ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ανάρπαστες με όλη την σημασία της λέξεως είναι οι γρανίτες του εμβληματικού οπωροπωλείου «United Brothers Fruit Market» στην Αστόρια, το οποίο οι New York Times το έχουν ανακηρύξει «Παρθενώνα για Φρούτα και Λαχανικά».
Και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός ότι παράγονται από χυμό φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών και ο δεύτερος σχετίζεται με την μεγάλη ποικιλία των φρούτων.
Την τιμητική τους έχουν οι γρανίτες καρπουζιού, οι γρανίτες λεμονιού, οι γρανίτες μήλου, οι γρανίτες ανανά, οι γρανίτες μάνγκο, οι γρανίτες πεπονιού Honey Dew, οι γρανίτες φράουλας, οι γρανίτες φράουλας / μπανάνας, οι γρανίτες πεπονιού κανταλούπε και οι γρανίτες αχλαδιού.
Τόσο η εκχύμωση των φρούτων, όσο και η παραγωγή της γρανίτας γίνονται με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό ακολουθώντας αυστηρά κριτήρια και πληρούν πλήρως τις προδιαγραφές της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Ο (Κεφαλονίτης) ιδιοκτήτης του οπωροπωλείου Τομ (Αναστάσιος) Κουρκουμέλης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του πρωτοποριακού «Juice Bar» (Χυμοπωλείου) και τόνισε ότι προ επτά περίπου ετών, όταν συνέλαβε την ιδέα για την δημιουργία του δεν μπορούσε να ποτέ φανταστεί την απήχηση.
Και δεν αρκέστηκε μόνο με την παραγωγή χυμών φρούτων και λαχανικών, αλλά ξεκίνησε την παραγωγή τσαϊού μήλου για το φθινόπωρο, του χειμώνα και της άνοιξης και των γρανιτών για την θερινή περίοδο.
Το «United Brothers Fruit Market» είναι ένα από τα εμβληματικά καταστήματα της ελληνοκρατούμενης Αστόριας. Ο ιδιοκτήτης του Τομ (Αναστάσιος) Κουρκουμέλης «έχει χάσει τα κλειδιά του», όπως είθισται να λένε οι Αμερικανοί συμπολίτες μας και είναι ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες του χρόνου. Ο ιδιόκτητος χώρος στάθμευσης αποτελεί ένα επί πλέον μεγάλο ατού, ειδικά για τα δύο τελευταία χρόνια που στην Αστόρια που μειώθηκαν δραστικά οι χώροι στάθμευσης, διότι μετατράπηκαν σε χώρους εστίασης για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το «United Brothers Fruit Market» για τέσσερις και πλέον δεκαετίες βρίσκεται στην συμβολή της 33ης Οδού και της 30ής Λεωφόρου και είναι μάρτυρας των δημογραφικών και άλλων αλλαγών που συντελέστηκαν και συντελούνται στην Αστόρια και οι οποίες δεν κατάφεραν να αλλοιώσουν τον ελληνικό χαρακτήρα της Μέκκας του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης.
Το οπωροπωλείο απέχει δύο τετράγωνα από τον σταθμό της 30th Avenue και τρία τετράγωνα από την Πλατεία Αθηνών της Αστόριας, το μοναδικό μνημείο της παρουσίας του ελληνισμού της Νέας Υόρκης που φέρει την σφραγίδα του αειμνήστου Ντένη Συντήλα και δεκάδων άλλων συνιδρυτών της ομώνυμης διοικούσας επιτροπής και είναι προϊόν της γενναιοδωρίας των ομογενών.
Ο Τομ Κουρκουμέλης δεν είναι απλά και μόνο ένας εξαίρετος καταστηματάρχης, αλλά και ο άνθρωπος που έχει αλλάξει την εικόνα της αγοράς ακινήτων της Αστόριας και εισήγαγε την ελληνική τεχνοτροπία και αρχιτεκτονική στην Αστόρια.
Η 30ή Λεωφόρος από την 21η Οδό μέχρι και την 57η Οδό είναι η εμπορική λεωφόρος με τα περισσότερα ελληνικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ. Πρόσφατη έρευνα είχε αποδείξει ότι οι ομογενείς δεν κατέχουν μόνο την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αλλά και την πλειοψηφία των κλειδιών των ακινήτων στην μείζονα περιοχή της 30ής Λεωφόρου.
Ο Τομ Κουρκουμέλης και το «United Brothers Fruit Market» έχουν διακριθεί και βραβευτεί για την κοινωνική προσφορά και την εταιρική ευθύνη. Εξ άλλου κάθε λεύκωμα συλλόγου, κοινότητας, σχολείου και των πολιτιστικών φορέων περιέχει τις πολύχρωμες καταχωρήσεις τόσο του ιδιοκτήτη και της οικογένειάς του όσο και των επιχειρήσεών του.
Στις αρχές Οκτωβρίου 2021 το ζεύγος των επιχειρηματιών και φιλανθρώπων Τομ (Αναστασίου) και Κάθυς Κουρκουμέλη, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εξέπληξαν την ομογένεια με την μεγάλη δωρεά για την ανέγερση του νέου πολυώροφου κτιρίου ακριβώς απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό.
Προσέφεραν το ποσό των εκατό χιλιάδων δολαρίων και τα ονόματά τους θα γραφούν με χρυσά γράμματα στον πίνακα των ευεργετών του συγκροτήματος. Η δωρεά αυτή είναι η μεγαλύτερη που έλαβε η κοινότητα στην εποχή του κορωνοϊού και λίγες εβδομάδες μετά την εκκίνηση της ερανικής εκστρατείας για την ολοκλήρωση του εξαώροφου κτιρίου που θα στεγάσει τον πρώτο Βρεφικό Σταθμό και θα παράσχει την δυνατότητα σε 80 περίπου βρέφη να μεγαλώσουν σε ένα ελληνοχριστιανικό περιβάλλον.
(Δ. Τσάκας-Αναμνήσεις)