου Μεγανησίου Παύλου Δάγλα και του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου στο Μεγανήσι, καθώς είναι η πρώτη φορά που η αιρετή Περιφέρεια από τη σύστασή της το 2011, συνεδριάζει στο μικρό αυτό νησί της Ιόνιας Περιφέρειας. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για λόγους ισονομίας, συνοχής της Περιφέρειας και ανάδειξης του ρόλου που παίζουν τα μικρά νησιά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που βρισκόμαστε εδώ σήμερα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, επισημαίνοντας ότι αποτελεί υποχρέωση των αιρετών να βρίσκονται κοντά σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους των νησιών.

Στη συνέχεια ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε σε σειρά έργων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη για το Μεγανήσι, όπως η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, το ιατρείο Μεγανησίου, η ανάδειξη μονοπατιών κλπ.

Στο πλαίσιο επίσης της εναρκτήριας ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ανακοίνωσε ότι:

1. Στις 27 Νοεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στα Ιόνια Νησιά, μετά από αίτημα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. «Καταφέραμε να φέρουμε τη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ στα Ιόνια και είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ακουστούν τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας αλλά αποτελεί και μια αναβάθμιση του ρόλου που πλέον διαδραματίζουμε εντός της ΕΝΠΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ενημερώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα, προκειμένου να υπάρξει ευκολότερη πρόσβαση για όλους τους συμμετέχοντες.

2. Ξεκίνησε και υλοποιείται το 5ετές Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για μια διαδικασία που επιβάλλεται να γίνει, μια διαδικασία με δημόσια διαβούλευση και ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ζήτησε τη συμβολή όλων προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς το εγχείρημα.

3. Το ΣΕΣ (πρώην ΕΣΠΑ) 2014-2020 έχει προ πολλού ανοίξει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς ήδη ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έχει υπογράφει τρεις πράξεις προς ένταξη. «Oι πρώτες δύο που υπέγραψα», ενημέρωσε ο κ. Γαλιατσάτος «είναι οι πρώτες που υπεγράφησαν στην Ελλάδα. Έχουμε την τύχη να έχουμε αυτή την πρωτιά. Χθες μάλιστα υπέγραψα πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα σχολεία, για τα οποία θα ακολουθήσει και δεύτερη πρόσκληση. Να θυμίσω εδώ ότι το 4ο Λύκειο Κέρκυρας, το Σχολικό Κέντρο Βραγκανιωτίκων Κέρκυρας και το Ειδικό Σχολείο Ζακύνθου είχαν απενταχθεί. Να ενημερώσω επίσης ότι έρχονται προσκλήσεις για εντάξεις έργων που αφορούν στους τομείς της πρόνοιας, της ύδρευσης και των λιμένων. Στις προσκλήσεις αυτές θα λάβουμε μέρος και θα καταφέρουμε να έχουμε μεγάλη απορροφητικότητα στους πόρους που αναλογούν στα νησιά μας».

4. Θα γίνει φέτος, έως το τέλος του έτους, η πανιόνια άσκηση αντιμετώπισης σεισμών «Τηλέμαχος 2015». Η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και όσοι εμπλέκονται θα ενημερώσουν τους κατοίκους των Ιονίων Νήσων τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. «Oι δράσεις αυτές πρέπει να γίνονται συντονισμένα, δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε σαφή εικόνα για την περιοχή μας, μια κατεξοχήν σεισμογενή περιοχή», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ζητώντας τη συμβολή όλων για την επιτυχία της άσκησης.

O Δήμαρχος Μεγανησίου Π. Δάγλας από την πλευρά του, καλωσόρισε τους περιφερειακούς συμβούλους στο νησί ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη που αποφάσισε να διεξαγάγει –για πρώτη φορά- συνεδρίαση στο Μεγανήσι, και αναφέρθηκε σε σειρά έργων που πρέπει να γίνουν στο νησί, όπως το οδικό δίκτυο Κατωμέρι – Βαθύ, η κατασκευή σκεπής στο Γυμνάσιο – Λύκειο Σπαρτοχωρίου κλπ.

Τέλος ο βουλευτής Λευκάδας Θ. Καββαδάς τόνισε ότι έκρινε απαραίτητη την παρουσία του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να καταδείξει ότι Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι και τα μικρά νησιά, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για την επιλογή του στη διεξαγωγή της συνεδρίασης στο Μεγανήσι και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει για την επίλυση των προβλημάτων . Έθεσε επίσης σειρά ζητημάτων που αφορούν την Λευκάδα, όπως η έλλειψη γιατρών από το Νοσοκομείο Λευκάδας, η απόφαση να μείνει κλειστός ο δίαυλος Σκορπιού – Σκορπιδίου κ.α.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα ενώ θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση του Σώματος αύριο Κυριακή 11/10/2015.