«Μπουγιουρντί» 4,3 εκατομμυρίων Ευρώ στους τρεις νέους δημάρχους!

Νίκος Παπαθεοδώρου

Με μια απόφαση-βόμβα του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νικολάου Παπαθεοδώρου δημιουργούνται νέα δεδομένα στην εκλογική μάχη λίγο πριν φτάσουμε στις κάλπες.

Ο κ. Παπαθεοδώρου με την 24802 & 20352/14-5-2019 απόφαση του (ΑΔΑ: ΨΩ0ΤΟΡ1Φ-7ΔΞ) ακύρωσε την 424/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Τροποποίηση συστατικής πράξης ΔΕΥΑΚ ως προς το άρθρο 6 με τίτλο «ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ».

Η υπόθεση αφορά την περιβόητη κεφαλαιοποίηση των οφειλών της ΔΕΥΑ προς τον Δήμο που φθάνουν στο υπέρογκο ποσόν των 4.315. 441,11 ευρώ και προέρχονται από την μη απόδοση των εισπραχθέντων (από τη ΔΕΥΑ) τελών για την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων (των οποίων η μεταφορά τους στη ΔΕΥΑ εκκρεμεί …τα 9 χρόνια της θητείας Παρίση) και την πληρωμή του αντίστοιχου ποσού από τον Δήμο.

Στην απόφασή του ο Συντονιστής και μετά από αλληλογραφία με το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι η νόμιμη μέθοδος είναι η πληρωμή των οφειλών μόνο με μηνιαίες δόσεις όχι παραπάνω από 10 χρόνια.

Η υπόθεση είχε έλθει στην επιφάνεια από τα τέλη του 2017 και η επίμαχη απόφαση που ακυρώθηκε πάρθηκε στις 28/12/2018 με αποτέλεσμα να προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης χρονιάς σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Βασίλη Ρουχωτά και του Νίκου Ανουσάκη προέδρου της ΔΕΥΑΚ με τον πρώτο να υποστηρίζει τον παράνομο χαρακτήρα της απόφασης και τον δεύτερο να υπεραμύνεται της νομιμότητά της.

4 ½ μήνες μετά, φαίνεται να δικαιώνεται ο Βασίλης Ρουχωτάς και σήμερα υποψήφιος Δήμαρχος Ληξουρίου!

Εκτός όλων των άλλων που σηματοδοτεί η απόφαση Παπαθεοδώρου είναι δύο τα σημαντικά γεγονότα:

Το πρώτο ότι κληρονομείται στους επόμενους τρεις δημάρχους μια μεγάλη οφειλή 4,3 εκατομμυρίων ευρών και η υποχρέωση να βρούνε τη λύση.

Το δεύτερο ότι η υπόθεση αφορά ναι μεν την Δημοτική Αρχή Παρίση αλλά σε αυτήν εμπλέκεται και …ο υποψήφιος δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος ως πρώτος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ την περίοδο 2011 -2012 όταν είχε αγαστή συνεργασία με τον Αλ. Παρίση και τον Διον. Λυκούδη, το οποίο είχε αντιπρόεδρο στο Επιμελητήριο.

Η υπόθεση των οφειλών της ΔΕΥΑ στο Δήμο ξεκίνησε την περίοδο της θητείας Μιχαλάτου ο οποίος και παρέδωσε οφειλή 792.734,95 ευρώ (!) σύμφωνα με την 39278/11.12.2017 επιστολή του Δήμου προς τους ορκωτούς λογιστές που τον Δεκέμβριο του 2017 είχαν συντάξει σχετική έκθεση.

Επίσης στην υπόθεση εμπλέκεται ο διάδοχος του Μιχαλάτου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ την περίοδο 2013 – (8ος μήνας) 2014 Σπύρος Κουνάδης ο οποίος και παρέδωσε στον Νίκο Ανουσάκη οφειλή 1.26.137,57 ευρώ σύμφωνα πάντα με την ίδια πιο πάνω επιστολή του Δήμου. Η είδηση στα τωρινά βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Κουνάδης είναι …υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Μιχαλάτο στις επερχόμενες εκλογές.

Και τέλος, ένα ακόμη στοιχείο δημιουργεί επί πλέον προβλήματα στο Μιχαλάτο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όταν ένας εκ των συμβούλων που προσέφυγαν κατά της 424/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και δικαιώθηκαν είναι …ο επίσης υποψήφιος με τον Μιχαλάτο Σπύρος Σαμούρης!

Πολύ περισσότερο τα παραπάνω γεγονότα δημιουργούν προβλήματα στον Μιχαλάτο, όταν ο ίδιος με τους τέσσερεις συνεργάτες του στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/12/2018 τους Μινέτο, Θωμά (και αυτοί υποψήφιοι του σήμερα), Μενάγια (υποψήφιος με τον Παρίση) και Αραβαντινό (υποψήφιος δήμαρχος Ληξουρίου) …υπερψήφισαν με τους συμβούλους της παράταξης του Παρίση την απόφαση που ακυρώθηκε!

Συμπερασματικά:

Ουδείς γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι πλέον με την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά σίγουρα Παρίσης και Μιχαλάτος έχουν άλλο ένα βάρος στην πλάτη τους, άλλη μία υπόθεση-φωτιά, που ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νέοι δήμαρχοι θα έχουν ένα ακόμη πονοκέφαλο να βρούνε πως θα ξοφλήσουνε το χρέος της ΔΕΥΑ στον Δήμο των 4.315.441,11 ευρώ!

Το έγγραφο της ακύρωσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Παπαθεοδώρου, που ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη ρύθμιση των χρεών της ΔΕΥΑΚ.