Tο «OXI» ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Από το Σύλλογο Ηπειρωτών Κεφαλονιάς ανακοινώθηκαν τα εξής:

Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες της Κεφαλλονιάς,

Ο Ηπειρώτικος Σύλλογος, επειδή δεν μπόρεσε όπως θα ήθελε, να προβεί σε μια συγκέντρωση, για μια προσωπική επικοινωνία μαζί σου, να γιορτάσουμε όλοι μαζί την θρυλική επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, βρίσκεται στην ανάγκη να επικοινωνήσει διαδικτυακά.

Ευελπιστούμε ότι πολλοί συμπατριώτες θα λάβουν γνώση αυτού του κειμένου με θέμα «το ΟΧΙ των Ηπειρωτών».

Η επέτειος του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 κάθε χρόνο δονεί το πανελλήνιο, γιατί είναι το «ΟΧΙ» που αντικατοπτρίζει την ανδρεία και αυτοθυσία του Ελληνικού λαού.

Η πατρίδα της ελευθερίας δεν ήταν δυνατόν να ανεχθεί την επονείδιστη βία, να επισκιάσει το λαμπρό ουράνιο στερέωμά της. Αυτός ο τρόπος είναι, που για πρώτη φορά, γεννήθηκε ο πολιτισμός και δεν είχε ανάγκη από τα φώτα της φασιστικής τυραννίας των Ιταλογερμανών.

Ο Ελληνικός στρατός ήταν βέβαιος ότι οι θρασείς εισβολείς θα απογυμνώνονταν και οι λόγχες τους θα θάβονταν στο μαύρο σκοτάδι του πολέμου.

Μόνο οι ελληνικές λόγχες σπινθηροβολούν από φως άπλετο και σε ελληνικά χέρια.

Το σκοτάδι ευνόησε πάντα τα όπλα της δειλίας, του θράσους και της βίας, τέτοια ήταν πάντα τα όπλα των κατακτητών.

Το σκοτάδι είδε και κάλυψε το Ιταλικό τελεσίγραφο, που απέδωκε μέσα στο πρωινό μισοσκόταδο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο αναιδής αντιπρόσωπος του γελοίου αφέντη του. Όμως κάτω από το ελληνικό φως, δεν μπορούσε ν’ αντέξει το προϊόν του σκοτεινού Ιταλικού εγκεφάλου.

Το καθαρό Ελληνικό μυαλό διείδε την οικτρή πλάνη των ιταλικών υπολογισμών και τότε μυριόστομο αντιλάλησε και σκορπίστηκε παντού το βέβαιο και περήφανο «ΟΧΙ» του λαού της μικρής αλλά γενναίας και τολμηρής μητέρας πατρίδας μας.

Βέβηλα πόδια δεν θα πατήσουν το ιερό χώμα των Σαλαμινομάχων, των γιγαντομάχων ηρώων του 1821, για να το μολύνουν.

Ασυγκράτητοι όρμησαν σαν ένας άνθρωπος, εναντίον του δειλού και ανίερου εισβολέα. Η οικουμένη κατάπληκτη παρακολούθησε τα κατορθώματα των γενναίων παλληκαριών μας. Θαύμαζαν τους ελληνικούς θριάμβους όλοι οι λαοί της γης και χλεύαζαν την ιταλική ανανδρία. Όπλα λόγχες και ιταλικά στρατεύματα κυλίστηκαν στη λάσπη της ήττας, της ανυποληψίας, της καταισχύνης και της αιώνιας ντροπής.

Το εσώψυχο το μεγάλο «ΟΧΙ» από τα πονεμένα Ηπειρώτικα στήθη, ατρόμητο και αγέρωχο, ενώθηκε με εκείνο των άλλων Ελλήνων, για να γίνει μεγαλειώδες και πανελλήνιο.

Το «ΟΧΙ» της Ηπείρου είχε ακόμη μια ξεχωριστή πολύ μεγάλη σημασία, γιατί και αυτή τη φορά όπως και τα παλιά τα χρόνια, στάθηκε πρόφραγμα των ηρωικών αγώνων, που ανέκοψε την ορμή των Ιταλικών στρατευμάτων, ανακουφίζοντας έστω και προσωρινά την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Ήπειρος στη φωνή της πατρίδας πρόσφερε μεγάλο μερίδιο αγώνων από κείνο που της αναλογούσε.

Το θρυλικό «ΟΧΙ», το αθάνατο «ΟΧΙ» καθαγιάστηκε και έλαμψε στο στερέωμα σαν ολοπόρφυρος ήλιος με αγνό αίμα, ελληνικό αίμα, αίμα Ηπειρώτικο.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Ζήτω η Πατρίδα μας!

Ζήτω η Ήπειρος μας!

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου

Ελευθέριος Λάππας