«Αναβράζουσα» Παιδεία μας!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΣΙΜΩΤΑΣ
Οικονομολόγος Διεθνών Εμπορικών Συναλλαγών

(Δημοσίευση: «Ημερήσιος», 11 Ιουλίου 2006)

➙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ της αναφοράς μου, στην «αναβράζουσα Παιδεία μας» και στα άλυτα προβλήματά της:

➙ ΩΣ ΠΡΟΣ τους διδασκόμενους, είμαι της άποψης, ότι «ήγγικεν η ώρα» πλέον και η ταχύτατη προσαρμογή τους στα διεθνή δεδομένα, επιβάλλεται!

➙ Η ΕΠΟΧΗ κατά την οποίαν το πτυχίον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνέχιζε «εωρούμενον», χωρίς καμία σύνδεση δηλαδή, με την σκληρή πραγματικότητα της απαιτητικής αγοράς, χωρίς να αποτελεί στοιχείον ενός ευρύτερου προγραμματισμού, αλλά και χωρίς ουσιαστικόν αντίκρισμα σε πλείστες όσες περιπτώσεις, παρήλθε ανεπιστρεπτί!

➙ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ μιας «θεσούλας» στον έκπαλαι αδηφάγο και κάθε έννοιας σύγχρονης γνώσης, απόδοσης, και ανταγωνιστικότητας, «ισοπεδωτικόν» Δημόσιον τομέα, πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται ως τόσο σοβαρή και ικανοποιητική ανθρώπινη διασφάλιση και επίτευξη, όσον …η προετοιμασία ένδυσης για συμμετοχή σε επισημότατον δείπνον, με μόνην την προμήθειαν ….φανελίτσας και εσωβρακίου!

➙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ η ριζική αλλαγή νοοτροπίας από μέρους των διδασκομένων. Οι «υπέρ- εξουσίες» και τα παράλογα και ανυπόστατα «δικαιώματα» μπορούν και πρέπει να μετριασθούν στον βωμό της εξοικονόμησης και κάποιου χρόνου, για την εμπέδωση της προβλεπόμενης γνώσης και την απόκτηση ικανοποιητικής εκπαίδευσης.

➙ ΤΟ γενικότερο κλίμα στους χώρους αυτών των Ιδρυμάτων, μπορεί και πρέπει να γίνει ευνοϊκότερο για μάθηση και αποτρεπτικότερο για κάθε άλλη, άσχετη, με την πανεπιστημιακή ιδιότητα, δραστηριότητα.

➙ ΟΙ ΝΕΟΙ μας , ασφαλώς και πρέπει να εργάζονται μερικές ώρες ημερησίως, όπου μπορούν, αλλά και στους ίδιους τους χώρους των σπουδών τους! Έτσι, όπως σε όλες τις άλλες προηγμένες χώρες του πλανήτη μας, θα συνδράμουν τους ταλαίπωρους γονείς των και θα συνηθίζουν στην τίμια εργασία και απόδοση απέχοντες από τα γνωστά και οδυνηρά!

➙ ΑΣ μη συνεχίζουμε, στον βωμόν Ιδεολογιών που δεν επιθυμώ και επί του προκειμένου να χαρακτηρίσω, ας μη συνεχίσουμε, θρασύτατα και ξεδιάντροπα, να εκφράζουμε τους φόβους μας, για την… «απευκταίαν» κατά τα λόγια μας, περίπτωση, κατά την οποίαν τα γνωστά ξένα Πανεπιστήμια θα μας έρθουν, για να …χαμηλώσουν το επίπεδο των εδώ…δικών μας και από …κάθε άποψη…….

➙ ΠΡΟΔΙΔΟΝΤΕΣ, περισσότερον κάθε άλλου, την νεολαία μας, την συνέχειά μας, το μέλλον της Πατρίδος μας, την ψυχή και την πνοήν όλων μας!!!