Tρέχουν …«στο παρά 5’» για το αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα!

Με καθυστέρηση σχεδόν μίας ώρας, ως είθισται πλέον, συνεδρίασε προχθές  το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Θεάτρου “Ο Κέφαλος”, με τη συμμετοχή του δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση.

Στη συνεδρίαση αυτή, ήταν και η πρώτη συμμετοχή του δ.σ. κ. Θόδωρου Φλωράτου ως ανεξάρτητου πλέον συμβούλου, μετά την διαγραφή του από τον επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς” κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, καθώς και του επίσης πλέον ανεξάρτητου δ.σ. κ. Γεράσιμου Δεστούνη, μετά την διαγραφή του από τον επικεφαλής της Παράταξης “Ριζοσπάστες ξανά!” κ. Μάκη Δημητράτο!

Πρώτο θέμα εκτός ημερήσιας Διάταξης ήταν η επικείμενη κατεδάφιση του Αλιευτικού Καταφυγίου στον Αθέρα, που έφεραν για συζήτηση οι κάτοικοι του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ενημέρωσε το Σώμα και τους παρευρισκόμενους, ότι ο Δήμος έχει ήδη προβεί σε νομικές ενέργειες για τη νομιμοποίηση του Καταφυγίου, ζήτησε από το Σώμα να ψηφίσει  ομόφωνα κατά της κατεδάφισης και ανέφερε ότι ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Παραλία του Αθέρα τον έχει μηνύσει δύο φορές για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το θέμα, αλλά αθωώθηκε.

Οπως ενημέρωσε όμως ο πρόεδρος του Σώματος κ. Μάκης Αλυσανδράτος, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος και για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, πλέον της γνωμοδότησης.

Στο Συμβούλιο παρέστη ο κ. Παναγής Σωτήρας, επαγγελματίας αλιέας, ως εκπρόσωπος των κατοίκων του Αθέρα, ο οποίος μετέφερε την αγωνία των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής και ενημέρωσε για τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις και διαδικασίες που πρόκειται να προβούν, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση και η Αποκεντρωμένη αποφανθούν τελικά στην κατεδάφιση του Αλιευτικού Καταφυγίου.

Επίσης, ο κ. Σωτήρας, ενημέρωσε το Σώμα για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Καταφυγίου, τόσο για την προστασία των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, αλλά και των τουριστικών και σκαφών αναψυχής και έφερε Ψήφισμα των κατοίκων της περιοχής Αθέρα κατά της κατεδάφισης του Αλιευτικού Καταφυγίου, ενώ έριξε ευθύνες σε όλες τις Δημοτικές Αρχές από το 1992 και μετά που κατασκευάσθηκε από ογκόλιθους από τον τότε Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Παλικής.

Ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσης Λυκούδης, ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι ο Δήμος έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες από το 2011 έως σήμερα για τη νομιμοποίηση του Καταφυγίου, “όταν καμία Δημοτική Αρχή της Παλικής από το 1992 μέχρι και το 2010 δεν προέβη σε καμία ενέργεια νομιμοποίησής του ως αυθαίρετο”, ενώ -όπως είπε- “σήμερα το πρωϊ (Σ.Σ.: Προχθές) ενημερώθηκε ότι η προσφυγή που έχει καταθέσει ο Δήμος και μάλιστα με Πρόταση Προτίμησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα συζητηθεί στις 9 Ιανουαρίου 2019.

Απαντώντας στον κ. Λυκούδη “γιά τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Παρίση” για τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, ο δ.σ. κ. Γιάννης Κουρούκλης (ΚΚΕ) είπε ότι “για να μπουν τα πράγματα στην πραγματική τους θέση, ο κ. Λυκούδης πρέπει να γνωρίζει ότι ο νόμος περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων βγήκε το 2011, άρα καμία προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν μπορούσε να προβεί σε ενέργειες νομιμοποίησης του Καταφυγίου”. Ο κ. Κουρούκλης τόνισε δε, ότι  από το 2011 έως σήμερα, φαίνεται η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν κινήθηκε σωστά επί των διαδικασιών, αφού “φαίνεται από τα χαρτιά ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους του Δήμου, ενώ ρώτησε τον κ. Λυκούδη αν ο φάκελος που ακολουθούσε την υπόθεση ήταν πλήρης”. Τόνισε δε, ότι “φοβάμαι ότι θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις σε ένα θέμα τόσο σημαντικό, εφόσον το Καταφύγιο, εξυπηρετεί τους ψαράδες της περιοχής, ακόμα και από τη Λευκάδα, αλλά και τουριστικά σκάφη που βρίσκουν εκεί καταφύγιο σε περιπτώσεις κακοκαιρίας”.

Συγνώμη από τους κατοίκους της περιοχής ζήτησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο, ως είχε υποχρέωση δεν έφερε το θέμα για συζήτηση στο Σώμα, αλλά το έφεραν οι κάτοικοι και ζήτησε να δοθεί ο φάκελος με όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία που έχει συγκροτήσει ο Δήμος για τη νομιμοποίηση του Καταφυγίου στη δημοσιότητα, γιατί εκτιμεί ότι “ο φάκελος έμεινε πίσω, είχε κενά και τρέχουμε τώρα τελευταία στιγμή”, όπως είπε, Επιπλέον, ζήτησε ο Δήμος να συνεργασθεί με την βουλευτή να ενεργήσουν από κοινού για να σωθεί το Καταφύγιο.

Τελικά, το Ψήφισμα των κατοίκων ψήφισαν οι δ.σ. της  αντιπολίτευσης εκτός του κ. Φλωράτου, ενώ οι δ.σ. της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν δικό τους Ψήφισμα (Πρόταση του κ. Νίκου Ανουσάκη που θα γραφόταν και θα παραδιδόταν στον πρόεδρο του Δ.Σ. χθες), που θα αναφέρει ότι ο Δήμος θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίησή του από το εκπροσωπούμενο εξειδικευμένο Δικηγορικό Γραφείο που του έχει ανατεθεί η υπόθεση, θα συνεργασθεί με την βουλευτή κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου θεσμικά και να “τρέξουν” από κοινού σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.