ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ μετά από κυοφορία αρκετών μηνών, ο συγκεντρωτικός πίνακας αποτελεσμάτων αξιολόγησης της πρόσκλησης χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων για τη δράση «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020», που είχε προκηρύξει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με πλαφόν επιδότησης.

Η απόφαση της περιφερειάρχη κ. Ρόδη Κράτσα δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: ΩΙΦΨ7ΛΕ-Π9Θ) χθες Παρασκευή και λίγη ώρα πριν απαντήσει στην επερώτηση του Θόδωρου Γαλιατσάτου στο Περιφερειακό Συμβούλιο!

Σύμπτωση;

Ο πρώην περιφερειάρχης πάντως υπενδύθηκε πως …η περιφερειάρχης αναγκάστηκε να επισπεύσει την απόφαση λόγω της επερώτησης του!

Επί της ουσίας τώρα …«άνθρακες ο θησαυρός» του πολυδιαφημισμένου προγράμματος από την Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά την κ. Κράτσα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχετικό δελτίο Τύπου της ΠΙΝ για να κατανοηθεί από κάποιον πολίτη, πρέπει να διαθέτει το λιγότερο …Μεταπτυχιακό Μαθηματικών του Πανεπιστημίου! Τυχαίο; Δεν νομίζουμε…

Θα τα κάνουμε λοιπόν όσο γίνεται πιο …λιανά για να κατανοηθούν:

Ακόμη και με τη μείωση του αρχικού πλαφόν των 30.000 ευρώ σε 15.000 ευρώ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κ. Κράτσα και προκειμένου να επιχορηγηθούν περισσότερες επιχειρήσεις, όλες κι όλες οι επιχειρήσεις που επιχορηγήθηκαν ήταν μόνο …1084 σε σύνολο 7.156 δηλαδή μόλις το …15,15%, ενώ απορρίφθηκαν 6072 αιτήσεις, είτε «λόγω εξαντλήσεως προϋπολογισμού» (5.661 αιτήσεις δηλαδή το 79,11%!!!), είτε «λόγω πληρότητας» (411 αιτήσεις)!!!

Συγκεκριμένα:

Α. ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • Υφιστάμενη Επιχείρηση κατηγορίας Α (ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ): 214
  • Υφιστάμενη Επιχείρηση κατηγορίας Β (ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ-ΕΜΠΟΡΙΟ/ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ): 462
  • Υφιστάμενη Επιχείρηση κατηγορίας Γ (ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ/ΕΣΤΙΑΣΗ): 408

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: 1084

Β. ΜΗ ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΩΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

  • Υφιστάμενη Επιχείρηση κατηγορίας Α (ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ): 90
  • Υφιστάμενη Επιχείρηση κατηγορίας Β (ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ-ΕΜΠΟΡΙΟ/ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ): 2.374
  • Υφιστάμενη Επιχείρηση κατηγορίας Γ (ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ/ΕΣΤΙΑΣΗ): 3.197

ΣΥΝΟΛΟ ΜΗ ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΩΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 5.661

Γ. ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ / ΤΥΠΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ: 411

ΣΥΝΟΛΟ ΜΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: 6.072

Σημείωση πρώτη: Στις 13/11/2020 η κ. Κράτσα με δελτίο Τύπου ανακοίνωνε ότι:

«Στο ύψος των 30 εκατομμυρίων ευρώ έχει την δυνατότητα να ανέλθει η χρηματοδότηση του προγράμματος (από το εγκεκριμένο ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν αρχικά) για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ιόνια Νησιά που επλήγησαν από την οικονομική κρίση που προξένησε η πανδημία από τον covid-19.

Την σχετική έγκριση έλαβε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.»

Τελικά δόθηκε το αρχικά εγκεκριμένο ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ!!! 

Σημείωση δεύτερη: Από την απόφαση της περιφερειάρχη δεν προκύπτει η ανά Νομό επιχορήγηση. Έτσι θα αρκεστούμε στα στοιχεία που δημοσιοποιεί η κ. Κράτσα.

Σύμφωνα με αυτά, από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη επιχορηγούνται 175 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν μόλις στο …16,14% του συνόλου (!), με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει φυσικά στην Κέρκυρα με 541 (49,91%), να ακολουθεί η Ζάκυνθος με 247 (22,79%) και τελευταία η Λευκάδα με 121 επιχειρήσεις (11,16%).

Οι 175 επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς (και της Ιθάκης) παίρνουν 2.225.115,01 Ε€ από το σύνολο των 14.074.552,06 Ε που αντιστοιχούν μόλις στο 15,81%!!!

Η Κέρκυρα παίρνει το 48,91% (6.884.009,94 Ε€), η Ζάκυνθος το 24,12% (3.395.451,14 Ε€) και η Λευκάδα το 11,15% (1.569.975,97 Ε).

 

Ρ. Κράτσα

ΠIN: Στην τελική ευθεία η ενίσχυση ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων


Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την κρίση Covid19, προς ένταξη στο πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας (μη επιστρεπτέα επιχορήγηση).

Η χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης κατά το έτος 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 3.000 € και μεγαλύτερο τα 15.000 €.

Από το πρόγραμμα ενισχύονται επιχειρήσεις που παρουσίασαν πτώση τζίρου άνω του 83%. Συγκεκριμένα το 56% των ενισχυόμενων επιχειρήσεων παρουσίασαν πτώση τζίρου 100%.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, θα έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις ένταξης των επιχειρήσεων, οι οποίες θα λάβουν την ενίσχυση.

Το ποσό των 14.000.000 € που αποτελεί τη δημόσια δαπάνη του προγράμματος κατανέμεται ως εξής:

  • 20% στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α, η οποία αφορά επιχειρήσεις στον Πρωτογενή και Δευτερογενή Τομέα της Μεταποίησης – Χρηματοδοτούνται με 800.000 €
  • 40% στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β, η οποία αφορά επιχειρήσεις στον κλάδο Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών – Χρηματοδοτούνται με 600.000 €
  • 40% στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ, η οποία αφορά επιχειρήσεις στον κλάδο της Εστίασης και Τουρισμού – Χρηματοδοτούνται με 600.000 €

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Από την αξιολόγηση των αιτήσεων των μικρών επιχειρήσεων προς ενίσχυση της ρευστότητας τους λόγω της κρίσης Covid19 προκύπτουν τα εξής:

  • Οι ενισχυόμενες επιχειρήσεις καλύπτουν τουλάχιστον 500 θέσεις εργασίας
  • Μέσα από το πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 10 εργαζόμενους και αποτελούν το 90% των χρηματοδοτούμενων
  • Δόθηκε η δυνατότητα ένταξης και ενισχύονται και επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν προσωπικό

ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

  • Έως τέλος Απριλίου, μετά τις σχετικές διαδικασίες, θα εκδοθούν οι αποφάσεις ένταξης των ενισχυόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν υποχρέωση υποβολής αιτήματος καταβολής της προβλεπόμενης ενίσχυσης το αργότερο έως 30 Ιουνίου 2021.
  • Με την ολοκλήρωση του ελέγχου του αιτήματος καταβολής της ενίσχυσης, το οποίο μπορεί να υποβληθεί αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης, θα ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης των εγκεκριμένων ποσών προς τις ενισχυόμενες επιχειρήσεις.
  • Επισημαίνεται ότι η υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν, να δαπανήσουν μέσα στο 2021 όλο το ποσό του μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης σε λειτουργικές δαπάνες, θα επιφέρει άμεση ρευστότητα στην αγορά.