«Έφυγε» στα 88 ο Μαρίνος Γερουλάνος, ο ιδρυτής των «Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς»

Μ. Γερουλάνος

Εφυγε από τη ζωή στα 88 του χρόνια ο Μαρίνος Γερουλάνος, πατέρας του πρώην υπουργού και στελέχους του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου.

Ο Μαρίνος Γερουλάνος ήταν αρχαιολόγος και είχε διατελέσει πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη. Γεννήθηκε στο Καλαμάκι Αττικής και ήταν γιος του Ιωάννη Γερουλάνου και της Δέσποινας Στρέιτ. Από την πλευρά του πατέρα του ήταν εγγονός του Ληξουριώτη γιατρού Μαρίνου Γερουλάνου, ενώ από την πλευρά της μητέρας του εγγονός του Γεωργίου Στρέιτ, δισέγγονος του Στέφανου Στρέιτ και ανιψιός του πρωθυπουργού Δημητρίου Μάξιμου.

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Εργάστηκε ως μηχανικός και το 1981 ίδρυσε επιχείρηση Ιχθυοτροφείων στην Κεφαλονιά, της οποίας ήταν πρόεδρος επί σειρά ετών. Είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Guelf του Καναδά.

Το 1961 διορίστηκε ιδιαίτερος γραμματέας του Βασιλέως Παύλου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1964, ενώ την περίοδο 1964-1967 ήταν τελετάρχης του Βασιλέως Κωνσταντίνου. Την περίοδο 1967-1974 διετέλεσε αυλάρχης της Βασίλισσας Αννας Μαρίας. Κατά τη μεταπολίτευση διορίστηκε Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του Υπουργείου Συντονισμού (1976-1981). Τιμήθηκε με τη διάκριση «Global 500» των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης ήταν μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

Ηταν παντρεμένος με την Αιμιλία Καλλιγά, πρόεδρο του Μουσείου Μπενάκη και είχε τέσσερα παιδιά μεταξύ των οποίων και τον Παύλο Γερουλάνο.

Η κηδεία του Μαρίνου Γερουλάνου έγινε χθες από το Α’ Κοιμητήριο Αθηνών. Παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο τ. βασιλιάς Κωνσταντίνος με την Αννα-Μαρία και το γιό τους Παύλο και πολύς κόσμος.

Ο «Η» στέλνει στους οικείους του εκλιπόντος τα θερμά του συλλυπητήρια.

Ο Μαρίνος Γερουλάνος με τη σύζυγό του Αμαλία Καλλιγά
Π. Γερουλάνος