Μεταξύ σοβαρού και αστείου, οι περί τον δήμαρχο έχουν βαλθεί …να τον ξεκάνουν!

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση…

Τι να πρωτοθυμηθείς…

Θα σταθούμε στις τελευταίες υποθέσεις.

Σκάνδαλο Σικυών και Πόρισμα Ελέγχου Επιθεωρητών.

Ο φάκελος του Σκανδάλου Σικυών και της κληρονομιάς Τυπάλδου έχει πλήθος γκρίζων σελίδων στο κεφάλαιο του χειρισμού της υπόθεσης στην θητεία Παρίση και οι Μεγαρίτες έχουν επιλέξει την αδιαφάνεια και τη μυστικότητα.

Ο δε χειρισμός της υπόθεσης από τους Μεγαρίτες του ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) στο Δήμο Κεφαλονιάς όπως έχουμε εξηγήσει τελευταία, είναι …για γέλια και για κλάματα την ώρα που ο δήμαρχος και δύο στενοί του συνεργάτες (Ματιάτος, Σαββαόγλου) βρίσκονται στον προθάλαμο του εισαγγελέα.

Η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει ο Παρίσης και οι συνεργάτες του, είναι οφθαλμοφανής και μόνο οι παρατρεχάμενοι του δεν την αντιλαμβάνονται.

Αντί λοιπόν ο πάλαι ποτέ Γνήσιος να πάρει επάνω του και τις δύο υποθέσεις, άφησε τον χειρισμό τους στους …διπλανούς, τους πισινούς και τους παραμπαστούς.

Κοινό σημείο της Μεγαρίτικης τακτικής και στις δύο υποθέσεις …«η μπάλα στην κερκίδα» και ο φτηνός αντιπερισπασμός …«αφήστε τι κάνουμε εμείς, δείτε τι κάνανε οι προηγούμενοι»!!!

Ναι έτσι ακριβώς. Για το καθεστώς Παρίση- Λυκούδη, που περπατάει στον όγδοο χρόνο της δημοτικής του θητείας κι έχει γίνει πιο παλιό και από όλα τα παλιά, για όλα τα στραβά και ανάποδα του φταίνε …«οι προηγούμενοι»!!!

Αφορμή για όλους αυτούς τους προβληματισμούς αποτέλεσε η 5/8-1-2018 απόφαση του δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση (ΑΔΑ: 6ΥΤ3ΩΕ5 -Η4Ζ) με την οποία αναθέτει σε ένα υπάλληλο του Δήμου «να διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για την ανεύρεση τυχόν ευθυνών μονομελών ή συλλογικών οργάνων» για δύο υποθέσεις που θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Συνοπτικά το ιστορικό:

  1. Με την 8265/08-06-10 απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων βγήκε από το ΕΣΠΑ το έργο του πρώην Δήμου Αργοστολίου «Ασφαλτόστρωση δημοτικών οδών» γιατί το φυσικό αντικείμενο που υλοποιήθηκε δεν συμπίπτει με το εγκεκριμένο.

Μετά από τέσσερα χρόνια με την απόφαση 39290/6019/30-7-2014 (ΑΔΑ: Ω1ΥΑΦ-6ΟΦ) του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Δένδια καταλογίζεται το ποσόν των 280.000 ευρώ που είχε δοθεί για το έργο στο Δήμο Κεφαλονιάς που είχε εν τω μεταξύ διαδεχτεί τον Δήμο Αργοστολίου.

Παρομοίως με την 3042/31-08-10 απόφαση του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων βγήκε από το ΕΣΠΑ το έργο του πρώην Δήμου Ερίσου «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ)» γιατί δεν υλοποιήθηκε στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος.

Οπως και με το προηγούμενο έργο, μετά από τέσσερα χρόνια με την απόφαση 39304/6020/ 30-7-2014 (ΑΔΑ; ΩΦ8ΑΦ-Δ0Χ) του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Δένδια καταλογίζεται το ποσόν των 175.417,80 ευρώ που είχε δοθεί για το έργο στο Δήμο Κεφαλονιάς που είχε εν τω μεταξύ διαδεχτεί τον Δήμο Ερίσου.

Εν ολίγοις

Το 2014 καταλογίστηκαν στο Δήμο Κεφαλονιάς να επιστρέψει 455.417,80 ευρώ για δύο έργα των πρώην Δήμων Αργοστολίου και Ερίσου για παρατυπίες στην υλοποίηση τους.

Πρώτη επισήμανση: Τα δύο έργα απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ Ιούνιο και Αύγουστο του 2010 προεκλογική περίοδο εκείνης της χρονιάς.

Δεύτερη επισήμανση: Οι αποφάσεις καταλογισμού βγήκαν 3 ½ χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αλέξανδρου Παρίση στις 30 Ιουλίου 2014.

Τρίτη επισήμανση: Οι καταλογισμοί έγιναν από …τον «αδελφό» Νίκο (Δένδια) και όχι κανά Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποδειχθεί για άλλη μία φορά πως είναι μύθος η περιβόητη «γροθιά στο τραπέζι» του Γνήσιου και …οι υψηλές γνωριμίες του.

  1. Ξαφνικά η επανεκλεγείσα Δημοτική Αρχή Παρίση στις 2/12/2014 μετά από τρεις μήνες της νέας δημοτικής περιόδου και …τέσσερα χρόνια από το ξεκίνημα της πρώτης δημοτικής περιόδου (!) με την 502/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: 7ΗΓ6ΩΕ5-Ξ4Λ) μετά από εισήγηση της προέδρου και αντιδημάρχου Σοφίας Γαρμπή αποφασίζει «Την διερεύνηση τυχόν ευθυνών μονομελών ή συλλογικών οργάνων των παραπάνω υποθέσεων απένταξης Πράξεων από το ΕΣΠΑ των πρώην Δήμων Αργοστολίου και Ερίσου υπηρεσιακά, ώστε να εξακριβωθούν οι λόγοι που από τους πρώην Δήμους απεμπολήθηκαν τα δικαιώματα για προσβολή των ανωτέρω αποφάσεων, οι οποίες εντέλει επιβάρυναν το Δήμο Κεφαλλονιάς στην επιστροφή των χρημάτων αυτών».

Τέταρτη παρατήρηση: Και σαν να μην έφταναν τα 4 χρόνια που είχε στον πάγο την υπόθεση η Δημοτική Αρχή Παρίση αρχίζει να πληρώνει τις δόσεις για την επιστροφή των χρημάτων …έξι ακόμα μήνες αργότερα με την 1η δόση να πληρώνεται τελικά στις 19/5/2015 και ως αποτέλεσμα του ανεύθυνου χειρισμού της υπόθεσης και των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων ο Δήμος υποχρεώνεται …σε προσαυξήσεις (πρόστιμα)!

  1. Επρεπε να περάσουν άλλα τρία χρόνια (και κάτι) προκειμένου ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης να υλοποιήσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που ελήφθη στις 2/12/2014 με την 5/2018 απόφασή του και να αναθέσει στον κ. Γεράσιμο Παυλάτο, προϊστάμενο της ∆/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ∆ήμου Κεφαλονιάς την διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση.

Πέμπτη παρατήρηση: Ο δήμαρχος ορίζει, αν δεν το καταλάβατε…, έναν υπάλληλο του Δήμου να διερευνήσει τυχόν ευθύνες πρώην δημάρχων, αντιδημάρχων («μονομελή» όργανα) ή των τότε δημοτικών συμβουλίων, Οικονομικών Επιτροπών («συλλογικά όργανα»)!!!

Δεν έχει ξαναγίνει ! Ενας υπάλληλος να ελέγχει αιρετούς!

Εκτη παρατήρηση: Ο δήμαρχος υπόγραψε προφανώς …ό,τι του πάσαραν (ως συνήθως άλλωστε…) και δεν πήρε χαμπάρι ότι αυτή την πρωτοφανή απόφαση τη στηρίζει σε δύο …άσχετες με την υπόθεση νομικές διατάξεις.

Το άρθρο 58 Ν. 3852/2010 το οποίο έχει να κάνει με …τις αρμοδιότητες του δημάρχου και του Ν. 3584/07 ο οποίος είναι …ο Κώδικας των δημοτικών υπαλλήλων!!!

Στην ουσία τώρα της απόφασης του Δημάρχου

Αν κάποιοι «απεμπόλησαν τα δικαιώματα για προσβολή των ανωτέρω αποφάσεων, οι οποίες εντέλει επιβάρυναν το Δήμο Κεφαλονιάς στην επιστροφή των χρημάτων αυτών» προφανώς και δεν προέρχονται από τους πρώην Δήμους Αργοστολίου και Ερίσου αλλά από …τον Δήμο Κεφαλονιάς και οι οποίοι επιβάρυναν επί πλέον με προσαυξήσεις τον Δήμο με τους ατυχέστατους χειρισμούς τους!!!

Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους:

Πρώτον, η απένταξη των δύο έργων έγινε μέσα στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2010 που οι Δήμοι χειρίζονται καθαρά υπηρεσιακές-τυπικές υποθέσεις και σε κάθε περίπτωση αν υπήρξε ολιγωρία ήταν για …τέσσερεις μόνο μήνες!

Δεύτερον και σημαντικότερο του προηγουμένου, ο Δήμος Κεφαλονιάς είχε μπροστά του 3 ½ (και) χρόνια από την 1η Ιανουαρίου 2011 που ανέλαβε ο Παρίσης μέχρι τις 30/7/2014 που «ο αδελφός» Νίκος (Δένδιας) έκανε τον καταλογισμό, να κάνει αυτά που σήμερα κατηγορεί τους προηγούμενους ότι δεν έκαναν σε …4 μήνες και να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου !!!

Και όχι μόνο δεν έγινε τίποτα σε 3 ½ ολόκληρα χρόνια, αλλά έρχεται τώρα ο δήμαρχος να υλοποιήσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής τις 2/12/2014 με καθυστέρηση …τριών (και) χρόνων από τη λήψη της σχετικής απόφασης!!!

Συνολικά δηλαδή η Δημοτική Αρχή Παρίση έκανε …7 χρόνια για να αρχίσει να ψάχνει ποιος και τι φταίει και πάντως …όχι η ίδια !

Και σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα τερατώδη γεγονότα, βάζει κι από πάνω ο δήμαρχος …έναν υπάλληλο του Δήμου να διερευνήσει τυχόν ευθύνες των πρώην δημάρχων!!!

Το συμπέρασμα όλων των μοναδικών και ανήκουστων παραπάνω γεγονότων είναι ένα:

Με παιδαριώδεις ενέργειες αντιπερισπασμού οι Μεγαρίτες προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα της τρέχουσας τοπικής πολιτικής επικαιρότητας από τις συνέπειες του πορίσματος του ελέγχου των επιθεωρητών.

Τρέχουν ίσως και για να προλάβουν …τα όσα ακόμη δεν έχουν έλθει.

Γι’ άλλη μία φορά ευθύνονται …«οι προηγούμενοι» και πάντως όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους.

Το μόνο όμως που επιτυγχάνουν είναι αφενός να εκδηλώνουν κραυγαλέα μάλιστα τον πανικό τους και αφετέρου να εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον δήμαρχο φθάνοντας ακόμη και να τον ρίχνουν στο καναβάτσο που οι ίδιοι στρώνουν…

Υ.Γ. Ο Αγιούλης να βάλει το χέρι του και να μην μας πάρουν χαμπάρι και πάλι έξω από την Κεφαλονιά και ξαναγίνουμε ανέκδοτο σε όλη την Ελλάδα.

Που έχει ξανακουστεί δημοτικός υπάλληλος να διεξάγει προκαταρκτική εξέταση σε βάρος …αιρετών;

Που έχει ξανακουστεί κάποιος δήμαρχος να ζητάει τα ρέστα από τους προκατόχους του γιατί ολιγώρησαν 4 μήνες όταν ο ίδιος για …7 χρόνια αδρανεί και ο Δήμος χρεώνεται πρόστιμα;

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής από τις 2/12/2014 που ορίζει διερεύνηση ευθυνών για τον καταλογισμό που ο δήμαρχος αποφάσισε να εφαρμόσει …προχθές!