Toυρισμός και εγκατάλειψη!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΣΙΜΩΤΑΣ
Οικονομολόγος Διεθνών Εμπορικών Συναλλαγών

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ πραγματικής περιφρόνησης και ολικής εγκατάλειψης δημόσιων χώρων μας, από τους κατά τόπους άρχοντές μας, αν μη τι άλλο, συνιστούν μάρτυρες αδιάψευστους, της πολύ κακής, γενικότερης, περί της (άκρως επιβεβλημένης) ευπρέπειας του Περιβάλλοντός μας, θλιβερής Νοοτροπίας μας!

ΑΥΤΗΣ που δείχνει ως να μας έχουν «καταραστεί», ώστε μονίμως να διασυρόμεθα διεθνώς, και αναμφίβολα να εξευτελιζόμεθα, προ των ιδίων των οφθαλμών, των εκατομμυρίων επισκεπτών μας!

ΓΙΑΤΙ εμείς μπορεί μεν να έχουμε… συνηθίσει σε παρόμοιες, τραγικές…παραστάσεις, οι Ξένοι μας όμως ΔΕΝ έχουν, και κατά συνέπειαν εκπλήσσονται τα μέγιστα και ασφαλώς διερωτώνται, ως το πως συμβαίνει να μην αντιλαμβανόμεθα, πόσον εκείνοι απογοητεύονται, θεωρούντες εαυτούς, ως αισχρά ΥΒΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ, από τις αγνώμονες, απέναντί τους, αφεντιές μας!

ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, τουλάχιστον, οφείλαμε να γνωρίζουμε και δη επακριβώς, την από αρχαιοτάτων χρόνων έννοιαν της τέτοιας ΥΒΡΕΩΣ προς τον πλησίον μας, προς τον απέναντί μας, τον συνάνθρωπόν μας, τον επισκέπτη μας!
ΠΟΛΕΙΣ μας όμορφες, πόλεις ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και όχι μόνον, με ορδές τουριστών, να παρουσιάζουν εικόνες ανατριχιαστικές στα πάρκα και στις πλατείες τους, με παγκάκια και σκεπαστά (που κατεσκευάσθησαν με το «αίμα», του πολύ ολίγα διαθέτοντος φορολογούμενου) σκεπασμένα-καλυμμένα από ακανθώδη αγριόχορτα, ύψους …μέτρων, βάτα και θάμνους πυκνούς, γενικότερη βρώμα και δυσωδία! Ενώ τα δημοτικά τέλη αυξάνονται και οι ήδη υποφέροντες μικρο-επιχειρηματίες και πολίτες που τα καταβάλλουν, να ασφυκτιούν και να υστερούνται βασικών αγαθών, γενικότερα!

ΑΝ ΕΤΣΙ, συνδράμουν τα…Εθνικά πλεονασματικά ταμεία μας, με… εκουσίως ή ακούσια, προς τα εκεί …κατευθυνόμενους οβολούς μας, τότε, τα ολόθερμα …συλλυπητήριά μου, προς όλους μας! Τα αξίζουμε!

ΥΠΗΡΞΑ και μάλιστα προσφάτως, ατυχέστατος, όντως δυστυχισμένος μάρτυς, αυτόπτης και αυτήκοος, δυσμενέστατων σχετικών σχολίων, ομάδος επισκεπτών μας, μπροστά στο τέτοιο χάλι επαρχιακής πόλης μας. Νοιώθων όντως εντροπήν, γιατί με είδαν και εκοίταξαν προς το μέρος μου, έσπευσα να απομακρυνθώ, με το κεφάλι μου χαμηλωμένο! Δεν είχα κάτι να αντιτάξω! ΔΕΝ υπήρχε το ελάχιστον δικαιολογίας, για τους ίδίους άρχοντες-υπευθύνους, τους καθημερινά αποστέλλοντες μηνύματα απειλητικά, προς τους ιδιοκτήτες χώρων και χωραφιών τους, προκειμένου να ευπρεπίσουν τα ακίνητά τους, ώστε να απομακρύνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών, πέραν της εκθέσεώς μας στους επισκέπτες μας! Τι ειρωνία! Τι εμπαιγμός!

ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ να πληροφορηθούν, επί τέλους, οι έτσι οφείλοντες να κάνουν, πως ενεργούν οι Διαχειριζόμενοι Δημόσιους Χώρους, προηγμένων Χωρών!

ΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ οι ίδιοι, πως και πριν από την κατασκευή του όποιου Πάρκου, της όποιας Πλατείας, του όποιου Έργου, πως διασφαλίζεται και απαραίτητα, η μόνιμη ύπαρξη Ταμείου καλής Συντήρησής των, μεταξύ άλλων!!!