ΕΝΑ ΒΡΑΔΙ, πριν από κάμποσα χρόνια, επί Νομαρχίας Μεταξά, έδωσα ξαφνικά εντολή να γίνει παύση εργασιών στον «Ημερήσιο», ενώ η έκδοση της επόμενης μέρας ήταν σχεδόν έτοιμη.

Είπα να φύγουν όλοι από την εφημερίδα (τότε ήμασταν πολλοί!) και κράτησα μόνον δύο συνεργάτες μου.

Ολοι απορούσαν γι’ αυτή την ενέργεια και με ρωτάγανε: «Δεν θα βγει απόψε η εφημερίδα;»

Οι δε τυπογράφοι, μου λέγανε: «Εντάξει, φεύγουμε, αλλά …ποιός θα τυπώσει;»

Τους απάντησα: «Θα τυπώσω, θα διπλώσω και θα μοιράσω εγώ»!..

***

ΤΙ ΕΙΧΕ συμβεί;

Εκείνο το βράδι επρόκειτο να κάνει επίσημες ανακοινώσεις ο αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας ότι ο Τάφος των Τζαννάτων είναι ο Τάφος του Οδυσσέα!

Και, όπως καταλαβαίνετε, η είδηση αυτή που θα έβγαζε ο «Η» στον αέρα δεν έπρεπε να διαρρεύσει!

Περιμέναμε όμως, περιμέναμε, πήγε 12, πήγε 1, πήγε 2, φτάσαμε στις 4 τα χαράματα, αλλά ο Κολώνας δεν έβγαζε καμιά ανακοίνωση.

Ετσι η εφημερίδα τυπώθηκε κανονικά, χωρίς το «λαυράκι».

***

ΘΥΜΑΜΑΙ, τότε ο Λάζαρος Κολώνας και ο νομάρχης Μάκης Μεταξάς, ήτανε σίγουροι ότι ο Τάφος αυτός ανήκει στον Οδυσσέα, πλην η επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε ποτέ, άγνωστο για ποιό λόγο.

Ωστόσο η υποθεση αυτή άρχισε να γίνεται βούκινο, οι Ιθακήσιοι εναντιώθηκαν σ’ αυτήν όπως ήταν φυσικό και σήμερα ο λεγόμενος «Τάφος του Οδυσσέα» στα Τζαννάτα, αποκαλείται απλώς «Μυκηναϊκός Τάφος Τζαννάτων».

***

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ αρχαιολόγος για να πω με σιγουριά κάτι για τον Τάφο. Ωστόσο οι Ιθακήσιοι έχουν ταυτίσει τον Οδυσσέα με την Ιθάκη, όπως και πολλοί Κεφαλονίτες (ακόμα και Παλικισιάνοι) τον έχουν ταυτίσει με τα Τζαννάτα.

Πέραν απ’ όλα αυτά, οι τελευταίες εξαγγελίες μιλάνε για ανάδειξη του Τάφου Τζανάτων (Στ. Τραυλός-ΠΙΝ), αλλά και για πλωτή προβλήτα στο λιμάνι του Πόρου μήκους 60 μ. και πλάτους 2,40 μ. (Θ. Μιχαλάτος-Λιμενικό Ταμείο).

ΑΥΡΙΟ: 

Αποχαιρετισμός 

στο μαγευτικό Πόρο

Εξω από τον Τάφο των Τζαννάτων, ο νού σου πάει στον πολυμήχανο Οδυσσέα!

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Πόρου πιστεύουν ότι ο Τάφος των Τζαννάτων κρύβει το μεγάλο «μυστικό» του Οδυσσέα!