Εγινε των …μπάζων το κάγκελο!

* Παρέμβαση ΕΒΕΚΙ για μπάζα και «Alexandra L.»


Το …χάος με τα μπάζα τελικά συνεχίζει να ταλανίζει το Αργοστόλι, μετά τις εκσκαφές για τα έργα ανάπλασης της πόλης.

Χθες το πρωϊ, ξανάρχισε να “γράφεται” νέος κύκλος μπάζων στο Λιμάνι που είναι εναποθετημένα, όταν, μέσα στη βροχή, φορτηγά, μπουλντόζες και εργάτες άρχισαν να τα διοχετεύουν έξω από τα Δαυγάτα.

Οι κάτοικοι των ξεχασμένων από τη Δημοτική Αρχή Δαυγάτων ξεσηκώθηκαν αστραπιαία, παρεμποδίζοντας την έλευση 5-6 φορτηγών που όδευαν να …ξεφορτώσουν μπάζα εκείνη την ώρα στο χωριό τους, ενώ είχε προηγηθεί το ξεφόρτωμα άλλων τριών φορτηγών και επί τόπου κάλεσαν την Αστυνομία για να ελεγχθεί η νομιμότητα της ρίψης μπαζών έξω από το χωριό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περιπολικό με άνδρες του Α.Τ. Αργοστολίου έσπευσε στο σημείο, ζητώντας όλα τα νόμιμα έγγραφα και άδειες για τη ρίψη μπάζων στο χώρο από τους παρευρισκόμενους εργαζόμενους.

Ο εργοδηγός των έργων παρέδωσε στα αστυνομικά όργανα φάκελο, επικαλούμενος ότι έχει όλα τα νόμιμα έγγραφα και αδειοδοτήσεις, ενώ είπε ότι μεταφέρουν τα μπάζα στο σπαστήρα για επεξεργασία και όχι εναπόθεση.

Τα πρώτα μπάζα που …ξεφορτώθηκαν χθες στα Δαυγάτα, λίγο πριν σταματήσουν την …”επιχείρηση” οι Δαυγάδες και η Αστυνομία

Ο φάκελος, αφού ελέγχθηκε από τους αστυνομικούς διεπιστώθηκε ότι δεν έφερε άδεια εσόδου-εξόδου των οχημάτων και η κατάληξη του χθεσινού …«μπαζοπόλεμου», ήταν να οδηγηθεί ο εργοδηγός του έργου στην Αστυνομία, προκειμένου να πιστοποιηθεί κάθε νομιμότητα της απόφασης για την …μετεγκατάσταση των μπάζων στα Δαυγάτα. Στο Αστυνομικό Τμήμα μετέβησαν και εκπρόσωποι των Δαυγάτων με δικηγόρο, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ωστόσο, η Αστυνομία, σε επικοινωνία που είχε με το αρμόδιο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας διεπίστωσε ότι δεν έχει εκδοθεί άδεια εισόδου-εξόδου οχημάτων στο χώρο και ζητήθηκε εγγράφως να αποσταλούν οι νόμιμες εγκρίσεις.

Τελικά, η διοχέτευση των μπάζων από το Λιμάνι προς Δαυγάτα τελείωσε χθες …άδοξα, έως ότου, Δημοτική Αρχή και Εργολήπτρια Εταιρεία καταθέσουν τις νόμιμες πιστοποιήσεις και άδειες στην Αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι πριν δύο μήνες περίπου το θέμα συζητήθηκε με έντονες αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ελήφθη θετική  απόφαση για την χρήση και αδειοδότηση του συγκεκριμένου χώρου στα Δαυγάτα ως χώρος επεξεργασίας μπαζών, μετά από αίτηση της Εργολήπτρια Εταιρείας, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού. Κατά της απόφασης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δαυγάτων Σπύρος Βαγγελάτος έχει προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στο μεταξύ, σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στο Λιμάνι Αργοστολίου λόγω μπάζων, εν’ όψει της έλευσης του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στο Αργοστόλι μεθαύριο Πέμπτη 18 Απριλίου, αλλά και για την απομάκρυνση του πλοίου “Αλεξάνδρα Λ.”, που ευρίσκεται ελλιμενισμένο αρκετούς μήνες στο Μπαστούνι, χθες το Επιμελητήριο απέστειλε την παρακάτω επιστολή στο Λιμεναρχείο Αργοστολίου:

Προς Λιμεναρχείο Αργοστολίου

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΠΛΟΥΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ

Κατόπιν παραπόνων και ανησυχιών που εκφράστηκαν από μέλη του Επιμελητηρίου μας αναφορικά με τη κατάσταση που επικρατεί στο λιμένα Αργοστολίου λόγω έργων , καθώς και στο χώρο πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων ερωτάσθε:

  1. Αν η πρώτη προγραμματισμένη άφιξη κρουαζιερόπλοιου στις 18/04/2019 θα καταστεί εφικτή στο χώρο που προβλέπεται για τη πρόσδεσή του (μπαστούνι)
  2. Αν σχετίζεται η απομάκρυνση των μπαζών από το χώρο του λιμένος με την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου (όπως δημοσιεύθηκε σήμερα στον τοπικό τύπο), καθώς αυτό θα σήμαινε ότι το πλοίο θα βρίσκεται αρόδου και οι επισκέπτες θα φτάνουν στο λιμάνι με λάντζες, κάτι που είναι επιεικώς απαράδεκτο.
  3. Αν και πότε έχει προγραμματιστεί η απομάκρυνση του πλοίου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Λ» και σε περίπτωση που δεν έχει γίνει αυτό, να μας διευκρινίσετε το λόγο παραμονής του.

Ευελπιστούμε ότι όλα είναι έτοιμα και το πρώτο κρουαζιερόπλοιο θα δέσει με ασφάλεια στο «μπαστούνι», χαρίζοντας μια αξιοπρεπή εμπειρία στους επισκέπτες.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Σταύρος Σπαθής

Ο Γ. Γραμματέας

Χρήστος Καμπανός