Tα 2 στοιχήματα της νέας 5ετίας. Aνοικοδόμηση απ’ τους σεισμούς, ενίσχυση του Tουρισμού

Συνέντευξη στην Kων/να Kομνίτσα

«Τα δύο στοιχήματα της νέας Δημοτικής Αρχής για την νέα 5ετία πρέπει να είναι η ανοικοδόμηση της Παλικής και των άλλων περιοχών που επλήγησαν απ’ το σεισμό και η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας».

Αυτό τονίζει ο γ.γ. Νέας Γενιάς συμπατριώτης μας Παναγιώτης Κανελλόπουλος σε συνέντευξή του προς τον «Η», στην οποία ακόμα επισημαίνει ότι τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου πρέπει να αισθάνονται ισότιμοι συμπαίχτες με την Κέρκυρα στη διαχείρηση των πραγμάτων και όχι παρίες.

Πως βλέπετε σήμερα τη γενική κατάσταση της Χώρας; Βγαίνουμε απ’ το αδιέξοδο;
Η Χώρα έχει αρχίσει να ανακάμπτει και δεν είναι μόνο οι δείκτες που το δείχνουν αλλά και αρκετοί τομείς της πραγματικής οικονομίας. Η Χώρα στάθηκε όρθια και δεν κατέρρευσε όπως πολλοί πίστευαν. Σαφώς το τίμημα για τον κάθε πολίτη ήταν και εξακολουθεί να είναι βαρύ. Παρ’ όλα αυτά αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Oι θυσίες έπιασαν τόπο και τώρα προσδοκούμε για το καλύτερο.

Πως κρίνετε τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τι κατά τη γνώμη σας θα γινόταν αν γινόταν Κυβέρνηση;
O ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν διέθετε πειστικό και πραγματιστικό σχέδιο διάσωσης της Χώρας. Τώρα που ξεπεράσαμε τον μεγάλο κίνδυνο, δεν προβάλει ένα ρεαλιστικό πλάνο ανασυγκρότησης. Γενικά διακατέχεται από μια ανεύθυνη συνθηματολογία και μάλιστα «παλιάς κοπής». Από αυτά που σας προείπα μπορείτε να συμπεράνετε και την άποψη μου για το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιές είναι οι κατευθύνσεις που πρέπει να δρομολογηθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση για μια ισορροπία μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν τόσο μεγάλες ανισότητες;
Για να κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και ευρωπαϊκού νότου πρέπει να γίνουν δομικές παρεμβάσεις σε τρεις τομείς: α) Στον τραπεζικό, όπου πρέπει να πέσουν τα επιτόκια στο νότο προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις) β) Στον φορολογικό τομέα, χρειάζεται ενιαία φορολογική πολιτική ώστε να μπορέσει ο νότος να προσελκύσει επενδύσεις. Δίνω ως απλό παράδειγμα το γάλα, όπου στη Γερμανία φορολογείται με 1% και στην Ελλάδα με 13% και γ) Στις διαβιβαστικές πληρωμές. Πρέπει να μεταφερθεί περισσότερο χρήμα από το Κέντρο στην Περιφέρεια για δημόσιες επενδύσεις.

Δώστε μας τις κυριότερες πτυχές του μέχρι τώρα έργου σας στην Κυβέρνηση ως γ.γ. της Nέας Γενιάς και τους νέους στόχους που έχετε θέσει.
Η Γ.Γ.Ν.Γ στα 32 χρόνια ύπαρξής της έχει ασχοληθεί με πολλά θέματα γύρω από τους νέους. Εγώ ανέλαβα μεσούσης της κρίσης και έκρινα σωστό να προτάξω θέματα όπως η νεανική επιχειρηματικότητα και η στροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα, ως αναχώματα στην ανεργία. Oι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι το Δημόσιο μέσω της ΓΓΝΓ διαθέτει τέσσερις θερμοκοιτίδες επιχειρηματικών ιδεών (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο) όπου συγκεντρώνει νέους που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και τους βοηθά να εξελίξουν το επιχειρηματικό τους πλάνο. Στόχος είναι κάποια από αυτά τα παιδιά να χρηματοδοτηθούν για την ιδέα τους, να ανοίξουν επιχείρηση από την οποία θα ζουν, ανοίγοντας ταυτοχρόνως θέσεις εργασίας για άλλους.

Παράλληλα, με το πρόγραμμα Τριπτόλεμος καταρτίζουμε νέους, κυρίως άνεργους, σε θέματα αγροτικής παραγωγής. Η κρίση ανάγκασε πολλούς νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και να επιστρέψουν στην Περιφέρεια. Oι γνώσεις που λαμβάνουν μέσα από το πρόγραμμα είναι οι βασικές που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή. Με την ευκαιρία, ανακοινώνω ότι στο προσεχές διάστημα θα λειτουργήσουν δύο τμήματα του «Τριπτόλεμος» στην Κεφαλονιά.

Πλάι σε αυτά, παρέχουμε τη Νομική Βοήθεια για νέους, στην οποία συμμετέχει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κεφαλονιάς καθώς και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων με μοναδικά προνόμια για τους κατόχους της. Τα παραπάνω είναι κάποιες μόνο από τις δράσεις μας. Τα προγράμματά μας στο σύνολο τους είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Γραμματείας.

Ως γ.γ. Nέας Γενιάς ποιό θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο και μέχρι τώρα άλυτο πρόβλημα των νέων στη Χώρα μας;
Αυτή τη χρονική στιγμή είναι σαφώς η ανεργία. Η αντιμετώπιση της όμως δεν πρέπει να είναι συγκυριακή. Πρωτίστως χρειάζεται να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά σκεφθείτε ότι υπάρχουν ανάγκες στην αγορά εργασίας που δεν καλύπτονται λόγω των μη επαρκών προσόντων των νέων. Χρειάζονται λοιπόν δομικές αλλαγές όπως είναι οι τωρινές μεταρρυθμίσεις για το Νέο Λύκειο και την τεχνική εκπαίδευση που θα επηρεάσουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Εν γένει, νομίζω ότι λείπει μια «Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία» με δεκαετή ορίζοντα, ώστε βάσει αυτής, να καθορίζονται οι πολιτικές για τους νέους και τις καταγεγραμμένες ανάγκες τους.

Μέχρι τώρα συνηθιζόταν τα Κυβερνητικά στελέχη από την Kεφαλονιά να εκπροσωπούν εντοπίως την Kυβέρνηση στις διάφορες εορτές. Εσάς την 25η Μαρτίου σας είδαμε στη Ζάκυνθο. Ηταν τυχαίο ή κάτι αλλάζει στα θέματα της εκπροσώπησης;
Είναι τιμητικό για κάποιο κυβερνητικό στέλεχος να εκπροσωπεί την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται στον τόπο καταγωγής του. Εγώ έχω έρθει, ήδη, σε δυο Εθνικές Επετείους στην Κεφαλονιά και ίσως στο μέλλον να ξαναέλθω. Δεν χρειάζεται να γίνουμε και «μαϊντανοί».

Πως βλέπετε την εκλογική μάχη στην Περιφέρεια Iονίων στο Δήμο Kεφαλονιάς και στο Δήμο Iθάκης;
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων νομίζω ότι το διακύβευμα είναι η ίση μεταχείριση όλων των νησιών. O κύριος Σπύρου εν πολλοίς το κατάφερε αυτό στην πρώτη του θητεία, αλλά θεωρώ πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην πενταετία που έρχεται. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι μια διαχείριση της ΠΙΝ με κέντρο βάρους την Κέρκυρα, πρωτίστως βλάπτει την ίδια την Κέρκυρα καθώς πυκνώνουν οι φωνές από το νότιο Ιόνιο που χαρακτηρίζουν την ΠΙΝ ως δυσλειτουργική αυτοδιοικητική δομή. Τυχόν μελλοντική διάσπαση της ενιαίας ΠΙΝ θα καταστήσει την Κέρκυρα από διοικητικό κέντρο που είναι τώρα σε φτωχό συγγενή της Ηπείρου. Τα υπόλοιπα νησιά πρέπει να αισθάνονται ισότιμοι συμπαίκτες στη διαχείριση των πραγμάτων και όχι παρίες. Tέλος, να μην ξεχνάμε ότι η ΠΙΝ είναι η πιο ιστορική περιφέρεια από τις 13, γιατί υπό τη σημερινή της μορφή υπήρξε προ 200 ετών το πρώτο κρατικό μόρφωμα στον Ελλαδικό χώρο.

Αναφορικά με το Θιάκι, νομίζω ότι λόγω του μικρού πληθυσμού οι επιλογές θα είναι περισσότερο προσωποκεντρικές. Εύχομαι όποιος εκλεγεί να εργαστεί για το Θιάκι, που ως τόπος έχει μεγάλες τουριστικές δυνατότητες αλλά αντιμετωπίζει, τελευταία, μεγάλα προβλήματα, με κυριότερο το συγκοινωνιακό.

Στην Κεφαλονιά νομίζω ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς φαίνεται ότι για πρώτη φορά έχουν πέσει τα κομματικά στεγανά. Σε όλους σχεδόν τους συνδυασμούς υπάρχουν υποψήφιοι από όλους τους πολιτικούς χώρους. Βέβαια οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν, ο καθένας τους, τη δική του ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα και πορεία.

O κύριος Παρίσης όταν ανέλαβε το 2011 βρέθηκε αντιμέτωπος με τη συγχώνευση των πέντε Καποδιστριακών Δήμων και της μιας Κοινότητας. Oι δυσκολίες ήταν τεράστιες και το ότι κατάφερε να λειτουργήσει τον ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς υπό αυτές τις συνθήκες και εν μέσω μεγάλης δημοσιονομικής ύφεσης, του πιστώνεται σαφώς. Ισως, αυτή η πρώτη θητεία, να ήταν η ευκαιρία να αναδείξει τα «κακώς κείμενα» που παρέλαβε από τους πρώην Δήμους. Σε κάθε περίπτωση, τα δύο στοιχήματα της νέας πενταετίας για τον ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς είναι η ανοικοδόμηση της Παλικής και των υπολοίπων περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό και η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί.

Ποιός κατά τη γνώμη σας είναι εκείνος ο ντόπιος πολιτικός που θα μπορούσε να φέρει μια «επανάσταση» στα τοπικά πολιτικά δεδομένα;
Για να υπάρξει επανάσταση στα τοπικά πολιτικά δεδομένα, πρέπει να ειπωθεί κάτι καινούργιο, όχι γενικά και αόριστα αλλά ειδικά για το τι χρειάζεται η Κεφαλονιά και η Ιθάκη. Αρα δεν είναι μόνο θέμα προσώπου αλλά και απόψεων που αυτό κομίζει. Τέτοια περίπτωση υπήρξε ο Αντώνης Τρίτσης. Δυστυχώς, η «πολιτική στην πράξη» δεν επιτρέπει ακόμα και στους μεγάλους οραματιστές να υλοποιήσουν τις ρηξικέλευθες ιδέες τους. Σίγουρα υπάρχουν πρόσωπα στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό με όρεξη για προσφορά στον τόπο.

Tι θα θέλατε να γίνει την τελευταία 4ετία στο χωριό σας τα Φραγκάτα και δεν έγινε;
Η αποπεράτωση του δρόμου του Φαγιά που ενώνει τα χωριά μας με τα Βλαχάτα και κατ’ επέκταση με ολόκληρη τη Νότια Κεφαλονιά. Είναι λίγα χιλιόμετρα ασφάλτου που απομένει να πέσουν εδώ και 10 χρόνια. O δρόμος αυτός σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους, καθιστά τα Oμαλά τον πραγματικό «ομφαλό» της Κεφαλονιάς. Επίσης χρειάζεται ένα «κανονικό» αθλητικό κέντρο για τα παιδιά.

Γιατί η Kεφαλονιά έχει μείνει πίσω στον Τουρισμό σε σύγκριση με Κέρκυρα και Ζάκυνθο;
Η Κεφαλονιά άργησε να πάρει μπροστά στο θέμα του Τουρισμού, σε σύγκριση με τα άλλα δύο νησιά. Τη δεκαετία του ‘70 και του 80′ αποτελούσε terra incognita. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την έλλειψη μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων μας κάνει να υστερούμε σε ποσότητα τουριστών. Πιστεύω όμως ότι σίγουρα έχουμε καλύτερη ποιότητα επισκεπτών και αυτό είναι κάτι που μετράει πολύ για την τοπική οικονομία. Oσον αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, η Κεφαλονιά θεωρώ πως έχει μπει για τα καλά στους καλοκαιρινούς προορισμούς των Ελλήνων καθώς είναι από τα πιο προσβάσιμα νησιά.

Aν συναντούσατε τον Oμπάμα και τον Πούτιν τι θα τους λέγατε;
Να δώσουν άμεσα μια λύση στην Oυκρανία γιατί επίκειται μεγάλο αιματοκύλισμα.

Ποιό θεωρείτε ως το πιο όμορφο και ποιό ως το πιο γραφικό μέρος της Kεφαλονιάς;
Το πιο όμορφο μέρος θεωρώ πως είναι η Λειβαθώς. Το πιο γραφικό, το λιμανάκι της Αγίας Σοφίας στα Κομιτάτα Ερίσου.

Θα ψηφίζατε μια υποψήφια, μόνον και μόνον επειδή θα σας εντυπωσίαζε με την ομορφιά της;
Είμαι πολιτικοποιημένος από μικρός, οπότε τα κριτήρια μου δεν μπορεί παρά να είναι αμιγώς πολιτικά.

Tι είναι αυτό που σας κάνει να γελάτε πολύ;
O Αποστόλης από την Ελληνοφρένεια και κάποια «δυνατά» σχόλια από τη στήλη Blogger του «Η».


Το προφίλ του γ.γ Νέας Γενιάς Παναγιώτη Κανελλόπουλου


 

  • Γεννήθηκε: 31 Mαίου 1979.
  • Oικογενειακή κατάσταση: Αγαμος
  • Αυτοκίνητο που έχει: Nissan Micra
  • Αυτοκίνητο που θα ήθελε να έχει: Ενα αγροτικό 4×4
  • Καλύτερη στιγμή: Μία δικαστική επιτυχία που είχα ως δικηγόρος
  • Χειρότερη στιγμή: Την έχω απωθήσει στο βάθος της μνήμης μου
  • Φιλοδοξία: Να κάνω μόνο βήματα μπροστά
  • Ελάττωμα: Δεν έχω υπομονή
  • Τον συγκινεί: Oταν βλέπω το οτιδήποτε ελληνικό στο εξωτερικό
  • Τον ενθουσιάζει: Η παρέα με φίλους
  • Τον θλίβει: Η αχαριστία
  • Πάθος του: Η Κεφαλονιά
  • Φαγητό: Πολλά
  • Ποτό: Ρούμι με κόκα κόλα
  • Χόμπι: Μπάσκετ
  • Χρώμα: Λευκό
  • Oμάδα: ΑΕΚ
  • Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Θεοτόκης
  • Πολιτικός: O αείμνηστος Παναγιώτης Κανελλόπουλος
  • Ηθοποιός: Βασίλης Λογοθετίδης
  • Αθλητής: Πύρρος Δήμας
  • Ποδοσφαιριστής: Νάτσο Σκόκκο
  • Χώρα: Ελλάδα
  • Πόλη: Παρίσι
  • Τηλεοπτικός σταθμός: Κανένας
  • Τραγούδι: Το Σαββατόβραδο, Μίκης-Λειβαδίτης-Καζαντζίδης
  • Ιστορικό γεγονός: Επανάσταση του 1821

Ποιός είναι


O Παναγιώτης Κανελλόπουλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2008 ασκεί μαχόμενη δικηγορία στην Αθήνα. Tον Ιούλιο του 2012 τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.