Νέος σάλος ξέσπασε την Κυριακή στα νησιά μας από δημοσίευμα της κυριακάτικης αθηναϊκής εφημερίδας «Documento», σύμφωνα με το οποίο η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της διαφθοράς και το Σωμα Επιθεωρητών-ελεγκτών Δημόσιας Διοίηκησης (ΣΕΔΔ) αποδίδουν σοβαρές ευθύνες για παράνομους διαγωνισμούς που διενήργησε ο Δήμος Κεφαλονιάς.

Σε έκθεσή τους οι Ελεγκτές καταλογίζουν ευθύνες στην αντιδήμαρχο Οικονομικών Σοφία Γαρμπή, στον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και νυν πρόεδρο του ΟΚΑΠ Γεράσιμο Παπαναστασάτο, στον πρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ Άγγελο Κωνσταντάκη, στον αντιδήμαρχο Ηλία Κουρκουμέλη και τον εντεταλμένο για θέματα Αιγιαλού και Παραλίας Νίκο Παπαδάτο.

Οι ανωτέρω ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, δεν κατάρτισαν τους όρους ανοικτού διαγωνισμού το 2017 για παραχώρηση σε ιδιώτες σειράς παραλιών της Κεφαλονιάς, με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες.

Ενας εκ τον συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή, για παράνομο διαγωνισμό, γεγονός που είχε ως συνέπεια να αποκλειστεί και να προκληθεί ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ερωτηματικά εγείρονται και για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, δεν έλεγξε ως όφειλε τους όρους του διαγωνισμού.

Ολόκληρο το κείμενο της εφημερίδας «Documento» έχει ως ακολούθως:

Ρεπορτάζ

Μάκης Νοδάρος

Εν συντομία

Σοβαρές ευθύνες για παράνομούς διαγωνισμούς αποδίδει σε πέντε στελέχη της «γαλάζιας» δημοτικής αρχής Κεφαλονιάς -ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβούλίου και δύο αντιδήμαρχοι- έκθεση ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Διαφθοράς και του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Να σημειωθεί ότι και ο «γαλάζιος» δήμαρχος ελέγχεται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες για άλλες υποθέσεις.

Γιατί ενδιαφέρει

Διαγωνισμοί που διενεργούνται με παράτυπες και παράνομες διαδικασίες αποβαίνούν σε βάρος και του δημοσίου και των ιδιωτών.

Μία ακόμη περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς αιρετών αυτοδιοικητικών παραγόντων της «γαλάζιας» παράταξης του ήδη ελεγχόμενου από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση καταγράφεται στην υπ’ αριθμ. 153/Π/2018 έκθεση ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Διαφθοράς και του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2018. Η έκθεση διαβιβάζεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλονιάς και στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών στους εμπλεκομένων. Η έρευνα του ΣΕΕΔΔ πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Κεφαλονιάς και στην Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, για την οποία όμως, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν προέκυψε κάτι μεμπτό. Οι ελεγκτές στην έκθεσή τους -την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα- καταλογίζουν ευθύνες στους:

1) Γαρμπή Σοφία, ανπδήμαρχο Οικονομικών και πρόεδρο οικονομικής επιτροπής,

2) Κουρκουμέλη Ηλία, αντιδήμαρχο,

3) Παπαναστασάτο Γεράσιμο, πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και σήμερα πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας (ΟΚΑΠ).

4) Κωνσταντάκη Αγγελο, πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμού Κεφαλλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ), και

5) Παπαδατο Νικόλαο, δημοτικό σύμβουλο -εντεταλμένο σύμβουλο μέριμνας και διαχείρισης θεμάτων αιγιαλού και παραλίας. Οι ανωτέρω, σύμφωνα με τους επιθεωρητές-ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 72 του ν. 3852/2010, με απόφασή τους δεν κατάρτισαν τους όρους διακήρυξης ανοικτού διαγωνισμού το έτος 2017, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν 270/ 1981, ήτοι με την κείμενη νομοθεσiα.

Η υπόθεση έχει να κάνει με τους ανοιχτούς διαγωνισμούς για την παραχώρηση σε ιδιώτες σειράς παραλιακών τμημάτων με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες. Ενας εκ των συμμετεχόντων στη διαδικασία κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για μη νόμιμο ανοιχτό διαγωνισμό ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από τον αποκλεισμό του, και την πρόκληση ζημίας για το ελληνικό δημόσιο.

Ο ιδιώτης κατήγγειλε ότι ενώ με βάση τον νόμο (όρθρο 6 του ΠΔ 270/1981) εάν δεν προσέλθει ο πλειοδότης του διαγωνισμού να υπογράψει τον διαγωνισμό πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία, η αρ-μόδια επιτροπή του Δήμου Κεφαλονιάς με μη νόμιμο τρόπο ανακήρυσσε πλειοδότη τον επόμενο στη σειρά, ακύρωνε τις άλλες προσφορές και αναδείκνυε τελικά πλειοδότη τον επόμενο στη σειρά ο οποίος παραιτούνταν για κάποιους λόγους, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να καταχυρωθεί στο πρόσωπο που έδωσε την αρχική και πιο χαμηλή προσφορά! Το παράδοξο είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, όπως σημειώνεται στο πόρισμα (σελίδα 24), «ουδέποτε έλεγξε ως προς το περιεχόμενο των όρων του διαγωνι-σμού, καθώς Θεωρήθηκε εκτελεστό μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 30 ημερών που προβλέπεται»!

«Διαπιστώθηκε ότι από το σύνολο των δημοπραστών που έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα, μόνο σος τρεις ελεγχόμενες θέσεις υποβλήθηκε δεύτερη κατά σειρά μια τόσο υψηλή πρoσφορά, η οποία ανέστειλε την πορεία της πλειοδοσίας και στη συνέχεια ο πλειοδότης αυτής υπαναχώρησε με αποτέλεσμα την κατακύρωση της δη-μοπρασfας στον πρώτο κατά σειρά συμμετέχοντα. αναφέρει στην έκ-θεση ελέγχου το ΣΕΕΔΔ.

Αμαρτωλό παρελθόν

Οι νέες αποκαλύψεις για τα παρατράγουδα της «γαλάζιας» δημοτικής αρχής Κεφαλονιάς έρχονται περiπου έναν μήνα μετd το «ξεσκόνισμα» που έκαναν τα ειδακά κλιμάκια των ελεγκτών του Δήμου Κεφαλονιάς με απόφαση του ειδικού γραμματέα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμη  της Διαφθοράς Δημοσθένη Κασσαβέτη, ο οποίος ενέκρινε και τις μετακινήσεις των ελεγκτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί επιθεωρητές έκαναν φύλλο και φτερό δεκάδες φακέλους κι υποθέσεις που σχετίζονται με το 235/Α/2017 «εμπιστευτική» έκθεση ελέγχου του ΣΕΕΔΔ της οποίας έφερε στο φως της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες εφημερίδα Documento. Η έκθεση, παραδόθηκε τον Νοέμβρη του 2017 επέρριπτε σοβαρότατες ευθύνες στον νυν δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλ. Παρίση για μη νόμιμες απευθείας αναθέσεις, αποφάσεις και εγκρίσεις μελετών αξίας άνω τον ενός εκατο μυρίου ευραράλληώ.

Παράλληλα επέρριπτε ευθύνες και στον νυν αντιδήμαρχο Σπυρίδωνα Ματιάτο, ενώ για τον πρώην αναπληρωτή δημάρχου Σάββα Σαββαόγλου οι ελεγκτές -όπως αναφέρουν- δεν αναζητoύν πυθαρχικές ευθύνες καθότι δεν έχει πλέον την ιδιότητα του αιρετού οργάνου. Για την παραβατική συμπερυπεριφορά της «γαλάζιας» δημοτικής αρχής στην Κεφαλονιά και με αφορμή απποκαλύψεις του Documento, έχουν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλ. Παρίσης έχει ζητήσει την ποινική δίωξη των επιθεωρητών-ελεγκτών του ΣΕΕΔΔ για τη διαρροή του πρώτου αποτελέσματος στην εφημερίδα.

 

Η έκθεση των ελεγκτών για το Δήμο Κεφαλονιάς…
Ο τίτλος του ντοκουμέντου στην εφημερίδα «Documento»
Aλ. Παρίσης
Σοφία Γαρμπή

Περιμένοντας το Πειθαρχικό


Για το θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς αιρετών στον Δήμο Κεφαλονιάς ρωτήθηκε από το Documento ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Νικόλαος Παπαθεοδώρου.

Οπως ανέφερε ο συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της Κεφαλονιάς έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο για τα περαιτέρω και το ζήτημα βρίσκεται στον πρόεδρο του πειθαρχικού για σχετική γνωμοδότηση.

Σε ερώτηση της εφημερίδας γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες τον πειθαρχικού ελέγχου όπως αυτός προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο που αποτελείται και από δικαστές συνεδριάζει μόνο δυο τρεις φορές ετησίως.