Yψηλές προδιαγραφές προστασίας για τις εξορύξεις στο Ιόνιο. Να ισχύσουν και για το Νότιο Ιόνιο

Στην ημερίδα για τις «Αναπτυξιακές Προοπτικές για το Νότιο Ιόνιο-Επενδύσεις στην ενέργεια: Περιβάλλον και Τουρισμός», που πραγματοποιήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό IONIAN TV και την εφημερίδα «Πελοπόννησος» στη Ζάκυνθο, συμμετείχε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε καταρχήν στην στρατηγική επιλογή της ΠΙΝ να ξεδιπλώσει ένα ευρύ φάσμα δράσεων και έργων ενίσχυσης της συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της συγκοινωνιακής σύνδεσης και της οικονομικής διείσδυσης.

Δράσεις ενίσχυσης της συνοχής

«Οι κοινές δράσεις των νησιών μας με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης, έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της Περιφέρειάς μας. Η στοχευμένη προσπάθειά μας επίσης στην τουριστική προβολή του συνόλου των Ιόνιων νησιών, με σεβασμό βέβαια στα ξεχωριστά πλεονεκτήματα κάθε νησιού, έχει αποδώσει τα μέγιστα, καθιστώντας μας πρωταθλητές στις αφίξεις τουριστών με φανερά οικονομικά ωφέλη για όλους. Κι ακόμη περισσότερο οι δράσεις μας για τη σύνδεση των νησιών, με την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ τους που ξεκινά το επόμενο διάστημα, η δρομολόγηση αδειοδότησης του συνόλου των υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά και η μελέτη του οδικού άξονα Βορρά και Νότου μέσω οδικών αρτηριών και λιμανιών στα νησιά μας με στόχο τη δημιουργία μιας πραγματικής Ιονίας οδού, αποτελούν για εμάς όρους ισόρροπης ανάπτυξης στην περιοχή», είπε ο περιφερειάρχης, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναγκαιότητας ενίσχυσης της συνοχής των Ιονίων νήσων, αντικρούοντας φωνές και τακτικισμούς διάσπασης.

Μείωση της ανεργίας, δημιουργία επενδύσεων

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε επίσης στην μείωση των δεικτών ανεργίας στα Ιόνια νησιά, «συνέπεια όχι μόνο της δυναμικής εξέλιξης της τουριστικής οικονομίας αλλά και της εφαρμογής των πολιτικών ανάπτυξης από την Περιφερειακή Αρχή, με αποτέλεσμα την -μετά από πολλά χρόνια- προσέλκυση σοβαρών, υγιών επενδύσεων και επιχειρήσεων». Αναφορικά δε με τις επενδύσεις ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι «με τη δημιουργία σειράς επενδύσεων στα νησιά μας, επιβεβαιώθηκε το δίκαιο όσων λέμε, ότι δηλαδή επιθυμούμε και ενισχύουμε το επιχειρείν, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά παραμένουμε ενάντιοι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στις επενδύσεις ληστρικού χαρακτήρα που δεν προσφέρουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες».

Αυστηροί όροι για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Οσον αφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων ο περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος υπενθύμισε στους συμμετέχοντες στην ημερίδα ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε θέσει σειρά όρων και προϋποθέσεων για το οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας, που αφορούν κυρίως στην αποτύπωση του σεισμογενούς χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, την τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, την απόδοση ξεκάθαρων ανταποδοτικών οφελών στην τοπική κοινωνία, τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την εξόρυξη και την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον έλεγχο κατά την εξέλιξη της όλης διαδικασίας, μέσω του Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου.

«Πρέπει να ενημερώσουμε ότι ο υπουργός κ. Σταθάκης έκανε δεκτά τα αιτήματά μας και ενέταξε το μεγαλύτερο σύνολο των προϋποθέσεων που θέσαμε στις συμβάσεις για το Οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας. Αυτό αποτελεί μια νικηφόρα διεκδίκησή μας και το ίδιο φυσικά ζητάμε και για τα δύο οικόπεδα προς εξόρυξη στο Νότιο Ιόνιο, τα οποία γειτνιάζουν με την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Δεν πρέπει δηλαδή να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και εμφανής υστέρηση των όρων, περιβαλλοντικών, προστασίας και άλλων, στις συμβάσεις των δύο περιοχών. Οι ισχύουσες συμβάσεις παραμένουν σε εξέλιξη με τους περιβαλλοντικούς όρους του 2012, οι οποίοι τέθηκαν επί υπουργίας του κ. Μανιάτη, ερήμην των όρων που μετ’ επιτάσεως ζητούσαν μέσω της Περιφέρειας οι τοπικές κοινωνίες. Αποτελεί συνεπώς για εμάς ένα καίριο ζήτημα και η αναπροσαρμογή που ζητούμε στους όρους πρέπει να ενσωματωθεί στις τελικές συμβάσεις», τόνισε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει σχετικό διάβημά του στο αρμόδιο Υπουργείο.

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος με τους Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομο και Ζακύνθου κ. Διονύσιο.
Ο Θ. Γαλιατσάτος με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο

Χαιρετισμός Χαιρετισμός της βουλευτή στην Ημερίδα «Αναπτυξιακές προοπτικές για το Ν. Ιόνιο»


Η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακές προοπτικές για το Νότιο Ιόνιο»:

Αξιότιμοι διοργανωτές,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της ημερίδας «Αναπτυξιακές προοπτικές για το Νότιο Ιόνιο» εδώ στη Ζάκυνθο, σε μία ιδιαίτερα θετική συγκυρία: Μετά το Αναπτυξιακό Συνέδριο των Ιονίων Νήσων και πριν την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων στη χώρα μας που όπως όλα δείχνουν, θα επιτευχθεί μετά από πολλές θυσίες του ελληνικού λαού το καλοκαίρι του 2018. Έρχεται να προστεθεί στη συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και το μοντέλο ανάπτυξης στη «μεταμνημονιακή εποχή», καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν πως το 2018 θα είναι σταθμός στην πορεία για την ανάκαμψη της χώρας.

Υπάρχει λοιπόν πλούσιος προβληματισμός για το πώς θέλουμε την ανάπτυξη του τόπου μας, των νησιών μας και πώς θα συμβάλουμε από την πλευρά μας σ’ αυτή την προσπάθεια.

Ως νησιωτική Περιφέρεια, τα βασικά προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις είναι αυτά που πηγάζουν απ’ αυτή καθ’ αυτή τη νησιωτικότητα : Υποστελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών, των δομών Υγείας, Παιδείας, Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη, αναγνώριση της εποχικότητας στους βασικούς αναπτυξιακούς τομείς. Είναι γνωστό ότι τα πολλά Αναπτυξιακά Σχέδια στηρίζονται σε πληθυσμιακά στοιχεία των μόνιμων κατοίκων, ενώ κατά τους θερινούς μήνες αυτά τα δεδομένα διαφοροποιούνται σημαντικά.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας γνωρίζει μια ραγδαία αύξηση του τουρισμού η οποία δεν έχει μόνο συγκυριακά χαρακτηριστικά αλλά και δομικές αλλαγές στις τουριστικές υποδομές και το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν. Γνωρίζουμε ότι οι τουριστικές δραστηριότητες είναι υδροβόρες. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το ψηλό ύψος βροχής των νησιών μας και να επανασχεδιάσουμε τον κύκλο του νερού: Πηγή ή αφαλάτωση-δίκτυο-διαχείριση αποβλήτων, αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών για εξοικονόμηση.

Η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τα Ιόνια έχουν την ευτυχία εξ αιτίας του σπάνιου γεωμορφολογικού τους ανάγλυφου να έχουν απεριόριστες δυνατότητες στην ανάδειξη τοπικών πλεονεκτημάτων και ιδιαιτεροτήτων. Η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά βρίσκονται στην πλέον σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των γεωμορφολογικών τους ιδιαιτεροτήτων.

Επιπλέον, σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη θα έδινε η αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα και η σύνδεσή του με τον τουρισμό, με την προβολή των τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας όπως λάδι – κρασί – μέλι – όσπρια – βότανα.

Τέλος, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πλούσια πολιτιστική και μουσική μας παράδοση αναδεικνύοντας τις χορωδίες, τις μαντολινάτες, τις μπάντες και το θέατρο, στελεχώνοντας και οργανώνοντας τους αρχαιολογικούς μας χώρους και αναστηλώνοντας τα σεισμόπληκτα ιστορικά μνημεία.

Είμαι βέβαιη ότι σ’ αυτή τη συνάντηση θα προκύψουν ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αναμένουμε προτάσεις, ιδέες και λύσεις για την περιοχή μας, να ακούσουμε, να διασταυρώσουμε απόψεις, να προβληματιστούμε και να χαράξουμε νέες διαδρομές.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.