To Ληξούρι γιόρτασε τον Αγιο Χαράλαμπο. Εσωσε την περιοχή της Παλικής από χολέρα το 1811

Μεγαλοπρεπέστατη ήταν η ιερή πανήγυρη του Αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι, στην πόλη, όπου ο ιερομάρτυρας της πίστης του Χριστού, είναι προστάτης. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, αλλά και κάποιες γραπτές ιστορικές αναφορές, ο Άγιος Χαράλαμπος έσωσε την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Παλικής, από τη χολέρα στα 1811 και από τότε καθιερώθηκε ως προστάτης αυτής της περιοχής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιερής Μητρόπολης Κεφαλληνίας, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού και του εφημέριου, π. Ιωάννη Φραγκισκάτου, τη γιορτή τίμησαν πέρα από τον δικό μας σεβασμιότατον, κον Δημήτριον και οι: σεβασμιότατος Νέας Ιωνίας, κος Γαβριήλ, και ο μητροπολίτης Ανέων, κος Μακάριος.

Όλα ήταν ταχτοποιημένα στο ακέραιο από τους επιτρόπους και τον εφημέριο του ναού, π. Ιωάννη Φραγκισκάτο, αλλά και από τις ενορίτισσες που είχαν μεριμνήσει για την κάθε ανάγκη.

Κατά τον εσπερινό ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ μίλησε στο εκκλησίασμα με λόγο μεστό, θεολογικό που είχε στιβαρότητα, δίνοντας απλόχερα το μήνυμα που παίρνει κανείς από το βίος του Αγίου Χαραλάμπους.

Μετά το πέρας του εορταστικού εσπερινού του Αγίου Χαραλάμπους, οι Σεβασμιότατοι, κάποιοι ιερείς, ψαλτάδες και φίλοι, βρεθήκαμε στην οικία του επιτρόπου του ναού, κου Ιωάννη Λαδά. Ο Ιωάννης μαζί με την οικογένειά του προσφέρει αυτό το ζεύκι, με πολλή αγάπη, χρόνια τώρα, και έτσι ενώνει τόσο όμορφα την επικοινωνία των συμπανηγυριστών παρευρισκομένων με μια ζεστή και οικεία φιλοξενία. Τα φαγητά και τα άλλα εδέσματα, αλλά και τα γλυκίσματα του τραπεζιού ήταν πλουσιοπάροχα, πολλά και καλομαγειρεμένα, που δεν ήθελες να σηκωθείς από το τραπέζι! Η οικογένεια ήταν επί ποδός, η σύζυγος του Γιάννη Λαδά, η αγαπητή Ντουντούλα, μοναδική στη μαγειρική της, και οι κόρες τους, Αγγελικούλα και Ελένη μετά των συζύγων τους, εξυπηρέτησαν με πλατιά χαμόγελα χαράς και αγάπης όλους τους καθήμενους στο καθιερωμένο ζεύκι που οργανώνουν στο σπίτι τους. Πολλές ευχαριστίες από καρδιάς στα μέλη της αγαπητής οικογένειας Του Γιάννη Λαδά, να είναι πάντα καλά να υπηρετούν τόσο όμορφα τον Άγιο Χαράλαμπο και το ναό του στην πόλη μας.

Την επίσημη μέρα της εορτής, τα ψαλτικά και η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκαν με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη. Συλλειτούργησαν οι τρεις μητροπολίτες: Κεφαλληνίας κος Δημήτριος, Νέας Ιωνίας κος Γαβριήλ και Ανέων κος Μακάριος, και μαζί τους τρεις διάκονοι, καθώς και πλήθος ιερέων του νησιού μας.

Στον καλανάρχο διεύθυνε ο αξιόλογος και δυναμικός χοράρχης, ο αγαπητός σε όλους μας, σπουδαίος Ληξουριώτης, Νικόλαος Γερασίμου Βάλσαμος. Τού αξίζουν πολλά μπράβο για την επιμέλεια και τη σοβαρή παρουσία, που πάντα κάνει στο πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους. Τού αξίζουν πολλά μπράβο, γιατί ξέρει να προβάλλει και να αξιοποιεί σωστά το ψαλτικό του ανθρώπινο δυναμικό, να οργανώνει το σύνολο των φωνών που θα ψάλλουν και το αποτέλεσμα να είναι όπως πάντα, τόσο επιβλητικό και εναρμόνιο, ώστε να έχει μια υπέροχη ταυτότητα.

Τού αξίζουν πολλά μπράβο, γιατί, μαζί του έχει τους παλιούς και αξιόλογους ψαλτάδες του Ληξουρίου, όπως τον Αντώνη Έρτσος και τον Σταύρο Συνοδινό (Χούσο) και άλλους, εκτιμώντας έτσι και την προσφορά τους και την ηλικία τους, που, ακόμη ως παλιοί ψάλτες, έχουν κάτι να σου πουν και να σου διδάξουν. Ανάμεσα στα μέλη του ψαλτικού κόρου, υπήρχαν και δυο φίλοι μουσικοί από το Αργοστόλι, ο μαέστρος Βασίλης Μουντάκης και ο Διονύσης Γασπαρινάτος, πρόσωπα αγαπητά, που με μεράκι και ψυχή συμμετέχουν σε τέτοιες τελετουργικές εορταστικές ακολουθίες. Επίσης, ο Κεφαλονίτης παλιός λυρικός καλλιτέχνης, Λεωνίδας Αντύπας, που με φωνή βαρυτονάλε κρατούσε τα «μπόσικα» των φωνών σταθερά και γιομάτα.

Το Αποστολικό Ανάγνωσμα είπε ο Αντώνης Έρτσος με φωνή γεμάτη συναισθηματικές αποχρώσεις, δίνοντας μια όμορφη νότα στην εκκλησιαστική τελετουργία.

 Το ψαλτικό κόρο, ήταν δουλεμένο, κι ακολουθούσε τη θαυμαστή ετοιμότητα του μαέστρου του, του Νικόλα Βάλσαμου, με αποτέλεσμα να αποδώσει με σταθερότητα και λαμπρότατα τον κάθε ψαλτικό ήχο της στιγμής. Όλη η ψαλτική παρέα ήταν ένα συμπαγές σύνολο, και ως τέτοιο, χωρίς παραφωνίες, πλημμύριζε αρμονικά το ναό με τα ποικίλα ψαλτικά ακούσματα. Ακούστηκαν τροπάρια και απολυτίκια, με το παλιό ψαλτικό κεφαλληνιακό ύφος, καθώς και ψαλτικά μέρη άλλων συνθετών εκκλησιαστικής μουσικής. Τα υψηλά ανεβάσματα των φωνών και τα μελετημένα κρεσέντα στα ψαλτικά μέρη, δεν ξέφευγαν, απεναντίας ήταν γλυκύτατα και δεμένα ως ένας καλοδουλεμένος ήχος. Δυναμικά ξετυλίχτηκε η ψαλτική στη Δοξολογία, με ισχυρά «μπασίματα» των φωνών και με παλμό, όπου δε, χρειαζόταν ένα ελαφρό βιμπράτο, αυτό ακούστηκε γλυκύτατα, χωρίς να προξενεί καμιά χαλάρωση, κι έτσι κορυφώθηκε όμορφα και γιομάτα στο σύνολό του το δοξαστικό της εορτής. Μας θύμισε παλιές εποχές, τότε που στα ψαλτικά αναλόγια της πόλης μας, ήταν οι Δρακοπουλαίοι, ικανοί ψαλτάδες που άφησαν εποχή. Εν κατακλείδι για την ψαλτική χορωδία που ακούσαμε κατά τα υμνολογικά της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, αξίζουν πολλά μπράβο ακόμη μια φορά στον Νικόλαο Βάλσαμο, γιατί παρόλο που είναι φορτωμένος στις υποχρεώσεις του στην Αθήνα, μέσα σε λίγο χρόνο έρχεται για να υπηρετήσει σωστά, παραδοσιακά και ευλαβικά τον άγιο της πόλης του.

Η λιτανική πομπή συνοδεύτηκε όπως πάντα, με τη Φιλαρμονική Ληξουρίου, η οποία έδωσε τον καλύτερο της ήχο, μέσα σε τάξη και κάτω από τα έμπειρα χέρια του μαέστρου της, του Χαράλαμπου Μακρή.

Η λιτανεία έκανε τρεις στάσεις, η πρώτη στον άγιο Νικόλαο Μηνιατών, με –αιτησιακό- χαρακτήρα, στο κελί του παπα -Μπασιά και στην κεντρική πλατεία, όπου εκεί μίλησαν οι σεβασμιότατοι: Κεφαλληνίας κος Δημήτριος και Ανέων, κος Μακάριος. Ο τελευταίος έδωσε το δίδαγμα που βγαίνει από το Ευαγγέλιο της ημέρας και μίλησε για τον αγώνα του Αγίου Χαραλάμπους, που μέσα από το μαρτύριό του, δεν έχασε την πίστη του, αλλά την εδραίωσε περισσότερο και τη μετέδωσε στον κόσμο, ως Στύλος Ακλόνητος.

Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικοί άρχοντες, ο αντιδήμαρχος Παλικής κος Γιώργος Κατσιβέλης και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δημήτριος Γερ. Μαρκέτος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος του Ληξουρίου, Διονύσιος Τσιγκανός, πολιτευτές και πολιτικά πρόσωπα από άλλα μέρη του νησιού.

Ακολούθησε μετά το πέρας της εορτής και τα θεία τελετουργικά της, τράπεζα εορτής στην Ιερά Μονή Κορωνάτου, προσφορά του Επιτρόπου του ναού, κου Δημητρίου Παριώτη και της οικογένειά του. Ιερωμένοι, ιεροψάλτες και φίλοι παραβρεθήκαμε σε ένα ζεύκι μεσημεριανό, γεμάτο χαρά και επικοινωνία. Είναι μια προσφορά που συνεχίζεται εδώ και 25 χρόνια, με αγάπη και πολλή φροντίδα, από την οικογένεια Παριώτη, δίνοντας τη χαρά στους παρευρισκόμενους στην εορταστική αυτή τράπεζα, να έχουν επιπλέον ένα μοναστηριακό ευλαβικό ζεύκι. Το αποκορύφωμα στην τράπεζα αυτή ήταν ο μοναδικός στη γεύση μπακλαβάς, φτιαγμένος από τα χέρια της κας Σούλας Παριώτη, που τον απολαύσαμε με χαρά όλοι μας.

Πολλά μπράβο και έπαινοι σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ναού,(Γιάννη Λαδά, Δημήτρη Παριώτη, Νύση Αντζουλάτο, Σωκράτη Μαρούλη), στις γυναίκες της ενορίας που αμέριστα βοήθησαν, ιδιαιτέρως αξίζουν πολλά στον εφημέριο του ναού, του Αγίου Χαραλάμπους Ληξουρίου, π. Ιωάννη Φραγκισκάτο, γιατί πέρα από τα καθήκοντα του επόπτη και τελετάρχη, που αθόρυβα διακονούσε, ήταν ο πρωτεργάτης στην εορτή, για να χαρεί ο άγιος μάρτυρας Χαράλαμπος, ο άγιος της ενορίας του, που τόσα χρόνια τον υπηρετεί με σεβασμό και Ορθόδοξη θρησκευτικότητα.

Ληξουριώτες και Παληκισιάνοι όπου γης

Χρόνια Πολλά και Καλά και του χρόνου με υγεία


Το 1952 ήρθε στο Ληξούρι το ιερό τεμάχιο της Κάρας του Αγίου Χαραλάμπους


Στις 13 Δεκεμβρίου 1951 ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, Ληξουριώτης Άννινος Χερουβείμ, έχοντας συχνή αδελφική επιστολική επικοινωνία με τον τότε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, Ιερόθεο Βουή, του εκφράζει την επιθυμία του, (σύναμμα, όπως γράφει και επιθυμία του Ληξουριώτικου λαού), να φέρει στο Ληξούρι μέρος από τη σεπτή κάρα του Αγίου Χαραλάμπη, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα.

Το αίτημα του Μητροπολίτη Άννινου Χερουβείμ με πολλή χαρά και σεβασμό προς τον Κεφαλονίτικο λαό δέχτηκε ο Κεφαλονίτης Μητροπολίτης και αφού τακτοποιήθηκαν τα σχετικά μέσω αλληλογραφίας, πραγματοποιήθηκε το γεγονός. Μέρος από τα έγγραφα αυτής της επιθυμίας και προετοιμασίας προς την Ιερά Σύνοδο, δείχνει την καλή επικοινωνία των δυο επισκόπων για να αποκτήσει το πολύτιμο ιερό λείψανο η πόλης του Ληξουρίου. «…Επειδή ο Λαός της πόλεως του Ληξουρίου και ολοκλήρου της Επαρχίας Πάλης τρέφει μεγίστην ευλάβειαν προς τον Άγιον αντιλήπτορα και προστάτην επιθυμεί να μετακομισθή η Αγία του Κάρα εκ της Ιεράς Μονής του Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων προς προσκύνησιν και ευλογίαν αυτού. Ο Σεβ. Τρίκκης πάνυ ευχαρίστως αποδέχεται την παράκλησιν ημών ταύτην και μάλιστα προθυμοποιείται ίνα ο ίδιος συνοδεύσει τον Άγιον εις Κεφαλληνίας. Τούτου ένεκεν παρακαλούμεν ευσεβεστάτως την Ιεράν Σύνοδον, όπως χορηγήση τόσον εις τον Σεβ. Μητροπολίτην Τρίκκης, όσον και εις ημάς την προς τούτον άδειαν αυτής, ίνα ικανοποιηθή η θερμή επιθυμία των πνευματικών μου τέκνων, τουθ’ όπερ μεγάλως θα συντελέση εις την οικοδομήν των πιστών και θ’ ανυψώση το θρησκευτικόν αυτών φρόνημα μία τοιαύτη πνευματική πανήγυρις. Τούτο θα γίνει κατά τάς παραμονάς της Εορτής του Αγίου Χαραλάμπους…».

Λίγες μέρες πριν από την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, το 1952 έφτασε με πλοίο ο μητροπολίτης Άννινος Χερουβείμ με τη συνοδεία του στη Σάμη και από εκεί κατέληξε στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου για να προσκυνήσει το ιερό σκήνωμα του Προστάτη της Νήσου μας. Έμεινε για δύο μέρες και την παραμονή της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, πριν αρχίσει ο εορταστικός εσπερινός έφτασε στο Ληξούρι με το πολύτιμο θησαυρό, το ιερό τεμάχιο από τη Σεπτή Κάρα του Αγίου Χαραλάμπη. Τον περίμενε πλήθος ιερέων μετά του Σεβασμιωτάτου Ιερόθεου Βουή, οι αρχές της πόλης και πολύς κόσμος. Επίσης, προπομπός οι δυο Φιλαρμονικές της πόλης, που παιάνιζαν χαρούμενα εμβατήρια. Ήταν μια επιθυμία του Ληξουριώτη Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών να φέρει το ιερό λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι και μάλιστα σε μια ασημένια περίτεχνη λειψανοθήκη. Ο Μητροπολίτης Άννινος Χερουβείμ ήλθε στην γενέτειρα πόλη του ύστερα από σαράντα χρόνια φέρνοντας το πολύτιμο ιερό λείψανο, μέρος της Κάρας του Αγίου Χαραλάμπους, εκπληρώνοντας μια επιθυμία του ίδιου, αλλά ενδόμυχα και του λαού της Πάλης. Η εορτή που ακολούθησε έγινε με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη με πρωτοστάτες τους δύο Μητροπολίτες χαράσσοντας έναν θρησκευτικό σταθμό στο Ληξούρι και στο αίσθημα των Παληκησιάνων χριστιανών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρ’ όλη την κακοκαιρία και χιονοθύελλα που επικρατούσε στην πόλη, χοροστατούντων των δύο Μητροπολιτών πλήθος ιερέων και παρουσία των αρχών του τόπου και αγημάτων, μα πάνω απ’ όλα σύμπαντος του κόσμου απ’ όλη την Πάλη, έγινε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου και του ιερού τεμαχίου από την Αγία Κάρα του.

Έπειτα από ένα μήνα, τις 8 Μαρτίου (8-3-1952) ο Ληξουριώτης Μητροπολίτης Χερουβείμ Άννινος, έχοντας πραγματοποιήσει την επιθυμία του, να φέρει τεμάχιο από την Αγία Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους αποδήμησε εις Κύριον, ήσυχος και γαλήνιος. Ο Χερουβείμ Άννινος (1890-1952) ήταν Μητροπολίτης Παροναξίας κατά τη δεκαετία 1935-1945. Καταγόταν από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Όσο ήταν Μητροπολίτης, η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας ενώθηκε με τη Θήρα υπό την ονομασία «Παροναξίας και Θήρας». Το 1945 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών. Ήταν μια σπουδαίο προσωπικότητα που εξεδήλωσε με τρόπο δυναμικό και με ευλάβεια προς το θείο τα θρησκευτικά του καθήκοντα και οδήγησε το ποίμνιό του με την καθαρότητα των διοικητικών του ικανοτήτων και πράξεών. Ασχολήθηκε με την αγιογραφία δίνοντας ικανά δείγματα αυτής της τέχνης, καθώς και με την υμνογραφία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΩΤ. ΓΑΛΑΝΟΣ